Esti mai mult decat ceea ce gandesti si crezi despre TINE

Constelatii familiale: Primii pasi – Timisoara, 7-8-9 Februarie

Constelatii familiale: Primii pasi – Timisoara, 7-8-9 Februarie

Vă invit acum, la început de an, sa facem primii pasi in energia lui 2014. E o invitaţie de a deschide porţile oportunităţilor ce se nasc in faţa noastră, anul acesta. E o invitaţie de a face Trecerea, din energia lui 2013 in cea a lui 2014, Saltul către un nou plan în anul ce urmează, o invitaţie de a ne defini intenţiile, paşind pe noi cărări, deschise catre Esenţa noastră. Să facem Primii Paşi către ceea ce ni se deschide in faţă, către ceea ce ne dăm voie sa explorăm, către ceea ce acceptăm să descoperim. Presupune Curaj dar şi Credinţa că ceea ce găsim la capătul drumului este încă un pas către Regăsirea de Sine.

De multe ori sunt întrebat: “…ce sunt Constelaţiile Familiale?…”. Primul impuls este să dau răspunsul academic, “… este o metodă de terapie in grup, dezvoltată de germanul Bert Helllinger , care …”, şi sigur este adevărat ce spun , dar oare ce valoare au cuvintele astea, pentru cineva care, întâmplător sau nu, a auzit de asta? Ce valoare au, atâta timp cât nu pot exprima ce se-ntamplă în fapt şi în profunzime într-un week-end de Constelaţii?

Ce valoare au pentru omul care conştient sau nu, caută ajutorul, caută rezolvarea unor probleme sub povara cărora se încovoaie, fără măcar să-şi dea seama uneori?

Sigur, imi veţi spune ca fiecare ajunge acolo unde are nevoie atunci când este pregătit, ceea ce este adevarat, dar de multe ori, si asta face parte din proces, oamenii sunt agăţaţi în temeri şi frici care se transformă în blocaje şi întâmpină rezistenţa la nou, la explorare, fapt care-i ţine pironiţi într-un Univers repetitiv şi imobil.

Iata ce spune Barbara Morgan despre Constelatii:

“Descrierea unei constelații în cuvinte nu e un proces simplu. Aceasta este o experiență profundă, care atinge cele mai adânci locuri din noi înșine. Multă din suferința noastră este legată în mod direct de evenimentele din trecutul familiilor noastre și de acțiunile străbunilor noștri.

E de ajutor să vedem că familia e un sistem care are nevoie de echilibru pentru a înflori- exact ca și natura. Și, precum în natură, s-au întâmplat multe lucruri care au adus atingere echilibrului familiilor noastre, iar noi, copiii și nepoții noștri simțim efectele.

Dacă vedem iubirea curgând la vale prin generații așa cum un râu curge spre ocean,atunci, în această metaforă, în râu există bolovani care îi obstrucționează curgerea, iar dintre aceștia unii sunt imediat observabili și pot – sau nu pot – fi îndepărtați. Alți bolovani nu sunt observați inițial, dar pot fi descoperiți printr-o constelație.

Munca noastră are de-a face cu a vedea dacă aceste obstacole pot fi îndepărtate, astfel încât râul iubirii să poată curge liber din nou. Uneori acest lucru nu e posibil, și e necesar să găsim o cale de a ajunge la o acceptare profundă a lucrurilor așa cum sunt.”

Deci, ce sunt Constelaţiile Familiale? O cale de explorare a istoriei tale, a moştenirii tale, o cale catre Tine aş spune eu! O cale către cele mai profunde si ascunse unghere ale sufletului unde sunt pastrate dureri, tristeti, frici, neimpliniri, trairi nemarturisite, secretele bunicii, furia tatalui, durerea mamei, războiul străbunicului, şi câte şi mai câte…..

E o cale de a aduce la suprafata lucruri pe care le purtam in noi si de care nu suntem intotdeauna constienti, ca vin de undeva din istoria familiei noastre, iar uneori ne conduc viata fara macar sa fim constienti de asta.

Este o usa deschisa reconcilierii cu mostenirea si trecutul tau, este o cale de a pune in ordine lucrurile, o cale de vindecare a sufletului, o cale catre eliberarea de suferinta, o cale de acceptare a Sinelui……

Bert Hellinger spunea c, metoda Constelatiilor Familiale ne permite sa scoatem la suprafata dinamicile ascunse ale sistemului.
Nu cred in întamplare şi dac-ai citit pâna aici, cu siguranţă că ceva din energia pusă de mine în cuvintele astea rezonează cu tine. Ai încredere în tine, ai încredere în intuiţia şi sufletul tău.

=================================

Ce sunt Constelatiile Familiale? Cum au aparut?

Metoda „Constelaţiilor Familiale” este o metodă terapeutica ce are ca scop restabilirea echilibrului în sistemul familial. Părintele acestei metode este considerat germanul Bert Hellinger.

Ea ne dezvăluie un adevăr fundamental, cumva uitat: că aparţinem familiei în care ne-am născut, unei familii extinse, că facem parte dintr-un neam şi că viaţa noastră este strâns legată de cea a strămoşilor nostri.

În relaţie cu armonia şi echilibrul în sistemele familiale, Bert Hellinger a descoperit trei legi pe care le-a denumit legile iubirii (Rising in love, 2008):

 • Toţi membrii unei familii au un drept egal de a aparţine acelui sistem familial
 • Toţi membrii unui sistem se supun unei ierarhii. În cazul familiei criteriul este ierarhia timpului- cei care au fost înainte în sistem au prioritate în faţa celor care au venit după.
 • Familia trebuie să fie în echilibru între a da şi a primi. Trebuie să existe un echilibru între membrii unei familii privind ceea ce dau sistemului şi ceea ce iau din sistem (orice nedreptate comisă de un membru al unui sistem va fi echilibrată de un membru ulterior).

Facilitator : Dragos RITI


Cum-este-un-workshop-de-constelatii-familiale-cu-dragos-riti.

Programul workshop-ului:
Vineri: 19:00 – 22:00 – Introducere in metoda Constelatiilor Familiale
Sambata si Duminica: 09:45 – 18:00 cu pauze de masa si confort

Inscrierea se face prin trimiterea unui mail la:
andreea.jurge@yahoo.com
Detalii la telefon:0723.414.172

Costul participarii:

 • 30 de lei pentru seara introductiva de vineri
 • 288 lei pentru Sâmbătă-Duminică
 • 300 lei pentru Vineri, Sâmbătă-Duminică (plata in avans)

Pentru al doilea membru al familiei se acorda reducere de 50% (sot, sotie, frate , sora, mama, tata, copil)

Loc de desfăşurare: Hotel Timisoara, (accesaţi link)

Ce ne aduc Constelatiile familiale?

 • O invitatie la o explorare profunda si sincera, la o intalnire in adevar, unde cu sprijinul grupului veti gasi puterea de a privi in interiorul vostru la ceea ce este, sa vedeti viata voastra si a familiei voastre dezgolita de povestile pe care vi le-ati spus ca sa puteti supravietui. Incet, incet, impreuna cu ceilalti va veti deschide inima in felul si in ritmul vostru
 • O metoda experientiala de a ne vindeca viata si sufletul nostru si al familiei noastre prin vindecarea legaturilor care au fost intrerupte sau denaturate in sanul familiei de-a lungul a mai multe generatii datorita unor evenimente dramatice sau nefericite.

Acestea au legătură:

 • cu excluderea (încălcarea legii dreptului egal de a aparţine),
 • cu dezordinea în ceea ce priveşte locul în sistem (încălcarea legii ordinii) şi
 • cu dezechilibrul în ceea ce priveşte schimbul (încălcarea legii echilibrului între ce dai şi ce iei din sistem)

Problematici care pot fi abordate prin metoda constelatiilor sistemice familiale

Constelatiile ne arata cum te poti simti complet atunci cand toti cei care apartin sistemului tau si-au gasit un loc in inima ta. Sa vezi si sa accepti cu iubire adevarul a ceea ce este, inseamna sfarsitul suferintei. Cand ai atins aceasta stare esti liber sa te dezvolti si mergi mai departe.

Cu ajutorul Constelatiilor putem patrunde in spatiul din interiorul nostru, unde iertarea, impacarea, compasiunea si reconcilirea cu trecutul nostru, cu familia noastra ne redeschid calea catre sursa vietii – IUBIREA.

Lipsa de constientizare si ignorarea legilor iubirii duce la ceea ce Hellinger numeşte încurcături sistemice (entanglements).

Iată cateva tipuri de situaţii care, prin încălcarea legilor iubirii, duc la încurcături sistemice:

 • moarte prematură a copiilor, a parintilor…
 • o mamă care moare la naşterea copilului;
 • accidente tragice în care a murit un membru al familiei;
 • divorţuri, perechi anterioare, inclusiv ale părinţilor şi bunicilor;
 • avorturi naturale şi provocate;
 • un membru al familiei este criticat/judecat, exclus, considerat ”oaia neagră”;
 • fapte de război;
 • supravieţuitori – vina/pierdere;
 • adopţii;
 • violuri, abuzuri, injustiţii;
 • morţi premature (sub 25 de ani, sau părinţi care au copiii mai mici de 15 ani);
 • sinucidere sau încercare de sinucidere;
 • crime în special asasinate;
 • cineva înşelat, nedreptăţit (dezmoştenit, sau falsificări de acte în moşteniri etc.);
 • cineva a fost condamnat la închisoare; internat într-un ospiciu;
 • destine şi incidente grave in generatiile anterioare, chiar foarte indepartate;
 • copii ilegitimi sau copii daţi în adopţie sau abandonaţi;
 • copii nascuti intr-o familie dar au alt tata(secrete);
 • boli grave, handicapuri;
 • părinţi de naţionalităţi sau culturi diferite; emigrări;
 • relaţii anterioare importante ale unuia din părinţi, nerescunoscute(logodnici parasiti spre exemplu).

Aici gasiti un filmulet cu o scurta si rapida incursiune in modalitatea de lucru pe care o prezinta Constelatiile Familiale: Metoda-constelatiilor-familiale. 

Va aştept cu drag,

Dragoş

1


About the Author:

Multumim pentru interesul acordat recomandarilor de carti si de evenimente. Materialele extrase din carti pe care le vei gasi pe acest site, sunt puse la dispozitie prin amabilitatea editurilor partenere ale site-ului MinuneMica.eu si se afla sub protectia drepturilor de autor si a legii copyright-ului. Conform Legii nr. 8/1996 privind proprietatea intelectuala, reproducerea sau preluarea partiala sau integrala a acestor materiale prin mijloace mecanice sau electronice, este interzisa. De asemenea, mai multe informatii despre evenimentele asupra carora te poti informa pe acest site, poti obtine de la organizatorii acestora, ale caror coordonate le gasesti in materialele de promovare.

Discussion

Add a Comment