Esti mai mult decat ceea ce gandesti si crezi despre TINE

DA sau NU? NU sau DA?

DA sau NU? NU sau DA?

A spune NU – un lucru nu tocmai usor in cadrul relatiilor, indiferent de natura acestora: relatii de familie, relatii cu copiii, relatii cu parintii, relatii cu prietenii, relatii cu rudele, relatii de serviciu, relatii profesionale.

A spune NU altcuiva, inseamna a-ti spune DA tie.

De ce nu ai curajul sa iti spui tie DA?

Pentru ca nu ai fost invatat, de mic, sa stabilesti relatii sanatoase cu parintii tai si cu cei din jurul tau. Pentru ca ti-a fost frica de pierderea iubirii lor, ti-a fost teama sa fii asa cum esti, ti-a fost teama ca nu vei mai fi acceptat si ca vei fi respins.

In orice fel de relatie, stabilirea de la bun inceput a granitelor sanatoase va genera o relatie sanatoasa intre doua sau mai multe persoane.

Indiferent de natura relatiei, o relatie sanatoasa are nevoie de angajamentele partenerilor de relatie, de reciprocitatea, de respectarea si disponibilitatea partenerilor de a onora aceste angajamente.

Intr-o relatie sanatoasa, fiecare partener isi asuma responsabilitatea pentru propriile ganduri, sentimente, experiente si decizii. A-ti accepta propriile ganduri si sentimente inseamna sa iti experimentezi si sa iti asumi consecintele, dar inseamna si a demonstra ca ai inteles ca esti parte din aceste consecinte. 

Oamenilor le este insa frica de relatii sanatoase, relatii in care chiar trebuie sa isi asume responsabilitati. Pentru ca au avantaje din pastrarea unei relatii mai degraba haotice, in care nu vor sa isi asume nimic, dar in care aparent se implica pentru alte avantaje.

A trasa granite sanatoase nu inseamna rigiditate in gandire sau in atitudine, nu inseamna ca trasezi granite rigide, care nu pot fi modificate, ci inseamna ca ai inteles ca o relatie dintre doua persoane are doua capete – intre care exista relatia; la un capat al relatiei esti tu, la celalalt capat al relatiei este celalalt. Fiecare aduce in aceasta relatie ce poate sa aduca (de la trecutul sau pana in momentul prezent), intalnindu-se la mijloc, un mijloc imaginar, un teritoriu comun al celor doi.

O relatie sanatoasa presupune angajamente – pe termen scurt, si pe termen lung. Este bine ca acestea sa fie discutate la inceputul oricarei relatii in care intri, iar cand este nevoie acestea trebuie rediscutate, renegociate, pentru a nu lasa loc de interpretare si pentru  a nu-i da celuilalt ocazia sa isi acceseze rolul de manipulator, de controlor si de dominator in relatie.

Este greu sa pui problema granitelor cand relatia deja are o vechime, are deja un istoric, cand relatia a mers in voia sortii. Cel caruia i se pun aceste granite nu va reactiona, de cele mai multe ori, pozitiv, nu va accepta, si te poate acuza de orice altceva ce nu are legatura cu relatia. Nu pierzi nimic discutand aceste lucruri care i se vor parea ”noi” – dar poti castiga o noua calitate a relatiei. Sau poti vedea mai bine cu cine ai de-a face.

Sigur ca este greu sa stabilesti granite sanatoase, pentru ca obiceiurile proaste se schimba foarte greu.  Sigur ca ti se va parea chiar greu sa soliciti granite sanatoase, dupa ce ai acceptat, cine stie cat timp, absenta oricaror granite.

Este greu sa ”desfaci” ani de conditionare si de obiceiuri toxice, este greu sa fii o persoana responsabila, pentru ca este mai usor sa traiesti invinuindu-i pe ceilalti de propriile tale probleme.

O relatie sanatoasa presupune nerepetarea greselilor – a vedea greselile ca pe o ocazie de invatare si corectare, inseamna ca esti dispus sa intri in dialog, sa privesti cu atentie in tine si sa faci schimbari, daca iti doresti ca o relatie sa continue. Constientizarea greselilor duce in mod firesc la corectare.

Orice forma de a manipula o relatie este un abuz asupra celuilalt partener care se poate complace in aceasta situatie, pentru ca nici el nu stie sa stabileasca granite sanatoase. 

O relatie sanatoasa este o relatie egala, o relatie in care balanta intre ceea ce primesti si ceea ce oferi este echilibrata: de la timp, pana la angajamente tinute si onorate.

O relatie cu cineva care nu tine cont de valorile tale (timp, sinceritate, echilibru, respect, etc.), nu este o relatie sanatoasa – si nu este de dorit pentru niciunul dintre parteneri o astfel de relatie.

Oamenii intra in relatii fara sa discute concret si deschis conditiile in care pot sa aiba relatii.

Oamenii intra in relatii pe baza asteptarilor, a generalizarilor, a iluziei citirii reciproce a gandurilor, fara sa isi cunoasca si sa isi discute granitele. Apoi isi blameaza partenerii de relatie pentru propriile fantezii si dezamagiri.

Natura relatiilor poate avea de suferit din cauza unui lucru aparent banal: lipsa unei granite flexibile si sanatoase. Daca te prefaci ca totul este in regula, atunci inseamna ca ti-e teama sa fii respins si stai in acea relatie din interese pur contextuale.

Intr-o relatie este nevoie de o comunicare sanatoasa, ecologica, iar pentru a comunica eficient in relatii trebuie:

– sa iti asculti gandurile si sentimentele, pana cand stii cu exactitate care sunt si sa intelegi ca iti apartin numai tie;

– sa spui sincer celorlalti ce gandesti si ce simti, fara a-i acuza si fara a incerca sa ii faci responsabili de ceea ce faci, de ceea ce gandesti si de ceea ce simti;

– sa asculti fara sa judeci gandurile sau sentimentele pe care ceilalti vor sa ti le transmita; este posibil ca ceea ce gandesc si ce simt ceilalti sa aiba legatura cu constiinta lor, nu cu tine.

In momentul in care descoperi ca intentia ta este sa ii schimbi pe ceilalti sau sa te aperi, inseamna ca atunci cand ceilalti isi exprima gandurile si sentimentele nu asculti si este posibil sa te lasi afectat si influentat. Pentru ca ei iti reflecta o parte din tine, la care nu vrei sa te uiti.

Este greu sa stabilim relatii sanatoase, insa merita sa acorzi timp si interes calitatii unei relatii – nu in baza atacurilor, a reprosurilor si a criticilor, ci in baza unor reguli ce pot sau nu pot fi negociabile (in situatia in care incalcarea acestora iti aduce atingere), in baza unor granite de bun-simt si, atunci, cand este cazul, flexibile. Fiecare este responsabil pentru propria sa frustrare in relatii, dar si pentru propria sa stare de bine si de bucurie in cadrul relatiilor.

Daca vrei sa fii multumit si bucuros in cadrul relatiilor pe care le ai, indiferent de natura acestora, te incurajez sa iti stabilesti granite flexibile si sanatoase cu toti cei cu care ai aceste relatii, astfel incat sa simti ca exista un echilibru intre ceea ce oferi si ceea ce primesti si pentru a nu avea frustrari sau regrete pentru ca ai facut ”sacrificii”.”Sacrificiul” inseamna doar a tolera la nesfarsit, iar a tolera la nesfarsit inseamna lasitate, inseamna ca cedezi puterea ta cu usurinta celuilat si, bineinteles, ca nu esti sigur pe deciziile tale. Sacrificiul, contradictiile si apararile sunt doar modalitati nefunctionale de a mentine relatia.

Nu uita: in lipsa unor angajamente ce pot fi revizuite si a unor granite sanatoase ce pot fi renegociate, relatia ”rataceste” ca o barca in deriva, vor exista un dominat si un dominator, un persecutor si o victima, nu va exista o relatie matura, si in niciun caz nu va fi o relatie de tipul ”Eu sunt OK – Tu esti OK”. Va fi doar inca o relatie bazata pe jocuri psihologice – mai mult sau mai putin constiente, o relatie de lupta pentru putere – mai mult sau mai putin mascata.

A spune NU cuiva – atunci cand chiar trebuie sa faci asta, inseamna a-ti spune DA tie, a te respecta pe tine insati/insuti si a-i arata si celuilalt ca trebuie sa te respecte.

Mona Georgescu

Psiholog clinician cu specializare in psihanaliza si psihoterapia copilului si adolescentului

0


About the Author:

Iti multumesc pentru ca ai ales sa iti petreci o parte din timp pe site-ul minunemica.eu - site de psihologie, dezvoltare personala si educatie relationala. Te astept in continuare cu articole personale si workshop-uri, si, de asemenea, cu recomandari de carti si de evenimente. Sper ca tot ceea ce vei gasi pe acest site sa iti fie cat se poate de util! De asemenea, putem lucra impreuna online - via Skype, daca iti doresti sa initiezi un demers individual de consiliere. Profilul meu profesional complet si oferta de servicii de consiliere pot fi accesate aici: www.minunemica.eu/cine-scrie/. Alese ganduri, cu drag, Mona Georgescu

Add a Comment