Esti mai mult decat ceea ce gandesti si crezi despre TINE

Cand din doi ai mai ramas doar tu – despre separare si despre divort

Cand din doi ai mai ramas doar tu – despre separare si despre divort


Ce valoare are, de fapt, certificatul de casatorie si de ce schimba acest certificat – in sens negativ, de cele mai multe ori – comportamentul celor ce devin ”soti” sau ”sotii”, odata ce acest certificat si-a facut loc in viata celor doi? De ce DA-ul este spus in graba, de ce oamenii cedeaza in fata presiunii sociale si ajung sa spuna DA, in loc sa isi dea timp sa se cunoasca, si, de fapt, sa isi spuna NU?
Pe langa emotiile si sentimentele care leaga oamenii si care duc la alcatuirea cuplurilor/familiilor, exista si aspecte psiho-sociale care vin ”la pachet” cu dorinta de a forma un cuplu sau o familie – aceste aspecte au o forta mult mai mare decat emotiile si sentimentele initiale, mecanismele psiho-sociale intretin iluzii inutile despre posesii, control, confirmare si validare sociala si, in plus, multe dintre acestea constituie piedici in calea deciziei de a divorta; la toate acestea se adauga si conceptia religioasa asupra casatoriei si a raporturilor dintre barbati si femei, inducerea sentimentelor de vina si de frica.
Singurul motiv care ar trebui sa te determine sa alegi sa ramai langa partenerul sau langa partenera ta este FERICIREA. 
”Daca faci fericita o persoana, de ce te-ar parasi? Dar daca o faci nefericita, de ce nu te-ar parasi?” Osho

watter ballet

Separarea sau divortul nu trebuie sa fie traumatizante pentru niciuna din parti, nici pentru copii, daca acestia exista – din pacate, cei mai multi dintre parinti isi pun copiii la mijloc, in loc sa invete sa gestioneze in mod decent si sanatos despartirile si divorturile, mai ales atunci cand exista copii; in functie de modul in care vor gestiona separarea sau divortul, trauma si suferinta nu isi mai au rostul, locul acestora fiind luat de intelegere si de acceptare a cursului vietii, de vindecare si de dobandire a autonomiei emotionale.
”A ramane impreuna de dragul copiilor” nu reprezinta o solutie constructiva pentru problemele unui cuplu marital, dar reprezinta, nu de putine ori, programarea unei vieti emotionale plina de esecuri pentru acei copii, viitori adulti. 
Anticiparea, supraestimarea si catastrofizarea traumelor si suferintelor generate de divort sau separare consitutie cele mai mari bariere in calea deciziei sanatoase de a divorta sau a deciziei de separare; in cele mai multe situatii, aceste traume sunt induse si mentinute la cote inalte la nivel de societate – o societate bolnava care inca adora suferinta si stagnarea in suferinta, in loc sa incurajeze oamenii sa renunte la iluzii si sa devina autonomi din toate punctele de vedere.
Mai ales cand simti ca o etapa de viata s-a consumat si celalalt nu mai reprezinta pentru tine ceea ce ar fi trebuit sa reprezinte – iar tu esti constient ca rolul sau in viata ta s-a incheiat, este bine sa realizezi ca ti-ai luat lectiile de acolo, lectii suficiente incat sa te desparti decent si sa iti traiesti viata asa cum ai nevoie, nu sa va legati in continuare unul de celalalt prin frici si prin suferinta, ranindu-va mai mult decat ati facut-o deja.
Divortul nu este un esec – a nu divorta, insa, si a ramane intr-o casatorie esuata, inseamna ca insasi viata ta sa fie un esec.
Iti doresc sa nu ai parte de esec, ci de o viata frumoasa!
Cu drag,
Mona Georgescu
Psiholog clinician de orientare psihanalitica
Consilier NLP integrativ pentru Femei
Trainer Dezvoltare Personala

0


About the Author:

Iti multumesc pentru ca ai ales sa iti petreci o parte din timp pe site-ul minunemica.eu - site de psihologie, dezvoltare personala si educatie relationala. Te astept in continuare cu articole personale si workshop-uri, si, de asemenea, cu recomandari de carti si de evenimente. Sper ca tot ceea ce vei gasi pe acest site sa iti fie cat se poate de util! De asemenea, putem lucra impreuna online - via Skype, daca iti doresti sa initiezi un demers individual de consiliere. Profilul meu profesional complet si oferta de servicii de consiliere pot fi accesate aici: www.minunemica.eu/cine-scrie/. Alese ganduri, cu drag, Mona Georgescu

Add a Comment