Esti mai mult decat ceea ce gandesti si crezi despre TINE

De ce nu vrei sa te vindeci, daca te doare?

De ce nu vrei sa te vindeci, daca te doare?


Este deja bine cunoscut faptul ca cei mai multi oameni prefera suferinta, nefericirea si comoditatea acestora, in ciuda faptul ca le afecteaza viata emotionala, viata sociala si viata profesionala.
Este la fel de bine cunoscut ca, dintre toate persoanele adepte ale suferintei, femeile sunt – numeric – cele mai multe multe. 
In fiecare zi ascult povestea durerii si a suferintei. O poveste pe care fiecare dintre clienti cu care lucrez si-a spus-o vreme indelungata, ani buni, mult prea multi ani. Ani in care putea face orice altceva, mult mai bun pentru propria persoana.
CE CONTINE SUFERINTA
 • regrete, confuzie, invinovatirea propriei persoane, ura fata de sine, dezechilibru sufletesc
 • relatii artificiale
 • impact negativ asupra starii de sanatate – somatizari
 • impact negativ asupra relatiei cu copiii si asupra dezvoltarii lor psihice (daca acestia exista)
 • impact negativ in viata profesionala, pentru ca nu ai cum sa iti lasi la usa biroului problemele de acasa, desi asta ti se cere
 • impact negativ in starea de sanatate emotionala: insomnii, stari depresive prelungite, depresie, anxietate, alte tulburari de ordin psihic care pot necesita tratament psihiatric
 • tulburari ale conduitei alimentare – foarte multe femei se refugiaza in mancare sau se indreapta catre polul opus, infometarea; de asemenea, bulimia insoteste, nu de putine ori, anorexia
 • degradarea calitatii vietii
In general, asta contine suferinta femeilor. O suferinta ce provine din acceptarea sacrificiilor nedorite, o suferinta la care s-a ajuns – de cele mai multe ori – din lipsa de autonomie si din necunoasterea faptului ca o femeie trebuie sa transmita in mod foarte clar, cand situatia o cere, ca NU inseamna NU.
Din ce in ce mai frecvent, suferinta  femeilor provine din faptul ca nu stiu sa puna granite, sa le comunice si sa impuna respectarea acestora, cand este cazul.
Atatea sacrificii nedorite ar putea fi evitate … in schimb suferinta si sacrificiile nedorite sunt trecute sub tacere si acceptate in cadrul relatiilor de cuplu/familie, in cadrul relatiilor cu copiii, in cadrul relatiilor cu propriii parinti, in cadrul relatiilor cu prietenii sau cu colegii de serviciu. 
Iar pentru ca suferinta isi face loc prin fisurile pe care toate aceste relatii le au, este indicat sa stii ce ai de facut pentru ca fisurile sa nu mai apara si sa nu mai fie umplute cu suferinta ta. 
Foarte multe femei isi dau seama ca a fi dependente nu mai reprezinta o situatie comoda, insa nu pot sa se desprinda imediat din dependenta. Motive sunt multe – nu neaparat reale, insa. Cert este ca isi doresc sa fie autonome – autonomia este, in ultima vreme, valoarea pe care foarte multe femei au constatat ca au pierdut-o, ca au lasat-o sa le scape printre degete. 
AUTONOMIE, VINDECARE SI FERICIRE
Orice forma de dependenta duce la afectarea vietii – poate chiar la boala, in timp ce dobandirea autonomiei duce la vindecare.
A nu fi autonoma are doar consecinte negative in viata oricarei femei. Autonomia are trei aspecte deosebit de importante si legate intre ele: 
 • autonomia emotionala
 • autonomia financiara si materiala
 • autonomia profesionala
A nu fi autonoma din punct de vedere emotional inseamna dependenta emotionala. Iar dependenta emotionala iti reduce posibilitatea de a te afirma, in cuplu, atunci cand situatiile o cer. A nu te afirma, a te nega pe tine de dragul iubirii si din frica de a nu fi parasita, iti slabeste increderea in tine, stima de sine, demnitatea  si respectul fata de propria persoana. 
A nu fi autonoma din punct de vedere financiar si material te determina sa te transformi fara sa iti dai seama in acea femeie supusa, usor de manipulat, de controlat si dominat. Este cazul multor femei din zona rurala, insa si din zonele rurale. Comoditatea are un pret urias. Expresia ”a-ti pune toate ouale in acelasi cos” este cat se poate de potrivita pentru aceste femei care – atunci cand isi doresc sa paraseasca relatiile abuzive sau care atunci cand copiii au crescut si nu mai au de cine sa aiba grija – simt ca universul este foarte restrans, nu isi gasesc o activitate din care sa traiasca decent pentru a nu mai fi dependente, o activitate cu care sa isi ocupe timpul in mod constructiv.
A nu fi autonoma din punct de vedere profesional duce, in timp, la acceptarea locurilor de munca ce nu ti se potrivesc, acceptarea ofertelor de job care sunt sub nivelul tau (nu de putine ori). Acest ultim aspect – profesional – al autonomiei presupune, insa, educatie, auto-educare continua, cunoasterea foarte buna a prioritatilor profesionale si de dezvoltare in cadrul unei meserii/profesii, prioritizarea activitatilor profesionale si mai putin profesionale, gestionarea cu mare atentie a timpului, etc.
Cand primele doua aspecte ale autonomiei lipsesc, a nu fi autonoma echivaleaza cu un suicid psihic – incet, lent, dar sigur. 
Autonomia inseamna ca iti cunosti valorile si limitele, sa ti le arati cu fermitate si sa le respecti si pe ale celuilalt, astfel incat sa va puteti proteja relatia de consecinte negative. 
A fi autonoma inseamna a-i da si celuilalt libertate, asa cum si tu iti doresti libertatea, chiar in cadrul cuplului. 
A fi autonoma in cadrul cuplului in care traiesti este darul cel mai frumos pe care ti-l poti face si pe care i-l poti face partenerului tau de viata. 
Orice femeie trebuie sa invete sa fie autonoma din toate punctele de vedere sus mentionate, pentru a se putea bucura cu adevarat de armonia vietii si pentru a se simti implinita, pentru a nu fi constransa de situatii delicate ce pot aparea in diferite perioade de viata.
O femeie autonoma este o femeie care si-a dezvoltat interesul in toate ariile vietii sale. Autonomia reflecta inteligenta, sub toate aspectele sale, inclusiv inteligenta emotionala.
INTERDEPENDENTA SI ATASAMENT SECURIZANT 
In cadrul unui cuplu, singurele forme acceptabile de relationare sunt interdependenta si atasamentul de tip securizant.
Orice alta forma de relationare si orice alt tip de atasament  sunt nocive pentru ambii parteneri. Iar la autonomie, interdependenta si atasament securizant se ajunge in mod constient, dorit, asumat impreuna cu partenerul tau de cuplu. Din nefericire, nu ne spune nimeni ce sa cautam, asa ca fiecare va trebui sa invete din propria sa experienta, haotic, la intamplare. Lipsa educatiei femeilor, in acest sens, isi spune cuvantul. 
A-ti lua viata in propriile maini este lucrul cel mai frumos si bun pe care il poti face pentru tine ca femeie. Este ceea ce trebuie sa si cauti la partenerul tau de viata: curajul de a-si lua viata in propriile maini, pentru a putea avea o relatie egala si echilibrata. Daca unul dintre voi doi nu are acest curaj pentru propria viata, relatia va fi ingreunata de lipsa de incredere in sine a celui mai vulnerabil dintre voi. Iar asta se va reflecta in foarte multe dintre comportamentele sale.
Despre vindecare si echilibru in relatii prin intermediul autonomiei partenerilor vom discuta pe larg si cu ocazia editiei nr.7 a retreat-ului SENS (retreat de psihologie si dezvoltare personala pentru femei, 4-7 August 2016).
Inscrierile la SENS sunt deschise si abia astept sa intalnesc participantele din aceasta vara – vom avea inca o experienta de suflet, ale carei detalii te invit sa le consulti aici: http://www.minunemica.eu/sens-retreat-pentru-femei-vila-boema-cumpatu-sinaia-4-7-august/ De asemenea, tot la acest link vei putea afla cum poti beneficia de pretul redus pana la 30 Iunie si sa citesti o parte dintre testimonialele pe care le-am primit, de-a lungul timpului, din partea participantelor la SENS si la workshop-urile pe care le organizez pentru femei.
Te astept cu drag alaturi de noi la editia din aceasta vara – si nu uita: autonomia ta inseamna vindecarea ta!
Mona Georgescu
Psiholog clinician de orientare psihanalitica
Consilier NLP integrativ pentru Femei
Trainer Dezvoltare Personala

 

0


About the Author:

Iti multumesc pentru ca ai ales sa iti petreci o parte din timp pe site-ul minunemica.eu - site de psihologie, dezvoltare personala si educatie relationala. Te astept in continuare cu articole personale si workshop-uri, si, de asemenea, cu recomandari de carti si de evenimente. Sper ca tot ceea ce vei gasi pe acest site sa iti fie cat se poate de util! De asemenea, putem lucra impreuna online - via Skype, daca iti doresti sa initiezi un demers individual de consiliere. Profilul meu profesional complet si oferta de servicii de consiliere pot fi accesate aici: www.minunemica.eu/cine-scrie/. Alese ganduri, cu drag, Mona Georgescu

Add a Comment