Esti mai mult decat ceea ce gandesti si crezi despre TINE

”In dragoste nimic nu e mai frumos decat inchipuirea”

”In dragoste nimic nu e mai frumos decat inchipuirea”


”In dragoste nimic nu e mai frumos decat inchipuirea. De multe ori, de prea multe ori, realitatea e plina de fisuri.” spune Ileana Vulpescu (”De-amor, de-amar, de inima albastra”)
Tocmai pentru ca dupa ce trece etapa de indragostire, o realitate ”plina de fisuri” incepe sa fie vizibila, fiecare partener trebuie sa fie constient de nevoia personala de schimbare, de dezvoltare, atat pentru sine, cat si pentru relatie – asta daca isi doreste cu adevarat relatia in care se afla.
De obicei, partenerii sunt atenti la propria persoana si la propriile interese sau nevoi in relatie, dar foarte rar sunt atenti la nevoile relatiei si la nevoile celuilalt.
Pentru ca – asa cum am mai scris si in alte articole – intr-o relatie exista trei entitati: eu, tu si relatia dintre noi. Daca fiecare este atent doar la nevoile sale in relatie, cine mai are grija de relatie? De relatie trebuie sa aiba grija fiecare partener, prin schimbarea, de exemplu, a comportamentelor care nu sunt de folos in relatie: poate ca un comportament este util si poate fi folosit cu prietenii, cu colegii de birou sau cu parintii, insa in relatia de cuplu acelasi comportament nu numai ca nu este adecvat, dar nu isi arata nici utilitatea.
Fiecare partener aduce in relatie atitudini, comportamente, obiceiuri dobandite de-a lungul vietii – nu toate sunt folositoare relatiei – de aici si multe confruntari care duc, de cele mai multe ori la blocaje si la ping-pong-ul plictisitor: ”Nu ma iubesti asa cum sunt!”. Sau ”Vrei sa ma schimbi” – nu, intentia nu este de a ”repara” partenerul, ci de a-i arata ca anumite obiceiuri, comportamente si atitudini chiar nu sunt hranitoare pentru relatie si ca trebuie oprite.
Nefiind hranitoare pentru relatie si continuand sa fie pastrate/manifestate, evident ca ceea ce la inceput parea ca v-a unit, se va eroda foarte repede, facand loc discutiilor contradictorii. Lucru care nu inseamna comunicare, ci atac.
Cat inca sentimentele tale pentru partenerul tau nu s-au erodat, arata-i acestuia ca iti doresti sa fiti impreuna – insa arata-i, ferm si convingator, ca este necesar sa vedeti impreuna acele comportamente care nu sunt bune pentru relatia voastra si sa discutati impreuna nevoia de schimbare a acestora cu comportamente mai bune pentru voi doi si pentru relatie.
Nu este usor sa-i spui celuilalt care sunt nevoile tale relationale, emotionale si de comunicare. Insa exista cupluri cu care am lucrat pentru salvarea sau imbunatatirea relatiilor, calitatea comunicarii dintre parteneri imbunatatindu-se vizibil si comportamentele care nu hraneau relatia au fost inlaturate. Cu alte cuvinte, fisurile au fost remediate. Asta pentru ca acolo au existat doi oameni care si-au dorit sa repare impreuna, sa isi dea timp pentru schimbari, sa isi comunice reciproc nevoile, dorintele si asteptarile, a.i. sa se cunoasca mai bine pentru a putea avea – chiar si la mult timp de la inceputul relatiei – o viata frumoasa impreuna.
Uneori acest lucru se intampla la timp, inainte ca decizia de separare/divort sa fie pusa in practica; alteori, unul dintre parteneri considera ca ”este prea tarziu” si ca ”nu merita sa mai investeasca emotional” in remedierea situatiei la care s-a ajuns – acesta este partenerul care chiar nu mai are resurse interne, pentru ca a tot incercat sa repare de unul singur, fara ca celalalt sa arate cea mai mica intentie de schimbare pentru relatie. In astfel de cazuri separarea sau divortul sunt solutiile cele mai potrivite.
Foarte multi oameni se folosesc, pentru a nu schimba nimic in raport cu tine – si ma refer la comportamentele care te deranjeaza si nu iti fac bine – de expresii deja clasice: ”Asta sunt eu” sau ”Accepta-am asa cum sunt”; aceste persoane iti arata, prin astfel de expresii, ca nu sunt interesate de impactul pe care comportamentul lor in are asupra ta. Exact ca in relatia bebelus-mama – singura relatie in care omul nu trebuie sa depuna efort pentru ca este – implicit – acceptat asa cum este.
”Asta sunt eu” – de foarte multe ori, acest pretext se face auzit foarte devreme, la inceputul relatiilor, cand oamenii isi inchipuie ca pot trece peste ceea ce atunci, la inceput, este deranjant. Pe parcurs, lucrurile nu mai stau, insa, ca la inceput.
”Asa sunt eu” – da, este un mare adevar: asa esti tu. Adica asa ai ajuns sa fii – pentru ca nu te-ai nascut asa. Daca – totusi – se ajunge impreuna la dorinta de a intelege ce este dincolo de ”asa sunt eu”, atunci persoana de langa tine poate ca merita sa ai rabdare si sa ii dai timp – dar un timp in care tu chiar sa vezi schimbari.
Cu toate astea, sper ca stii ca nimeni nu se schimba pentru nimeni, daca nu simte nevoia interioara de schimbare.
In luna august (4-7 August 2016, mai exact), la SENS 7 – retreat de psihologie si dezvoltare personala pentru femei – vom discuta acest subiect delicat pentru foarte multe cupluri: schimbarea, in cadrul cuplului – atat pentru propria persoana, pentru partener, cat si pentru relatie. Inscrierile sunt inca deschise, iar daca achiti avansul pana pe 30 Iunie, poti beneficia de reducerea oferita la rezervarea locului. Detaliile despre SENS sunt aici: http://www.minunemica.eu/sens-7/
Cand auzi acest pretext ”Asa sunt eu” – si nu doar o data – si nu gasesti modalitatea cea mai potrivita pentru a transmite nevoile tale relationale, emotionale si de comunicare, inseamna  ca ai nevoie sa inveti modalitati sanatoase de a comunica, daca vrei sa iti pastrezi relatia si daca vrei, mai ales, ca relatia ta sa fie o relatie in care sa te simti implinita. Pentru ca omul de langa tine chiar ar putea fi receptiv, daca stii sa ii comunici ce vrei sa inteleaga despre tine.
Iar daca ai comunicat, deja, dar nu observi schimbari, atunci chiar este bine sa iti vezi drumul tau – pentru ca inchipuirea ta despre celalalt poate fi foarte frumoasa, dar realitatea lui poate fi plina de fisuri pe care tu nu ai cum sa le repari daca el nu este interesat sa remedieze – din punct de vedere relational, emotional si psihologic ceea ce are de remediat in raport cu tine.
Mona Georgescu
Psiholog clinician de orientare psihanalitica
Consilier NLP integrativ pentru Femei
Trainer Dezvoltare Personala
0


About the Author:

Iti multumesc pentru ca ai ales sa iti petreci o parte din timp pe site-ul minunemica.eu - site de psihologie, dezvoltare personala si educatie relationala. Te astept in continuare cu articole personale si workshop-uri, si, de asemenea, cu recomandari de carti si de evenimente. Sper ca tot ceea ce vei gasi pe acest site sa iti fie cat se poate de util! De asemenea, putem lucra impreuna online - via Skype, daca iti doresti sa initiezi un demers individual de consiliere. Profilul meu profesional complet si oferta de servicii de consiliere pot fi accesate aici: www.minunemica.eu/cine-scrie/. Alese ganduri, cu drag, Mona Georgescu

Add a Comment