Esti mai mult decat ceea ce gandesti si crezi despre TINE

Despre formarea profesională în Psihoterapie Gestalt Integrativă

Despre formarea profesională în Psihoterapie Gestalt Integrativă


Se numește psihoterapie Gestalt integrativă și este un nou tip de formare în psihoterapie de-abia lansat în România de A.R.T.E. (Asociatia Română de Terapii Expresive) prin proiectul său, Institutul de Gestalt terapie din București. Formarea de Gestalt terapie integrativă este avizată profesional de COPSI (Colegiul Psihologilor din România).
A.R.T.E. a reușit să găsească o soluție pentru sponsorizarea parțială a cursurilor, acestea fiind egale sau chiar mai mici decât cele ale altor școli de formare, deși formarea se va realiza cu nu mai puțin de 19 dintre formatori aduși din Austria.
Iată mai jos răspunsurile la câteva din întrebările pe care le-ați putea avea referitor la această formare:
Ce este psihoterapia Gestalt integrativă?
Gestalt terapia integrativă nu are legătură cu orientarea psihoterapeutică integrativă, fiind în realitate o formă de Gestalt terapie. Gestalt terapia este derivată din psihanaliză, fiind o formă de terapie de durată scurtă sau medie, respectiv minim 6 luni și maxim 3 ani.
Gestalt terapia se concentrează asupra experienței prezente. Dacă psihanaliza se axează pe trecut analizând copilăria, iar adleriana pe viitor, orientându-ne spre un scop existențial, Gestalt terapia este ferm ancorată în prezent, în aici și acum/cum (ești/te simți acum).
Conform lui Liselotte Nausner (coordonatoare programului formativ de Gestalt terapie integrativă în Romania) „la începuturi, aceasta s-a delimitat de psihanaliză și pe parcursul evoluției ei contemporane (human potential movement, psihologia umanistă) s-a preocupat de autoreglarea și autoactualizarea organismului și de eliberarea cathartică) de dorințe compulsive care se află în strânsă legătură cu acestea. «În acest punct, aș vrea să vă atenționez explicit că nici o nevroză nu va fi vreodată vindecata prin scoaterea la suprafață a cine știe căror traume din copilarie. Vindecarea se întâmplă aici-și-acum prin faptul că ne ajutăm pacientul să își reorganizeze structurile și functiile.» (Fritz Perls).” Termenul Gestalt provine din verbul german “gestalten” și are sensul de „a pune în formă/a da o structură”. Atunci când identificăm scenariul de viață după care ne ghidăm, acesta poate fi rescris.
Un alt aspect important care diferențiază Gestalt terapia de alte forme de psihoterapie este faptul că terapeutul se plasează pe o poziție egală cu clientul său. Acesta din urmă învață în interacțiunea cu terapeutul cum să se auto-regleze, să devină responsabil de propria viață și să fie conștient de ceea ce se întâmplă în mintea sa în clipa prezentă.
De ce se numește totuși psihoterapie Gestalt „integrativă”?
În anii 1970 și 1980, dezvoltarea teoriilor Gestalt-terapiei din Austria a fost influențată foarte puternic de către Hilarion Petzold – pe de-o parte pentru că a format mulți dintre viitorii terapeuți formatori ai departamentului specializat și pe de altă parte pentru că a avut o activitate publicistică extinsă. El l-a adus pe fenomenologul francez Maurice Merleau-Ponty cu a sa fenomenologie a trupului în primul plan al teoriilor sale antropologice.
Perspectivele asupra cursului vieții și abordarea hermeneutică (ideea de bază: a învăța să ne înțelegem pe noi înșine în totalitatea vieții noastre) au fost aduse în prim-plan tot sub influența lui Petzold. Înțelegerea Gewordensein-ului (a ceea ce au devenit) structurilor de percepere a experiențelor și restructurarea experiențelor au fost țelurile procesului terapeutic din Gestalt-terapia integrativă. Această spirală hermeneutica (a percepe – a cuprinde – a înțelege – a explica) împreună cu spirala terapeutică (a explora – a acționa – a integra – a se reorienta) de care este inseparabilă au fost folosite laolaltă cu ciclul de contact (precontact – orientare / reconfigurare – contact integral – postcontact) ca modele de ghidare a acțiunii.
Dezvoltărilor aduse de Petzold fundamentului solid și clar al Gestalt terapiei li s-au adaugat, unde a fost nevoie, concepte și teorii, susținute ștințiific, din cadrul altor curente: psihoterapie centrată pe client, TCC, psihoterapie analitică, psihosomatică sau terapie sistemică, etc.
De la începutul reflectării numite mai târziu de tip gestalt-terapeutic asupra psihoterapiei, relației psihoterapeutice și metodelor de abordare, problematica „conexiunii” dintre corp și spirit/psihic/limbă a fost una dintre temele centrale ale subiectului. Fritz și Lore Perls au ajuns să fie marginalizați de către comunitatea psihanalitică și din cauza nemulțumirii lor legate de concentrarea psihanalizei pe limbaj și ignorarea totală a corpului în procesul terapeutic, fapt care a dus la „fondarea” unei noi direcții de terapie pe care cei doi au numit-o Gestalt-terapie.
Această formă de terapie implică în prezent, pe lângă terapia prin vorbit, exprimarea prin artă, (pictură, desen, modelaj, colaj, muzică). Terapia prin artă permite aducerea la lumină și reinterpretarea aspectelor traumatice pe care corpul le-a reținut, dar mintea le-a uitat.
Pentru cine este recomandată psihoterapia Gestalt integrativă?
Această formă de psihoterapie este recomandată atât adulților, cât și copiilor și adolescenților. Gestalt terapia se adresează atât persoanelor cu tulburări psihice clinice sau sub-clinice, cât și celor care urmăresc auto-dezvoltarea. Anxietatea, fobiile (de zborul cu avionul, de injecții, de sânge etc.), confruntarea cu evenimente de viață dificile (o separare, pierderea unei rude sau persoane apropiate), dificultățile de relaționare etc. pot fi tratate cu ajutorul acestei psihoterapii.
Gestalt terapia poate fi aplicată ca terapie individuală, de cuplu, familie sau de grup.
Cine poate face formare în psihoterapia Gestalt integrativă?
Formarea în psihoterapie Gestalt integrativă se adresează oricărui absolvent de psihologie.
Conform legii psihologului (legea 213/ 2004), și persoanele care au diplomă de licență în medicină (cu specializare în psihiatrie), asistenţă socială, sociologie, filozofie, pedagogie sau teologie se pot înscrie la cursurile de formare. Acestea trebuie să își completeze însă studiile cu un pachet de discipline de specialitate psihologică conform aceleiași legi.
În ce constă formarea în psihoterapia Gestalt integrativă?
Programul de formare constă în cursuri teoretice și practice în limba germană, traducerea fiind asigurată de organizatori.
Cursurile acoperă teme precum Programul formativ este apropiat de cel de master în psihoterapie din cadrul Universității Dunării din Krems, Austria și include teorii psihologice relevante, diagnosticare și psihopatologie, intervenții psihoterapeutice etc. De asemenea, există seminarii de psihodramă clasică, lucru scenic sau lucru terapeutic orientat către corp.
Formarea include și ore de dezvoltare personală sub formă de sesiuni individuale și de grup.
În cel de-al patrulea an, puteți lucra alături de un psihoterapeut supervizor, ales dintre formatorii austrieci.
Cât durează formarea în psihoterapia Gestalt integrativă?
Cursurile de formare durează 4 ani. Primii 3 ani sunt centrați pe însușirea cunoștințelor teoretice și pe modalitățile lor de aplicare în practica psihoterapeutică. Pe lângă orele teoretice si practice, în cadrul formarii au loc și ore de dezvoltare personală în grup și individual.
După 3 ani, cursanții pot obține certificarea de psihoterapeut în supervizare. Aceasta se obține în urma redactării unei lucrări care să dovedească dobândirea de cunoștințe teoretice și practice necesare și a feedback-ului și recomandărilor primite de la formatorii austrieci.
În al patrulea an, cursanții trebuie să efectueze și ore de practică clinică și ore de supervizare. Fiecare își poate alege un supervizor dintre formatorii austrieci. Pe baza lucrării de final și a recomandărilor formatorilor din Austria poate fi obținut certificatul de psihoterapeut autonom.
Cursurile de formare se desfășoară la sfârșit de săptămână, o dată pe lună, iar seminariile au loc în weekend, uneori un weekend prelungit care include și ziua de vineri.
O dată pe an au loc și seminarii intensive de miercuri sau joi până duminică.
Primul grup de formare va începe în februarie 2018, următorul fiind planificat peste alți patru ani.
Înscrierea la preselecție se poate face până în 15 decembrie 2017, pe baza CV-ului, a diplomelor de studiu relevante și a unei scrisori de intenție.
Cursurile de formare se desfășoară pentru moment doar în București, dar cei din alte localități beneficiază însă de un regim special de plată care să le permită participarea constantă (a se vedea mai jos).
Cât costă formarea în psihoterapia Gestalt integrativă?
Prețul unui seminar standard este de 450 de lei, iar cei care locuiesc in provincie plătesc 350 de lei pentru seminariile obișnuite pentru a-și putea acoperi și costurile de cazare. Există și seminarii mai lungi, o dată pe an, al căror preț este ușor diferit.
Reamintim că terapia personală și supervizarea nu sunt incluse în preț (cu excepția terapiei în grup).
Cine sunt formatorii în psihoterapia Gestalt integrativă?
Profesorii formatori aparțin OAGG/ IG (Departamentul de Gestalt-terapie integrativa al Grupului de lucru austriac pentru terapie si dinamici de grup) și sunt psihiatri sau psihoterapeuți cu o îndelungată experiență de practică psihoterapeutică.
Pentru mai multe informații, la începutul lunii noiembrie 2017 va avea loc un workshop despre care puteți găsi date pe site-ul Institutului, www.igb.ro
Text de Ruxandra Comsa si Alexandra Varga
0


About the Author:

Iti multumesc pentru ca ai ales sa iti petreci o parte din timp pe site-ul minunemica.eu - site de psihologie, dezvoltare personala si educatie relationala. Te astept in continuare cu articole personale si workshop-uri, si, de asemenea, cu recomandari de carti si de evenimente. Sper ca tot ceea ce vei gasi pe acest site sa iti fie cat se poate de util! De asemenea, putem lucra impreuna online - via Skype, daca iti doresti sa initiezi un demers individual de consiliere. Profilul meu profesional complet si oferta de servicii de consiliere pot fi accesate aici: www.minunemica.eu/cine-scrie/. Alese ganduri, cu drag, Mona Georgescu

Add a Comment