Esti mai mult decat ceea ce gandesti si crezi despre TINE

Cum Sa Fii Liber

Cum Sa Fii Liber


LIBERTATEA CONSTA IN LIPSA DORINTEI DE A DETINE CONTROLUL ASUPRA ALTOR OAMENI

”In 1973, autorul Harry Browne, in mijlocul unei lungi cariere ca iconoclast, a scris o carte care a fost cea mai iconoclastica lucrare pe care a scris-o vreodata.

Cea mai mare parte a cartilor lui Harry erau carti de Investment si, departe de a fi o lectura fada, totusi nu pregateau cititorul pentru emotia si revelatia care urmau sa vina, odata cu cartea sa despre Libertate. Cartea, intitulata Cum mi-am gasit libertatea, intr-o lume lipsita de libertate, era mai mult decat suma partilor sale componente. Era de-a dreptul filozofie, fara tot bagajul pe care il presupune cuvantul filozofie.

Ea ii pune la dispozitie cititorului linii directoare definite in mod limpede, care explica cum sa obtii libertatea, explicatii clare referitoare la cat de des ne sabotam propriile eforturi in a deveni liberi, precum si sugestii despre cum putem sa slabim/reducem acest sabotaj in noi insine.

Am citit Cum mi-am gasit libertatea intr-o lume lipsita de libertate, in 1973 si mi-a schimbat radical viata in mai bine. Cartea mi-a aratat ce inseamna libertatea si cum se ajunge la ea. Ea a fost instrumentul in crearea acestui website, pentru ca am inteles ca nu voi fi niciodata liber in Statele Unite, dar ca as putea gasi libertatea in mijlocul altor natiuni, prin aflarea diferentei dintre litera legii si spiritul legii.

Cartea, care nu se mai publica acum, este foarte greu de gasit si este scumpa, atunci cand totusi poate fi gasita. Am fost deci foarte placut surprins sa gasesc online, o lista cu unele dintre principiile lui Harry, pe BuildFreedom.com. Am stat de vorba cu proprietarul acestui website, Frederick Mann si i-am cerut permisiunea de a enumera acele principii pe EscapeArtist.com. A fost de accord, in modul cel mai elegant cu putinta.”  – Roger Gallo / Sursa: EscapeArtist.com


PRINCIPIILE LIBERTATII, CONFORM LUI HARRY BROWNE

Harry Browne defineste libertatea ca a-ti trai viata asa cum vrei sa o traiesti. El pretinde ca te poti bucura de un grad inalt de libertate, chiar acum si spune ca:

In speranta de a fi liberi, multi oameni se angajeaza intr-o continua lupta sociala – miscari asociative, actiuni politice de forta, scrierea de scrisori catre editori si parlamentari, incercarea de a educa populatia. Ei spera ca, intr-o zi, ceva din toate acestea se va dovedi ca a meritat efortul.

Dar, pe masura ce anii trec, constata putina schimbare pe ansamblu. Se castiga mici victorii; infrangerile ii trimit insa inapoi. Se pare ca lumea continua sa mearga pe drumul sau, oriunde ar fi sa mearga. Cei care sunt plini de speranta raman pana la moarte la fel de inlantuiti de aceasta speranta, asa cum au fost din totdeauna.

Planurile, diferitele miscari, cruciadele – nimic din aceste lucruri nu a mers. Si astfel, omul lipsit de libertate continua sa viseze, sa condamne si sa ramana tot acolo unde se afla si acum.
Totusi trebuie sa existe o cale mai buna de iesire.

Din fericire, exista o astfel de cale.

Exista o cale care depinde, in intregime, de ceea ce alegi sa faci. Poti sa-ti traiesti viata asa cum doresti – indiferent de ceea ce decid altii sa faca cu vietile lor.

Incercand sa-i schimbi pe altii, pentru ca sa devii tu liber, asta inseamna ca vei incerca totdeauna sa faci ceva ce–ti scapa de sub control. Pe de alta parte, poti sa folosesti metode ca sa te eliberezi pe tine – şi care sunt in intregime sub controlul tau.

Exista doua idei de baza, din cauza carora cei mai multi dintre oameni raman inlantuiti:

Nu cunosc multiplele optiuni si alternative care le stau la dispozitie;

Accepta fara nicio ezitare unele presupuneri care le restrictioneaza libertatea.

Harry numeste aceste presupuneri, capcane. Atata timp cat nu angajezi o provocare a acestor presupuneri (supozitii), ele te pot tine inlantuit. In continuare, eu nu pot decat sa va prezint o scurta privire de ansamblu.

Capcane de presupuneri care va pot restrictiona libertatea.

Identitatea capcanei nr. 1:

Sa crezi ca ar trebui sa fii altul decat tu insuti. Trebuie sa fii sincer cu tine insuti. Afla cine esti; fii tu insuti; fa lucrurile in felul tau propriu.

Identitatea capcanei nr 2:

Sa presupui ca altii vor face lucrurile in acelasi fel in care le-ai face si tu. Nu poti sa-i tii sub control pe altii, dar poti sa tii sub control felul in care lucrezi cu ei. Harry Browne spune: “detii un control extraordinar asupra vietii tale, dar renunti la acest control, atunci cand incerci sa-i tii sub control pe altii. “

CAPCANA INTELECTUALA:

Sa crezi ca emotiile ar trebui sa fie conforme cu un standard pre-conceput din punct de vedere intelectual. Emotiile sunt cel mai bine privite ca semnale care-ti spun cum te descurci.

CAPCANA EMOTIONALA:

Sa crezi ca poti lua hotarari importante, atunci cand simti emotii puternice.

CAPCANA MORALITATII:

Sa crezi ca trebuie sa asculti de o lege a moralei, creata de altcineva. Pentru a deveni mai competent (si mai liber), trebuie sa-ti intaresti intelegerea legaturilor cognitive dintre actiunile tale si consecintele lor. Moralitatea este, de fapt, un set de reguli foarte generale, referitoare la ce sa facem si ce sa nu facem, care in general au consecinte foarte extinse.

Daca folosesti orbeste legea morala a altcuiva, acest lucru va avea tendinta de a-ti reduce din competenta, pentru ca te impiedica sa-ti formezi propriile legaturi cognitive dintre actiuni si con- secintele lor. Pentru a fi liber, trebuie sa-ti creezi propria ta lege a moralitatii.

CAPCANA ALTRUISMULUI:

Sa crezi ca trebuie sa pui fericirea altora, in fata propriei tale fericiri. O lume care sa aiba valoarea maxima este functie de suma valorilor individuale maxime. Te cunosti cu mult mai bine pe tine insuti si ce valoare ai, decat ii cunosti pe altii si ce valoare au ei. In consecinta, esti cu mult mai competent sa-ti maresti propria ta valoare, decat pe a altora. In acest fel, valoarea maxima se obtine de catre fiecare individ, prin marirea la maxim a propriei valori personale.

Intrucat traim intr-o lume in expansiune, se poate mari valoarea personala, adaugandu-o in acelasi timp la valoarea altora. Ne marim valoarea personala, creând valori pentru altii, care sa le aleaga dupa bunul lor plac. Presupunerea ca “egoismul” si “lacomia” sunt rele trebuie sa fie dezbatuta.

CAPCANA GRUPULUI:

Sa crezi ca poti realiza mai mult, daca imparti responsabilitatile, eforturile si recompensele cu altii, decat ai putea daca actionezi pe cont propriu; ideea ca fiecare poate sa vorbeasca in numele celuilalt.

Pentru a depasi capcana grupului, organizatiile pot sa fie organizate intr-o astfel de maniera, incat legaturile dintre actiuni, rezultate si recompense sa fie cat se poate de directe. De exemplu, in loc sa angajezi personal suplimentar, o parte din munca poate sa fie subcontractata.

Capcana guvernamentala nr. 1: Sa crezi ca guvernele indeplinesc functii sociale utile, care merita sprijinul tau.

Capcana guvernamentala nr. 2: Sa crezi ca ai datoria de a asculta de legi.

Capcana guvernamentala nr. 3: Sa crezi ca poti sa contezi pe guvern ca sa duca la indeplinire o reforma sociala, in favoarea ta.

Capcana guvernamentala nr. 4: Sa te temi ca guvernul este atat de puternic, incat te poate impiedica sa fii liber.

Evident, imensa majoritate a oamenilor cred ca galagia si mazgalelile oamenilor din guvern constituie “legea.” Exista de asemenea hoarde de birocrati, oameni din politie, din justitie care privesc “legea” ca pe ceva sacrosanct. Daca te suspecteaza ca nu le respecti “legea”, atunci au tendinta de a se simti extrem de amenintati si ar putea sa devina extrem de razbunatori. Sunt perioade de timp in care libertatea ta depinde de abilitatea de a-i convinge ca respecti galagia si mazgalelile pe care ei le numesc “lege.”

CAPCANA DISPERARII:

Sa crezi ca exista alti oameni care te pot impiedica sa fii liber. Esti in totdeauna liber sa mergi mai departe si sa incepi o noua viata.

CAPCANA DREPTURILOR:

Sa crezi ca drepturile tale te vor putea face liber. USA se presupune a fi o tara in care anumite drepturi ale individului sunt garantate de catre constitutie, iar oficialii guvernului se presupune ca au jurat sa respecte constitutia. Cu toate acestea, exista furturi, talharii, violuri, crime, etc. in fiecare zi. Mai mult, oficialii guvernului violeaza drepturile individului, prin abandonare sub forma taxelor, reglementarilor, a si mai multor taxe si a si mai multor reglementari.
In alegerea actiunilor tale, esti cu mult mai atent, gandindu-te la consecintele care te afecteaza pe tine, decat actionand in concordanta cu “drepturile” tale. Asa cum spunea Max Stirner “Puterea este un lucru grozav si util pentru multe scopuri; pentru ca “un om merge mai departe, mai degraba cu o mana plina de putere, decat cu o sacosa plina de drepturi.”

CAPCANA UTOPIEI:

Sa crezi ca trebuie sa creezi conditii mai bune in societate, inainte de a putea fi liber. Esti cu mult mai eliberat si mult mai puternic daca te concentrezi pe schimbarea si imbunatatirea propriei conditii – si crearea proprii utopii de libertate si bogatie – mai degraba decat sa incerci sa transformi societatea.

Asa dupa cum scrie Harry:

Cei ce si-au propus sa schimbe lumea nu au forta. Ei viseaza sa faca lumea din nou, dar nu pot – si de aceea au pus accentul acolo unde nu au putere deloc.
Oamenii liberi recunosc ca nu pot sa schimbe lumea si atunci se concentreaza asupra puterii pe care chiar o au – si care este enorma. Isi dau seama ca pot sa aleaga sa nu se implice in situatii care nu li se potrivesc.

Asa ca au cautat situatii care li s-au potrivit. Si au descoperit cu mult mai multe oportunitati pentru astfel de situatii, decat si-ar fi imaginat cineva.

Un om liber nu incearca sa refaca lumea sau pe prietenii sau familia lui. El mai degraba evalueaza situatia cu ajutorul unui standard simplu:Oare asta este ceea ce-mi doresc eu? Daca nu, atunci cauta in alta parte. Daca asta este, atunci se relaxeaza si se bucura

Un om liber foloseste uluitoarea sa putere de alegere, pentru a–si face o viata confortabila pentru el insusi.

Puterea de a alege. O ai. Dar o pierzi, atunci cand crezi ca poti sa faci alegerea pentru altii. Nu poti.

Dar poti sa alegi pentru tine – din sute de alternative surescitante, care-ti aduc fericirea.

De ce sa nu folosesti aceasta putere?

Capcana problemei arzatoare : Sa crezi ca exista probleme sociale, care cer participarea ta.

Capcana investitiei anterioare : Sa crezi ca timpul, efortul si banii cheltuiti in trecut trebuie sa fie luati in considerare, atunci cand iei o decizie in prezent. Stii vechea zicala: “Nu arunca margaritare la porci.”

Harry Browne spune:
“In fiecare caz, intrebarea care se pune este: Cu ceea ce ai acum, care e calea cea mai buna de urmat, ca sa obtii cel mai mult in viitor ?” Ceea ce ai platit ca sa ajungi unde te afli acum nu este relevant; acele resurse s-au dus si nu mai pot fi regasite, orice ai face.

Capcana cutiei : O cutie este orice situatie de disconfort, care iti restrange libertatea. Capcana cutiei inseamna sa crezi ca pretul iesirii din limitele cutiei este prea mare, pentru a fi luat in discutie. Problemele asociate cu mentinerea unei imagini false sunt parte din capcana cutiei.

Pentru a iesi afara din cutie, trebuie sa luam in consideratie trei factori, adica dezavantajul cutiei: pretul pe care-l platesti pentru a ramane blocat in cutie; costul evadarii din cutie; si ce poti sa faci dupa ce ai evadat din cutie – adica beneficiile pe care le ai, evadand din cutie.

Evident, o casatorie poate fi o cutie. Exista un principiu foarte important: cu cat platesti mai repede pretul pentru a iesi afara din cutie, cu atat te costa mai putin. Cu alte cuvinte, cu cat stai mai mult intr-o cutie, cu atat te costa mai mult.

Capcana certitudinii: Sa crezi ca este urgent sa actionezi ca si cum informatiile pe care le ai sunt absolut certe. Mai intai de toate, perceptia noastra este limitata si supusa greselii. In al doilea rand, informatiile evolueaza in continuu. Maine vom sti mai mult decat astazi. Ceva din ceea ce stim astazi se va dovedi gresit, prin ceea ce vom descoperi maine.
Pentru ca actionam intotdeauna pe baza unor informatii incomplete – sau, in cel mai bun caz, pe baza unor informatii numai partial corecte, ne asumam riscuri in tot ceea ce facem.

Harry Browne mai spune:

Acel individ care ignora aceste riscuri poate sa-si piarda libertatea, in trei moduri importante:

1. E posibil sa accepte riscuri care ar fi de neacceptat, daca ar fi putut sa le recunoasca; si, actionand fara o gandire prealabila, poate sa se bage el insusi in cutii care sa-i restranga libertatea.

2. Atunci cand lucrurile nu se intampla asa cum credea el, certitudinea sa anterioara poate repede sa se transforme in disperare si depresie: la urma urmelor, era “asa de sigur.” Acum, cand este descurajat, emotiile pot sa-l faca sa treaca din aceste consecinte rele, intr-o situatie si mai rea. Cu alte cuvinte, a cazut in capcana emotionala.

3. Acceptand pareri drept fapte absolute, poate sa ingaduie ca libertatea sa sa-i fie restrictionata de informatii care s-ar putea sa nu fie adevarate.”

Harry Browne identifica cinci “principii ale informatiilor”:

1 Popularitatea nu este o dovada. Faptul ca “fiecare stie” poate sa insemne prea putin sau chiar nimic.

2. Fiti sceptici in privinta informatiilor noi.

3. Nu va asteptati sa gasiti o explicatie pentru fiecare lucru, sau fapt. Intr-o anumita masura va trebui in totdeauna sa actionati in intuneric.

4. Nu poti sa vezi tot tabloul; admite ca vezi numai o parte din el.

5. Admite existenta riscurilor si a responsabilitatilor. Actiunea implica intotdeauna riscuri.

Harry scrie:

“Tu esti autoritatea suverana a vietii tale. Tu esti conducatorul care ia hotararile referitoare la cum vei actiona, la ce informatii vei accepta. Faci asta in orice caz – dar daca recunosti ca o faci, poti sa castigi un control mult mai mare asupra viitorului tau. Dar fie ca accepti sau nu, tu esti suveranul. Conduci o viata – si atunci condu-o in totalitate. Tu decizi ce informatii vei accepta sau vei respinge. Tu decizi care va fi urmatoarea ta actiune. Tu decizi dupa care lege a moralitatii vei trai. Pentru a fi liber, nu trebuie decat sa iei decizia de a fi liber. Libertatea te asteapta – oricand esti gata pentru ea.”

De Frederick Mann / Cuvant inainte de Roger Gallo
Sursa: EscapeArtist.com

Sursa acestui material: newsletter Editura ForYou

3


About the Author:

Iti multumesc pentru ca ai ales sa iti petreci o parte din timp pe site-ul minunemica.eu - site de psihologie, dezvoltare personala si educatie relationala. Te astept in continuare cu articole personale si workshop-uri, si, de asemenea, cu recomandari de carti si de evenimente. Sper ca tot ceea ce vei gasi pe acest site sa iti fie cat se poate de util! De asemenea, putem lucra impreuna online - via Skype, daca iti doresti sa initiezi un demers individual de consiliere. Profilul meu profesional complet si oferta de servicii de consiliere pot fi accesate aici: www.minunemica.eu/cine-scrie/. Alese ganduri, cu drag, Mona Georgescu

Discussion

 1. stareadetine  April 19, 2011

  Ce sa spunem. In primul rand ca nu e neaparat ca intotdeauna sa avem o parere…desi avem. 🙂
  Apoi, cred si imi place sa cred in continuare in ceea ce inseamna libertatea spiritului pe care vrem sau nu fiecare dintre noi o avem si o manifestam prin credinte, ganduri, atitudini, emotii…o salata din toate cele interioare ale noastre. Libertatea de actiune, desi importanta cred ca trece pe planul doi atunci cand realizezi cat de liber esti in simtire si cuget. Locul nu mi se pare la fel de important iar notiunea fericirii din interior cred ca poate de cele mai multe ori sa se rasfranga si asupra fericirii exterioare. Apoi relatiile. Am convingerea ca pot fi la fel de liber in orice fel de relatie, indiferent ca ea se numeste casatorie, celibat, concubinaj etc. Fiecare din modurile noastre de a ne construi si mentine relatiile au avantajele si dezavantajele lor pe diverse momente ale vietii. Dupa parerea mea este cat se poate de bine sa te studiezi din timp si sa-ti dai seama care este vocatia ta. (familist, burlac, calugar, don juan etc.) si sa incerci sa nu baleezi foarte tare intre aceste stari. Aceasta o vad ca o forma de respect fata de tine si de Drumul Tau dar desigur exceptiile sunt intotdeauna posibile, mai ales atunci cand simti ca iti este afectata libertatea spiritului si ca nu mai ai puterea de a echilibra planul interior cu cel exterior. Eu am o vorba pe care nu stiu daca am auzit-o sau am inventat-o:”Nu tropai in viata ta si nici in viata altora”. Nu prea ajuta. Te vei istovi in zadar si vei vedea ca nu ai realizat mare lucru. Ai ramas tot tu, doar putin mai zbuciumat si mai greu sa te autorecunosti. In rest eu raman la cele doua legi:
  “Sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau. Aceasta este cea dintai si cea mai mare porunca; iar a doua, asemenea acesteia: Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti”.
  Nu stiu de ce dar eu cred ca noi, Oamenii, nu am reusit inca sa exploram pe deplin aceste cuvinte . Iar atunci cand vom reusi poate vom fi cu adevarat Liberi.

  Sa aveti o Saptamana Luminata!

  si va fac cadou de suflet o scriere pe care cu siguranta o stiti dar poate nu strica sa o recitim sau o putem asculta in interpretearea extraordinara alui Marcel Iures:
  http://youtu.be/mgywCSWKWTM

  “Epistola întâia către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel
  Capitolul 13
  1. De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător.
  2. Şi de aş avea darul proorociei şi tainele toate le-aş cunoaşte şi orice ştiinţă, şi de aş avea atâta credinţă încât să mut şi munţii, iar dragoste nu am, nimic nu sunt.
  3. Şi de aş împărţi toată avuţia mea şi de aş da trupul meu ca să fie ars, iar dragoste nu am, nimic nu-mi foloseşte.
  4. Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuieşte, nu se laudă, nu se trufeşte.
  5. Dragostea nu se poartă cu necuviinţă, nu caută ale sale, nu se aprinde de mânie, nu gândeşte răul.
  6. Nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr.
  7. Toate le suferă, toate le crede, toate le nădăjduieşte, toate le rabdă.
  8. Dragostea nu cade niciodată. Cât despre proorocii – se vor desfiinţa; darul limbilor va înceta; ştiinţa se va sfârşi;
  9. Pentru că în parte cunoaştem şi în parte proorocim.
  10. Dar când va veni ceea ce e desăvârşit, atunci ceea ce este în parte se va desfiinţa.
  11. Când eram copil, vorbeam ca un copil, simţeam ca un copil; judecam ca un copil; dar când m-am făcut bărbat, am lepădat cele ale copilului.
  12. Căci vedem acum ca prin oglindă, în ghicitură, iar atunci, faţă către faţă; acum cunosc în parte, dar atunci voi cunoaşte pe deplin, precum am fost cunoscut şi eu.
  13. Şi acum rămân acestea trei: credinţa, nădejdea şi dragostea. Iar mai mare dintre acestea este dragostea. ”

  Starea de Tine

  (reply)
 2. Ana  May 24, 2011

  O chestie legata de traducere. Am impresia ca la inceput unde avem identitatea capcanei nr 1 si nr 2 ar trebuie sa fie capcana identitatii nr 1 si nr 2. Imi pare ca are mai mult sens… poate cineva sa confirme?

  (reply)
  • Mona Georgescu  May 24, 2011

   Seara buna Ana,
   Multumesc pentru vizita si pentru comentariu. Am observat si eu aceasta posibila eroare de traducere, dar nu mi-am permis sa modific in text, intrucat asa l-am primit si eu de la Editura ForYou, dupa cum scrie si in finalul materialului. Si mie mi se pare ca sensul este cel mentionat si de tine, dar nu am realizat eu aceasta traducere.
   O seara frumoasa!

   (reply)

Add a Comment