Esti mai mult decat ceea ce gandesti si crezi despre TINE

Educarea nevoii de autonomie a femeilor începe de când sunt fetițe

Educarea nevoii de autonomie a femeilor începe de când sunt fetițe

Una dintre nevoile fundamentale ale oricărei ființe umane este nevoia de autonomie. Din păcate, această nevoie este ignorata/uitată de părinți și de persoanele de îngrijire din viața copilului. 
Este evidentă lipsa nevoii de a fi autonome a femeilor: rămân în relații toxice, abuzive, nu le este ușor să părăsească relații în care suferă – tocmai pentru că dependența emoțională este uriașa și este, în marea majoritate a cazurilor, dublată de lipsa de independența financiară in raport cu partenerul. Foarte multe femei depind nu doar emoțional, ci și financiar/economic de un partener sau de părinți. Sau – foarte grav – ajung sa depindă emoțional de cei care se autointitulează maeștrii spirituali, guru, evoluați, ascensionați, etc. – îndrăgostindu-se iremediabil de ei.
Lipsa de autonomie emoțională și economica a femeilor este o anomalie întreținută și favorizată mai întâi in familii și apoi social. Dacă te afli în această situație, lipsa nevoii tale de a fi o persoana autonoma din punct de vedere emoțional și economic poate fi răspunsul pentru suferința ta, pentru deruta din care nu mai știi cum să ieși, pentru slaba calitate a relației tale. 
Educația relațională te ajută să iți dezvolți nevoia de a fi autonomă din punct de vedere emoțional, economic, profesional și social – indiferent de vârsta pe care o ai, tu poți începe să îți educi această nevoie tocmai pentru a nu te mai expune singură abuzurilor de orice fel și pentru a pleca urgent din astfel de relații care nu mai sunt nici despre tine, nici despre tine, pentru a putea dezvolta armonioase: de cuplu, cu familia, cu prietenii sau la locul de muncă. 
Autonomia presupune granițe foarte clare și are legătură cu a te separa, a te delimita de celălalt, a fi nevoit să decizi, să faci alegeri, a te responsabiliza pentru consecințele alegerilor tale – inclusiv a te responsabiliza pentru ceea ce ignori, deși ai văzut că nu iți place, ai văzut ca doare, ai văzut ca te subjuga.
Educarea nevoii de a fi o persoană autonomă trebuie să înceapă încă de când copiii sunt foarte mici. Mai tărziu, este foarte târziu ca oamenii să își dorească din proprie initiativa să învețe să fie autonomi. Dintre cei care ajung să își dorească, foarte puțini sunt cei care și reușesc să iasă din dependență și, implicit, din relații abuzive sau să plece din locuri de muncă în care abuzul e în floare. 
Educarea nevoii de a fi o persoană autonomă începe cu renunțarea la fantasma de a fi în vreo comuniune divină, magică și vizibil imposibilă cu cineva – din nefericire, pseudo-științele încurajează tocmai astfel de fantasme de uniune divina, agravând tulburările de ordin psihologic/psihiatric ale multor oameni. 
Educarea nevoii de a fi o persoană  autonoma înseamnă a abandona aceste fantasme de uniune divină, magică – au fost valabile doar în perioada intrauterina și până la înțărcare, simbioza cu mama fiind singura simbioză cu  efecte constructive, din viața oricărei persoane.
Educarea nevoii de a fi autonoma înseamnă să putem abandona imaginarul fără să regretam, înseamnă – nu de puține ori – a trăda asteptarile celuilalt, dacă își dorește o simbioză distructivă cu noi, în defavoarea noastră. A abandona iluzia înseamnă a accepta potențialul uman distructiv și a-l gestiona. Dorința de a trai conform propriei identități autonome este un semn de sănătate psihică.
Lipsa nevoii tale de a fi autonomă se vede în faptul că iți propui să fii salvatorul sau educatorul unui partener care nu asta ți-a cerut.
Lipsa nevoii tale de a fi autonomă se vede în acceptarea rolului de sacrificator de serviciu, de împăciuitor, de victimă.
Lipsa nevoii tale de a fi autonomă din punct de vedere economic și emoțional se vede în faptul că nu pleci după primul moment în care a ridicat vocea la tine, te-a lovit sau te-a jignit, ți-a interzis să ții legătura cu familia sau cu prietenii, te-a obligat să accepți violul sau abuzul sexual, ți-a propus să iți controleze salariul, ți-a interzis să lucrezi sau ți-a propus să renunți la locul tău de muncă. După primele tentative de acest gen, indiferent care ar fi fost ele, tu trebuia să pleci – dar lipsa ta de autonomie te determină să stai acolo și să înduri.
Lipsa nevoii tale de a fi autonomă se vede în toată viața ta – numai tu nu ești dispusa să o vezi. Lipsa nevoii tale de a fi autonomă te-a îndepărtat de tine și vă continua să o facă. Nu îți va aduce nimic bun – pe lângă relații abuzive pe care tu le favorizezi, tu te îmbolnăvești, ai psihosomatizari, ai insomnii sau dormi prea mult, te simți nesigură pe tine, ti-ai produs dereglări de ritm alimentar. Ești derutată, nu știi încotro să o iei, te îndrepți către cei care se joacă cu psihicul tău – cauți soluții in locuri total neindicate și devii dependentă și de ei, de guru, de maeștrii, de cei care se joacă cu naivitatea ta și care iți induc idei ce țin de gândirea magică și de imposibila iubire divină care nu mai vine niciodată, doar tu te adâncești pe spirala suferinței.
Dar eu te aștept cu drag să revii la tine, cu ajutorul meu. Consultațiile se desfășoară online, pe Skype. Sunt alături de tine. De asemenea, te astept in August 2021 la urmatoarea editie a bootcamp-ului SENS – bootcamp de educatie relationala si dezvoltare personala pentru femei – detalii pentru inscriere, in curand!
Mona  Georgescu
Consilier NLP integrativ 
Consilier Relațional și de Dezvoltare Personală
Trainer Educație Relațională și Dezvoltare Personală
Programări: 0722.501050, lucia_mona_georgescu@yahoo.com
#monageorgescu
#dezvoltarepersonalapentrufemei
#autocunoastere
www.minunemica.eu
– resurse de educație relațională și dezvoltare personală –

🙏💛🙏
Chiar dacă situația pandemică ne obligă să lucrăm împreună în continuare online, am început deja să pregătesc următoarea ediție SENS. Îmi păstrez speranța că vom fi cu toții bine, că nu ne lăsăm pradă depresiei sau anxietății care ne pândesc în această perioadă. Dacă vom continua să ne ocupăm, la fel ca până acum, de planurile personale și profesionale frumoase pe care le avem, ne vom putea păstra imunitatea psihologică – așa cum este de dorit în aceste vremuri complicate.
SENS – de unsprezece ani, alături de femei
SENS – unicul program romanesc de educație relațională si dezvoltare personală, cu accent pe vindecarea instinctelor și redobândirea demnității și autonomiei femeilor 
Participă alături de noi la ediția din 2021 și, pentru că educația relațională poate fi oricând începută, la orice vârstă, dă mai departe informația: anunță o prietena, spune-i unei colege, anunță-ți mama sau sora – sau, de ce nu, pe amândouă – despre SENS12!
SENS – standarde de calitate în dezvoltarea personală dedicată femeilor.
SENS – protejează demnitatea femeilor.
SENS – sprijină femeile în vindecarea de care au nevoie pentru ca acestea să revină la adevăratele lor valori – înțelepciunea și feminitatea autentică – și să-și poată asuma responsabilitatea integrală pentru viața lor.

 

0


About the Author:

Iti multumesc pentru ca ai ales sa iti petreci o parte din timp pe site-ul minunemica.eu - site de psihologie, dezvoltare personala si educatie relationala. Te astept in continuare cu articole personale si workshop-uri, si, de asemenea, cu recomandari de carti si de evenimente. Sper ca tot ceea ce vei gasi pe acest site sa iti fie cat se poate de util! De asemenea, putem lucra impreuna online - via Skype, daca iti doresti sa initiezi un demers individual de consiliere. Profilul meu profesional complet si oferta de servicii de consiliere pot fi accesate aici: www.minunemica.eu/cine-scrie/. Alese ganduri, cu drag, Mona Georgescu

Add a Comment