Esti mai mult decat ceea ce gandesti si crezi despre TINE

Conducatorul si Intelepciunea Eneagramei

Conducatorul si Intelepciunea Eneagramei

Eneagrama este unul dintre cele mai complexe  instrumente de autocunoastere si dezvoltare personala, cu aplicabilitate in domenii specifice: dezvoltare spirituala, leadership, coaching, psihoterapie, psihologie, consiliere, management.

Avand origini stravechi, ce se pierd in timp, in lumea moderna Eneagrama a fost introdusa de George Gurdjieff, care, in cautarile sale spirituale, a gasit simbolul Eneagramei undeva in Afganistan sau Turcia.

Imbunatatita prin cercetarile realizate de Gurdjieff si de colaboratorii sai, corelata cu alte teste psihologice de catre medicul psihiatru Claudio Naranjo, Eneagrama este o achizitie deosebit de importanta a psihologiei moderne. Avand radacini in intelepciunea diverselor traditii antice, eneagrama moderna este o sinteza a mai multor traditii si cai spirituale.

Pe langa faptul ca poate fi utilizata de specialistii din diverse domenii, este de folos celor care cauta o aprofundare in cunoaşterea de sine şi care, in acelaşi timp, doresc sa-si imbunatateasca si imbogateasca intelegerea fata de persoanele cu care interactioneaza – la locul de munca, in familie, etc. – dar si pentru situatiile personale de viata.

Infatisate sub forma unei figuri geometrice ce reuneste noua puncte cu legaturi clare intre ele, cele noua tipuri de personalitate studiate de Eneagrama sunt :

 • Tipul 1: Reformatorul. Perfecţionistul. Tipul principial, idealist.
 • Tipul 2: Cel care ajută. Altruistul. Tipul grijuliu, care are grijă de ceilalţi.
 • Tipul 3: Cel care reuşeşte. Executantul. Tipul adaptabil, orientat spre obţinerea succesului.
 • Tipul 4: Individualistul. Artistul. Romantic, introvertit.
 • Tipul 5: Cercetătorul. Observatorul. Tipul cerebral, intens.
 • Tipul 6: Cel loial. Devotatul. Tipul de încredere, orientat spre siguranţa personală.
 • Tipul 7: Entuziastul. Generalistul. Tipul mereu ocupat, productiv.
 • Tipul 8: Cel căruia îi plac provocările. Liderul. Tipul puternic, dominator.
 • Tipul 9: Pacifistul. Mediatorul. Tipul calm, fără griji, mulţumit de sine.

Cu mentiunea ca nicio tipologie nu este superioara sau inferioara alteia, iti recomand cu drag si aceasta carte deosebita si te invit sa parcurgi o parte din profilul  de personalitate al tipului 8,  Conducatorul. Lectura cu folos!


Am numit tipologia a opta Conducătorul pentru că, mai mult decât oricare altă tipologie, aceasta vrea să se conducă pe ea însăşi şi să-i conducă şi pe ceilalţi către autodepăşire, chiar dacă aceasta înseamnă să meargă din provocare în provocare. Sunt carismatici şi au capacitatea fizică şi psihologică de a-i convinge pe ceilalţi să-i urmeze în tot felul de activităţi – de la înfiinţarea unei companii, la reconstruirea unui oraş, la conducerea unei gospodării, la pornirea unui război, la încheierea păcii.

Conducătorii au o voinţă extrem de puternică şi o vitalitate grozavă şi se simt cel mai bine când folosesc aceste calităţi. Îşi utilizează energia abundentă pentru a face schimbări şi a-şi pune amprenta pe ceea ce-i înconjoară, dar şi pentru a-i apăra pe cei dragi de greutăţi sau, mai ales, de alţi oameni. De la o vârstă fragedă, ei înţeleg că pentru a face aceste lucruri au nevoie de putere, voinţă, persistenţă şi rezistenţă – calităţi pe care şi le dezvoltă şi pe care le caută şi în ceilalţi.

Conducătorii nu vor să fie controlaţi sau să le permită altora să aibă putere asupra lor, indiferent că e vorba de putere psihologică, sexuală, socială sau financiară (aceasta este Frica lor de bază). O mare parte din comportamentul lor este îndreptat înspre menţinerea şi amplificarea controlului pe care îl deţin. Un Conducător poate să fie general sau grădinar, mic afacerist sau mogul, tată într-o familie sau capul unei comunităţi religioase, dar indiferent de ocupaţia sa, va încerca întotdeauna să fie la putere şi să-şi pune amprenta pe ceea ce îl înconjoară.

Conducătorii sunt adevăraţii „indivualişti duri” ai eneagramei. Mai mult decât cei din oricare altă tipologie, ei înfruntă singuri viaţa. Vor să fie independenţi şi nu suportă să datoreze nimănui nimic. Deseori refuză să se supună convenţiilor sociale şi sfidează consecinţele propriilor acţiuni, ruşinea sau teama. Deşi de cele mai multe ori sunt conştienţi de părerile pe care oamenii le au despre ei, nu sunt influenţaţi de acesta. Îşi fac treaba cu o hotărâre de fier care poate să-i uimească sau chiar să-i intimideze pe ceilalţi.

Sunt stăpânul propriei mele sorţi”

Deşi într-o anumită măsură Conducătorii se tem de durerea fizică, ei sunt mult mai speriaţi de neputinţă şi de controlul celorlalţi asupra lor. Sunt extrem de duri şi pot să treacă prin foarte multe dificultăţi fără să se plângă – calitate cu tăiş dublu, deoarece deseori neglijează limitele sănătăţii şi rezistenţei atât la propria persoană, cât şi la cei din jur. În schimb, sunt înspăimântaţi de durerea emoţională şi îşi vor folosi forţa fizică pentru a-şi proteja sentimentele şi a-i ţine pe ceilalţi la o distanţă emoţională destul de mare pentru a se simţi în siguranţă. Se ascund în armuri groase şi impunătoare dar în spatele faţadei lor puternice sunt de foarte vulnerabili.

Astfel, Conducătorii sunt extrem de harnici şi productivi, dar din cauza asta pierd contactul emoţional cu multe persoane din viaţa lor. Cei dragi pot să devină din ce în ce mai nesatisfăcuţi de starea lucrurilor, lucru care-i face pe cei din tipologia a opta să se simtă confuzi. („Nu înţeleg de ce se plânge familia mea. Eu fac tot ce pot ca să le dau lucrurile de care au nevoie. De ce sunt dezamăgiţi?”)

Când se petrece acest lucru, Conducătorii se simt neînţeleşi şi pot chiar să se distanţeze şi mai tare. De fapt, în spatele exteriorului lor impunător, ei se simt deseori răniţi şi respinşi, deşi acesta este un lucru despre care nu vorbesc decât foarte rar. Le e greu să recunoască şi faţă de ei înşişi că sunt vulnerabili, darămite faţă de ceilalţi. Pentru că se tem că vor fi respinşi (că persoana cealaltă va divorţa de ei, îi va critica, umili, concedia sau răni în orice fel), ei încearcă să se apere respingându-i pe ceilalţi. Rezultatul este că un Conducător obişnuit nu mai poate iubi sau relaţiona cu adevărat cu ceilalţi, pentru că iubirea le dă celorlalţi putere asupra lui, ceea ce-i retrezeşte frica de bază.

Cu cât îşi întăresc mai mult egoul pentru a se proteja, cu atât devin mai sensibili la orice gest real sau imaginar îndreptat împotriva autorităţii lor, superiorităţii sau respectului lor de sine. Cu cât încearcă mai mult să devină imuni la durere sau suferinţă (fie că e vorba de cea fizică sau de cea emoţională), cu atâta se închid mai emoţional mai mult şi devin duri ca nişte stânci.

Însă când sunt sănătoşi din punct de vedere emoţional, ştiu de unde să facă rost de lucrurile de care au nevoie şi cum să se folosească din plin de voinţa lor interioară. Au o mare pasiune pentru viaţă, iau iniţiativa şi fac imposibilul să devină posibil. Dau dovadă de autoritate şi onoare – sunt conducători înnăscuţi, care se impun prin simpla lor prezenţă. Ancorarea puternică în real care le este tipică de altfel, le oferă bun simţ şi capacitatea de a alege repede şi bine. Sunt gata să înfrunte părerile celorlalţi, ştiind că nicio decizie nu poate mulţumi pe toată lumea. Pe cât posibil, vor să aibă grijă de interesele celor la care ţin fără să recurgă la favoritism. Îşi folosesc talentul şi curajul pentru a consturi o lume mai bună pentru toţi cei din viaţa lor.

MODELUL COMPORTAMENTAL ÎNVĂŢAT ÎN COPILĂRIE

Cei mai mulţi Conducători ne-au spus că doreau să devină „adulţi” încă de la o vârstă fragedă, poate pentru că tatăl plecase sau se petrecuse o tragedie şi voiau să câştige bani cu care să-i ajute pe fraţii lor. Poate că au trebuit să se descurce într-un mediu periculos (cel al traficanţilor de droguri, al găştilor de cartier sau vreun alt fel de mediu conflictual), sau cu un membru al familiei violent ori nesigur. Alţi Conducători au crescut în familii obişnuite, dar au simţit nevoia de a-şi proteja sentimentele din alte motive.

Pe scurt, ei tind să crească repede şi cele mai importante probleme ale lor sunt legate de supravieţuire, de parcă ar întreba „Cum putem rezista eu şi cei dragi mie în această lume crudă, nepăsătoare?”

Tinerii Conducători îşi formează repede părerea că nu eşti în siguranţă dacă eşti blând sau darnic. Aceste atitudini par „moi” şi „slabe” şi, în mintea lor, nu aduc decât respingere, trădare sau durere. Ei simt că cea mai bună idee este să nu lase garda jos, aşa că dacă va fi vorba să apară căldură sau tandreţe în viaţa lor, altcineva va trebui să se ocupe de asta.

Conducătorii spun deseori că atunci când erau copii s-au luptat cu sentimente puternice de respingere sau trădare. Erau genul de persoane care încercau să se afirme, erau aventuroşi şi intrau în tot felul de „situaţii” care-i făceau să fie pedepsiţi des. În loc să se detaşeze sau să se retragă din faţa celor care îi certau, tinerii Conducători se apărau de sentimentele de respingere având o atitudine gen „Să se ducă învârtindu-se. Cine are nevoie de ei? Mie nu-mi zice nimeni ce să fac!” Desigur, la fel ca toată lumea, Conducătorii vor să fie iubiţi, dar cu cât sunt respinşi mai puternic şi sunt trataţi ca nişte inadaptaţi, cu atât li se împietreşte mai tare inima.

Tinerii Conducători pot învăţa să joace rolul ţapului ispăşitor (oaia neagră sau copilul problemă). În teoria sistemului familial, „ţapii ispăşitori” scot la vedere problemele ascunse ale familiei, prin fapte sau prin vorbe. Ca adulţi, Conducătorii refuză să se supună regulilor obişnuite şi se revoltă împotriva constrângerilor, lovind sistemul prin orice metodă care le stă la dispoziţie.

Uneori „decizia” de a deveni dur apare când copilul se simte trădat de un părinte sau de un alt adult care e important pentru el. Poate a fost abandonat într-o şcoală cu internat, a plecat la rude, ori i s-au confiscat economiile sau alte lucruri de valoare fără niciun motiv. Sau ar putea să fi fost victima unui abuz sexual. Dar din cauza diferenţei extrem de mari dintre puterea tinerilor Conducători şi puterea celor care-i tratează nedrept, n-au putut să facă mare lucru în afară de a decide ca acea situaţie să nu mai apară niciodată.

Conducătorii consideră că trădarea a fost un punct de cotitură al vieţii lor pentru că într-un astfel de moment şi-au pierdut inocenţa şi bunătatea. Când fiinţa lor interioară a fost trădată de o persoană importantă pentru ei, au decis că nu-şi vor mai permite niciodată să fie vulnerabili sau naivi. Nu vor mai lăsa niciodată garda jos.

Pentru o vreme, s-ar putea ca tinerii Conducători să-şi deplângă inocenţa pierdută, dar o acceptă până la urmă şi consideră că acesta este felul în care trebuie să ţină piept provocărilor vieţii. Dacă provin din medii ameninţătoare, ei tind să devină la fel de lipsiţi de milă faţă de ei înşişi ca şi faţă de ceilalţi. Odată ce inima lor este îngropată, pot uita şi faptul că şi-au deplâns vreodată inocenţa pierdută.

SEMNALUL DE TREZIRE PENTRU TIPOLOGIA A OPTA:

LUPTA PENTRU INDEPENDENŢĂ

Conducătorii simt că trebuie să se apere singuri – lucru care poate deveni o teamă de orice fel de dependenţă. („Nu mă simt în siguranţă, aşa că trebuie să devin mai puternic şi să găsesc mai multe resurse pentru a mă proteja.”) Pentru că le e teamă că dacă vor apela la ceilalţi pentru susţinere sau ajutor ar putea să-şi piardă autonomia, simt deseori că se luptă împotriva lumii. Totul în viaţă este dificil, este o luptă, iar Conducătorii se străduie să se afirme împotriva a ceea ce ei văd ca fiind un mediu necooperant, chiar ostil. („A trebuit să lupt pentru tot ceea ce am acum.” „Dacă nu eşti dur, te vor mânca de viu.”)

În general, Conducătorilor nu le place să lucreze sub comanda altcuiva, preferând în schimb riscul şi aventura de a-şi conduce propriile activităţi. Mulţi dintre ei sunt întreprinzători abili, care ştiu cum să treacă peste orice greutate şi care vor mereu să înceapă un nou proiect. Le place competiţia – nu pentru a se simţi superiori, ci pentru a se asigura că au resursele necesare pentru a trăi bine şi în siguranţă. Atâta timp cât simt că ei sunt cei care controlează situaţia, sunt capabili să se relaxeze.

Desigur, nimeni nu poate fi complet independent. Până şi Conducătorii au nevoie de alte persoane pentru a-i ajuta, a-i susţine şi a lupta împreună cu ei pentru un ţel comun. Dacă cei din tipologia a opta ar fi capabili să-şi examineze obiectiv viaţa, ar vedea că, de fapt, se bazează pe multe persoane pentru a-şi realiza viziunile şi ţelurile. Dar din cauza temerii lor de dependenţă şi trădare, nu vor să recunoască acest lucru sau să împartă gloria cu ceilalţi. Se autoconving că doar ei lucrează din greu şi că e necesar să-i preseze pe ceilalţi pentru ca aceştia să-i urmeze.

Dacă acest punct de vedere devine o obişnuinţă şi dacă îşi ignoră Semnalul de alarmă, există riscul ca să fie prinşi şi mai tare în capcana fixaţiei lor. Atunci când un Conducător ajunge să simtă că persoanele din jur trebuie controlate, iar viaţa e un duşman care trebuie învins, începe să meargă într-o direcţie greşită. Această atitudine se poate manifesta la locul de muncă, în conflictele cu cei dragi – sau pur şi simplu prin faptul că blestemă de zor borcanul care nu vrea să se deschidă.

PROVOCĂRI CE DETERMINĂ EVOLUŢIA TIPULUI OPT

Cei mai mulţi din tipologia a opta se vor confrunta cu următoarele situaţii în decursul vieţii. A observa tendinţele pe care le avem, a ne „surprinde asupra faptului ” şi a observa doar răspunsurile automate pe care le dăm în viaţă ne vor ajuta foarte mult să ne eliberăm de aspectele negative ale tipologiei noastre.

Dorinţă şi „Intensitate”

Conducătorii vor să fie puternici şi autonomi; mai simplu spus, vor să simtă că trăiesc. Astfel, Păcatul lor Capital, dorinţa, îi obligă să se poarte în aşa fel încât toate trăirile lor să fie intense: interacţiunile cu ceilalţi trebuie să fie intense, munca trebuie să fie intensă, joaca – intensă, ca şi când s-ar împotrivi mereu vieţii.

Dar dacă cedează în faţa dorinţei, Conducătorii devin prinşi într-un ciclu în care mereu luptă împotriva mediului înconjurător (şi împotriva altor persoane) pentru a avea parte de intensitatea pe care şi-o doresc. În mod ironic, cu cât merg mai mult în extremă, cu atât au mai puţină energie pentru a construi legături cu ceilalţi sau chiar şi pentru a-şi simţi propria lor persoană. În cele din urmă, cu cât trag mai tare de ei înşişi, cu atâta simt mai puţin că trăiesc. Atât ei cât şi ceilalţi devin coduri cifrate, obiecte pe care să le manipuleze. Rezultatul e că nu mai percep mare lucru, deci ajung să depună eforturi şi mai mari pentru a avea trăirile pe care şi le doresc. Intensitatea nu face altceva decât să ceară şi mai multă intensitate.

De asemenea, Conducătorii obişnuiţi au tendinţa de a face pe cascadorii. S-ar putea să nu conducă maşini sport sau să vâneze lei, dar fiecăruia dintre ei îi place să accepte provocările şi să lupte împotriva şanselor. Acest fel de a trăi poate să-i entuziasmeze la început, dar în timp îi va conduce către oboseală şi în cele din urmă le va afecta sănătatea. Pentru unii Conducători, riscul poate fi pur şi simplu a mânca nesănătos sau a ignora avertismentele împotriva ţigărilor sau alcoolului. („Chestiile astea nu mi se vor întâmpla mie. Sunt prea puternic ca să fiu afectat de ele.”) Pentru ei, supravieţuirea pe muchie de cuţit devine o dependenţă – cu cât câştigă mai des, cu atât se simt invulnerabili, ceea ce îi poate face să greşească în mod tragic.

O altă ironie a sorţii apare când ne uităm mai bine la relaţia dintre dorinţă şi control. După cum am văzut, ei vor să simtă că sunt stăpâni pe situaţie. A fi prins în ghearele dorinţei este antiteza controlului: aceasta este o reacţie la ceva din afară, care o inspiră. A dori o persoană sau un obiect înseamnă a fi sub puterea lui, indiferent că e vorba de dorinţa de bani, de un partener sexual sau de putere. La fel cum se întâmplă în cazul tuturor tipologiilor, compulsiunea este o distorsionare care în cele din urmă crează opusul a ceea ce tipologia îşi doreşte de fapt.

Preţul Controlului

Fiind persoane orientate către lucrurile practice, Conducătorii obişnuiţi visează de obicei la o modalitate de a face bani, o afacere sau un câştig la bursa de valori. Acest vis poate să fie de complexitatea unei afaceri proprii sau de simplitatea jucatului în mod regulat la loterie. Nu toţi cei din această tipologie au mulţi bani, dar majoritatea caută o „lovitură” care să le ofere independenţa, respectul şi puterea pe care şi le doresc.

Conducătorii vor atât de mult să fie ei cei care controlează situaţia încât pot ajunge să se teamă de dependenţa de ceilalţi. Chiar dacă le face plăcere să se afle la pupitrul de comandă, resimt acest lucru ca pe o greutate. Ca părinţi, se focalizează asupra problemelor practice de supravieţuire, cum ar fi să se asigure că toţi copiii au ce mânca, unde dormi, haine decente şi învăţământ de bună calitate. Dacă au mai mulţi bani, ar putea simţi că e datoria lor să le ofere maşini sau case copiilor şi să îi ajute să-şi facă o carieră bună. („Bătrânul are grijă de toate.”) Ei cheltuiesc multă energie astfel, venind cu planul, luând iniţiativa, dând comenzi ca totul să se pună pe picioare şi ajutându-se de ceilalţi pentru a-şi atinge ţelul. Conducătorii radiază constant un fel de câmp de forţă în jurul lor care poate fi energizant şi protector pentru unii, intimidant pentru alţii şi o scurgere subtilă, dar continuă şi reală, a energiei Conducătorului însuşi.

Intimitatea devine o problemă chiar şi pentru cei de pe nivelele medii ale tipologiei a opta. De multe ori, le-ar plăcea să se apropie de oameni şi să-şi exprime sentimentele, dar sunt incapabili să-şi lase jos zidurile de apărare sau, mai ales, să renunţe la nevoia de a controla. Dată fiind neputinţa lor de a susţine un contact emoţional direct, încep să stabilească legături cu ceilalţi prin întreceri, provocări şi activităţi fizice. Sunt stimulaţi de conflict, iar acest lucru poate deveni o sursă de neînţelegere cu ceilalţi. Conducătorilor le place să participe la discuţii intense – chiar certuri – şi îşi susţin punctul de vedere cu pasiune, ca mai apoi să fie surprinşi când ceilalţi sunt răniţi de forţa lor. Multe persoane din tipologia a opta îşi exprimă legăturile cu ceilalţi prin sexualitate şi contact fizic, sau îşi arată afecţiunea prin comportamente dure şi lupte verbale.

Conducătorii obişnuiţi nu vor însă ca ceilalţi să-şi dea seama cât stres îndură. Vor să-şi rezolve toate problemele fără să spună altcuiva despre ele sau cel puţin, nu despre gravitatea lor. Tind să lucreze prea mult, să trăiască din adrenalină şi stres şi nu vor să facă nimic pentru a uşura presiunea sub care se află până când aceasta nu are un efect asupra sănătăţii lor. Pentru că-şi cheltuiesc constant energia până la epuizare, pot suferi deseori de atacuri de cord, presiune arterială ridicată, atacuri cerebrale sau cancer.

Importanţa de Sine şi a Fi Extraordinari

Atunci când Conducătorii se tem că oamenii din jur nu-şi dau seama câtă energie consumă ei pentru a „se ocupa de lucruri,” se hotărăsc să îi înştiinţeze de poziţia lor. Le arată tuturor cine este cel mai important făcând mult zgomot – o mare parte din aceasta fiind bravadă şi laudă de sine – ca nişte masculi alfa din lumea animală. Conducătorii obişnuiţi vor ca toată lumea să ştie că ei sunt „cei tari” şi că pot rezolva orice. („Ştiu pe cineva care te poate ajuta. Voi vorbi cu ea pentru tine.”) S-ar putea să folosească demonstraţii de aparentă generozitate pentru a-i convinge pe oameni să colaboreze cu ei. Pot de asemenea să propună tot felul de înţelegeri – „Tu fă asta pentru mine, iar eu o să am grijă de tine.” Ei preferă să folosească persuasiunea şi încurajările pentru a-i convinge pe ceilalţi să colaboreze la planurile lor, dar dacă întâlnesc rezistenţă, ar putea să-i domine mai agresiv.

Devine esenţial să aibă resursele pentru a le face favoruri celorlalţi. Fără să aibă cu ce negocia, Conducătorii obişnuiţi simt că se află într-o poziţie dezavantajată. Mai rău, ar putea ajunge să fie îndatoraţi cuiva fără să-i poată înapoia datoria – o situaţie care le-ar putea declanşa frica de bază.

Ei încearcă de asemenea să-şi extindă în continuare influenţa – într-un fel, mărind graniţele egoului lor. Se identifică cu proiectele şi posesiunile lor, ca şi cum acestea ar fi extensii ale propriei persoane. („Acest lucru este al meu – castelul meu, proprietatea mea, afacerea mea, copiii mei. Totul mă reflectă pe mine.”)

Conceperea proiectelor şi ducerea lor la bun sfârşit este un fel de a-şi câştiga nemurirea; astfel, ei anunţă lumea: „Am fost aici.” Dimensiunile împărăţiei lor nu sunt la fel de importante ca faptul că este a lor – şi că ei o conduc. Dacă au succes în domeniul financiar, pot să aibă un anturaj şi să călătorească asemeni regilor, aşteptându-se la respect, ascultare şi consideraţie. Când poruncesc ceva, vor ca acel lucru să fie făcut imediat şi fără întrebări.

Controlul şi Relaţiile

Teama Conducătorilor de a fi controlaţi iese uşor la iveală; de aceea, s-ar putea să se simtă astfel chiar şi atunci când nu li se cere nimic ieşit din comun. Pot avea mari probleme în carieră sau în relaţii din această cauză. De exemplu, le e foarte greu să accepte sfaturile sau mai ales comenzile celorlalţi. („Nimeni nu-mi spune mie ce să fac!”) Resursele lor de bază, voinţa şi energia abundentă, sunt deseori irosite pe conflicte inutile.

Cu cât a fost mai disfuncţional mediul în care au copilărit, cu atât vor simţi mai intens nevoia de a controla totul pentru a se simţi protejaţi. Pentru aceşti Conducători, e nevoie de un număr din ce în ce mai mare de „dovezi” ale puterii şi controlului lor pentru a simţi că le au.

Tendinţa Conducătorilor de a se lupta pentru control poate să ajungă la un conflict deschis, dacă simt că ceilalţi au un avantaj nedrept în faţa lor. Îşi ordonează energiile instinctuale puternice şi voinţa de fier, trăgând practic linii în nisip şi provocându-i pe ceilalţi să treacă peste ele. („Nu primeşti nicio mărire de salariu. Dacă nu-ţi convine, poţi să pleci acum!”) Din păcate, odată ce au dat un ultimatum, chiar dacă l-au rostit impulsiv, simt că trebuie să ducă lucrurile până la capăt. Li se pare o slăbiciune – şi o potenţială pierdere a controlului şi independenţei – să renunţe sau să facă un compromis.

Dacă nu au grijă, dorinţa lor de a controla poate să-i facă să-i privească pe cei dragi ca pe nişte posesiuni. Încep să-i vadă pe cei care depind de ei ca fiind slabi şi lipsiţi de simţ practic, deci nedemni de respect sau de tratament ca de la egal la egal. Pentru că şi-au neglijat propriile reacţii emoţionale şi puncte sensibile, pot să ia peste picior sau să ignore durerea sau necesităţile emoţionale ale celorlalţi.

Conducătorii din nivelele inferioare se simt ameninţaţi şi de subordonaţii puternici. Ei pot să încerce să-i slăbească pe aceştia trezindu-le neîncredera, ţinându-i în şah prin comenzi arbitrare şi, când celelalte metode eşuează, lansând atacuri verbale.

Sfidarea şi Răzvrătirea

Conducătorii se pot afirma şi pot sfida autoritatea căsătorindu-se de tineri, cu o persoană cu care familia nu e de acord, refuzând să meargă la şcoală – sau prin orice altă acţiune de sfidare. Chiar şi atunci când sunt copii, pot opune o rezistenţă foarte mare împotriva autorităţii.

Conducătorii mai tulburaţi poartă pică întregii lumi. Pentru a primi ceea ce-şi doresc, de obicei aleg să se confrunte cu ceilalţi şi să-i intimideze. S-ar putea să încerce să-i lovească folosind diferite grade de intimidare. Se aşteaptă la respingere şi lipsă de colaborare, astfel încât intră în conflict chiar şi cu foştii aliaţi sau prieteni şi pot, fără să vrea, să-i întoarcă pe cei din familie împotriva lor. S-ar putea ca mai apoi să se întrebe de ce li se poartă pică. Din punctul de vedere al Conducătorilor, acţiunile lor au fost în mare măsură pentru binele celorlalţi, care vor avea de câştigat – până la urmă. Propriile lor sentimente de durere şi ranchiună îi fac să se simtă justificaţi când îi rănesc sau îi terorizează în continuare pe ceilalţi, pentru a-i face să coopereze.

De obicei, nu vor să se ia la bătaie, dar sunt gata să ducă o confruntare până la capăt pentru a câştiga. Ei ameninţă că „va fi mai rău” dacă cealaltă persoană nu cedează. („Chiar că îţi încerci norocul! Nu vrei să mă înfurii.”)

REACŢIA LA STRES

Pe măsură ce presiunea asupra lor creşte, Conducătorii pot să reziste doar până într-un punct. Până la urmă, atitudinea lor confruntaţională şi dorinţa de a se afirma pot să îi ducă în situaţii care să-i copleşească. Atunci când şi-au asumat mai mult decât pot duce, pot să treacă spre tipologia a cincea, a Observatorului, retrăgându-se din conflicte pentru a-şi face strategii, a câştiga timp şi a-şi aduna puterile.

În astfel de momente, ei pot deveni solitari şi melancolici, petrecând multe ore citind şi strângând informaţii care să-i ajute să-şi judece mai bine situaţia. Insistă să li se ofere timpul, spaţiul şi intimitatea pentru a rezolva lucrurile înainte de a trece înapoi la acţiune. La fel ca Observatorii, pot deveni foarte preocupaţi de planurile şi proiectele lor – stau treji până târziu noaptea ca să lucreze, îi evită pe ceilalţi şi devin secretoşi. Pot de asemenea să ajungă foarte tăcuţi şi detaşaţi, lucru care îi poate surprinde pe cei care sunt obişnuiţi cu trăsăturile lor impunătoare, pasionale.

De asemenea, perioadele de stres îi pot face să fie mai agitaţi, la fel ca cei din nivelele medii ale tipologiei a cincea. Tind să-şi minimalizeze confortul şi nevoile şi în general să se neglijeze. Deseori, pot să mănânce nesănătos şi să aibă insomnii.

Sentimentele de respingere îi pot conduce şi înspre aspectele mai întunecate ale tipologiei a cincea. Atunci devin foarte cinici şi dispreţuitori cu valorile şi credinţele celorlalţi. Iar Conducătorii care merg din rău spre mai rău pot să devină nihilişti, să se simtă mereu pe dinafară, iar speranţele de a se reconecta cu lumea sau de a găsi ceva pozitiv la propria persoană sau în lume sunt foarte mici.

STEAGUL ROŞU: CONDUCĂTORUL LA ANANGHIE

Dacă cei din tipologia a opta au suferit o criză serioasă fără să fie susţinuţi sau să se poată ajuta singuri, sau dacă au suferit abuzuri repetate în copilărie, s-ar putea să treacă punctul critic spre aspectele nesănătoase ale tipologiei lor. Aceasta îi poate face să realizeze, în mod neplăcut, că reacţiile lor rebele şi încercările de a-i controla pe ceilalţi, le crează de fapt mai multe pericole decât să le ofere siguranţă. Conducătorii se tem că ceilalţi, chiar şi cei dragi în care au încredere, îi abandonează de fapt sau se întorc împotriva lor. Uneori, această frică se poate baza pe întâmplări reale.

Dacă ajung să admită că aceste frici sunt adevărate, pot să-şi schimbe viaţa şi să se elibereze de aceste constrângeri. Sau dimpotrivă, pot să devină şi mai agresivi, rebeli şi ameninţători, încercând să păstreze cu orice preţ controlul. („Eu împotriva lumii.” „Dacă se gândeşte careva să se pună cu mine – o să-l fac praf!”). Persistând în această atitudine, pot să treacă spre nivelele nesănătoase, patologice ale tipologiei. Dacă tu sau cineva pe care-l cunoşti are pentru o perioadă mai lungă de câteva săptămâni următoarele simptome – e indicat să căutaţi pe cineva care să vă ofere consiliere, terapie sau orice fel de susţinere.

ELEMENTE PRACTICE CARE AJUTĂ PERSOANELE DIN TIPOLOGIA OPT SĂ SE TRANSFORME :

 • Poate că sfatul de a te raporta la sentimentele tale e un clişeu psihologic, dar în cazul tău, e unul folositor. Nimeni nu ar pune sub semnul întrebării pasiunea unui Conducător şi nimeni nu ştie la fel de mult ca tine cât de mult îţi doreşti să te simţi mai aproape de ceilalţi, însă doar tu poţi învăţa cum să le permiţi acelor sentimente să iasă la iveală. Vulnerabilitatea e o metodă prin care îi laşi pe ceilalţi să ştie că îţi pasă de ei. Nimeni nu îţi sugerează să-ţi scoţi sufletul la iveală în orice situaţie, dar a nega faptul că te simţi rănit sau a blufa nu e o soluţie.
 • Conducătorilor le este foarte util să înveţe cum să fie trişti. Nu eşti genul de persoană căreia îi pare rău de ea însăşi pentru prea mult timp, dar dacă suferi, e important să găseşti o metodă constructivă de a-ţi deplânge pierderile şi rănile. Carapacea ta cea dură a avut un motiv să apară. Poate că e momentul să vezi care a fost acela.
 • Conducătorilor le place în general camaraderia şi să fie în compania celorlalţi, dar acestea nu sunt egale cu intimitatea. Găseşte persoane în care să te poţi încrede cu adevărat şi apoi discută cu ei despre ceea ce te doare. Dacă ai deja o persoană de acest gen, îndrăzneşte să te deschizi mai tare şi să-i oferi şansa să se deschidă la rândul ei. Nu trebuie să presupui că nimeni nu vrea să audă de sentimentele sau problemele tale. De asemenea, când te descarci, asultă ce ţi se spune. Remarcă faptul că eşti ascultat – şi învaţă să faci acelaşi lucru pentru ceilalţi.
 • Acordă-ţi timp ca să-ţi pui în ordine emoţiile. Aceasta nu înseamnă să te uiţi la televizor, să mănânci sau să bei – ci chiar să fii cu tine însuţi şi să te bucuri de lucrurile simple. Fură o idee de la vecinii tăi, cei din tipologia a noua, şi lasă-ţi simţurile să fie reînvigorate de natură. Deşi tipologia ta nu este prima care să stea la coadă să mediteze, acţiunile tăcute, care te aduc în sine, te ajută mult să-ţi reduci nivelul de stres.
 • Munca e importantă, iar familia şi prietenii te apreciază şi au într-adevăr nevoie de tine. Dar în acelaşi timp, nu îi ajuţi cu nimic dacă te aduci la epuizare. Acelaşi lucru e adevărat şi pentru lipsa de moderaţie a „viciilor” tale. Conducătorii muncesc din greu dar le place şi să se joace „ la greu”. Puţină înfrânare poate să te facă să te bucuri de viaţă mai mult timp, mai profund şi în moduri mai subtile. Observă nevoia ta de intensitate. De unde vine? Ce se va întâmpla cu viaţa ta dacă o vei lua mai uşor?
 • Te aştepţi să fii respins. Studiază-ţi acest sentiment. Ai observat de câte ori te aştepţi ca oameni să nu te placă, sau simţi că trebuie să te porţi într-un anume fel pentru a le tăia din rădăcini obiecţiile? Acest mod de a vedea lucrurile se află la baza sentimentului tău de izolare şi, pe durată mai lungă de timp, este chiar ceea ce te face să te înfurii atât de tare. Toţi ne supărăm sau chiar devenim ranchiunoşi când simţim că suntem respinşi în mod continuu. Poate că şi tu îi faci pe ceilalţi să se simtă respinşi, atât din cauza propriilor lor dificultăţi, cât şi a felului tău de a te apăra. Aceasta ne conduce înapoi către problema vulnerabilităţii: sentimentele bune pe care ţi le doreşti nu vor ajunge la tine decât în măsura în care tu le vei permite aceasta.

VALORIFICAREA PUNCTELOR FORTE

Conducătorii sunt persoane de acţiune, cu multă intuiţie practică. Au viziunea lucrurilor şi sunt foarte satisfăcuţi atunci când sunt constructivi. Unul din elementele cheie al poziţiei lor de control este creativitatea practică.

Le place să construiască lucruri pornind de la bază, transformând resursele nepromiţătoare în ceva extraordinar. Sunt capabili să observe posibilităţile latente ale oamenilor şi situaţiilor; se uită la un garaj plin de gunoaie şi văd o posibilă afacere. Se uită la un adolescent cu probleme şi văd un posibil şef. Le place să-i stimuleze şi să-i provoace pe ceilalţi pentru a scoate la iveală ce e mai bun din ei. („Dacă iei numai 10, o să-ţi cumpăr maşina aia.”) Astfel, îi ajută să-şi recunoască resursele şi punctele forte pe care nici ei nu ştiau că le au.

Un cuvânt cheie pentru Conducători este deci aducerea puterii. Cei din nivelele superioare sunt de acord cu zicala „Dă-i unui om un peşte şi va mânca o zi. Învaţă-l să pescuiască şi se va hrăni toată viaţa.” Conducătorii ştiu cât de adevărat este acest lucru pentru că deseori au învăţat singuri cum să „pescuiască”.

Onoarea este de asemenea importantă pentru cei din nivelele superioare ale acestei tipologii: cuvântul lor e legământ. Când ei spun „Îţi dau cuvântul meu,” vorbesc foarte serios. Zic ce au de zis direct şi fără ascunzişuri şi caută acelaşi lucru şi la ceilalţi. Se simt încântaţi când oamenii recunosc această calitate a lor – deşi nu se vor schimba nici dacă sinceritatea lor nu va fi apreciată.

Apoi, Conducătorii vor să fie respectaţi, iar cei din nivelele sănătoase îi respectă pe ceilalţi şi sunt atenţi la demnitatea toturor fiinţelor. Se simt răniţi de orice violare a drepturilor sau necesităţilor celorlalţi, iar răutăţile îi fac să reacţioneze instinctiv. Vor sări să oprească o bătaie pentru a-i apăra pe cei slabi sau dezavantajaţi, sau pentru a le face dreptate celor care au fost nedreptăţiţi. Curajoşi şi puternici, dar şi atenţi şi umili, sunt capabili să se pună în pericol pentru dreptate. Cei de pe nivelele cele mai înalte au viziunea, compasiunea şi puterea de a face foarte mult bine în lume.

Controlul, în cazul unui Conducător din nivelele sănătoase, ia forma stăpânirii şi cunoaşterii perfecte a propriei persoane. Ei înţeleg că nu e deloc productiv să încerce să „învingă lumea” în fiecare zi. La un nivel mai profund, nu controlul este ţelul lui ultim, ci dorinţa de a avea o influenţă benefică asupra oamenilor şi a lumii, în general. Conducătorii echilibraţi înţeleg că acest tip de influenţă vine dintr-o adevărată putere interioară, nu din forţa fizică exterioară sau din încercările de a face totul conform propriei lor voinţe. Ei înţeleg că a forţa situaţiile sau oamenii să li se supună înseamnă într-un fel a-i ţine prizonieri. Adevărata independenţă şi libertate apar însă dintr-o relaţie mult mai simplă şi relaxată cu lumea.

Conducătorii de pe nivelele sănătoase sunt mărinimoşi, fiind de o generozitate care le permite să-şi transceandă interesele proprii. Se simt destul de încrezători în propriile forţe pentru a-şi permite un anumit grad de vulnerabilitate, ceea ce-i face să ţină la cei din jur. Ei exprimă acest sentiment protejându-i pe ceilalţi, apărându-şi prietenii de bătăioşii din şcoală sau arătând o problemă din firmă şefilor pentru a-şi ajuta colegii. Sunt gata să lupte şi să facă orice e necesar pentru a-i proteja pe oamenii pe care-i văd ca fiind sub protecţia lor.

Când se petrece acest lucru, Conducătorii ating măreţia la orice scară la care operează – fie că e vorba de familie, de ţară, sau de întreaga lume – şi sunt respectaţi pentru asta. Se bucură de un fel de nemurire care îi ridică la rangul de eroi. Sunt ca forţele naturii pe care ceilalţi la admiră şi respectă în mod instinctiv. Istoria este plină de Conducători care au fost gata să lupte pentru alt scop decât propria lor persoană – uneori chiar şi pentru lucruri dincolo de înţelegerea lor. Mult din binele pe care îl trăim azi a fost atins prin hotărârea şi luptele lor.

Don Richard Riso si Russ Hudson

Material extras din cartea ”Intelepciunea Eneagramei”, de Don Richard Riso si Russ Hudson – Editura MIX

Cartea poate fi comandata online de aici

 


 

0


About the Author:

Multumim pentru interesul acordat recomandarilor de carti si de evenimente. Materialele extrase din carti pe care le vei gasi pe acest site, sunt puse la dispozitie prin amabilitatea editurilor partenere ale site-ului MinuneMica.eu si se afla sub protectia drepturilor de autor si a legii copyright-ului. Conform Legii nr. 8/1996 privind proprietatea intelectuala, reproducerea sau preluarea partiala sau integrala a acestor materiale prin mijloace mecanice sau electronice, este interzisa. De asemenea, mai multe informatii despre evenimentele asupra carora te poti informa pe acest site, poti obtine de la organizatorii acestora, ale caror coordonate le gasesti in materialele de promovare.

Add a Comment