Esti mai mult decat ceea ce gandesti si crezi despre TINE

Este copilul tau – atunci respecta-l si incurajeaza-l!

Este copilul tau – atunci respecta-l si incurajeaza-l!

”Respectati si incurajati copilul” – doua principii deosebit de importante in cresterea si educarea copiilor, principii incluse in recomandarile pentru parinti, formulate de catre psihologul Alfred Adler.

Fondator al psihologiei individuale, Alfred Adler este primul psiholog care a creat o viziune holista asupra personalitatii si este al doilea mare dizident al lui Sigmund Freud, alaturi de C.G. Jung.

Adler a introdus in psihologie teoria ”complexului de inferioritate”, complex prezent in fiecare dintre noi si care, pentru a fi depasit, este sustinut de ”vointa de putere”.  Daca acesta vointa de putere a unei persoane devine dominanta, atunci vorbim despre o personalitate nevrotica – care poate incepe sa se manifeste, vizibil, inca din copilarie.

Pentru ca intalnesc foarte multi parinti care se plang de faptul ca ai lor copii nu ii respecta, intorc recomandarea: dragi parinti, respectati-va copiii, pentru a nu va plange mai tarziu ca acestia nu va respecta. Respectul este cuantificat concret in comportamentul vostru fata de ei, nu este doar un concept abstract, responsabilitatea pentru educarea lor apartinandu-va pe de-a intregul, inca de la inceput.  Nu pasati responsabilitatea cresterii copiilor vostri pe seama bunicilor, a bonelor, a fratilor mai mari sau a altor persoane importante si ele, dar nu atat de importante ca mama si ca tata. Bunicii si bonele au rolurile lor, dar nu trebuie sa va preia sarcinile de parinti.

Pentru ca nu este usor sa fii parinte, dar nu este usor nici sa fii copil, iata cateva principii adleriene de crestere si educare a copiilor:

1. Incurajati copilul

2. Evitati pedeapsa si recompensa

3. Utilizati consecinta logică si naturala

4. Fiti fermi fara a domina

5. Respectati copilul

6. Induceti respectul pentru ordine

7. Induceti respectul pentru drepturile celorlalti

8. Eliminati critica si minimalizati greselile

9. Mentineti rutina

10. Oferiti-va timp pentru antrenament (educare)

11. Castigati cooperarea

12. Evitati sa dati atentie exagerata evenimentelor

13. Faceti un pas lateral (Inapoi) In lupta pentru putere (evitati confruntarile de putere)

14. Retrageti-va din conflict

15. Actionati ! Tineti-va gura inchisa.

16. « Nu alungati muste » (exasperati de comportamentele deranjante inclinam adeseori sa incheiem conflictul cu comenzi de genul ,,nu fa asta,opreste-te, nu, nu, gabeste-te, fii cuminte, fii linistit”)

17. Aveti curajul de a refuza, de a spune ,,nu”

18. Evitati primul impuls – faceti ceea ce este mai putin asteptat sa faceti.

19. Stapaniti-va supra-protectia

20. Stimulati independenta. ,,Sa nu faci niciodata nimic pentru copilul tau din ceea ce poate face singur”.

21. Stati deoparte in timpul certurilor dintre copii

22. Nu va lasati condusi de frica

23. Vedeti-va de treburile dvs (sunt multe situatii in care nu trebuie sa interveniti)

24. Evitati capcanele milei

25. Cereti de la copii actiuni rezonabile ce presupun rezolvare pe o perioada mai mare de timp si nu ,,acum si aici”.

26. Puneti-i pe toti in aceeasi barca, considerati-i egali intre ei si priviti-i ca egali!

27. Ascultati!

28. Tineti cont de tonul vocii dvs.

29. Luati-o mai incet, sau iincetul cu incetul!

30. Nu incurajati ,,obiceiurile proaste”

31. Distrati-va impreuna

32. Vorbiti cu ei, nu lor!

33. Infiintati un consiliu de familie.

Nu are rost sa ma mai intreb cati parinti isi respecta si isi incurajeaza copiii – si nu este nimeni de condamnat pentru ca face ceea ce stie cel mai bine sa faca, dar iti doresc sa iti fie de mare folos aceste principii de crestere si educare a copilului tau!

Mona Georgescu,

Psiholog, Trainer Dezvoltare Personala, Consilier NLP Integrativ pentru Femei

Daca vrei sa te programezi la consultatii, poti trimite un e-mail la lucia_mona_georgescu@yahoo.com, sau poti suna la nr.tel. 0722.501050

1


About the Author:

Iti multumesc pentru ca ai ales sa iti petreci o parte din timp pe site-ul minunemica.eu - site de psihologie, dezvoltare personala si educatie relationala. Te astept in continuare cu articole personale si workshop-uri, si, de asemenea, cu recomandari de carti si de evenimente. Sper ca tot ceea ce vei gasi pe acest site sa iti fie cat se poate de util! De asemenea, putem lucra impreuna online - via Skype, daca iti doresti sa initiezi un demers individual de consiliere. Profilul meu profesional complet si oferta de servicii de consiliere pot fi accesate aici: www.minunemica.eu/cine-scrie/. Alese ganduri, cu drag, Mona Georgescu

Discussion

Add a Comment