Esti mai mult decat ceea ce gandesti si crezi despre TINE

Cand cauti aprobarea celorlalti, renunti de bunavoie la puterea ta!

Cand cauti aprobarea celorlalti, renunti de bunavoie la puterea ta!


Aprecierea calitatilor propriei persoane, iubirea de sine, cunoasterea emotiilor si a nevoilor emotionale, mandria pentru realizarile personale si profesionale, demnitatea, curajul de a fi autentic, ar trebui invatate de fiecare copil, pentru ca adultul de mai tarziu sa nu se confrunte cu probleme generate de lipsa stimei de sine si cu o slaba imagine de sine. Observ cum, de cativa ani, anumite medii induc in mod gresit ideea ca mandria si demnitatea ar insemna ego, care la randul sau este prezentat ca fiind, cu siguranta, negativ. Nu, ego-ul nu este in totalitate negativ, ci contine foarte multe aspecte pozitive, care fac parte din noi si vorbesc despre noi. In domeniul ”spiritualitatii” de duzina se poarta aceasta blamare care nu face decat sa mentina oamenii intr-o involutie si umilinta care duc la depreciere si degradare. Vulnerabilitatile oamenilor sunt, astfel, exploatate la maxim si cele mai afectate de astfel de ”manevre spirituale” sunt, bineinteles, femeile – multe dintre acestea sunt usor de pacalit si de redus la tacere, iar consecintele unei astfel de acceptari a umilintei pot fi vazute cu ochiul liber. 
Pierderea iubirii de sine, lipsa de apreciere la adresa propriei persoane,  modestia si toleranta duse la extrem care se transforma in lasitate, negarea cu buna stiinta a propriilor calitati si realizari (personale sau profesionale), ne influenteaza orice relatie (de la relatia cu noi insine, la relatia de cuplu si relatiile sociale sau profesionale) –  despre implicatiile acestor atitudini si consecintele concrete in viata noastra, vom discuta pe larg in bootcamp-ul dedicat femeilor, SENS – Gura Diham, 6-9 august 2015.
Grupa cu numarul 6 va fi, cu siguranta, o alta grupa speciala si te invit sa vii alaturi de noi – mai ales ca subiectele sunt de maxim interes pentru orice femeie dornica de vindecare emotionala si de o viata in armonie.
Vino alaturi de noi la SENS – intre 6-9 August, la Gura Diham – pentru achitarea avansului pana pe 30 Iunie poti beneficia de pret redus (230 euro, achitati in doua rate). De asemenea, primesti cadou din partea mea, dupa achitarea avansului, un cadou sub forma unei sedinte individuale la cabinet sau online, pe Skype. Detaliile despre bootcamp-ul de psihologie si dezvoltare personala pentru femei, SENS, sunt aici: http://www.minunemica.eu/sens-bootcamp-pentru-femei-6-9-august-gura-diham/
CE A ADUS ”SENS” IN VIATA FEMEILOR CARE AU PARTICIPAT PANA ACUM LA EDITIILE ANTERIOARE:
Centrare, Vindecare, Asumare, Intelegere, Bucurie, Vitalitate, Sanatate, Libertate, Prietenii durabile, Evolutie, Transformare, Curaj, Integritate, Senzualitate, Meditatie, Liniste
Datorita acestor lucruri, femeile care au participat la editiile anterioare au acum o viata echilibrata, au regasit puterea pe care anterior au cedat-o cu usurinta, si si-au gasit sensul pe care il cautau. Pentru ca, asa cum spunea tot Debbie Ford ”fiecare eveniment semnificativ din viata modifica felul in care vedem lumea si pe noi înşine. Gandul de a ne trece in revista intregul trecut este adesea coplesitor. Dar aceasta este o parte esentiala a procesului. Trecutul nostru este o binecuvantare care ne indruma si ne invata – si in el se afla tot atat de multe mesaje pozitive cat şi negative” 
Pana ne vom intalni la SENS, te invit sa citesti un material pe care l-am extras din cartea ”Puterea aprecierii”, de Mike Robbins. Cartea este publicata la Editura Amsta Publishing, partener educational al site-ului www.minunemica.eu.
Sa iti foloseasca ceea ce vei citi si sa ai puterea de a (re)invata autenticitatea alaturi de noi, in tabara SENS.
Cu drag,
Mona

Adesea suntem surprinşi de faptul că încercăm să-i mulţumim pe ceilalţi sau că dorim acceptarea şi aprobarea oamenilor din jurul nostru. Căutarea aprobării ne poate trage înapoi, în special dacă are legătură cu aprecierea, mulţumirea şi gratitudinea.

Exprimarea aprecierii pentru ceilalţi şi faptul că-i lăsăm pe ceilalţi să îşi exprime aprecierea pentru noi sunt lucruri minunate, atâta vreme cât ne amintim că scopul nostru în viaţă nu este să căutăm aprobarea celorlalţi şi nu vrem ca ei să ne placă neapărat. Este mult mai important ca noi să ne iubim – indiferent de ceea ce cred, spun sau simt alţii.

Încă o dată, este cumva paradoxal, dar esenţial de înţeles. Atunci când căutăm aprobarea celorlalţi şi permitem ca opiniile lor să dicteze modul în care ne simţim şi felul în care credem că suntem – ceea ce ni s-a întâmplat tuturor în viaţă – renunţăm la putere şi la sensul real al fiinţei noastre. Ideea este să fim noi înşine, să avem propriile noastre calităţi, gânduri, idei şi sentimente; să ne exprimăm şi să ne trăim vieţile într-un mod autentic.

Aşa cum ne reamintea Martha Graham: „Vitalitatea, forţa vieţii şi rapiditatea te fac să acţionezi şi, fiindcă există un singur tu într-un singur moment, această expresie este unică, iar dacă o blochezi, nu va mai exista niciodată într-un alt mediu: şi se va pierde.“

Concentrează-te pe punctele tale tari

Mulţi oameni pe care îi cunosc şi cu care lucrez sunt incredibil de talentaţi şi de împliniţi, dar nu ai zice acest lucru atunci când vorbeşti pentru prima dată cu ei.

Cei mai mulţi dintre noi,  acordă atenţie punctelor slabe. Fie considerăm că punctele forte sunt de la sine înţelese, fie nu le valorificăm în mod util.

Pentru ca noi să ajungem la succesul şi împlinirea pe care le dorim cu adevărat în viaţa noastră, trebuie să fim capabili să cunoaştem, să identificăm şi să ne folosim de punctele noastre forte. Pentru a ne aprecia pe deplin pe noi înşine şi pentru a fi capabili să-i apreciem pe ceilalţi, trebuie să ne recunoaştem propriile calităţi.

Odată ce ne-am descoperit propriile puncte tari unice, suntem capabili să ne înţelegem mai bine pe noi înşine, să lucrăm mult mai efi cient cu ceilalţi oameni, la diferite proiecte şi probleme şi, nu în ultimul rând, să devenim mai împliniţi şi mai de succes în ceea ce facem. Vom învăţa şi că este mult mai productiv şi plăcut să relaţionăm cu ceilalţi prin intermediul punctelor lor tari, şi nu să ne concentrăm pe punctele lor slabe.

Cum să primim complimente

Una dintre cele mai bune modalităţi pe care le putem adopta pentru a ne aprecia pe noi înşine este să primim complimente de la ceilalţi, cu gratitudine şi uşurinţă. Te simţi neconfortabil atunci când cineva îţi face complimente? Dacă da, nu eşti singurul.

În continuare sunt prezentate cinci lucruri simple pe care le poţi face pentru a-ţi îmbunătăţi abilitatea de a primi complimente:

1. Respiră adânc. Asigură-te că te-ai oprit şi respiră adânc atunci când cineva îţi mulţumeşte.

2. Să o crezi pe persoana care îţi face complimentul. Să ai încredere că ea spune adevărul. Cu cât eşti mai deschis şi ai mai multă încredere, cu atât este mai probabil că persoana respectivă îţi va face complimente mai sincere.

3. Spune-i gremlinului tău interior să tacă. Nu asculta vocea negativă a gremlinului din mintea ta; în schimb, ascultă cuvintele amabile pe care ţi le se spune persoana care îţi mulţumeşte.

4. Nu te certa şi nu întrerupe. Lasă persoana respectivă să-ţi mulţumească pe deplin şi nu respinge complimentul sub nici o formă (nu face glume batjocoritoare, dezaprobatoare şi nici nu minimiza complimentul).

5. Spune „mulţumesc“ şi primeşte complimentul. Spune pur şi simplu „mulţumesc“ şi apoi taci. Orice spui după acel „mulţumesc“ poate suna fals. Respiră şi taci.

Celebrează-te pe tine şi succesele tale

Celebrarea noastră şi a succeselor noastre este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le putem face pentru a utiliza puterea autoaprecierii. Încă o dată, trebuie să înţelegem diferenţa dintre celebrare şi lăudăroşenie.

Celebrarea se referă la apreciere, satisfacţie şi împlinire.

Lăudăroşenia se referă la ego, competiţie şi aroganţă.

Diferenţa dintre ele poate fi subtilă, dar dacă spunem adevărul şi acordăm realmente atenţie acestui lucru, îl vom putea recunoaşte.

Mult prea des considerăm că succesele noastre sunt de la sine înţelese. Ne temem că vom fi judecaţi, că toţi ceilalţi vor râde de noi şi că vom fi penibili dacă vom sărbători faptul că suntem foarte buni. Deşi aceste temeri sunt de înţeles, de fapt sunt nefondate, asemenea adevăratei celebrări a succeselor noastre, care va avea rolul să ne inspire şi să ne confere putere.

Lucrez alături de clienţii mei la acest aspect, fiindcă pentru mulţi dintre noi conceptul de autocelebrare este ceva străin. Îi provoc adesea pe clienţii mei să se celebreze pe ei înşişi atunci când fac ceva şi de care sunt încântaţi sau mândri. Este nevoie de practică pentru a deveni bun la celebrarea ta sau a succeselor tale.

Când ne gândim la celebrare într-un mod proactiv (ca şi cauză) şi într-un mod reactiv (ca fenomen ulterior), începem să folosim puterea autoaprecierii şi magia celebrării astfel încât să atragem rezultate mult mai pozitive. Celebrarea este un aspect esenţial al autoaprecierii şi, nu în ultimul rând, al împlinirii în viaţă.

Mulţumeşte-ţi tot timpul

Este esenţial să ne mulţumim nouă înşine tot timpul. Aşa cum am mai discutat în cadrul acestui capitol şi în întreaga carte, există mai multe modalităţi diferite pentru a ne exprima aprecierea prin intermediul mulţumirii.

Esenţa este intenţia noastră, nu acţiunea specifică. Pentru noi este important să ne reamintim că mulţumirile pe care ni le adresăm trebuie să fi e reale şi că trebuie să căutăm lucruri pentru care să ne mulţumim nouă. Tot timpul există lucruri pozitive pe care trebuie să le facem, să le spunem, să le credem, să le simţim şi să le îndeplinim. Există foarte multe lucruri pentru care să ne mulţumim nouă înşine în fi ecare zi, dacă le căutăm cu atenţie.

Pe lângă faptul că ne concentrăm pe punctele noastre tari şi pe succese, ne putem mulţumi nouă şi atunci când dăm greş. Este mai greu pentru noi să facem acest lucru atunci când greşim, aşa că trebuie să ne antrenăm ca să acceptăm că eşecul este în regulă.

Nu vreau să spun că trebuie să sărbătorim eşecul sau să ne concentrăm pe el astfel încât să atragem şi alte eşecuri; trebuie însă să ne mulţumim că ne-am asumat riscul şi că am avut grijă de noi atunci când lucrurile nu au mers aşa cum am vrut. De obicei, în fi ecare eşec este un succes. Câteodată este vorba pur şi simplu de curajul de a acţiona. De mult prea multe ori gremlinul nostru se bucură de eşecurile noastre şi le foloseşte împotriva noastră, atât pentru a râde de noi, cât şi pentru a ne găsi scuze ca să nu mai riscăm pe viitor.

În cele mai multe dintre seminariile şi discursurile mele, am format perechi din persoanele care stăteau una lângă alta pe scaune şi le-am rugat să vorbească despre lucrurile care le plac la cealaltă persoană. Chiar dacă făceau perechi cu persoane complet străine sau chiar dacă se simţeau ciudat la început, cei mai mulţi oameni aveau o experienţă pozitivă cu acest exerciţiu.

Trebuie să ne antrenăm, ca să ne concentrăm pe lucrurile bune din vieţile noastre.

Să ne oprim în mod frecvent şi să ne felicităm pentru tot ceea ce am făcut şi tot ceea ce suntem.

EXERCIŢIU

Apreciază-ţi punctele tari şi succesele

Ia un jurnal sau o foaie de hârtie şi fă o listă cu toate lucrurile pe care le apreciezi la tine.

Câteodată, este util să împarţi lista în două categorii:

1. Realizări şi succese (lucruri pe care le-ai făcut sau le faci)

2. Puncte tari şi calităţi (talente şi abilităţi pe care le posezi) Ideea este să găseşti cât mai multe lucruri pe care le apreciezi la tine. Gremlinul tău interior probabil că va avea de comentat. Nu-l asculta. Uită-te cu atenţie la tine şi concentrează-te pe lucrurile bune. Te provoc să descoperi o sută de lucruri pe care să le treci Apreciază-te pe tine însuţi pe această listă. Ia-ţi atâta timp cât ai nevoie şi continuă să adaugi lucruri pe listă în timpul zilei sau al săptămânii. Probabil că vei dori să te gândeşti şi să cauţi lucruri care, la prima vedere, nu se potrivesc cu imaginea ta sau cu ceea ce „ar trebui“ să apreciezi la tine însuţi (de exemplu, curajul de care ai avut nevoie ca să încerci ceva, chiar dacă ai dat greş).

Impactul pozitiv al autoaprecierii

Cea mai mare teamă a noastră nu este că suntem inadaptaţi. Cea mai mare teamă a noastră este că suntem puternici. Lumina, şi nu întunericul, ne înspăimântă. Ne întrebăm: „Cine sunt eu să fiu aşa de strălucitor, deştept, talentat şi fabulos?“ În prezent, ce nu vrei să fi i? Eşti copilul lui Dumnezeu. Dacă joci la scară mică, nu faci bine lumii.

Nu este nimic încântător în încrâncenarea ta, astfel încât ceilalţi oameni să se simtă în nesiguranţă cu tine. Suntem meniţi să strălucim, asemenea copiilor. Ne-am născut să manifestăm gloria lui Dumnezeu în interiorul nostru. Nu este doar în unii dintre noi, este în toţi. Şi, aşa cum am lăsat lumina noastră să strălucească, le-am oferit şi altora, în mod inconştient, permisiunea de a face la fel. Pe măsură ce ne-am eliberat de propria noastră teamă, prezenţa noastră i-a eliberat şi pe ceilalţi. – Marianne Williamson, A Return to Love

Acest citat uimitor, care este adesea atribuit în mod greşit lui Nelson Mandela, ne reaminteşte foarte bine de puterea, importanţa şi impactul autoaprecierii – atât pentru noi, cât şi pentru cei din jurul nostru.

Aşa cum spunea Marianne Williamson atât de elocvent în acest citat, cu toţii avem în interiorul nostru lumina şi puterea care ne fac să fim unici şi extraordinari. Să deţii această putere nu înseamnă că eşti egoist sau arogant; este o chestiune esenţială pentru dezvoltarea noastră.

Multiplele beneficii ale autoaprecierii

În cele ce urmează sunt prezentate câteva beneficii importante pe care le avem atunci când ne apreciem cu adevărat pe noi înşine:

• Încrederea în sine. Aprecierea propriei persoane ne permite să vedem cine suntem cu adevărat, ce avem de oferit şi care este valoarea noastră. Autoaprecierea ne oferă un sentiment de încredere şi ne permite să credem în noi.

• Îmbunătăţirea sănătăţii. Când ne apreciem pe noi şi trupurile noastre, suntem capabili să ne îmbunătăţim starea de sănătate şi sentimentul general de bunăstare. Aşa cum am mai menţionat în această carte, există numeroase studii care au dovedit că gândurile şi sentimentele noastre au un impact semnifi cativ asupra sănătăţii noastre. Gândurile şi sentimentele pozitive, sub forma autoaprecierii, reprezintă ceva ce putem face, pentru a îmbunătăţi starea de sănătate şi pentru a ne vindeca trupurile.

• Un fundament puternic pentru a-i aprecia pe ceilalţi. Aşa cum am mai discutat pe parcursul cărţii, nu îi putem aprecia pe ceilalţi până când nu ne apreciem pe noi înşine. Autoaprecierea reprezintă fundamentul care susţine aprecierea propriei persoane şi mulţumirile acordate celorlalţi, într-un mod autentic.

• Atracţia. Aprecierea propriei persoane reprezintă o modalitate excepţională pentru a folosi legea atracţiei într-un mod pozitiv. Când ne concentrăm gândurile, sentimentele şi acţiunile într-un mod apreciativ, către noi înşine, vom atrage mult mai multe calităţi, circumstanţe şi situaţii pozi tive pe care să ne concentrăm. Autoaprecierea este un mare factor de atracţie pentru rezultatele pozitive pe care le atragem în viaţa noastră.

• Împlinirea. Dorinţa noastră de a avea succes se bazează în principal pe dorinţa noastră puternică de a ne aprecia pe noi înşine. Atunci când ne apreciem cu adevărat pe noi înşine, ne facem cel mai frumos cadou şi experimentăm un lucru cu adevărat frumos: împlinirea.

Autoaprecierea duce la adevărata împlinire.

Iubeşte-te pe tine, iar restul va veni de la sine

Dacă ne iubim cu adevărat, multe dintre lucrurile pentru care ne stresăm vor deveni minore. Se poate să ne facem griji şi cu siguranţă vom continua să avem scopuri, visuri şi dorinţe. Cu toate acestea, când ne trăim viaţa şi dăm dovadă de autoapreciere şi iubire faţă de propria persoană, teama din spatele grijilor se disipează, iar motivaţia pentru scopurile noastre se modifică semnificativ. În schimb, ne putem concentra pe temerile reale sau pe ceva ce suntem pregătiţi să realizăm.

De cealaltă parte, dacă nu ne iubim şi nu ne apreciem pe noi înşine, nimic altceva nu prea mai contează. Indiferent ce temeri cucerim şi ce succese creăm, nu vom putea niciodată să le apreciem sau să ne simţim împliniţi, fiindcă ne vom lupta permanent să fim iubiţi. Iubirea faţă de propria persoană este piesa finală a puzzle-ului, pe care o căutăm cu toţii. Din nefericire, ne petrecem majoritatea timpului gândindu-ne că altcineva are acea piesă.

Fiecare dintre noi avem înlăuntrul nostru piesa finală de iubire faţă de propria persoană. Ca să fim împliniţi în viaţă, trebuie să găsim piesa în interiorul nostru şi să ne-o oferim nouă înşine.

Este un gol pe care îl putem umple. Nici o altă persoană, nici o sumă de bani, nici o mulţumire sau posesie materială nu o poate face. Depinde de noi şi avem oportunitatea să ne apreciem şi să ne iubim pe noi înşine.

PRACTICI POZITIVE

În continuare este prezentată o listă cu practici care îţi vor permite să integrezi autoaprecierea în viaţa ta, în mod frecvent. Deoarece aprecierea propriei persoane este esenţială şi în acelaşi timp provocatoare pentru mulţi dintre noi, transformarea acestor practici în acţiune este cu adevărat importantă.

1. Creează „un dosar al recunoştinţei“. Un dosar al recunoştinţei, sau cum vrei tu să-l numeşti, este un folder important, pe care să-l ţii în apropierea ta. În acest dosar vei pune toate exprimările de gratitudine pe care le-ai primit… despre tine. Notele de mulţumire, cărţile de vizită, fotografiile, premiile etc. – toate pot intra în acest dosar. În esenţă, poţi pune acolo orice te face să te simţi bine sau îţi reaminteşte cât de bun eşti. Ţine acest dosar la îndemână, astfel încât să poţi umbla frecvent la el. El poate fi util şi atunci când te confrunţi cu o situaţie mai difi cilă. Adesea, în mijlocul unor momente provocatoare, uităm să ne apreciem pe noi înşine. În mod ironic, chiar atunci când lucrurile devin dificile este cel mai important ca noi să ne reamintim lucrurile bune pe care le apreciem la noi.

2. Creează momente dedicate ţie. Să-ţi faci timp pentru tine este o modalitate importantă de a te aprecia pe tine însuţi. Stabileşte întâlniri regulate cu tine şi fă lucruri care îţi plac. Mergi la o plimbare, mergi la plajă, fă un masaj, citeşte o carte, meditează sau fă orice altceva îţi face plăcere. Ideea este să nu faci prea mult, ci să te apreciezi pe tine. Prietenii, familia şi persoanele importante care vor ca tu să fii fericit şi să ai grijă de tine. Această practică este o modalitate pentru ca tu să faci acest lucru. Nu este vorba despre nimic egoist. Timpul pe care îl petreci cu tine nu numai că va face să se mărească nivelul de apreciere faţă de tine, dar vor avea de beneficiat şi cei din jurul tău, care vor fi mult mai fericiţi.

3. Alege în fiecare dimineaţă un lucru pe care îl apreciezi la tine şi concentrează-te pe el toată ziua. La începutul fi ecărei zile, alege un lucru specifi c pe care îl apreciezi la tine. Nu contează ce ai ales – o calitate fi zică, o realizare, o caracteristică personală, un anumit talent sau orice altceva. Ideea este să alegi ceva nou în fiecare zi, un lucru pe care îl apreciezi sincer la tine şi foloseşte-l toată ziua, pentru a-ţi da putere. De-a lungul zilei, dacă observi că gremlinul apare şi îţi şopteşte lucruri negative, revino la ceea ce apreciezi la tine. Acest lucru te va ajuta să ai o stare pozitivă. Dacă alegi un lucru pe care îl apreciezi, te va face să înlături gândurile negative. Dacă alegi ceva nou în fiecare zi, vei continua să construieşti fundamentele autoaprecierii.

4. Împărtăşeşte totul cu un partener care se autoapreciază. Este o practică puternică, pe care o poţi face cu cineva în care ai încredere, cu partenerul de viaţă sau cu un prieten. Un partener care se autoapreciază este cineva cu care discuţi în mod frecvent şi căruia îi împărtăşeşti lucrurile pe care le apreciezi la tine. Este ceva incredibil de util în exprimarea aprecierii propriei persoane şi în faptul că altcineva ascultă acele lucruri. Dacă avem un anumit partener care să ne sprijine, să ne încurajeze şi să aibă încredere în noi, ne vom concentra pe ceea ce apreciem la noi înşine. Acest parteneriat ne ajută să creăm şi ocaziile de a acţiona la scară mare şi de a ne schimba viaţa. Sarcina ta este să-ţi sprijini partenerul, pentru ca el să se aprecieze, iar sarcina partenerului tău este să facă acelaşi lucru pentru tine. Poate fi o relaţie magică şi utilă pentru amândoi. Cel mai important aspect la această practică, indiferent de persoana pe care ai ales-o să fie partenerul tău de apreciere, este să împărtăşeşti totul în mod frecvent.

Acum, după ce am văzut care sunt motivele pentru care concentrarea pe lucrurile bune poate fi provocatoare (diferitele tipuri de negativism) şi principalele cinci motive prin care putem avea o viaţă plină de apreciere şi împlinire, ne putem îndrepta atenţia către piesa fi nală a acestui proces: acţiunea. Nu contează ceea ce ştim, ci ceea ce facem – asta aduce diferenţa în viaţa noastră. Trăind după aceste principii şi folosind practicile sugerate, vei deveni un maestru al artei aprecierii propriei persoane, a vieţii tale şi a celor din jurul tău. 

”Puterea aprecierii”, de Mike Robbins – Amsta Publishing 

0


About the Author:

Iti multumesc pentru ca ai ales sa iti petreci o parte din timp pe site-ul minunemica.eu - site de psihologie, dezvoltare personala si educatie relationala. Te astept in continuare cu articole personale si workshop-uri, si, de asemenea, cu recomandari de carti si de evenimente. Sper ca tot ceea ce vei gasi pe acest site sa iti fie cat se poate de util! De asemenea, putem lucra impreuna online - via Skype, daca iti doresti sa initiezi un demers individual de consiliere. Profilul meu profesional complet si oferta de servicii de consiliere pot fi accesate aici: www.minunemica.eu/cine-scrie/. Alese ganduri, cu drag, Mona Georgescu

Add a Comment