Esti mai mult decat ceea ce gandesti si crezi despre TINE

Eckart Tolle: Despre relatii

Eckart Tolle: Despre relatii

 

“Cat de repede ne formam o opinie despre o persoana si cat de repede tragem o concluzie despre ea. Este mijlocul prin care mintea egotica este satisfacuta prin etichetarea unui alt om. Astfel ii dam o identitate conceptuala si emitem o judecata de dreptate despre ea.

Fiecare fiinta umana a fost conditionata sa gandeasca si sa se comporte in anumite tipare – conditionate genetic sau prin experienta copilariei lor sau de mediul cultural in care traiesc. Dar asta nu este ceea ce sunt ei, ci ceea ce ei par a fi.

Cand pronuntati o judecata despre cineva, voi confundati acele tipare ale mintii conditionate cu cine sunt ei in realitate. Iar sa faci acest lucru este si el un tipar inconstient si puternic conditionat. 

Voi le puneti o eticheta conceptuala si le dati o identitate falsa, ce devine o inchisoare nu numai pentru cealalta persoana, dar si pentru voi insiva.

Sa abandonati judecata, nu inseamna ca voi sa nu mai vedeti ce fac ei. Inseamna sa recunoasteti purtarea lor ca o forma de conditionare si sa o vedeti si sa o acceptati asa cum este ea. Si nu-i mai dati o identitate, si nu-i mai puneti nicio eticheta acelei persoane.

Asta va va elibera pe voi ca si pe cealalta persoana de identificarea cu conditionatul, cu forma, deci cu mintea. Atunci egoul nu o sa va mai influenteze relatiile.

Atata timp cat egoul va construieste viata, majoritatea gandurilor, emotiilor si actiunilor voastre apar din dorinta si frica. In relatii, voi vreti ceva de la cealalta persoana sau va este frica ca va va face ceva.

Ceea ce vreti voi de la ea poate fi placere sau un castig material, recunoastere, pretuire sau atentie, sau o intarire a sentimentului de sine prin comparatii si prin presupunerea faptului ca voi sunteti, aveti sau stiti mai multe decat ea. Si va este teama apoi ca opusul poate fi adevarat si ca aceasta pot sa va diminueze cumva, sentimentul de sine – egoul.

Cand va focalizati toata atentia pe momentul prezent – in loc sa-l considerati ca oricum nu merita atentia voastra pentru ca trece repede – atunci, voi va duceti dincolo de ego, si dincolo de compulsiunea inconstienta de a va folosi de oameni, ca oricum totul trece. Si pentru ca toate trec, voi va intariti astfel sinele exploatandu-i pe ceilalti.

Cand  acordati toata atentia voastra la ceea ce suntei voi cu adevarat si din totdeauna si veti interactiona cu acest sine profund,  atunci veti elimina trecutul si viitorul din relatie, cu exceptia lucrurilor practice. Si atunci cand veti fi cu totul prezenti, pe oricine veti intalni, veti renunta la identificarea cu conceptul, la eticheta pe care le-ati pus-o – care este interpretarea voastra despre ceea ce sunt ei sau au facut ei in trecut – si astfel veti mai putea interactiona cu miscarile egotice de dorinta si frica. Atentia care este liniste vie, alerta este cheia.

Si ce minunat este sa te duci in relatiile tale dincolo de dorinta si de teama. Dragostei nu ii este frica de nimic.

Daca trecutul ei este al nostru, durerea ei este a voastra, nivelul ei de constiinta este al vostru, atunci veti gandi si actiona exact la fel ca ea. Cu aceasta realizare vine iertarea, compasiunea si pacea.

Egoului nu-i place sa auda asta, pentru ca daca el nu va mai putea sa fie reactiv si nu va mai avea dreptate, deloc, atunci el va pierde din putere si autoritate.

Numai cand veti accepta si veti primi orice vine spre voi in spatiul acesta, in momentul prezent, ca un oaspete nobil, cand veti lasa fiecare persoana sa fie ceea ce este, atunci ei – ceilalti vor incepe sa se schimbe.

Sa cunosti o alta fiinta umana in esenta ei. Voi nu prea aveti nevoie sa stiti nimic despre ea – trecutul, istoria sau povestea ei. Noi facem o confuzie intre a sti despre ceva anume, cu a sti la nivel adanc care este o stare non-conceptuala. Una este sa te interesezi de forma, si altceva sa cauti lipsa formei. Una lucreaza prin gandire, cealalalta prin liniste.

A sti despre ceva, poate fi de ajutor pentru scopuri practice. La acel nivel nu putem fara sa cunoastem. Dar cand lucrul acesta devine predominant in relatii, totusi, el devine foarte constrangator si chiar distructiv. Gandurile si conceptele creeaza o bariera artificiala, o separare intre fiintele umane. Atunci intercatiunile naostre nu sunt inradacinate in fiinta, ci se bazeaza pe minte. Dar, fara aceste bariere conceptuale, dragostea este in mod natural prezenta, in toate relatiile umane.

Majoritatea interactiunilor umane sunt limitate la schimbul de cuvinte – realitatea gandirii. De aceea este esential sa aduci putina liniste, in mod special in relatiile  apropiate.

Nicio relatie nu poate prospera fara acest sentiment de spatiu care vine odata cu linistea. Petreceti un timp, stand impreuna in liniste, in mijlocul naturii. Cand mergeti sa va plimbati sau cand stati in masina ori acasa, stati confortabil si asezati-va in liniste – impreuna. Linistea nu poate si nu este nevoie sa fie creata. Ci doar fiti receptivi la linistea care oricum este acolo unde sunteti, dar de obicei este acoperita de zgomotul mental.

Daca spatiul de liniste lipseste, relatiile vor fi dominate de minte si atunci vor putea fi usor luate de probleme si conflicte. Dar daca pacea este acolo, ele pot linisti orice situatie.

Sa ascultati cu adevarat este un alt mod de a aduce liniste in relatii. Cand asculti cu adevarat pe cineva, atunci dimensiunea linistii se ridica si devine o parte esentiala a relatiei.

Dar adevarata ascultare este un nivel rar. De obicei, ceea mai mare parte a atentiei unei persoane este luata de gandirea ei. Astfel, ei pot sa evelueze ceea ce spuneti sau sa-si pregateasca raspunsul lor la ce spuneti voi. Sau pot sa nu asculte deloc, si sa se piarda in propriile ganduri.

Adevarata ascultare merge dincolo de perceptia auditiva. Este aparitia unei atentii alerte, un spatiu de prezenta in care cuvintele sunt primite. Acum cuvintele devin secundare. Ele pot fi pline de inteles sau pot sa nu aiba vreun sens. Dar mult mai important decat ceea ce ascultati voi, este insusi actul ascultarii, spatiul de constiinta prezenta care se ridica in timp ce voi ascultati. Acel spatiu este un camp unificat de constiinta in care voi intalniti cealalta persoana, fara acele bariere de separare create de gandirea conceptuala. Si acum, cealalta persoana nu mai este ,,altcineva”. In acel spatiu, voi va intalniti si va bucurati impreuna ca o singura constiinta, sau constienti.

Ati experimentat frecvent si in mod repetat, drame in relatiile voastre apropiate? Ati resimtit adeseori neplaceri, ati avut dureri emotionale in urma unor argumente violente? La radacina lor stau tiparele de baza ale egoului: nevoia ca voi sa aveti dreptate si bineinteles altcineva sa nu aiba – aceasta este ceea ce am numit  identificarea cu pozitiile mentale. Mai este si nevoia egoului de a fi periodic in conflict cu cineva sau ceva pentru a intari sentimentul de separare intre mine si celalalt, fara de care el, egoul, nu ar mai putea supravietui.

In plus, mai este durerea emotionala acumulata din trecut, pe care si voi si fiecare fiinta umana o poarta in interior – durere ce vine atat din propriul trecut cat si din durerea colectiva, a umanitatii care s-a adunat de mult timp.

Corpul durere este un camp de energie din voi, care in mod sporadic va cuprinde cu totul pentru ca el are nevoie sa experimenteze mai multa suferinta emotionala cu care se mareste si care il umple. De aceea va incerca sa va controleze gandirea si sa o faca cu totul negativa. El iubeste gandurile voastre negative si rezonand cu ele, cu fiecare frecventa negativa – el se hraneste astfel, cu ele. Si mai poate, de asemenea, sa provoace reactii emotionale negative in oamenii ce va sunt apropiati in special in partenerul vostru, cu scopul de a intretine drama si durerea emotionala.

Cum poti sa te eliberezi pe tine insuti din aceasta identificare inconstienta cu durerea, care-ti creeaza atata mizerie in viata? Fii constient de ea! Realizeaza faptul ca tu nu esti aceasta durere, si recunoaste-o ca fiind ceea ce este, durere trecuta. Si doar observati-o, asa cum se intampla la cel de langa voi sau in voi insiva. Atunci cand aceasta identificare inconstienta cu durerea se rupe, si cand sunteti capabili sa o observati si in voi, atunci nu o mai hraniti deloc si ea isi va pierde treptat rezerva de energie.

Relatiile intre oameni pot fi un iad. Sau pot fi o mare practica spirituala.

Atunci cand va uitati la o alta persoana, si simtiti o mare dragoste pentru ea, sau atunci cand contemplati frumusetea naturii si ceva din voi raspunde la ea din adanc, inchideti ochii pentru un moment si simtiti esenta acelei iubiri sau a acelei frumuseti din interiorul vostru, care este inseparabila de ceea ce sunteti voi cu adevarat, natura voastra adevarata. Forma exterioara este o reflexie temporara a ceea ce sunteti voi in interior, in esenta voastra. Acesta este si motivul pentru care iubirea si frumusetea nu va pot parasi niciodata, cu toate ca toate celalalte forme o pot face.

Cum este relatia voastra cu lumea obiectelor, lucrurile fara numar ce va inconjoara, si cu care intrati in contact in fiecare zi? Scaunul pe care stati, pixul, masina, cana. Sunt ele pentru voi doar ceva ce trece sau cunoasteti ocazional existenta lor, fiinta lor. Nu conteaza cat de scurta este ea, atunci cand luati seama la ele, si le dati toata atentia, cand sunteti atasati de obiecte, sau cand va folositi de ele pentru a va creste valoarea in proprii ochi sau in ochii acelorlati deci cand va ingrijorati de lucruri – lucrul acesta va poate lua chiar toata viata.

Si atunci cand este o identificare de sine cu lucrurile, nu le mai apreciati pentru ceea ce sunt ele, pentru ca voi de fapt va cautati pe voi in ele. Dar atunci cand apreciati un obiect pentru ceea ce este, cand luati seama la existenta loi, dar fara sa aveti o proiectie mentala, voi nu mai puteti sa nu simtiti gratia pentru ceea ce sunt ele – pentru ca exista. Puteti deasemenea sa simtiti ca ele nu sunt cu adevarat fara viata, asa cum apare simturilor. Fizicienii v-ar confirma ca, la nivelul molecular, este –  intr-adevar – un camp de energie pulsatil. Si prin aceasta apreciere fara sine, a realitatii lucrurilor, lumea din jurul vostru devine vie pentru voi, intr-un mod in care nu-l veti putea intelege si cuprinde cu mintea.

Intotdeauna cand intalniti pe cineva – si nu conteaza cat de scurta este intalnirea – voi veti putea sa luati seama la fiinta lor, dandu-le toata atentia, sau puteti sa o considerati trecatoare, doar un rol. Care este calitatea relatiei noastre cu curierul de supermarket, sau paznicul parcarii, sau cu mecanicul auto, cu clientul?

Un moment de atentie este destul. Asa cum ii priviti sau ii ascultati. Exista o liniste vie. Poate pentru numai 2-3 secunde. Sau pentru mai mult timp. Acest lucru este destul pentru ca ceva mult mai real sa apara. Dupa care rolurile vor fi jucate ca inainte si va veti identifica cu ele.

Toate rolurile sunt parte din constiinta conditionata care este mintea umana. Dar acel lucru care apare prin actul atentiei este neconditionatul, ceea ce sunteti voi in esenta voastra dincolo de nume si forma. Si atunci voi nu va mai jucati scena. Ci deveniti reali. Atunci cand aceasta dimensiune iese la suprafata din voi, ea trece mai departe in cealalata persona. In ultima instanta, desigur, nu mai este nicio alta persoana, si de fapt intotdeauna va intalniti pe voi insiva!”

sursa: “Linistea vorbeste”, Eckart Tolle

 

0


About the Author:

Iti multumesc pentru ca ai ales sa iti petreci o parte din timp pe site-ul minunemica.eu - site de psihologie, dezvoltare personala si educatie relationala. Te astept in continuare cu articole personale si workshop-uri, si, de asemenea, cu recomandari de carti si de evenimente. Sper ca tot ceea ce vei gasi pe acest site sa iti fie cat se poate de util! De asemenea, putem lucra impreuna online - via Skype, daca iti doresti sa initiezi un demers individual de consiliere. Profilul meu profesional complet si oferta de servicii de consiliere pot fi accesate aici: www.minunemica.eu/cine-scrie/. Alese ganduri, cu drag, Mona Georgescu

Add a Comment