Esti mai mult decat ceea ce gandesti si crezi despre TINE

Doua exercitii pentru cupluri, in loc de conflict

Doua exercitii pentru cupluri, in loc de conflict


Credem ca il cunoastem pe cel de langa noi, insa realitatea ne arata ca nu il cunoastem. Speranta ca celalalt se va schimba pentru noi (mai ales ca a rostit si juraminte frumoase, daca v-ati casatorit) si apoi nevoia de a-l schimba pe celalalt sunt cele mai proaste strategii pe care cei mai multi oameni le urmeaza. 
“Viata nu se schimba niciodata datorita unor juraminte –  ea se schimba datorita constientului. Sa nu faci juraminte niciodata – acest lucru nu inseamna decat sa te fortezi sa urmezi ceva. Incearca sa intelegi. Acolo unde exista intelegere nu este nevoie de juramant. Intelegerea ta este suficienta. Tu vezi ceva gresit si renunti. A vedea este destul, intelegerea este suficienta; nu ai nevoie de nici o alta disciplina. Ori de cate ori ai nevoie de cate o disciplina, inseamna ca iti lipseste intelegerea, ceva lipseste in modul tau de a percepe lucrurile.” Osho, ABC-ul Iluminarii – Pro Editura si Tipografie, partener educational al site-ului www.minunemica.eu
Daca acel ”constient” – eu il numesc ”constiinta”, nu exista in celalalt, orice asteptare din partea ta ca el sa se schimbe pentru ca relatia voastra sa fie una frumoasa, este doar o iluzie. O iluzie pe care cei mai multi oameni si-o intretin cu jocurile de manipulare in care isi inroleaza partenerii de cuplu, din dorinta ca acestia sa se schimbe. Rezultatul? Frustrari de ambele parti si conflicte din ce in ce mai frecvente.
Despre conflicte in cuplu, natura acestora si jocurile de putere, manipulare si santaj ce au loc in cadrul majoritatii cuplurilor, am mai scris pe site.
Nu vreau sa reiau ideile din articolele deja scrise, dar iti propun doua exercitii care ar putea fi utile pentru cuplul tau (sau pentru alte cupluri pe care le cunosti) – pentru ca, oricat de mult am crede ca in cuplu exista comunicare, de fapt partenerii nu comunica – ei doar vorbesc si, deseori, ajung rapid la neintelegeri, certuri, conflicte si separari sau divorturi. Gasesti toate articolele adresate problemelor de cuplu in sectiunea Cabinet.
Inlocuiti cat mai repede asteptarea ca celalalt sa se schimbe si iluzia ca se va schimba pentru voi, cu
(1) invatarea unui stil de comunicare sanatos, corect, eficient
si cu
(2) dorinta constienta de schimbare personala in bine, in favoarea relatiei.
Acestea sunt doua dintre cheile principale cu ajutorul carora un cuplu poate evita separarea sau divortul.
Exercitiile sunt de impact si merita practicate de partenerii unui cuplu – efectele lor fiind vizibile: imbunatatirea comunicarii dintre tine si partenerul tau,  incurajarea de a vorbi deschis si cu sinceritate despre nevoie emotionale personale si asteptarile (inca) nerostite fata de celalalt.
I. EXERCITIUL NR.1  COMUNICAREA AUTENTICA IN CUPLU
Pasul 1
 • Cere acordul partenerului tau pentru a face impreuna acest exercitiu simplu si stabiliti impreuna o metoda de a va recompensa – adica dupa ce terminati exercitiul sa mergeti impreuna si sa faceti ceva distractiv: o plimbare in parc, o inghetata, un film…etc.
 • Alegeti intre voi un A si un B
Pasul 2
 • Persoana A vorbeste timp de 10 minute despre ce simte, ce-si doreste, ce nu-i place, insa fara a fi agresiv sau defensiv
 • Persoana B asculta in tacere, fara sa spuna nimic. Poate pune 1-2 intrebari pentru clarificare, dar atat. In rest asculta cu atentie, chiar daca nu este de acord cu ce spune celalalt sau chiar daca este de accord.
Pasul 3
 • Persoana B vorbeste timp de 10 minute despre ce simte, ce-si doreste, ce nu-i place, insa fara a fi agresiv sau defensiv
 • Persoana A asculta in tacere, fara sa spuna nimic. Poate pune 1-2 intrebari pentru clarificare, dar atat. Si numai daca este NECESAR! In rest asculta cu atentie, chiar daca nu este de acord cu ce spune celalalt sau chiar daca este de acord.
Pasul 4
 • Persoana B ii oglindeste inapoi lui A gandurile, emotiile sau actiunile despre care i-a povestit persoana A. Doar atat, nu reactiile, opiniile sau solutiile proprii ale sale (5 minute)
Pasul 5
 • Persoana A ii oglindeste inapoi lui B gandurile, emotiile sau actiunile despre care i-a povestit persoana B. Doar atat – nu reactiile, opiniile sau solutiile sale proprii (5 minute)
Pasul 6
 • Multumiti-va pentru experienta exercitiului si mergeti impreuna sa faceti ceva placut, distractiv cu totul si cu totul diferit – asa cum ati stabilit impreuna la pasul 1.
 • Nu discutati deloc despre exercitiu sau despre ce a spus fiecare.
Se repeta acest exercitiu de 2-3 ori/saptamana pentru cateva 2-3 luni 
II. EXERCITIUL NR.2 – INTRA IN CONTACT CU EA / INTRA IN CONTACT CU EL
Retrageti-va amandoi intr-un loc placut, confortabil – il puteti amenaja special pentru astfel de momente. Un spatiu linistitor, al carui decor bland va ajuta sa va calmati starile mai putin bune.
Pasul 1
Stati spate in spate si concentrati-va doar pe momentul prezent, pe acel ”aici si acum”.
Pasul 2
Rand pe rand, raspundeti la intrebarile urmatoare, lasandu-va timp pentru raspunsuri:
 1. Cum ma percep in momentul prezent, din punct de vedere fizic*, emotional si global?
 2. Cum te percep in momentul prezent, din punct de vedere fizic*, emotional si global?
 3. Ce-mi place cel mai mult la tine?
 4. Ce mi-ar placea sa ameliorezi in comportamentul tau fata de mine?
 5. Ce ma angajez sa ameliorez in comportamentul meu fata de tine?
Exercitiul este eficient daca nu va grabiti sa raspundeti si daca nu il judeci pe celalalt pentru raspunsurile pe care le vei auzi din partea sa. 
Tot ce ai de facut este sa il asculti, fara sa intervi si fara sa interpretezi ceea ce auzi. La final, multumiti-va unul altuia pentru aceasta experienta si ramaneti intr-o imbratisare in timpul careia ii cereti iertare celuilalt pentru ranile produse prin comportamentul personal, fara sa vreti.
*”Fizic” se refera nu la aspectul fizic, corporal, ci la cum te simti tu si cum percepi ca se simte celalalt ca senzatii fizice in timpul exercitiului.
Sa va fie cu folos aceste exercitii si sa contribuie la redobandirea armoniei dintre voi!
Cu drag,
Mona Georgescu
Psiholog clinician de orientare psihanalitica. Consilier NLP Integrativ pentru Femei. Trainer Dezvoltare Personala.
0722.501050, lucia_mona_georgesc@yahoo.com
0


About the Author:

Iti multumesc pentru ca ai ales sa iti petreci o parte din timp pe site-ul minunemica.eu - site de psihologie, dezvoltare personala si educatie relationala. Te astept in continuare cu articole personale si workshop-uri, si, de asemenea, cu recomandari de carti si de evenimente. Sper ca tot ceea ce vei gasi pe acest site sa iti fie cat se poate de util! De asemenea, putem lucra impreuna online - via Skype, daca iti doresti sa initiezi un demers individual de consiliere. Profilul meu profesional complet si oferta de servicii de consiliere pot fi accesate aici: www.minunemica.eu/cine-scrie/. Alese ganduri, cu drag, Mona Georgescu

Add a Comment