Esti mai mult decat ceea ce gandesti si crezi despre TINE

Dalai Lama despre Compasiune

Dalai Lama despre Compasiune


Care este scopul vietii?
Cum dobandim linistea interioara si stabilitatea mentala?
Care sunt aspectele care ne aduc fericirea?
Care sunt obstacolele in calea compasiunii?
Care este sursa succesului in viata?

Va invit la o lectura deosebita: Tenzin Gyatso, al paisprezecelea Dalai Lama, vorbeste despre Scopul Vietii si despre Compasiune

“Care este scopul vietii? Am ales sa raspund la aceasta intrebare pentru a impartasi gandurile mele celor care citesc aceste randuri.

Eu cred ca scopul vietii este acela de a fi fericit. Din momentul nasterii, fiecare fiinta umana vrea fericire si nu vrea suferinta. Nici conditionarea sociala, nici educatia, nici o ideologie nu va afecta acest lucru. In fiinta noastra exista pur si simplu nevoia de multumire. Nu stiu daca universul, galaxiile sale nenumarate, stelele si planetele  au un sens mai adanc sau nu, dar cel puţin, este clar ca noi, oamenii care traim pe acest pamânt, ne confruntam cu sarcina de a  face o viata fericita pentru noi insine. Prin urmare, este important sa descoperim ceea ce ne aduce cel mai mare grad de fericire.

Orice fel de fericire si de suferinta este posibil sa se imparta in doua categorii principale: mentala si fizica. Dintre cele doua, pentru cea mai mare parte dintre noi, cea care exercita cea mai mare influenta, este starea mentala… Daca nu suntem grav bolnavi sau lipsiti de elementele de supravietuire, starea noastra fizica joaca un rol secundar in viata. In cazul incare corpul nu da semne de boala, noi il putem practic ignora. Mintea, in schimb, inregistreaza fiecare eveniment petrecut in viata noastra, indiferent cat de mic este .

De aceea, ar trebui sa consacram eforturile noastre cele mai mari, pentru a aduce pacea mentala.
Din propria experienta limitata, am descoperit ca cel mai mare grad de liniste interioara vine din dezvoltarea iubirii si compasiunii.
Cu cat ne pasa mai mult de fericirea altora, cu atat mai mult sentimentul propriu de bunastare devine mai prezent. Cultivand compasiunea, o calda senzatie de uniune cu celalalt, in mod automat povara interioara dispare.
Indiferent de temerile si nesigurantele pe care le putem avea, compasiunea ne da puterea da a face fata oricaror obstacole pe care le putem intalni.
Aceasta este sursa ultima a succesului in viata.

Atata timp cat traim in aceasta lume, suntem obligati sa depasim obstacolele din fata noastra. Daca, in asemenea momente, ne pierdem speranta si devenim descurajati, ne diminuam capacitatea noastra de a ne confrunta cu dificultatile. Daca, pe de alta parte, ne amintim ca nu doar noi am trecut prin aceasta dificultate, ci fiecare trebuie sa-si depaseasca suferinta, aceasta perspectiva mai realista va creste determinarea si capacitatea noastra de a depasi necazurile. Intr-adevar, cu aceasta atitudine, fiecare nou obstacol poate fi vazut ca o ocazie importanta de a imbunatati mintea noastra!

Astfel, putem sa ne straduim treptat pentru a deveni mai plini de compasiune, putem dezvolta simpatie reala pentru suferinta altora, precum si vointa de a contribui la inlaturarea durerii lor.
Ca rezultat, seninatatea noastra si forta interioara vor creste.
Motivul pentru care dragostea si compasiunea aduc cea mai mare fericire in viata noastra este pur si simplu ca natura noastra interioara le pretuieste mai presus de toate. Nevoia de dragoste se afla la baza insasi a existentei umane. Aceasta rezulta din interdependenta profunda impartasita cu totii, si unul cu celalalt. Daca o persoana va fi lasata si obligata sa traiasca singura, ea nu va supravietui.

Interdependenta, desigur, este o lege fundamentala a naturii. Nu numai forme superioare de viata,ci multe dintre cele mai mici insecte, sunt fiinte sociale care, fara nici o religie, de drept sau de educaţie, supravietuiesc printr-o cooperare reciproca bazata pe o recunoastere innascuta a interconectarii lor. Nivelul cel mai subtil de fenomene materiale este, de asemenea, reglementat de interdependenta. Toate fenomenele – de la planeta la locuitorii oceanelor, norii, padurile si florile care ne inconjoara – apar in dependenta una fata de cealalta, prin modele subtile de energie. Fara interactiunea lor corespunzatoare, ele se dizolva si se degradeaza, pana la eliminare.

Aceasta se datoreaza faptului ca propria noastra existenta umana este atât de dependenta de ajutorul altora, care au nevoie de dragostea noastra, incat putem spune ca dragostea si compasiunea stau la baza insasi a existentei noastre.
Prin urmare, avem nevoie de un sentiment autentic de responsabilitate si o preocupare sincera pentru binele altora. Noi nu suntem oameni-masini. Daca am fi doar entitati mecanice, atunci se poate crea un mecanism care ar atenua suferintele noastre si ar indeplini nevoile noastre.

Dar, din moment ce nu suntem creaturi exclusiv materiale, este o greseala daca  plasam  in extrior toate sperantele noastre pentru fericire.
Ar trebui sa luam in considerare originile, natura noastra interna, si sa descoperim ce avem nevoie pentru a fi fericiti, multumiti .

Lasand la o parte problema complexa de creare si evolutie din universul nostru, cel putin suntem de acord ca fiecare dintre noi este un produs al parintilor noastri. In general, conceptia noastra a avut loc nu doar in contextul dorintei sexuale, ci din decizia parintilor nostri “de a avea un copil. Aceasta decizie se bazeaza pe responsabilitatea si altruismul parintilor, angajamentul plin de compasiune pentru ingrijirea copilului lor, pana când acesta este in masura sa aiba grija de el insusi. Astfel, din momentul conceptiei noastre, dragostea părinţilor noştri este in directa legatura cu creatia noastră.

Mai mult, suntem complet dependenti de ingrijirea din partea mamelor noastre, de la cea mai frageda varsta. Conform unor oameni de stiinta, starea emotiilor la femeia insarcinata – fie ca este vorba de calm, fie de agitatie –  are un efect direct asupra copilului nenascut.

Dragostea este, de asemenea, foarte importanta, la momentul nasterii. Deoarece primul lucru pe care noul nascut il face este sa suga laptele matern, el  simtind instinctiv orice emotie a mamei.
In cazul in care copilul nu este imbratisat, protejat  sau iubit, dezvoltarea sa va fi afectată si creierul sau nu se va maturiza in mod corespunzator.

Din moment ce un copil nu poate supravietui fara grija mamei sale, iubirea este “alimentatia” cea mai importanta… Fericirea copilariei, departe de temeri, dezvoltarea increderii in sine, toate depind in mod direct de dragostea ce i se ofera…

In zilele noastre, multi copii cresc nefericiti. In cazul in care nu primesc afectiunea propriu-zisa, mai târziu nu vor fi capabili sa gaseasca si sa ofere iubire altora.

Acest lucru este foarte trist.

Pe masura ce copiii cresc mai mari si merg la scoala, nevoia lor de sprijin trebuie sa fie indeplinita de catre profesorii lor. Daca au un profesor care isi asuma responsabilitatea pentru pregatirea lor, elevii vor simti incredere si respect, si ceea ce le-a fost predat va lasa o amintire de nesters in mintea lor. Disciplinele predate de profesori care nu arata preocupare reala pentru elevii lor, nu vor starui prea mult in mintile elevilor.

Chiar si atunci cand ne angajam intr-o conversatie obisnuita in viata de zi cu zi, daca cineva vorbeste cu sentimentul omului care se bucura de persoana de langa el, conversatia intreaga devine interesanta, indiferent de subiect. Pe de alta parte, daca o persoana vorbeste cu raceala sau aspru, ne simtim nelinistiti si dorim un sfarsit cat mai rapid al conversatiei. De la cel mai mic, la cel mai important eveniment, afectiunea si respectul fata de celalalt sunt vitale pentru fericirea noastra.

Recent, am intalnit un grup de cercetatori din America care au spus ca rata de boli mintale – in tara lor  – este de aprox. 12% din populatie. A devenit clar in timpul discuţiei noastre, ca principala cauza a depresiei nu este o lipsa de necesitati materiale, ci o masura de lipsa de afectiune din partea celorlalti.

Deci, dupa cum puteti vedea din tot ce am scris pana acum, un lucru pare clar pentru mine: desi nu suntem constienti de ea, din ziua în care ne nastem, nevoia de afectiune umana este in sangele nostru. Chiar daca afecţiunea vine de la un animal sau cineva pe care-l consideram dusman, atat copiii cat şi adultii vor gravita în mod natural spre ea.

Eu cred ca nimeni nu se naste  fara nevoia de dragoste. Si aceasta demonstreaza ca fiintele umane nu pot fi definite ca fiind exclusiv fizice.

Unii dintre prietenii mei mi-au spus ca, desi dragostea si compasiunea sunt minunate si bune, ele nu sunt cu adevarat foarte relevante. Lumea noastra, spun ei, nu este un loc in care astfel de convingeri sa aiba o influenta puternica . Ei susţin ca furia si ura sunt, de asemenea, o parte din natura umana si umanitatea va fi intotdeauna dominata de ele. Nu sunt de acord.

Noi, oamenii, am existat in forma noastra actuala, de aproximativ o suta de mii de ani. Eu cred ca, daca in aceasta perioada, mintea umana a fost in principal controlata de furie si ura, populatia noastra globala ar fi scazut. Dar astazi, in ciuda tuturor razboaielor noastre, am descoperi ca populatia umana este mai mare decat oricand. Acest lucru indica,  in mod clar pentru mine, ca dragostea si compasiunea predomina în lume.

Pana acum am discutat in principal de avantajele mentale ale compasiunii, care contribuie la o buna sanatate fizica. Din experienta mea, stabilitatea mentala si bunastarea fizica sunt legate direct. Fara indoiala, furia si agitatia ne fac sensibili la boli. Pe de alta parte, in cazul in care mintea este linistita si ocupata cu gânduri pozitive, organismul nu va cadea cu usurinta prada bolilor.

In primul rand, ce intelegem noi prin compasiune? Multe forme ale sentimentului de compasiune se amesteca cu dorinta si atasamentul. De exemplu, parintii simt dragoste fata de copilul lor, dar este adesea puternic asociata cu propriile nevoi emotionale, astfel incat acest sentiment nu este pe deplin compasiune.

Din nou, in casatorie, iubirea intre sot si sotie – in special la inceput, cand fiecare partener inca nu poate cunoaste caracterul celuilalt mai profund,  este inr-un stadiu bun. Dar atunci când atitudinea unui partener se schimba, celalalt partener este adesea dezamagit si incepe sa-si modifice si el atitudinea. Aceasta este o indicaţie ca dragostea a fost motivata mai mult de nevoile personale, decat prin grija reala pentru celalalt.

Adevarata compasiune nu este doar un raspuns emotional, ci un angajament ferm. Prin urmare, o atitudine cu adevarat plina de compasiune fata de ceilalti nu se schimba, chiar daca acestia se comporta negativ.

Desigur, sa dezvolti un astfel de tip de compasiune nu este deloc usor! Pentru inceput, sa luam in considerare considerare urmatoarele fapte:

Fie ca oamenii sunt frumosi si prietenosi, sau neatractivi si perturbatoari, negativi, in cele din urmă ei sunt fiinţe umane, la fel ca tine. Ca si tine, ei doresc fericire si nu doresc suferinta. Mai mult, dreptul lor de a depasi suferinta si de a fi fericiti este egal cu al tau. Acum, cand recunosti ca toate fiintele sunt egale in dorinta lor de fericire, in mod automat incepi sa empatizezi cu ele si se mareste gradul de apropiere. De asemenea, acest sentiment nu este selectiv; acesta se aplica in mod egal tuturor. Atata timp cat acestea sunt fiinte umane care se confrunta cu durere si suferinta, la fel ca tine,  nu există nici o baza logică de a discrimina vreo persoana sau de a modifica preocuparea dvs. pentru ei, daca acestia se comporta negativ.

Noi ar trebui sa incepem prin eliminarea celor mai mari obstacole in calea compasiunii: furia şi ura. Dupa cum ştim cu totii, emotiile acestea sunt extrem de puternice si pot coplesi intreaga noastra minte. Cu toate acestea, ele pot fi controlate.

Aici, insa, trebuie sa examinam starea noastra mentala cu atentie. Este adevarat ca furia aduce plus de energie, daca insa vom explora natura acestei energii, descoperim ca este oarba: noi nu putem fi siguri ca rezultatul sau va fi pozitiv sau negativ. Acest lucru se datoreaza faptului ca mania eclipseaza cea mai buna parte a creierului nostru: rationalitatea sa. Deci, energia furiei este aproape intotdeauna fiabila. Aceasta poate provoca o cantitate imensa de energie distructiva , un comportament nefericit. Aceasta energie trebuie controlata prin rabdare si compasiune.

Rabdarea si compasiunea sunt semne ale adevaratei forte interioare.
Compasiunea este, prin natura sa, blanda, pasnica, dar este foarte puternica. Cei care isi pierd repede rabdarea sunt nesiguri si instabili. Astfel, pentru mine, furia directa este un semn de slăbiciune.

Cel mai bun antidot la aceste surse de perturbare va veni prin consolidarea capacitatii noastre de a gestiona propriile noastre emotii.”

www.dalailama.com

traducerea: Mariana Gheorghe

sursa: aici

 

6


About the Author:

Iti multumesc pentru ca ai ales sa iti petreci o parte din timp pe site-ul minunemica.eu - site de psihologie, dezvoltare personala si educatie relationala. Te astept in continuare cu articole personale si workshop-uri, si, de asemenea, cu recomandari de carti si de evenimente. Sper ca tot ceea ce vei gasi pe acest site sa iti fie cat se poate de util! De asemenea, putem lucra impreuna online - via Skype, daca iti doresti sa initiezi un demers individual de consiliere. Profilul meu profesional complet si oferta de servicii de consiliere pot fi accesate aici: www.minunemica.eu/cine-scrie/. Alese ganduri, cu drag, Mona Georgescu

Discussion

 1. Mihail Dumitru  January 29, 2011

  Sa raspund scurt la cele expuse:
  1.Care este scopul vietii?
  – Scopul vietii este acela de a ne achita de datoriile karmei.
  2.Cum dobandim linistea interioara si stabilitatea mentala?
  -Sa nu comiti fapte pe care constiinta ta le dezaproba, si sa nu spui lucruri care sunt in dezacord cu adevarul. AStfel iti dobandesti acea liniste interioara si stabilitate mentala de care ai nevoie.Daca procedezi astfel, vei constata ca, in viata aceasta ti-ai indeplinit menirea.
  3.Care sunt aspectele care ne aduc fericirea?
  -Fiecare om are parte de sanatatea si de soarta pe care si le creeaza singur.
  Fii activ si energic si ai toate sansele de a-ti schimba in bine soarta.
  Fii indurator,compatimitor si iarta-i pe cei care te-au jignit.
  Roaga-te ori de cate ori ai ocazia.
  4.Care sunt obstacolele in calea compasiunii?
  -Invidia
  5.Care este sursa succesului in viata?
  Sursa inepuizabila esti chiar TU!

  (reply)
  • Mona Georgescu  January 29, 2011

   Mihail,
   Va multumesc frumos pentru recomandarea site-ului, dar mai ales pentru raspunsuri si va felicit pentru atentia cu care observati aceste lucruri care tin de o finete spirituala anume.
   Pe curand, cu drag

   (reply)
 2. StareaDeTine  January 31, 2011

  Iubirea si Compasiunea, aspecte propovaduite cred de toti marii intelepti ai Vremurilor. Din ele se nasc Linistea si Libertatea. Si aici vorbim doar despre stari ale sufletului. Pentru ca eu cred ca o Iubire si o Compasiune sa le spunem, induse, nenaturale, gandite ca si Trebuie pot provoca leziuni sufletesti marcate. De aceea, departe de a fiu eu unul care poate fi in masura sa dea retete, cred ca toate trairile trebuie in primul rand traite asa cum sunt. Singura grija , sa spunem rationala, este aceea de a nu creea daune naturii ce te inconjoara, sufletelor cu care interactionezi. Furia daca apare cred ca e bine sa fie traita si nu reprimata, durerea trebuie exteriorizata prin plans de exemplu, umilinta suferita prin iertare, iar apoi, dupa ce reusesti sa treci peste starile cu incarcatura emotionala sa spunem negativa, de vibratie joasa, abia atunci, dupa ce le-ai trait si le-ai depasit poti merge mai departe si poti extrage lectia. Apoi inveti Iubirea si Compasiunea…o aplici , si te bucuri de ea dar nu trebuie cred sa-ti formezi o asteptare , un scop sa-si spunem ca vei putea trai in Pace, Iubire si Compasiune eterna. Pentru ca in lipsa furiei , durerii, umilintei multe Lectii vor fi pierdute. Abordeaza totul cu seninatate, intelege ca lucrurile se intampla cu un scop si extrage din fiecare lucru, stare, emotie Lectia. Vei avea apoi fara indoiala puterea de a Zambi. Si de aici trairea pozitiva, Vibratia Inalta.

  Cu drag, StareaDeTine

  (reply)
  • Mona Georgescu  February 1, 2011

   StareaDeTine,
   Cu siguranta Dalai Lama nu a tinut acest discurs doar de dragul de a-l tine si sunt convinsa ca Sfintia Sa detine si foarte multe practici prin care emotiile negative sunt exprimate. Mesajul pe care l-am publicat aici nu reprezinta nicidecum o ”scurtatura”, ci doar o parte din esenta budismului tibetan.
   Dalai Lama nu a mentionat absolut nicaieri ideea de reprimare a emotiilor si nici nu cred ca ar fi putut sa mentioneze asa ceva vreodata, stiind foarte bine ca reprimarea emotiilor negative are efecte dezastruoase in plan interior dar si in plan exterior. In plan interor – apar nu doar tulburarile despre care majoritatea stim, dar si bolile – energia stocata se acumuleaza pe organe diferite, deschizand terenul instalarii unor boli cat se poate de grave. Dalai Lama cu siguranta stie extrem de bine toate aceste aspecte, motiv pentru care si patroneaza Institutul de Medicina si Astrologie care ii poarta numele, in Tibet.
   De asemenea, in masura in care timpul iti permite, te invit sa citesti seria de articole pe care le-am dedicat radiografierii atente a emotiilor negative: aici, aici, aici, aici si aici .
   Evident nu sunt singura preocupata de psihosomatica si de modul in care emotiile negative declanseaza in corp diferite boli care devin cronice, motiv pentru care am si scris despre un posibil istoric al aparitiei acestora.
   Pentru ca nu poti gestiona astfel de emotii doar din simple cuvinte de dictionar, frumoase ce-i drept, dar inutile, atata vreme cat nu constientizezi ce le-a determinat sa apara – doar asa stii ca ai de iertat si pe cine, asa poti sa intelegi ce e de inteles in acest demers si asa iti poti redirectiona si energia astfel incat sa se schimbe vibratia. Dar pana la a schimba vibratia – ceea ce, repet, doar din cuvinte nu se poate, fara participarea fiintei constiente … drumul este lung, anevoios, cu suisuri si coborasuri.
   In spatiul Sufletului lucrurile sunt cat se poate de complexe, daca lucrurile ar fi simple de genul ”exprima-te si gata”, ”plangi si gata”, ”iarta si gata” … toata lumea ar trai fie o mare nebunie, fie o mare fericire.
   Pe curand, cu drag

   (reply)
 3. Cristina Fota  May 15, 2012

  Iubire si Compasiune si viata noastra se poate schimba instantaneu in bine. Atat de simplu si atat de greu. Am gasit formula pentru o viata fericita.

  (reply)

Add a Comment