Esti mai mult decat ceea ce gandesti si crezi despre TINE

Empatie sau Simpatie?

Empatie sau Simpatie?

Sunt intrebata, deseori, care este diferenta dintre simpatie si empatie  –  doi termeni pe care cu usurinta ii putem confunda sau utiliza neadecvat. Se vorbeste foarte des despre empatie, insa, observand comportamentul concret al oamenilor, cei mai multi raman doar la nivelul vorbelor si al simpatiei, cel mult. 

Conform definitiilor din DEXonline:

– simpatia este o atractie, inclinare, afinitate pe care cineva o simte fata de o persoana sau pe care o inspira cuiva

– empatia este o forma de intuire a realitatii prin identificare afectiva.

Empatia – unul dintre factorii esentiali in dezvoltarea relatiilor umane si un criteriu important al inteligentei emotionale

Din punct de vedere psihologic, empatia reprezinta intuirea a ceea ce se petrece in celalalt, fara a uita totusi ca esti tu insuti; in caz contrar ar fi vorba despre identificare. 

Pentru psihologul umanist Carl Rogers, empatia consta in sesizarea cat mai exact cu putinta a referintelor interne si a componentelor emotionale ale unei alte persoane si in a le intelege ca si cum ai fi acea persoana.

Exista trei forme de empatie:

– empatie cognitiva, care ne ajuta sa intelegem cum gandesc ceilalti

– empatie emotionala, care ne permite sa simtim sentimentele celorlalti

– compasiunea – cea mai inalta forma de empatie si presupune interes empatic

Interesul empatic, in opinia lui Daniel Goleman, se refera nu doar la intelegerea si trairea sentimentelor pe care cineva le manifesta intr-un anumit context, ci si la dorinta de a ajuta acea persoana, atunci cand simtim ca persoana respectiva are nevoie de ajutor.

Primele doua forme de empatie au o legatura foarte slaba sau aproape inexistenta cu compasiunea, insa empatia se poate dezvolta. Parintii cu copii mici pot contribui concret la dezvoltarea empatiei ca abilitate a copiilor lor, incepand inca din primii ani de viata.

Cu toate ca traim intr-o societate cu o pregnanta fixatie in directia progresului material si care pare a fi lipsita de emotie, printr-un antrenament constient al mintii, empatia si compasiunea pot deveni abilitati la indemana oricui, prin exersarea rabdarii, a practicarii recunostintei, a renuntarii la atasamente, prin practicarea constanta a unei gandiri pozitive. La toate acestea se adauga interes, efort, bunavointa, implicare.

Propunandu-ne sa dezvoltam constient si constant capacitatea de a fi empatici, trebuie sa urmarim durabilitatea acesteia – o data atinsa, nu inseamna ca nu mai trebuie sa ne antrenam in acest sens. Antrenamentul mintii, in viziunea budista, are drept efect si cresterea capacitatii de a fi empatic.

Obstacole in calea empatiei

– carentele educatiei afective, emotionale, primita in copilarie

– barierele sociale

– preocuparea in exces pentru propria persoana

– perspectiva egoista asupra vietii

– ignoranta

Iata mai jos o scurta animatie foarte relevanta si simpatica din care putem intelege diferenta dintre conceptele de empatie si simpatie. Vocea este, desigur, a indragitei Brene Brown. Sa fie cu folos!

banner cabinet

0


About the Author:

Iti multumesc pentru ca ai ales sa iti petreci o parte din timp pe site-ul minunemica.eu - site de psihologie, dezvoltare personala si educatie relationala. Te astept in continuare cu articole personale si workshop-uri, si, de asemenea, cu recomandari de carti si de evenimente. Sper ca tot ceea ce vei gasi pe acest site sa iti fie cat se poate de util! De asemenea, putem lucra impreuna online - via Skype, daca iti doresti sa initiezi un demers individual de consiliere. Profilul meu profesional complet si oferta de servicii de consiliere pot fi accesate aici: www.minunemica.eu/cine-scrie/. Alese ganduri, cu drag, Mona Georgescu

Add a Comment