Esti mai mult decat ceea ce gandesti si crezi despre TINE

“Când crezi că ai epuizat toate posibilitățile, adu-ți aminte un lucru: nu le-ai epuizat!”

“Când crezi că ai epuizat toate posibilitățile, adu-ți aminte un lucru: nu le-ai epuizat!”

In general, am fost obisnuiti sa privim aparitia oricarui obstacol in viata noastra, ca fiind un necaz, un ghinion si, uneori, o tragedie. Un moment delicat, pentru care nu am fost pregatiti, poate transforma viata intr-un dezastru, intr-o ruina, poate genera panica, frica, anxietate, stari de tristete prelungite, modificari fiziologice, tulburari de somn, de alimentatie si poate avea un impact urias, in sens, negativ, asupra intregului stil de viata. 

Marea majoritate a oamenilor nu reusesc sa faca fata cu bine schimbarilor si obstacolelor cu care sunt nevoiti sa se confrunte – prima reactie, este, de obicei, lupta – si ma refer la o lupta mai mult sau mai putin vizibila pentru a schimba situatia delicata, nu pentru a-si schimba propria atitudine si propriul comportament in raport cu acea situatie.

Fara sa tinem cont de faptul ca avem, de cele mai multe ori, diferite grade de responsabilitate in aparitia ”necazurilor” din viata noastra, prea usor lasam sa se instaleze frica, panica, ura, razbunarea, lupta … pentru ca, apoi, uneori cu mare rapiditate, sa apara si efectele psihologice si fizice ale acestora.

In general, terenul relatiilor este cel mai mare generator de conflicte care duc la astfel de lupte. Lupta dintre sexe – un generator de conflicte, este atat de negata la nivel declarativ, dar atat de bine intretinuta in societate si aproape in fiecare cuplu, in fiecare familie, aproape la orice loc de munca.

Pe langa faptul ca cei mai multi oameni chiar nu sunt dispusi sa invete cum sa comunice sanatos pentru a-si ”repara” relatiile si prefera conflictele cu tot ce aduc acestea, situatiile neprevazute (imbolnaviri, accidente, decesul celor dragi) sunt cauze ale nefericirii, ale tristetii, momente carora nu mai avem cum sa ne impotrivim, dar din care avem intotdeauna de invatat, vazand mai clar lectiile dupa ce astfel de momente au trecut. Ia-ti intotdeauna un timp pentru tine, pentru a reflecta la aceste lectii – ce ai de schimbat in viata ta, ce ai de transformat, care este scopul acestor momente pe care le traversezi si cum poti folosi tot ceea ce aceste situatii ti-au adus.

Majoritatea femeilor care ma contacteaza pentru a urma un program psihologic sau de dezvoltare personala pe parcursul caruia sa poata invata cum sa gaseasca solutii sanatoase pentru problemele de viata cu care se confrunta in cadrul relatiilor de familie, de cuplu sau in relatiile profesionale, au incearcat sa gaseasca, initial singure, modalitati de gestionare a acestor probleme. De cele mai multe ori, tentatia a fost sa ”alunece” in conflicte – conflicte care au degenerat de cele mai multe ori in batai, violenta, replici dure, abuzuri care pareau a nu se mai opri. 

Si totusi, a existat un moment de constientizare care a adus claritate: nevoia de ajutor specializat pentru a invata ce au de facut pentru a restabili ordinea si armonia in relatii, fie pentru a pune punct unor situatii care le faceau prea mult rau si ale caror efecte pe termen lung inseamna boala, tulburari psihice, afectarea vietii profesionale.

Stiu ca de foarte multe ori resemnarea pare mai usoara si convingerea ca ”am facut totul” pentru a rezolva situatiile din ce in ce mai neplacute cu care ne confruntam, sunt la indemana, insa panica, frica si anxietatea ne impiedica sa vedem ca posibilitatile nu sunt nici pe departe epuizate. Tot ce avem de facut este sa le cautam, spre binele nostru, si sa nu mai acceptam firimituri de viata, de atentie, de dragoste, sa nu mai toleram ceea ce este intolerabil.

Acolo unde este frica, sa aducem intelegere. Acolo unde este furie, sa aducem nevoia de a vedea dincolo de furie. Acolo unde este tristete, sa aducem lumina asupra acestei tristeti. Acolo unde este indoiala, sa aducem dorinta de a privi cu multa atentie si de a renunta la timp – pentru ca atunci cand pe drumul pe care te afli apare indoiala, cu siguranta acel drum nu este al tau.

Te imbratisez cu toata dragostea si sper sa poti  lua cele mai bune decizii pentru tine,

Mona

“Când crezi că ai epuizat toate posibilitățile, adu-ți aminte un lucru: NU LE-AI EPUIZAT.”

Thomas Edison

banner cabinet

0


About the Author:

Iti multumesc pentru ca ai ales sa iti petreci o parte din timp pe site-ul minunemica.eu - site de psihologie, dezvoltare personala si educatie relationala. Te astept in continuare cu articole personale si workshop-uri, si, de asemenea, cu recomandari de carti si de evenimente. Sper ca tot ceea ce vei gasi pe acest site sa iti fie cat se poate de util! De asemenea, putem lucra impreuna online - via Skype, daca iti doresti sa initiezi un demers individual de consiliere. Profilul meu profesional complet si oferta de servicii de consiliere pot fi accesate aici: www.minunemica.eu/cine-scrie/. Alese ganduri, cu drag, Mona Georgescu

Add a Comment