Esti mai mult decat ceea ce gandesti si crezi despre TINE

Despre capacitatea de a te iubi pe tine insuti

Despre capacitatea de a te iubi pe tine insuti


Capacitatea de a te iubi pe tine insuti are legatura cu abilitatea de a te respecta, de a fi atent la viata ta, cu tot ce presupune aceasta. 
Capacitatea de a te iubi pe tine insuti se reflecta in starea ta de bine intrinseca, in respectul fata de propria persoana si in aprecierea de sine.
Cand increderea in tine, respectul si aprecierea de sine sunt la nivel scazut, ai toate sansele sa accepti parteneri nepotriviti, joburi nepotrivite si sa dezvolti prietenii nepotrivite. Cu alte cuvinte, te afli intr-o zona de pericol – o zona in care nu ai cum sa fii fericit si tot ce poti face este sa te agati de cei din jur ca de un colac de salvare, pentru satisfacerea nevoilor tale – de exemplu, poti crede ca un partener de cuplu va rezolva situatia ta. La fel fac si acestia – cei mai multi dintre ei. La extrema cealalta, exista ca ”solutie” izolarea, refugiul in tristete, stari depresive, etc.
Iubindu-te pe tine insuti ai avantajul ca iti poti gestiona in mod asumat viata sub cele mai importante aspecte ale sale: emotional, financiar, material si social; in acest mod, iti vei diminua foarte multe dintre nevoile pe care crezi ca altii ti le-ar putea satisface (de exemplu, prietenii sau un partener de cuplu); in plus, nu vei mai fi nevoit sa accepti chiar pe oricine alaturi de tine, in calitate de partener.
Cunosc foarte multe persoane care, nestiind ce este iubirea de sine si avand foarte multe nevoi pe care nu stiu sa si le implineasca, se agata de cei din jurul lor pentru satisfacerea acestor nevoi, ingreunandu-le – si ingreunandu-si mai mult – viata.
Cand stima de sine sufera tulburari in sens negativ sau chiar pozitiv (exagerari, cultul personalitatii, etc.) nu putem sa vorbim despre iubire de sine sau de altii  – ci despre dezechilibre care genereaza comportamente neadecvate si de multe ori fapte reprobabile. Un om care se iubeste pe sine nu are astfel de comportamente neadecvate in raport cu mediul sau. Priveste in jurul tau si observa ce fel de comportamente au oamenii – in primul rand fata de ei insisi si apoi fata de cei din jur. Si vei intelege cine se iubeste pe sine in mod real, si cine doar afirma ca se iubeste pe sine. Afirmatii poate face oricine – insa viata sa … vorbeste de la sine. 
Sa ne iubim pe noi insine este o cerinta pentru fericirea personala, pentru o stare de bine mentala si pentru a iubi oamenii din viata noastra.
Prin prisma activitatii mele profesionale, am lucrat si lucrez cu foarte multe persoane – majoritatea femei – care au ajuns in situatii extrem de delicate tocmai datorita acestei lipse a iubirii de sine. Insa pe masura ce avansam in cadrul consultatiilor, fiecare dintre aceste doamne si domnisoare isi recapata increderea in fortele proprii, reusesc sa vada relatiile si viata dintr-o perspectiva sanatoasa si corecta pentru ele insele si fac fata vietii in mod matur. Pentru ca o femeie asumata este o femeie vindecata de ranile trecutului sau, este o femeie pregatita pentru viata, o femeie care stie ca nu mai are niciun motiv sa renunte la iubirea de sine si la valorile pe care si le-a integrat si conform carora a inceput sa traiasca. Aceste femei nu mai sunt dispuse sa isi negocieze valorile si principiile – si stiu ca negocierea acestora este greseala cea mai mare in orice relatie, cu precadere in relatiile de cuplu. 
O persoana care traieste in mod autentic iubirea de sine, va gasi intotdeauna echilibrul intre iubirea de sine si iubirea fata de cei din jur. Pentru ca omul cu o buna stima de sine este un om echilibrat, cu un psihic sanatos, nefragmentat. Iar un om cu un psihic sanatos stie sa se ocupe asa cum trebuie de relatiile importante din viata sa, stie sa prioritizeze fiecare aspect al vietii sale. Si, in acelasi timp, nu va face loc in viata sa oamenilor si situatiilor care il trag in jos. Pentru ca asa cum exista o igiena corporala care trebuie sa fie impecabila, tot asa exista si o igiena emotionala si una relationala – iar un om care se iubeste pe sine are foarte mare grija de viata sa, din punct de vedere al igienei emotionale si relationale. 
Iti doresc sa ai curajul de a trece dincolo de prejudecatile celor din jur, prejudecati conform carora iubirea de sine inseamna egoism. Nu, nu inseamna egoism, atata timp cat chiar ai obligatia de a te pune pe primul loc in viata ta.
Cu drag,
Mona Georgescu
Psiholog clinician de orientare psihanalitica. Consilier NLP Integrativ pentru Femei. Trainer Dezvoltare Personala.
0722.501050, lucia_mona_georgesc@yahoo.com
0


About the Author:

Iti multumesc pentru ca ai ales sa iti petreci o parte din timp pe site-ul minunemica.eu - site de psihologie, dezvoltare personala si educatie relationala. Te astept in continuare cu articole personale si workshop-uri, si, de asemenea, cu recomandari de carti si de evenimente. Sper ca tot ceea ce vei gasi pe acest site sa iti fie cat se poate de util! De asemenea, putem lucra impreuna online - via Skype, daca iti doresti sa initiezi un demers individual de consiliere. Profilul meu profesional complet si oferta de servicii de consiliere pot fi accesate aici: www.minunemica.eu/cine-scrie/. Alese ganduri, cu drag, Mona Georgescu

Add a Comment