Esti mai mult decat ceea ce gandesti si crezi despre TINE

Draga Femeie, chiar atat de puternica ti-ai propus sa fii?

Draga Femeie, chiar atat de puternica ti-ai propus sa fii?


De cate ori ti-ai propus sa te uiti la viata ta, cu atentie, dar ai renuntat?
De cate ori ai renuntat, pentru ca te-ai lasat pe ultimul loc?
De cate ori ai renuntat, pentru ca ai crezut ca nu esti in stare?
De cate ori nu ti-ai pus intrebarea: ”Oare sunt o femeie puternica?”
Aud si citesc tot mai frecvent despre barbati singuri care afirma ca isi doresc langa ei o ”femeie puternica” . Cu siguranta, ei stiu cel mai bine ce inseamna pentru ei o femeie puternica. Din nefericire, acceptiunea data acestei combinatii de doua cuvinte – ”femeia puternica”- are legatura cu femeia dispusa sa fie foarte toleranta, femeia care aplica in relatia sa intr-un mod total eronat concepte precum acceptare, iubire neconditionata – femeia care duce aceste concepte la extrem, suferind, imbolnavindu-se si fiind – cu toate acestea – dispusa sa isi duca celebra cruce crezand ca astfel implineste un mit in care crede cu tarie: iubirea inseamna sa suferi, daca nu suferi nu iubesti, daca iubesti trebuie sa induri si sa accepti orice. Ce mult ne place suferinta, asa-i? Doar ca atunci cand fricile sunt foarte mari nici nu iti poti asuma decizia de a nu mai suferi. Iar suferinta prelungita induce paralizie emotionala, nemultumire, frustrari si conflicte emotionale. 
Acestei femei trebuie sa ii aratam realitatea, pornind de la propria sa realitate – trecuta si prezenta: suferinta si sacrificiile nu o imbogatesc, ba din contra: ii slabesc energia si ii ingreuneaza existenta, ceea ce se va reflecta in oscilatiile sale emotionale si de comportament, lipsa de concentrare la activitatile zilnice, lipsa de concentrare la serviciu, lipsa de randament in orice activitate care, pana sa intre in tabloul suferintei inutile, ii facea placere si o implinea, etc.
O femeie puternica nu isi neaga feminitatea, nu isi reprima nevoile si asteptarile – mai mult, o femeie puternica trebuie sa isi cunoasca prioritatile si are asteptari realiste legate de viata personala, de cuplu, de familie, etc.  Adevarul este ca nu am fost educate in acest spirit, iar educatia primita de-a lungul timpului nu face decat sa indeparteze femeia de adevarata sa natura spirituala, sa o indeparteze de propriul sine. Femeile adulte de acum ar fi avut o cu totul alta perspectiva asupra vietii daca ar fi primit, inca de la inceputul perioadei de adolescenta, o educatie sanatoasa in ceea ce priveste viata in general si in ceea ce priveste viata personala, in mod paricular.
Acestei femei adulte care a fost crescuta in ideea sacrificiului, a acceptarii si tolerarii suferintei, trebuie sa ii aratam ca intr-o relatie suferinta nu are nicio legatura cu puterea (cel mult, cu santajul), iar cu iubirea … nici atat – mai ales cand suferinta se repeta sau a devenit deja permanenta. Aceasta femeie trebuie sa stie ca suferinta este cel mai prost indicator despre directia in care ea se indreapta.
Femeia puternica este femeia care stie ca indicatorii – in sens negativ – pe care ii observa la inceput de relatie sunt, cel mai probabil, cei care arata acel comportamente neadcvate (nu doar fata de ea, dar in primul fata de ea) cu care va trebui sa se descurce. O femeie puternica nu va spera ca partenerul se va schimba pentru ea, insa trebuie sa aiba curajul sa ii atraga atentia asupra acestor comportamente care intoxica relatia, in loc sa o hraneasca. Nu inseamna ca daca esti un om tolerant, nu trebuie sa impui limite si granite. Iar peste unele dintre acestea chiar nu se poate trece. 
Femeia puternica este femeia care ii poate da celuilalt timp pentru schimbari dupa ce i-a comunicat asteptarile sale realiste si, de asemenea, dupa ce i-a comunicat ceea ce nu este acceptabil pentru ea – dar nu va stagna acolo daca vede ca acele comportamente sau obiceiuri nu sunt anulate/schimbate.
”Nu am asteptari, pentru a nu fi dezamagita”
Exista foarte multe femei care nu mai au curaj sa faca schimbari si atunci aleg resemnarea, afirmand ca ”nu mai au asteptari pentru a nu fi dezamagite”. A nu avea asteptari este insa o mare minciuna – suntem fiinte sociale, rationale, cu nevoi emotionale, cu interese de diferite naturi si orientate catre scop – nu ai cum sa nu ai asteptari.
Eventual ai avut asteptari nerealiste si ai fost dezamagita pentru ca nu ai gestionat bine diferite situatii, pentru ca nu ai fost atenta la indicatorii pe care ii aveai la dispozitie – adica nu ai fost atenta la oamenii cu are ai intrat in contact sau pe care i-ai lasat prea mult in viata ta. Asta este cu totul altceva. Din aceasta cauza te aperi cu afirmatii de tip new age – insa asteptari ai – si chiar daca sunt nerealiste si nu ti le comunici, ele mocnesc in sufletul tau dorind sa fie comunicate si intelese asa cum ai si nevoie – o nevoie umana pe care incerci sa ti-o maschezi, in loc sa ti-o asumi.
Daca nu ai avea asteptari si daca oamenii nu ar avea asteptari si nevoi, nu ar mai pierde atat de mult timp pe Fb, iar Fb nu si-ar mai justifica existenta. Oamenii care afirma ”Nu am asteptari si nu voi fi dezamagit” sunt cei care au cele mai multe asteptari – nerealiste, din pacate. Si sunt cei care devin, in timp, cei care urasc, santajeaza si se razbuna in moduri foarte perverse. Deci … cand auzi pe cineva facand aceasta afirmatie, fugi de acolo cat mai ai timp. 
”Nu am asteptari” inseamna teama de esec, anxietate fata de situatiile cu care te poti confrunta si pe care ti-e teama ca nu le poti gestiona – le vei gestiona doar daca vei dori sa inveti asta si doar daca vei accepta ca in viata trebuie sa ai asteptari REALISTE. Asteptarile nerealiste ne deformeaza perceptia asupra intamplarilor prin care trecem si apoi simtim ca e mai bine sa ne protejam, sa intram intr-o carapace. Este una dintre greselile cele mai mari pe care o poti face, insa! Deci – accepta ca trebuie sa ai asteptari realiste si invata cum sa ti le exprimi.
Femeia puternica se responsabilizeaza pentru viata sa emotionala, nu va responsabiliza un partener pentru suferintele pe care singura si le-a ”chemat” in viata, acceptand si tolerand la extrem exact ceea ce nu trebuia aceptat si nici tolerat.
Femeia puternica stie sa recunoasca momentul potrivit pentru a pleca. Iar momentul potrivit este unul singur. Daca nu tine cont de acest moment prielnic plecarii, orice incercare ulterioara va fi din ce in ce mai greu de dus pana la capat.
O femeie puternica nu este dispusa sa se ofere sa duca bagajele emotionale pline de suferinte si traume ale partenerului sau. Pentru ca stie ca aceste bagaje nu ii apartin si ca partenerul trebuie sa si le duca singur, sa se ocupe de vindecarea sa si sa decida ca nu ii mai sunt de folos, daca se considera un adult maturizat nu doar din punct de vedere biologic.
Bagaje = suferinte adunate in timp care au generat tipare de comportament si obiceiuri mai mult decat neadecvate in relatii.
O femeie puternica stie ca nu trebuie sa se simta vinovata pentru ceea ce i se arunca pe umeri. Stie, de asemenea, cand este cazul sa repare situatiile in care vina si responsabilitatea ii apartin – a repara astfel de situatii inseamna responsabilizare, constientizare si asumare matura. Ceea ce si urmareste sa primeasca inapoi. Iar daca nu primeste un astfel de comportament, realizeaza ca nu are ce cauta langa o persoana abuziva. 
Cu toate ca predispozitia spre nefericire este atat de mare si foarte vizibila, tu fii o femeie puternica in adevarata acceptiune a acestei expresii, nu in acceptiunea societatii sau a mediului in care traiesti si care sunt pline de  convingeri limitative legate de sacrificiile pe care trebuie sa le faca o femeie pentru a demonstra ca este ”o femeie puternica”. Sacrificiile si compromisurile nedorite fac din tine o femeie slaba – adica o femeie care sufera si care va ajunge la depresie, de foarte multe ori. 
A nu te ocupa de suferinta ta psihica inseamna a te neglija. Suferinta psihica nu te face mai valoroasa in fata altora, nu te va mantui si nici nu te va echilibra. Te va durea din ce in ce mai tare – pana la depresie, cum spuneam mai devreme.  Iar depresia este o experienta pe care nu iti doresc sa o traiesti.  Suferinta trebuie vindecata, nu trebuie ”gestionata” prin ascunderea acesteia sub pres – iar pentru a te vindeca, este important sa mergi la psihologul din orasul tau, uneori chiar la psihiatru. Dar… nu mai amana, daca iti doresti sa ramai in limitele normalitatii:
”Normalitatea e o stare de echilibru si armo­nie in­tre cunoastere, afectivitate, inteligenta si vointa. Cand una din acestea e excesiv dezvoltata sau sub­dez­­voltata, armonia se pierde şi apare boala sau su­ferinta” Profesor Aurel Romila, psihiatru
Stiu ca pentru a fi o femeie puternica, o femeie ce gandeste altfel despre sine, iti trebuie curaj. Si mai stiu si ca lipsa curajului iti poate anula existenta, iti poate pune viata in slujba altcuiva si te poate imbolnavi.
O femeie puternica stie ca, desi feminitatea inseamna pasivitate si acceptare, a fi pasiva si a accepta nu inseamna a nu lua decizii corecte pentru viata sa.
Pentru ca da, in cazul in care inca nu realizezi: aceasta viata este a ta – de asta se si numeste ”a ta”. Nu numai ca este a ta, dar este unica si doar tu esti responsabila pentru a face tot ce ai de facut, spre binele tau, cu viata ta.  
Da, stiu: viata este cel mai dur examen! Dar asta nu inseamna ca nu poti depasi obstacolele si nu inseamna sa ramai in labirintul dependentei, al neimplinirilor si al suferintei.
Poate ca dupa ce ai citit acest articol, ai nevoie sa iti evaluezi situatia actuala, viata ta asa cum este acum  – si poate chiar sa regandesti ce inseamna pentru tine a fi o femeie puternica. Ceea ce stiu ca iti si doresti sa devii, dar inca amani sa incepi sa inveti ce ai de facut pentru a deveni astfel. 
Draga Femeie, chiar atat de puternica ti-ai propus sa fii, incat sa uiti de tine?
Cel mai greu lucru pe care il ai de facut este sa iti spui tie adevarul si sa il crezi – te imbratisez cu drag si stiu ca, intr-o zi, vei avea curaj sa iti doresti sa incepi sa inveti ce ai de facut pentru a fi chiar o femeie puternica! 
Mona Georgescu
Psiholog clinician de orientare psihanalitica
Consilier NLP integrativ pentru Femei
Trainer Dezvoltare Personala si Educatie Relationala
0


About the Author:

Iti multumesc pentru ca ai ales sa iti petreci o parte din timp pe site-ul minunemica.eu - site de psihologie, dezvoltare personala si educatie relationala. Te astept in continuare cu articole personale si workshop-uri, si, de asemenea, cu recomandari de carti si de evenimente. Sper ca tot ceea ce vei gasi pe acest site sa iti fie cat se poate de util! De asemenea, putem lucra impreuna online - via Skype, daca iti doresti sa initiezi un demers individual de consiliere. Profilul meu profesional complet si oferta de servicii de consiliere pot fi accesate aici: www.minunemica.eu/cine-scrie/. Alese ganduri, cu drag, Mona Georgescu

Add a Comment