Esti mai mult decat ceea ce gandesti si crezi despre TINE

Din secretele carismei, ale liderilor si ale “liderilor”

Din secretele carismei, ale liderilor si ale “liderilor”

“Omul carismatic te implineste prin simpla sa prezenta.” Constantin Noica

Despre carisma si manipulare, (si) pe intelesul nostru

Carisma este o calitate de exceptie a personalitatii integrale, si se poate identifica aproximativ cu o serie de calitati distincte care sa o determine.

Din punct de vedere etimologic, carisma are semnificatia profunda, subtila a gratiei divine, echivalenta cu calitatea unui personaj sacru de a-i lumina spiritual pe cei din jurul sau, de a le usura suferintele; tot in acest context al spiritualitatii, carisma sustine calitatea de a crea o relatie armonioasa si profunda intre un maestru si un discipol.

Ca o consecinta a faptului ca un conducator carismatic emana forta interioara, convinge fara efort si inspira o incredere spontana, acesta va dezvolta relatii armonioase interpersonale si va induce un sentiment de dependenta afectiva – dar o dependenta care te face sa te simti valorizat si plasat intr-o zona superioara a existentei.

Orice personaj carsimatic “poarta”  cu sine in permanenta doua trasaturi usor de simtit si de identificat:

– remarcabila forta si armonie interioara

si

– capacitatea de a induce sentimentul unei relatii subiective – si deci strict personale cu cei din jur; psihologia sociala aminteste ca la baza formarii acestei relatii subiective sta iluzia de reciprocitate.

Se stie ca orice tip de forta impune celor din jur, prin ascendenta pe care o exprima; daca forta iti induce si un sentiment de armonie si de valorizare personala, atunci devine carisma. Cu cat este mai bine recunoscuta de cei din jur, efectele sale se amplifica prin fenomenele de aura si de contagiune sociala, dar si prin prestigiul implicit pe care il genereaza.

Prestigiul liderului este una dintre calitatile fundamentale care conditioneaza forta de impunere a unui lider, idee sau doctrina in fata multimilor.

Prestigiul denota o ascendenta sociala recunoscuta, admirata si in acelasi timp  temuta.

Gustave Le Bon, in “Psihologia multimilor”, distinge intre:

Prestigiul dobandit sau “artificial”

 • deriva din alaturarea  urmatoarelor “accesorii” imaginii unui lider: reputatie, pozitia ocupata in societate, statutul material, competenta profesionala, realizari de exceptie
 • este forma cel mai frecvent intalnita, oamenii depunand eforturi intense pentru a-l castiga
 • este apanajul puterii

Prestigiul personal

 • deriva din calitatile native ale unui lider si este independent de “accesoriile” exterioare (averi, statut social, functii etc.)
 • se fundamenteaza pe: inteligenta, aptitudini native deosebite, forta de sugestie, carisma

O alta calitate care contribuie la succesul unui lider in fata multimilor este experienta sociala – inteligenta sociala alaturata unei bune cunoasteri a psihologiei multimilor si a tehnicilor de structurare si desfasurare a relatiilor umane

Ce mijloace psihologice de influenta  folosesc liderii in fata multimilor?

 • Incitarea emotionala – se refera la ridicarea intentionata de catre lider a tonusului emotional al multimii, prin utilizarea unor sintagme, imagini si simboluri sugestive, cu o mare incarcatura afectiva sau printr-un “joc dramatic” al carui scop este producerea contagiunii si imitatiei ce vor genera amplificarea exponentiala a emotiei maselor.
 • Inductia comportamentala – se refera la initierea de catre lider a unei actiuni sau a unui comportament demonstrativ, la care ceilalti adera prin imitatie si contagiune sociala – este o metoda care functioneaza foarte bine in cadrul multimilor psihologice cu tonus emotional ridicat si care au deja un obiectiv comun
 • Sugestia – consta in determinarea multimii sa adopte anumite atitudini sau sa declanseze anumite actiuni, apeland la mecanisme psihologice care ies din sfera controlului rational; exemplul personal, repetarea unor asociatii verbale, sublinieri, repetitii si exemple care sa conduca  multimea spre reactia dorita; initial se creaza conditiile favorizante sugestiei: incitarea emotionala, polarizarea atentiei pe un obiectiv unic, invocarea autoritatii; folosirea sugestiei produce efecte deosebite in cadrul multimilor psihologice, dar are eficienta scazuta in cazul multimilor gregare
 • Afirmatia peremptorie – consta in prezentarea unei idei foarte simple intr-o forma care nu permite nicio indoiala sau contrazicere, datorita prestigiului celui care o emite.
 • Repetarea sistematica a unei idei, o va induce inconstient in mintea ascultatorilor ca fiind un adevar evident, ce nu are nevoie de demonstratie.
 • Ordinul – este o indicatie comportamentala sau actionala care,  datorita autoritatii celui care o emite, solicita si determina o acceptare neconditionata si imediata; are eficienta maxima in cazul unor imprejurari dramatice care solicita masuri imediate din partea unor persoane care isi asuma initiativa.

Sigur ca orice asemanare cu realitatea este absolut intamplatoare  … si totusi, cat de mult credeti ca este folosita manipularea in ziua de azi?

Fie ca se numesc ”team lideri” si au pretentia sa se ocupe de Leadership … cati – cu adevarat – pot fi priviti ca lideri adevarati?

Va doresc sa identificati situatiile in care se apeleaza la manipulare in toate situatiile de viata  prin care treceti (inclusiv din punct de vedere profesional)  si sper ca acest material sa va ajute sa faceti alegerile potrivite atunci cand simtiti ca se fac presiuni asupra voastra.

Alese ganduri,

Mona Georgescu

banner cabinet

*Nota: Conform Legii nr. 8/1996 privind proprietatea intelectuala, reproducerea sau preluarea acestui text prin mijloace electronice sau mecanice, partial sau in intregime, este interzisa.

0


About the Author:

Iti multumesc pentru ca ai ales sa iti petreci o parte din timp pe site-ul minunemica.eu - site de psihologie, dezvoltare personala si educatie relationala. Te astept in continuare cu articole personale si workshop-uri, si, de asemenea, cu recomandari de carti si de evenimente. Sper ca tot ceea ce vei gasi pe acest site sa iti fie cat se poate de util! De asemenea, putem lucra impreuna online - via Skype, daca iti doresti sa initiezi un demers individual de consiliere. Profilul meu profesional complet si oferta de servicii de consiliere pot fi accesate aici: www.minunemica.eu/cine-scrie/. Alese ganduri, cu drag, Mona Georgescu

Add a Comment