Esti mai mult decat ceea ce gandesti si crezi despre TINE

”Dezvoltare personala si spirituala” cu consecinte negative in viata ta

”Dezvoltare personala si spirituala” cu consecinte negative in viata ta


”Iubeste neconditionat”. ”Nu este bine sa ai asteptari”. ”Accepta-te asa cum esti”. ”Trebuie doar sa fii”. ”Multumeste-te cu putin”. ”Trebuie sa imi duc crucea”. ”Toti suntem Una/Unul”. 
Sunt doar cateva dintre cliseele cu care oamenii vulnerabili sunt usor de manipulat, indiferent de situatia la care li se sugereaza ca pot fi aplicate aceste ”ziceri de duh” promovate intr-un limbaj hipnotic in dezvoltarea personala si spirituala de duzina.
O ”dezvoltare personala si spirituala” propusa de nespecialisti autoproclamati specialisti dupa cursuri de foarte scurta durata (eventual si literatura motivationala citita in viteza) si carora le este foarte usor sa copieze de pe diverse site-uri ale specialistilor informatii pe care si le atribuie si pe care le ”mixeaza” cu idei ieftine care prind la publicul neavizat. Un public alcatuit din acei oameni care au nevoie mai intai de psihologi si de consilieri, la care ajung, din pacate, dupa ce au trecut pe la nespecialisti care i-au indrumat in directii nedorite. 
Orice persoana care are nevoie de vindecare trebuie sa isi inceapa mai intai travaliul (procesul) psihologic;  urmeaza dezvoltarea personala (daca persoana este interesata sa continue sa lucreze cu psihologul sau) si apoi evolutia spirituala. Pentru ca aceasta este ordinea fireasca: 
1. vindecare psihologica
2. dezvoltare personala
3. evolutie spirituala.
Nu ai acum sa treci peste nicio etapa si sa ai pretentia ca esti un om vindecat si echilibrat. Cheia de verificare este chiar stadiul in care te afli – viata ta exterioara cu tot ce inseamna ea in acest moment, arata in mod clar echilibrul sau dezordinea din viata ta interioara.
Un om care se declara ”avansat spiritual” dar al carui stil de viata observabil lasa mult de dorit, a sarit peste etapele anterior mentionate si a fost atras de mirajul spiritualitatii fara sa inteleaga de fapt cum poate sa faca schimbari in viata sa, pentru a ajunge si la acest nivel. 
De asemenea, astfel de clisee si vorbe de duh prind foarte la bine la persoanele care nu au beneficiat de educatie si la persoanele a caror anxietate in fata vietii este foarte ridicata. Multe dintre acestea prefera izolarea in fata unui calculator, sunt usor de sedus de informatia pe care o gasesc pe internet – o informatie cu tenta spirituala amestecata cu expresii psihologice, incercand sa o aplice la viata lor. Cele mai multe persoane nu reusesc, evident, sa imbunatateasca situatiile dificile cu care se confrunta, agravandu-si, de fapt, conflictele interioare si degradandu-si si mai mult viata psihica si sanatatea emotionala.
Multi dintre voi imi scrieti ca sunteti confuzi din cauza atator informatii care abunda pe internet, care vi se par lipsite de autenticitate si de valoare, sunt contradictorii si  ”se bat cap in cap”, dupa cum spuneti.
Venind din partea unor specialisti autoproclamati ”specialisti” – care nu numai ca nu au studii in domeniul psihologiei, dar nu au trecut macar o ora pe la un psiholog si nu au urmat un program de dezvoltare personala cu un psiholog – evident ca tot ce pot sa ofere este o informatie nerelevanta dar ametitoare, ce nu are nici cea mai mica legatura cu indrumarea profesionista.
Bineinteles ca informatiile pe care le-ati gasit pe internet sunt lipsite de valoare si de autenticitate, ”se bat cap in cap” si nu se potrivesc nici cu realitatea voastra interioara, nici cu cea exterioara – ati simtit bine si ma bucur pentru ca nu toata lumea poate fi manipulata.
Iata si consecintele negative ale acestor clisee in viata acelor persoane care sunt usor de manipulat: 
1. IUBIREA NECONDITIONATA PROST INTELEASA
”Iubeste neconditionat” – este cea mai perversa si parsiva afirmatie, atunci cand partenerii ajung sa se santajeze in cupluri prin folosirea acestui cliseu. Despre factorii care conditioneaza iubirea si care iti arata ca nu exista iubire neconditionata (cu exceptia iubirii mamei pentru copilul sau), am scris AICI, AICI, AICI si AICI.
Principalul pericol care apare ca efect al neintelegerii faptului ca unica iubire neconditionata este cea primita de copil din partea mamei sale este manipularea, in cadrul cuplului. Celelalte forme de iubire presupun mai mult decat iubire neconditionata  – pentru ca iubirea nu este de ajuns.
Orice relatie de cuplu este, inainte de toate, o relatie psihologica. Si, din nefericire, in marea majoritate a cuplurilor, partenerii se afla in jocuri de putere si control, jocuri in care exista un dominat si un dominator. Primul nu stie ce i se intampla, al doilea stie ce face. Atata vreme cat nu cunosti jocurile psihologice in care esti inrolat, nu stii sa le identifici si esti chiar dispus sa arati, in mod repetat, ca esti tolerant si ”bun la suflet”, deja ai facut pasul spre compromis si spre sacrificiu. Insa compromisul nu are ce cauta intr-o relatie de iubire, iar tu nu ai ce cauta intr-o relatie in care trebuie sa faci compromis dupa compromis. Pentru ca dragostea nu inseamna compromisuri nedorite.
Dupa cum afirma psihiatrul Christophe Andre,  ”Vei fi iubit in ziua in care vei putea sa iti arati slabiciunea fara ca celalalt sa se foloseasca de ea pentru a-si putea spori puterea.”
Si da, iubeste neconditionat un copil, o floare, o pisica sau un bunic. In rest, modelul iubirii materne neconditionate nu se aplica. 
2. ”NU ESTE BINE SA AI ASTEPTARI”
Este un alt cliseu cu care oamenii vulnerabili sunt usor de manipulat, nu doar in cadrul cuplurilor pe care le formeaza. 
Toti oamenii au asteptari, insa nu toti si le cunosc foarte bine si nu toti si le exprima. A nu-ti exprima asteptarile inseamna a nu-l lasa pe celalalt sa te cunoasca si, mai mult, inseamna ca ii arati ca esti usor de manipulat. 
A-ti cunoaste si a-ti exprima asteptarile inseamna a stii ce vrei, a-ti cunoaste prioritatile si a arata ca ai puterea de a-ti stabili granite sanatoase si flexibile in raport cu mediul tau – familie, prieteni, serviciu.
Cei care nu isi exprima asteptarile sunt oamenii slabi care, din frica de a fi respinsi, frica de a fi judecati si criticati, prefera atitudinea aparent docila, supusa, impaciuitoare. In dialogul cu ei abunda cliseele spirituale si limbajul simplist. Sunt oamenii care vor sa arate ca sunt ”buni la suflet” – adica oamenii care nu stiu sa stabileasca granite sanatoase, nu stiu sa se repozitioneze in mod sanatos in cadrul relatiilor. Sunt oamenii cu un eu slab, oamenii submisivi si care, mai tarziu, reproseaza ca au facut ”sacrificii”.
Nu este vorba despre niciun sacrificiu, iar daca te afli in aceasta categorie, ai aderat de buna voie la acele sacrificii, pentru ca nu ai stiut sa iti stabilesti granitele in relatii. De aici decurg scenariile de tip ”impaciuitor”: ”am vrut sa fie bine pentru toata lumea” este un astfel de scenariu care nu ti-a adus nimic bun. Poate doar satisfactia de a reusi sa manipulezi in favoarea ta, in cateva situatii, cu aceasta atitudine. Pe cine sa manipulezi? Pe ”oamenii rai” – da, aceia pe care ”oamenii buni” s-au obisnuit sa dea vina si sa ii faca raspunzatori pentru situatiile urate din viata lor.
Revenind la asteptari: este foarte bine sa ai asteptari, insa asteptari realiste. Si sa le rostesti, sa le comunici, in consecinta. Asta inseamna sa evaluezi – o persoana sau o situatie; chiar daca asteptarile iti sunt limitate, acestea exista, nu ti le nega si tine intotdeauna cont de mesajul lor.
Iar cel mai important este sa ai asteptari de la tine, sa iti setezi aspiratii inalte pornind de la valorile tale esentiale, atat in viata personala, cat si in cea sociala si profesionala. Este esential pentru tine sa iti planifici atingerea acestora, sa cauti modalitati in care le poti implini si in niciun caz sa nu renunti de dragul nimanui la visele si aspiratiile tale. Stiu, uneori visele tale nu se potrivesc cu cele ale partenerului tau de viata – ia decizii bune pentru tine si analizeaza cu atentie daca merita sa renunti la aspiratiile tale. 
Din nefericire, alegand modestia prost inteleasa, cei mai multi aleg stagnarea, si, fara sa constientizeze, involutia.
3.”ACCEPTA-TE ASA CUM ESTI – CINE TE PLACE TREBUIE SA TE PLACA ASA CUM ESTI”
A te accepta asa cum esti nu inseamna ca nu trebuie sa iti reevaluezi carentele, lipsurile si defectele manifestate prin comportament si atitudine si sa continui sa ti le expui cu nonsalanta. Daca tu te accepti asa cum esti si consideri ca si ceilalti trebuie sa iti suporte defectele si comportamentele neadecvate, te afli doar in pozitia de grandomanie care le arata foarte clar celor din jurul tau cat de inferior te simti, insa nu recunosti – si nu recunosti, pentru ca doare. Iar pentru a trece prin durere si pentru a-ti vindeca inferioritatea, trebuie sa depui eforturi sustinute. Nu toata lumea poate sa depuna aceste eforturi, majoritatea oamenilor se resemneaza, degrandandu-si singuri calitatea vietii.
Dar te asigur ca merita sa incerci – lucreaza pe problema ta in ceea ce priveste sentimentele de inferioritate, pentru a putea sa iti faci relatii in care sa fii tratat de la egal la egal. Oamenii nu au de ce sa se lase trasi in jos, pentru ca evolutia este ceea ce ne caracterizeaza pe toti, nu involutia. 
Despre sentimente si complexe de inferioritate in cadrul cuplului, am scris AICI.
De partea cealalta, nimanui nu ii place sa fie tras in jos de catre un partener cu sentimente de inferioritate – se simte ca atunci cand ai atarnate greutati de glezne. 
A te accepta asa cum esti inseamna a-ti onora inclusiv puterea de a-ti corecta defectele si lipsurile si de a le transforma in cele mai frumoase calitati ale tale, care sa te sustina in viata, sa te ajute sa iti faci relatii bune si sa ai o viata frumoasa. 
4.”TREBUIE DOAR SA FII”
Acest cliseu cu influente din filozofia budista este, de asemenea, prost inteles in spatiul nostru cultural in care au patruns, in ultimii ani, multe valori apartinand altor culturi; fenomenul de contagiune sociala a facut ca aceste valori – mai corect, expresii – sa fie cu usurinta transmise de la un om la altul, dar neintelese in profunzimea lor; de aceea nici nu pot fi in totalitate practicate, ci doar mimate si reproduse verbal, mai ales ca mangaie … auzul 🙂 
Cei care isi afirma pe toate drumurile ”lumina” si ”bogatia interioara” si nu de putine ori repeta mecanic acel ”namaste” a carui semnificatie nu se reflecta insa si in comportamentul lor si in viata lor, sunt o categorie aparte – artificiala si siropoasa, iar incongruentele dintre ce afirma si ceea ce fac, sunt si au, sunt uriase.
In cursul uneia dintre conferintele sale, Dalai Lama a fost rugat sa isi exprime parerea despre trecerea de la o religie la alta; nu doar ca nu recomanda aceasta schimbare, dar a subliniat foarte serios faptul ca nu ai cum sa respecti la modul profund valorile noii religii pe care o alegi – poate ca aceste valori ti se par bune, poate ca sunt exprimate intr-un limbaj mai apropiat de tine, dar nefiind crescut in spiritul acestora, nu vei avea cum sa sa le intelegi cu adevarat si nici sa fii un bun practicant al noii religii. Ce vei practica, va fi doar o noua ideologie de suprafata, pentru ca in mediul in care traiesti nu vei putea sa traiesti in totalitate conform principiilor altei religii – va fi doar un amestec de valori si principii, iar tu vei fi derutat, confuz. 
Stadiul ”doar sa fii” este un stadiu in care multe persoane au ramas blocate, multumindu-se ”doar sa fie”, traind din inertie si indreptandu-se, de fapt, spre stari apasatoare de tristete si de nemultumiri.
Viata presupune ceva mai mult decat a subzista, presupune a face pentru a avea pentru sine si pentru a da mai departe, nu doar a fi.
Este minunat ”doar sa fii” – dar ai crescut, nu mai esti bebelus, pentru a capata ingrijiri doar pentru ca existi si parintii sunt obligati sa te ingrijeasca, sa iti ofere. 
In momentul in care iti clarifici ca a fi are legatura cu a face si apoi cu a avea, inseamna ca ai decis sa iesi din sfera dulcegariilor spirituale atat de promovate, ca iti cunosti valorile si ca iti asumi viata in baza unor valori esentiale sanatoase. 
5. ”MULTUMESTE-TE CU PUTIN”
”Multumeste-te cu putin” – din partea partenerului, din partea vietii, din partea tuturor. Asta este ceea ce induc multe medii, cu precadere biserica. 
Nu, a te multumi cu putin nu are nicio legatura cu a fi modest, asa cum ti se induce, de fapt, ca ar trebui sa fii modest si umil. Vei ajunge sa iti fie rusine sau sa te simti vinovat pentru ca vrei sa iti asiguri o viata mai buna, in raport cu mediul tau, mediu in care invidia pandeste dupa colt daca vei avea o viata buna si nu te vei multumi cu putin, dupa cum ti se sugereaza ca fiind de dorit – pentru ca asa au fost si strabunica, si bunica,  si mama ta.
Nu, in niciun caz nu te multumi cu putin, ci arata celor din jur ca nu esti o persoana usor de manipulat si ca nu te multumesti cu mai putin decat meriti – in relatiile de cuplu, in mod special, chiar nu trebuie sa te multumesti cu mai putin decat meriti. 
Cand cineva iti arunca replica ”multumeste-te cu putin!”, raspunde-i fara nicio retinere: ”multumeste-te tu!”
6. ”TREBUIE SA ITI DUCI CRUCEA” 
Nu, nu ai nicio cruce de dus – asta daca nu vrei sa reproduci mitul biblic, dar nu traiesti intr-un mit; ai de implinit un destin pe care esti obligat sa ti-l asumi, lasand la o parte gandirea magica. Credinta are rolul sau in viata ta, dar nu exagera si nu te lasa manipulat, pentru ca la final nu te pedepseste nimeni. ”Pedepsele” sunt de fapt consecintele neatentiilor si fricilor tale si le primesti chiar in timpul vietii – nu la final, si nu dupa. 
7. ”TOTI SUNTEM UNA/UNUL”
Este un alt cliseu cu impact in viata celor regresati la stadiul de bebelus, stadiu in care doar simbioza cu mama era posibila, nu si autonomia. 
Dar acum esti adult si trebuie sa fii un adult autonom, care nu are nevoie de nicio simbioza, ci stie sa isi gestioneze frumos viata, fara sa se sprijine pe nimeni (decat, eventual, in situatii limita), dar care stie sa traiasca impreuna cu cei din jurul sau. 
Da, suntem parte din acelasi Intreg – nu este nimic sofisticat in asta. Asa si? Ce impact are acest cliseu in viata ta? Te ajuta sa traiesti frumos, sa iti platesti facturile, sa ai relatii hranitoare si semnficative si sa evoluezi? Te ajuta sa te porti astfel incat sa iei decizii corecte pentru viata ta? Daca nu, degeaba il tot repeti. Te vaiti ca viata e grea si ca ”oamenii rai la suflet” te fac sa suferi? Pai sunt aceiasi ”oameni rai” cu care tu esti Una. Sau Unul. Si atunci de ce sa te superi? Dar nu ar fi mai bine ca, in loc sa te superi pe ”oamenii rai la suflet”, sa inveti sa iti gestionezi viata, sa inveti sa comunici si sa iti stabilesti prioritati si granite? Iti garantez ca nu va mai fi niciun ”om rau la suflet” in jurul tau.
Refugiul in gandirea magica este tipic persoanelor neadaptate, imature si iresponsabile fata de viata lor, incapabile sa faca fata ingerintelor vietii. Oamenii care se declara a avea ”suflet bun”. Uita-te la viata lor si o sa vezi mediocritatea in care se complac, o sa auzi cum se plang ca nu se descurca in viata – de la plata facturilor pana la calitatea relatiilor.
Vezi o multime de astfel de profile pe Facebook, wall-urile lor sunt pline cu citate religioase. Sunt cei care nu sunt adaptati, sunt cei mai usor de manipulat. Pentru ca atitudinile lor interioare sunt cele care se vad in exterior. 
Toate aceste clisee nu fac decat sa imprime oamenilor atitudini mentale gresite, care le afecteaza relatiile cu ceilalti si viata, in general.
Oamenii sunt, astfel, mentinuti in statutul de victima, iar asta inseamna sa nu aiba perspective, sa nu stie sa se descurce in situatii dificile; astfel, acesti oameni sunt usor de persecutat, de santajat si se lasa cu usurinta folositi de catre cei din jurul lor – si, nu de putine ori, chiar de catre cei care le induc aceste atitudini mentale gresite, impiedicandu-i sa vada oportunitatile vietii.
Sunt sigura ca, daca te afli intr-o situatie neplacuta pe care nu o mai poti suporta, iti doresti sa inveti cum sa iti recapeti increderea in tine si puterea, iti doresti sa fii ajutata sa iti schimbi convingerile si comportamentul, astfel incat lumea exterioara sa devina mai suportiva, iar tu sa descoperi ca, prin propriile puteri, poti trai o viata mai implinita, mai satisfacatoare. Stiu ca nu iti place sa mai fii manipulata, santajata, folosita si tratata neadecvat in relatiile tale. Pe toate aceste aspecte vom lucra impreuna la Gura Diham, in cadrul editiei din aceasta vara a taberei SENS – tabara de psihologie si dezvoltare personala pentru femei, ce va avea loc intre 6-9 august 2015.
Prin inscriere, primesti cadou din partea mea o consultatie gratuita (online sau la cabinet, inainte sau dupa tabara) si, de asemenea, achitand avansul pana la 30 iunie, beneficiezi de reducere la rezervarea locului. 
Detaliile sunt aici: http://www.minunemica.eu/sens-bootcamp-dedicat-femeilor-6-9-august-gura-diham/
Te asteptam cu mult drag alaturi de noi!
Mona

banner cabinet

8


About the Author:

Iti multumesc pentru ca ai ales sa iti petreci o parte din timp pe site-ul minunemica.eu - site de psihologie, dezvoltare personala si educatie relationala. Te astept in continuare cu articole personale si workshop-uri, si, de asemenea, cu recomandari de carti si de evenimente. Sper ca tot ceea ce vei gasi pe acest site sa iti fie cat se poate de util! De asemenea, putem lucra impreuna online - via Skype, daca iti doresti sa initiezi un demers individual de consiliere. Profilul meu profesional complet si oferta de servicii de consiliere pot fi accesate aici: www.minunemica.eu/cine-scrie/. Alese ganduri, cu drag, Mona Georgescu

Discussion

 1. Mirela  June 22, 2015

  felicitari pentru articol! intotdeauna am fost de parere ca nu se poate oferi indrumare spirituala fara o pregatire temeinica in consiliere-psihologie. o vara frumoasa in continuare, draga mea!

  (reply)
  • Mona Georgescu  June 22, 2015

   Multumesc, Mirela! Ordinea aceea este, da 🙂
   Te imbratisez cu drag si iti doresc o vara in armonie!

   (reply)
 2. Snowdrop  June 24, 2015

  Multumesc ! Multumesc ! Pentru aceste clarificari atat de binevenite pentru mine ale acelor clisee ! Ma simt onorata ca te-am intalnit Minune Mica in lumea virtuala si de atatea ori am primit o mana de ajutor prin articolele care au facut LUMINA in viata mea, prin consultatiile psihologice, care mi-au fost un adevarat SPRIJIN,si prin tabara SENS, care m-a ajutat sa ma transform, eliberandu-ma de atatea poveri. Iti multumesc, Minune Mica ! Si revin cu mult drag, alaturi de voi, la Gura Diham !

  (reply)
  • Mona Georgescu  June 26, 2015

   Multumesc si eu, draga mea Snowdrop – ma bucur foarte mult pentru ca tot ce ai citit aici si tot ce am lucrat in cadrul sesiunilor individuale cat si in tabara a avut si are un impact atat de mare in viata ta. Sunt convinsa ca si tu te apropii de gasirea SENSului vietii tale, fara sa mai ai blocaje in drumul spre amonie, frumos, autonomie, libertate si iubire. Te imbratisez cu mult drag si te astept cu bucurie alaturi de noi, la editia SENS din luna august.
   O zi in armonie, scumpa mea!

   (reply)
 3. Paul  June 26, 2015

  Ironic, felul in care descrieti diverse precepte budiste sugereaza o intelegere deficitara a lor din partea dumneavoastra.

  (reply)
  • Mona Georgescu  June 26, 2015

   Buna seara, daca veti citi cartile scrise de Dalai Lama si veti viziona conferintele sale, veti intelege referirile pe care le-am facut in articol si poate veti avea si argumente solide pentru a sustine un dialog. Altfel, este doar o intelegere superficiala a ceea ce am scris.
   Articolul, in cazul in care nu ati inteles, evidentiaza necesitatea ca oamenii sa solicite servicii psihologice pentru suferinte de ordin psihic si nicidecum nu inlatura spiritualitatea, indiferent de provenienta sa.
   Spiritualitatea este ultimul nivel, insa acea spiritualitate bine intentionata si inteleasa in esenta sa, nu repetata mecanic, sub forma cliseelor cu care cei mai multi oameni sunt manipulati. Spritualitatea inseamna practica, inseamna concret – nu clisee.
   Cordial,
   Mona Georgescu

   (reply)
   • Paul  June 27, 2015

    Nu consider ca vizionarea de clip-uri pe youtube sau citirea unei carti cu citate apartinand lui Dalai Lamai constituie o studiere atenta a budismului. Aspectele cu care pareti a fi familiara nu reprezinta decat interpretarea occidentala/moderna a budismului. E in general necunoscut faptul ca Dalai Lama nu este decat fata Budismului Tibetan si ca eforturile sale sunt directionate catre a fuziona filozofiile occidentale cu cele budiste (nu de putine ori in dezavantajul budismului traditional).
    Este evident ca articolul discuta acele persoane care in mod superficial adopta diverse idei new age reciclate (din escapism, alte ratiuni) in absenta unor experiente/realizari directe. Dar accidental articolul pare sa critice insesi notiunile de non-atasament/renuntare, care reprezinta motorul budismului non-tantric.

    (reply)
    • Mona Georgescu  June 27, 2015

     Buna ziua Paul,
     Spuneti ”accidental articolul pare sa critice insesi notiunile de non-atasament/renuntare, care reprezinta motorul budismului tantric”.
     Da, ati spus foarte bine, ”pare” – pentru ca doar pare. Nu stiu daca sunteti un cititor obisnuit al site-ului sau un vizitator ocazional – probabil a doua varianta; pe site este promovat budismul – nu in amanunt, neaparat, pentru ca nu este un site cu aceasta adresabilitate, si, pana la urma, o viata in acord cu valorile budismului tantric nu este posibila intr-o tara ca Romania, care are nevoie mai intai ca oamenii sa isi redobandeasca o capacitate pierduta: capacitatea de a fi obiectivi. Dupa (re)dobandirea acestei capacitati si integrarea sa in viata de zi cu zi, astfel incat sa nu mai existe derapaje intre ce afirma si modul in care traiesc, evident, fiecare este liber sa aleaga sa aprofundeze orice latura a spiritualitatii adevarate.
     Suntem in acord, stati linistit 🙂
     Cordial,
     Mona Georgescu

     (reply)

Add a Comment