Esti mai mult decat ceea ce gandesti si crezi despre TINE

Adancirea in suferinta iti arata esecul ”puterii prezentului” si al gandirii pozitive

Adancirea in suferinta iti arata esecul ”puterii prezentului” si al gandirii pozitive


Puterea trecutului poate avea o importanta mult mai mare decat puterea prezentului – pentru ca iti poate ruina nu doar prezentul, ci si viitorul.
A trai in prezent nu inseamna a-ti nega trecutul prin a-l sterge, metaforic, cu buretele; nu inseamna a-ti anula viitorul si nu inseamna a vegeta, a stagna, a nu actiona spre binele tau, pentru viata ta – personala si profesionala.
Trecutul contine toate ancorele tale – si negative, si pozitive – iar viitorul te asteapta, daca iti stabilesti cateva repere catre care sa te indrepti, folosind – nu de putine ori – chiar experienta trecutului, recadrand acest trecut dureros. Recadrarea, insa, o poti face in mod autentic numai dupa ce ai reusit sa te vindeci de ranile sau chiar de traumele pe care ti le cunosti.
Nu ne putem aminti intotdeauna cu exactitate cand s-au produs ranile si nici cand au ajuns sa se dezvolte in tulburari de personalitate/comportament sau sa imbrace forma traumei, insa modul nostru de gandire, modul in care alegem sa actionam, cat si comportamentele noastre contin ramasitele acelor experiente dureroase. Toate acestea trebuie observate cu minutiozitate.
In plus, corpurile noastre isi amintesc toata durerea traita in diverse etape de viata, durere fizica sau psihica. Si ne arata asta prin diversele somatizari care indica amintiri ascunse bine, ingropate de vii in cel mai indeparatat strat al aparatului nostru psihici: inconstientul.
”Puterea prezentului”, aroganta fata de propria persoana si, nu de putine ori, insultarea inteligentei tale
Ca orice alt concept din spiritualitate indus in mod gresit – intentionat sau neintentionat, neinteles sau inteles gresit si aplicat gresit, ”puterea prezentului” gresit inteleasa duce la aroganta fata de adevarata vindecare, duce la amanare, stagnare si, nu de putine ori, la depresie severa.
Meditatia, cliseele spirituale, afirmatiile pozitive si pericolul izolarii
Recomand meditatia – generic vorbind, aceasta este doar un instrument – si, in acelasi timp, un demers – important pentru orice persoana care se hotaraste sa experimenteze beneficiile acesteia, insa nu ca unica optiune de tratare a problemelor cu care confrunta.
Dar a suferi de pe urma traumelor psihice sau chiar a bolilor fizice si a insista sa crezi ca meditatia, cliseele spirituale sau afirmatiile pozitive iti vor aduce vindecarea acestor traume sau boli este doar o naivitate care te poate costa enorm. Poate chiar viata.
Cand deja esti bolnav, cand suferi fizic sau/si psihic, cand traumele ti-au dezorganizat experienta si (inca) poti sa remarci si  tu singur/a ca nu reusesti sa fii bine cu tine doar cu ajutorul meditatiei sau al ”puterii prezentului” si nici cu ajutorul ”puterii mintii”, starea ta de sanatate psihica si fizica se vor degrada si mai tare.
Persoana careia trebuie sa i te adresezi trebuie sa aiba studii de specialitate, sa fie psiholog sau medic sa fi urmat o formare care inseamnă 600 de ore de curs si care dureaza, în medie, patru ani si jumatate. Aceste 600 de ore sunt impartite astfel: partea I – formarea de baza, de 200 de ore, partea a II-a – stagiul clinic supervizat (inca 200 de ore) in format de grup si individual şi partea a III-a – program de dezvoltare personala de 200 de ore sau, dupa caz, analiza personala.  Profesionistul caruia vrei sa i te adresezi trebuie sa fie inregistrat la Colegiul Psihologilor din Romania si sa detina acreditarea pentru care ii soliciti ajutorul si, de asemenea, daca are un site sau un blog, acolo trebuie sa le prezinte cititorilor sai toata evolutia sa profesionala – acreditari, diplome, denumirea formarilor urmate. Pentru ca da, contrar a ceea ce marea majoritate a oamenilor sustin ca diplomele nu conteaza, eu iti spun: DIPLOMELE CONTEAZA. TOATA PREGATIREA TEORETICA SI STAGIILE DE PRACTICA SUNT CELE CARE CONTEAZA. Altfel nu ne-ar interesa sa ajungem la cei mai buni specialisti atunci cand avem probleme de sanatate. Asa ca doar aceste elemente iti demonstreaza ca profesionistul la care vrei sa ajungi are cu adevarat interes pentru studiul psihicului uman, ca a dobandit abilitatile necesare pentru a lucra cu clienti/pacienti si ca este cu adevarat interesat de acest domeniu atat de vast al psihologiei si dezvoltarii personale.
Prin urmare, daca persoana careia i te-ai adresat nu corespunde descrierii de mai sus, nu ai ce cauta acolo decat pentru, cel mult, o discutie la o cafea. 
Cu toate ca pe internet exista informatii bune scrise de profesionisti este totusi posibil sa nu ajungi la acestea si sa te lasi sedus de informatiile comerciale la care ajungi atunci cand nu stii ce sa cauti pentru tine si confuzi psihologia/psihoterapia cu vindecarea magica sau divina in doi timpi. Sau cand ii confuzi pe psihologi cu ordinul calugaritelor benedictine sau cu vreun ordin religios care iti promite mantuire, vindecare si te indeamna sa crezi in magic, slabindu-ti din putere si folosindu-se, de  fapt, de tine. Nu, nu ai voie sa le confunzi intre ele. Pentru a preveni degradarea conditiei tale psihice, ai insa obligatia sa cauti profesionisti – atunci cand este vorba despre a cere ajutor.
In lipsa unei informari, in lipsa educatiei in ceea ce priveste nevoia de a apela la ajutor specializat, goana dupa vindecari miraculoase, credinta in astfel de vindecari si in practicile aferente acestora, cat si cautarea asidua a locurilor in care astfel de informatii/preocupari sunt incurajate, nu face decat sa fim usor de pacalit si de manipulat. Iar cei care activeaza in domeniul acesta al falsei spiritualitati stiu foarte bine cat de seductive sunt cuvintele pe care le utilizeaza si cat de usor pot suspenda gandirea rationala a oamenilor vulnerabili. Lucru care face ca manipularea spirituala sa fie una dintre formele cele mai periculoase de manipulare pentru o mare categorie de persoane (mai ales femei) care refuza in mod repetat sa solicite ajutorul specializat si sa testeze realitatea obiectiva, adica realitatea asupra careia suntem cu totii de acord si in mijlocul careia traim, putand sa masuram si sa verificam aceasta realitate.
Prudenta in ceea ce priveste meditatia si alte practici este nu doar necesara, ci deosebit de necesara.
Despre pericolul cliseelor spirituale, al afirmatiilor si al gandirii pozitive in viata ta poti citi
AICI, si AICI . 
De asemenea, te rog sa citesti cu mare atentie acest articol – CEA MAI FRUMOASA FATA –  pentru a intelege pericolul la care te expui singura/singur, atunci cand tii cont de ”puterea prezentului” si de ”vindecarea prin gandire” sau de ”puterea gandului”. 
Eu nu resping meditatia, ba chiar o incurajez. Insa cu prudenta: meditatia, yoga si alte tehnici ce sunt prezentate in mod foarte atractiv, nu inlocuiesc psihoterapia sau tratamentele psihiatrice, nici alte tratamente medicale recomandate pentru diagnosticele cu care ne putem confrunta.  
Meditatia, yoga si alte tehnici gasite pe internet – dintre care multe nu au nicio legatura cu ceea ce afirma ca ar avea, ci sunt simple inventii si insiruiri de cuvinte sub forma de metafore, de multe ori – nu sunt recomandate oricarei persoane, tocmai pentru ca diversele rani sau chiar tulburari emotionale si traume din trecut se pot adanci sau degrada si mai mult in timpul unei meditatii, mai ales cand aceasta este practicata in mod izolat si altfel decat sub indrumarea unui specialist care sa iti cunoasca istoricul de viata, profesionist care sa aiba specializarea necesara, abilitati concrete si experienta clinica si de cabinet in abordarea psihologica a traumelor si a ranilor emotionale.
Ma refer, subliniez, la meditatia (si alte practici imprumutate) in izolare preferata de persoanele al caror trecut a generat rani adanci, tulburari si traume severe, persoane care – chiar daca nu sunt in evidenta pshiatrilor sau psihologilor – sufera in mod vizibil (tulburari obsesiv-comportamentale, borderline, atacuri de panica, tulburari de personalitate sau chiar de perceptie asupra realitatii, episoade psihotice, etc.). 
Esti adult si trebuie sa ai capacitatea de a te informa si apoi de a discerne care informatii sunt comerciale si care informatii vin din partea profesionistilor. Esti adult si trebuie sa iti folosesti gandirea critica, obiectiva. Trebuie sa iti doresti sa ramai in realitatea obiectiva in care, atunci cand starea ta psihica se deterioreaza, sa fii constient ca ai nevoie de un specialist – indiferent de natura situatiei care a generat afectarea ta psihica.
Cand meditatia pe care esti sfatuit sa o practici duce la izolare si adancirea durerilor, a suferintelor, nu mai poate fi vorba despre vindecare.
Meditatia in singuratate  nu este unica optiune de vindecare – daca iti este sugerat sa o practici ca unica optiune pentru vindecare, atunci ai ajuns la ”specialistul” total nepregatit, nepotrivit sau care are interesul sa se foloseasca de tine.
Meditatia te poate ajuta sa iti identifici starile, insa iluzia vindecarii in izolare duce la agravarea problemelor si nu face decat sa te faca sa iti prelungesti suferinta. Exista foarte multe persoane care prefera suferinta – desi ar putea face progrese in sensul vindecarii daca lucreaza cu un profesionist. Dar daca se ocupa de vindecarea lor emotionala, cum si-ar mai putea justifica esecurile? Sper ca tu nu faci parte din aceasta categorie de persoane. 
Daca vrei sa folosesti meditatia, atunci aceasta trebuie sa faca parte dintr-un proces terapeutic complex, nu sa existe doar ca unica abordare a vindecarii de care tu ai nevoie. In plus, vindecarea emotionala autentica si progresele terapeutice sunt posibile doar atunci cand langa tine exista o persoana care te poate privi in ochi, iti poate sustine privirea in timp ce iti traiesti durerea pe care ai identificat-o in timpul mediatiei tale si poti vorbi despre asta iar cineva iti poate contine durerea, suferinta, fricile, temerile. Pentru ca durerile sunt alinate numai cu ajutorul oamenilor, nu in izolare.
* Cum poti integra cu adevarat meditatiile – atat pe cele statice, cat si pe cele active –  in cadrul unui proces terapeutic complex ce te va ajuta cu adevarat sa iti vindeci traumele trecutului sau cele din perioade mai recente vei afla la SENS8 – bootcamp integrativ de psihologie, dezvoltare personala si educatie relationala pentru femei.
Detaliile in legatura cu rezervarea locului pentru editia din acest an, testimonialele primite in urma editiilor anterioare si albumele anilor precedenti pot fi consultate aici: http://www.minunemica.eu/sens-bootcamp-anual-pentru-femei-3/
Pentru aceasta editie mai sunt disponibile 2 locuri ce se vor ocupa in ordina achitarii avansului. Daca inca nu te-ai inscris, iti mai poti rezerva locul pana pe 31 Iulie. Pana atunci, aminteste-ti ca traumele din trecut nu se pot vindeca in izolare, cu ajutorul meditatiei concentrandu-te pe o flacara si rostind diverse mantre. Si nu se vindeca nici cu ”puterea gandurilor” si nici cu ”puterea prezentului.” Astfel de practici naive nu fac decat sa iti agraveze conditia psihica si pe cea fizica. 
SENS8 – bootcamp integrativ de psihologie, dezvoltare personala si educatie relationala pentru femei
3-6 August 2017, Pensiunea Boema (Sinaia, Cumpatu).
Te asteptam alaturi de noi la Boema!
”EU SUNT”, ”TREBUIE DOAR SA FII”
Nu este nici usor si nici confortabil sa constati ca a fi in prezent inseamna mai mult – mult mai mult – decat a respira si a te preface ca ai inteles ca ”trecutul si viitorul nu exista” sau ca ”timpul nu exista”. Sau ca ”adevarul nu a fost descoperit.” Sau ca trebuie sa ai mai multa empatie, compasiune si sa ierti mai mult. Vindecarea traumelor nu are loc cu ajutorul unor afirmatii al caror singur efect este acela de a te anestezia si de a-ti suspenda gandirea. 
La nivel de discutie filozofica da, poti dezbate aceste subiecte – cand ai si cu cine, evident, discutiile de acest gen pot fi minunate. Dar la nivel de viata concreta, reala – viata ta in toata complexitatea ei pe fondul realitatii obiective in care iti duci traiul – a confunda filosofia cu afundarea in astfel de ruminatii te poate indretpta spre tulburari pe care nu le vei mai putea masca prea mult.
Povestitori si interpreti talentati in ale cuvintelor 
Toti cei care iti povestesc in mod hipnotic despre aceasta ”putere a prezentului” traiesc atat de ”mult” in prezent, incat au deja planuri concrete pentru viitor, au agendele pline si extrem de bine organizate pe cel putin pe un an de zile – si asta nu pentru ca traiesc doar pe baza respiratiei din prezent pe care stiu sa o vanda bine celor care se lasa hipnotizati de expresii facile. Au in spatele lor o industrie intreaga (vezi E. Tolle, N.D. Walsch si L. Hay) si specialisti in marketing si comunicare – ceea ce denota gandire strategica si cat se poate de pragmatica tocmai la marii seducatori ”spirituali” care nu stau degeaba in prezent, ci isi angajeaza oameni care sa ii vanda bine. Un marketing seductiv si foarte, foarte comercial despre mari nimicuri este intotdeauna foarte bine pus la punct si foarte bine gandit. Iar asta inseamna timp, planificare, organizare. Nicidecum a fi zen, non-stop si a nu vedea realitatea in care traiesti. Toti cei care au in spate astfel de industrii au vazut foarte bine realitatea si nevoile emotionale acute ale oamenilor – de aceea ii si pot manipula cu atata usurinta, pe foarte multi.
Nu te mai forta sa cauti prin meditatie vindecarea de care ai nevoie – foarte multe persoane imi spun cat de chinuitor este sa insiste sa ajunga la ”starea fara ganduri” sau la ”pace, lumina, iubire”. Dragilor, nu exista stare fara ganduri – exista un vid aparent, doar. Exista starea de detasare si chiar de disociere fata de fluxul gandurilor, dar nu exista stare fara ganduri, nu mai alergati dupa aceasta. Iar daca se intampla sa gasiti acel ”ceva” ce seamana cu ce vi s-a indus, nu va ajuta cu nimic in vindecarea trecutului. Va alina doar pe moment – este ceea ce pot simti unele persoane – pentru ca a doua zi sa o luati de la capat cu suferinta. 
Nu te mai forta – este in regula sa nu iti placa realitatea ta. Dar nu este in regula sa iti placa sa suferi. Nu este in regula sa te adancesti in suferinta.  Asta indica, insa, ca este nevoie sa schimbi ceva la tine, nu sa schimbi realitatea. Nu te mai forta sa gandesti pozitiv. Nu te mai forta sa fii optimist. Nu te mai forta sa fii fericit. Nu te mai forta sa fii zen. traieste-ti fiecare stare, chiar daca nu iti place. Nu o nega, nu o respinge. recunoaste-o, accept-o si traieste-o trecand-o prin filtrul ratiunii, pentru a nu o lasa sa te distruga.
Suferinta nu inseamna ”putere” – inseamna doar o continua raportare gresita fata de realitatea in care ai trait sau in care traiesti si o lipsa a capacitatii de a anticipa consecintele ascunderii si adancirii in suferinta. Atunci cand te adancesti in suferinta nu dai dovada de iubire de sine, nu dai dovada de putere si nici nu ii vei determina pe cei din jurul tau sa iti aprecieze ”sacrificiile” care ti-au generat suferinta si boli. Dai dovada doar de o gandire irationala in raport cu propria ta persoana, reactionand disproportionat in raport si cu suferinta, si cu situatia in care te afli. Iar cei din jur, in loc sa-ti dea la schimb ceea ce ce astepti (adica atentie, iubire) pentru suferinta si sacrificiile tale reale, exploateaza asta la maxim.
Pune-te in locul lor: ai face la fel – atata timp cat esti needucat in ceea ce priveste relationarea pe baze de reciprocitate cu cei din jurul tau si nici nu ti-ai propus sa te schimbi, sa evoluezi.
Rasfatul prelungit de-a ”paceluminaiubire”, joaca prelungita de-a empatia, compasiunea si toleranta duse la extrem, falsa acceptare, optimismul artificial, fericirea ca masca si auto-inducerea ideii de viata perfecta ascund frica de a actiona si de a lua decizii. Sunt fantasmele din cauza carora oamenii nu mai pot vedea realitatea si nu mai pot actiona conform acestei realitati care a inceput demult sa ii doara, dar pe care continua sa o nege.
Dar nu e mai bine sa te uiti la realitate – in primul rand la realitatea ta – chiar daca nu iti place?
Evident, daca nu doresti sa lucrezi cu specialisti pentru problemele tale, poti apela la afirmatii pozitive, gandire optimista si ”spiritualitate” – dar in scop recreativ.  
Asadar, foloseste-te de rationament pentru a-ti construi cu claritate prezentul, viziteaza-ti cu sinceritate trecutul – chiar daca este dureros – pentru a vindeca exact acele rani care sunt inca deschise si sangereaza si in prezent. Si nu uita de unde ai pornit pentru a intelege catre ce te indrepti.
Nevindecat, trecutul se tine dupa fiecare dintre noi – depinde de tine sa inveti ce ai de facut pentru vindecarea acestui trecut. Vindecat – nu ascuns, nu sters cu un burete imaginar. Vindecat. Iar vindecat inseamna vizitat – de preferat nu singur – si nicidecum ascuns sub o masca stralucitoare sau, dimpotriva, sub masca resemnarii.
Atunci cand eviti sa te uiti la trecutul tau si sa il vizitezi – stiu, exista foarte multe motive pentru care cei mai multi oameni nu mai doresc sa faca asta, fiindu-le nu greu ci foarte greu sa viziteze trecutul care contine traumele prezentului – viata iti demonstreaza ca puterea trecutului este nociva si mult mai mare decat puterea prezentului – pentru ca iti poate ruina in primul rand prezentul si apoi viitorul. 
Cand meditatia si, in general, conceptele din spiritualitate – compasiune, iubire divina, empatie, etc. –  au ca efect transformarea ta dintr-o persoana naiva intr-o persoana si mai naiva care a ajuns sa erotizeze suferinta psihica si sa accepte pentru aceasta placere masochista abuzurile de zi cu zi din viata sa, inseamna ca ai fost manipulat/a. Inseamna ca nu ai avut de-a face cu adevarata spritualitate – care nu inseamna nici naivitate, nici saracie, nici compasiune dusa la extrem, nici acceptare fara rezerve, nici toleranta, nici lipsa granitelor sanatoase, nici empatie pasiva.
Toate astea inseamna lipsa de discernamant, lipsa de gandire matura, inseamna naivitate si prostie, atunci cand nu stim sa discernem.
Astfel de vulnerabilitati – mai ales ale femeilor care ajung la astfel de vindecatori ce interpreteaza cu succes niste clisee spirituale, spunandu-le femeilor vulnerabile ceea ce ele doresc sa auda – sunt foarte bine exploatate de mediul care ti se prezinta a fi spiritual si, evident, iti sunt exploatate si de cei din jurul tau care nu vor ca tu sa devii o persoana autonoma din punct de vedere emotional. Mai grav, cand ajungi la un astfel de vindecator care iti face si propuneri sexuale, fii sigura ca ai ajuns la unul dintre sutele de sarlatani. 
Mobilizeaza-te, aduna-te, recompune-te pentru a-ti putea folosesi capacitatea de a te observa si de capacitatea de a anticipa avantajele si dezavantajele in mijlocul carora traiesti. Apoi nu mai amana: gandeste-te la decizia/deciziile corecte pentru tine. Pregateste-te. Educa-te. Cauta. Cere ajutor doar de la profesionisti – pentru ca este indicat sa ne placa profesionistii.  
Si, daca simti ca ai nevoie de noi, vino cu noi la SENS8 intre 3-6 August sa inveti in mod concret cum poti sa iesi din suferinta si sa nu ii mai dai voie sa se instaleze atat de comod in viata ta. Invata alaturi de noi cum sa ramai in pozitia corecta pentru tine si sa pastrezi aceasta pozitie – pentru ca, daca nu inveti ce ai de facut, deja stii: o vei recupera cu greu. Uneori niciodata.
Cu drag,
Mona Georgescu
Psiholog clinician de orientare psihanalitica
Consilier NLP integrativ pentru Femei
Trainer Dezvoltare Personala
0


About the Author:

Iti multumesc pentru ca ai ales sa iti petreci o parte din timp pe site-ul minunemica.eu - site de psihologie, dezvoltare personala si educatie relationala. Te astept in continuare cu articole personale si workshop-uri, si, de asemenea, cu recomandari de carti si de evenimente. Sper ca tot ceea ce vei gasi pe acest site sa iti fie cat se poate de util! De asemenea, putem lucra impreuna online - via Skype, daca iti doresti sa initiezi un demers individual de consiliere. Profilul meu profesional complet si oferta de servicii de consiliere pot fi accesate aici: www.minunemica.eu/cine-scrie/. Alese ganduri, cu drag, Mona Georgescu

Add a Comment