Esti mai mult decat ceea ce gandesti si crezi despre TINE

Două viziuni ale împlinirii: viziunea ego-ului şi viziunea sufletului

Două viziuni ale împlinirii: viziunea ego-ului şi viziunea sufletului

Am incheiat de curand lectura unei carti deosebite, scrisa de medicul Deepak Chopra. Este vorba despre cartea ”Recrearea trupului, reinvierea sufletului’, publicata de editura Paralela 45, partener al site-ului minunemica.eu. Daca esti in cautarea unor raspunsuri si solutii la intrebarile cu care te confrunti referitoare la imbatranire, imbolnavire, starea de sanatate, reechilibrarea stilului de viata, capacitatea de regenerare a corpului si a sufletului, atunci iti recomand cu toata caldura aceasta carte, pe care o poti comanda pe site-ul editurii.

Te invit cu drag sa citesti un prim extras din ”Recrearea trupului, reinvierea sufletului”, dorindu-ti, ca de obicei, sa iti fie cu folos aceasta lectura! 

Două viziuni ale împlinirii

Viziunea ego-ului

 • Am tot ce îmi trebuie ca să-mi fie bine.
 • Sunt liniştit, pentru că nu mi se pot întâmplalucruri rele.
 • Muncind, pot obţine tot ce îmi doresc.
 • Mă evaluez prin realizările mele.
 •  Câştig mai des decât pierd.
 • Am multă încredere în mine.
 • Pentru că sunt atrăgător, câştig atenţia sexului opus
 • Când voi găsi iubirea perfectă, o voi cuceri.

Viziunea sufletului

 • Sunt singurul lucru de care am nevoie.
 • Mă simt în siguranţă pentru că în interiorul meu nu am niciun motiv să mă tem.
 • Curgerea vieţii îmi oferă belşug.
 •  Nu mă evaluez după un standard extern.
 •  Să dai e mult mai important decât să primeşti.
 •  Eu nu am o imagine de sine; eu sunt dincolo de imagini.
 • Alţi oameni sunt atraşi de mine pentru că avem aceeaşi structură sufletească.
 • Pot să găsesc iubirea perfectă, pentru că am descoperit-o mai întâi în mine însumi.

E evident, cred, că cea de-a doua viziune descrie viaţa pătrunsă de har. Susţine o viaţă transformată, nu o viaţă în care ego-ul conduce. Cu toate astea, dacă privesc cele două opţiuni, majoritatea oamenilor ar considera mai raţională versiunea ego-ului. În primul rând, pentru că sunt deja destul de obişnuiţi cu ea. Obişnuinţa, pe lângă inerţie, ne face pe toţi să ne supunem rutinei zilnice.

Dar, dacă lăsăm asta deoparte, ceea ce face ca drumul ego-ului spre împlinire să pară mai uşor constă în faptul că se bazează pe îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă pas cu pas. Dacă ai astăzi o slujbă modestă, mâine poţi să ai una mai importantă. O casă mică se va transforma într-una mai mare într-o zi. Dacă dai de obstacole şi problem pe drum, acestea pot fi depăşite. Munca, sârguinţa, loialitatea şi speranţa în progres te ajută să ai o viaţă mai bună.

Aceasta e versiunea ego-ului asupra evoluţiei personale: oricât de limitată va fi viaţa ta, cu timpul va deveni mai bună.

Dar această viziune, atât de concentrată pe exterior, ignoră de fapt ce se întâmplă în interior. Nu există nicio legătură între împlinire şi progres exterior.

O ţară atât de săracă precum Nigeria ocupă o poziţie superioară Statelor Unite într-un sondaj de evaluare a fericirii (aşa cum au arătat-o chestionarele în care oamenii au răspuns la întrebarea cât sunt de fericiţi). În ceea ce priveşte banii, oamenii sunt fericiţi când depăşesc pragul sărăciei, dar odată ce îşi asigură nevoile primare, dorinţa de a avea mai mulţi bani în fapt ne reduce şansa să fim fericiţi.

În urma studiilor efectuate asupra celor care au câştigat la loterie s-a descoperit că, în mai puţin de un an sau doi, nu numai că sunt faliţi, ci majoritatea spun că şi-ar dori să nu fi câştigat niciodată. (Evident, loteriile nu prea se îngrijesc să facă publice aceste descoperiri.)

Plătim foarte scump încăpăţânarea noastră de a ne măsura valoarea în funcţie de cât avem. Crizele economice răspândesc panică. În relaţiile intime, dragostea dispare când celălalt nu mai pune sentiment şi nu ne mai acordă atenţie – fără aceste dovezi externe, ego-ul nostru se clatină pe picioare. Când se iscă o ruptură, oamenii suferă în tăcere sau se luptă în zadar să-l determine pe celălalt să se schimbe. Ego-ul o ţine pe-a lui, că o soţie sau un soţ mai bun, o casă mai mare şi mai mulţi bani ţi-ar aduce mulţumirea după care tânjeşti. Dar oamenilor nu le trece prin cap faptul că s-ar putea să nu fie de vină nici ei, şi nici împrejurările. Se poate pur şi simplu să fi ales calea greşită.

Viziunea ego-ului asupra împlinirii e imposibil de atins, pentru că fiecare „eu” e pe cont propriu, rupt de sursa vieţii.

Progresul continuu promis poate fi doar extern, pentru că în interior nimic nu e sigur. Şi cum ar putea fi?

Singurul mod în care ego-ul poate face faţă dezordinii şi nemulţumirii sufletului e să se împartă în mai multe cămăruţe. „Eul” e plin de cămăruţe secrete, în care frica şi furia, regretul şi gelozia, nesiguranţa şi neputinţa sunt obligate să se ascundă.

Astfel, angoasa şi depresia au atins nivele record în societatea noastră şi sunt tratate cu medicamente care nu sunt altceva decât nişte paleative. Imediat ce trece efectul calmant al medicamentului, depresia şi angoasa reapar.

Viziunea sufletului asupra împlinirii pare mult mai complicată, şi totuşi se realizează automat odată ce atingi nivelul sufletului. Împlinirea nu implică vreun progres extern. Implică să renunţi la setările ego-ului şi să te îndrepţi din exterior spre interior. Sufletul poate fi fericit independent de condiţiile externe.

Calea sufletului duce spre un loc în care trăim împlinirea ca pe un drept cu care ne-am născut, ca parte din noi. Nu trebuie să te străduieşti să o cauţi, e suficient că exişti.

Harul vine din înţelegerea clară a ceea ce eşti cu adevărat.

Deepak Chopra.”Recrearea trupului, reinvierea sufletului’, Editura Paralela 45

 

0


About the Author:

Multumim pentru interesul acordat recomandarilor de carti si de evenimente. Materialele extrase din carti pe care le vei gasi pe acest site, sunt puse la dispozitie prin amabilitatea editurilor partenere ale site-ului MinuneMica.eu si se afla sub protectia drepturilor de autor si a legii copyright-ului. Conform Legii nr. 8/1996 privind proprietatea intelectuala, reproducerea sau preluarea partiala sau integrala a acestor materiale prin mijloace mecanice sau electronice, este interzisa. De asemenea, mai multe informatii despre evenimentele asupra carora te poti informa pe acest site, poti obtine de la organizatorii acestora, ale caror coordonate le gasesti in materialele de promovare.

Add a Comment