Esti mai mult decat ceea ce gandesti si crezi despre TINE

”Ca sa fie liniste”

”Ca sa fie liniste”


„Timpul schimbă totul! asta spun oamenii.  Nu e adevarat – a face ceva schimbă lucrurile. Daca nu faci nimic, lucrurile raman la fel!”  Dr. House
A lasa lucrurile asa cum sunt acum, a nu-ti exprima opinia atunci cand trebuie sa ti-o exprimi (de cele mai multe ori fata de partenerul tau de cuplu sau fata de parinti, desi esti adult) – ”ca sa fie liniste” – asa cum multe persoane procedeaza sperand in schimbarea pe care ceilalti o vor face – nu inseamna ca lucrurile se vor imbunatati, ci ca vor ramane asa cum sunt: disfunctionale si in defavoarea ta.
Pe masura ce trece timpul, disfunctionalitatile si dezordinea devin mai mari, haosul si confuzia cresc, inertia si consecintele sale in viata ta devin vizibile iar frustrarea si suferinta se vor aseza in spatiul pe care cu generozitate il oferi: sufletul tau. 
Libertatea de a face alegeri corecte pentru tine = libertatea de a evolua, de a refuza stagnarea, degradarea si suferinta.
Ne-am nascut cu aceasta libertate, insa incet-incet am cedat-o din proprie initiativa sau, fara sa ne dam seama, ne-a fost ingradita, ne-a fost rapita.
Momentele decisive pe care le traiesti iti ”testeaza” libertatea de a face alegeri bune pentru viata ta si libertatea de a evolua – doua dintre drepturile pe care oricine le are. Nu te poate forta nimeni sa ti le anulezi.
Avem intotdeauna la dispozitie doua modalitati in baza carora facem alegeri si luam decizii:
– alegeri bazate pe incredere in propria persoana, pe logica personala si – nu de putine ori – pe ceea ce am invatat din experientele trecutului
si
– alegeri bazate pe frica, pe teama de a pierde, pe suferinta si pe frica de stigmatizare; a alege sa nu alegi este o alegere bazata pe frica si de foarte multe pe renumita frica de ”ce va zice lumea?” (lumea fiind mama, tata, partenera/partenerul de viata, seful, colegii, etc.)
TU ALEGI
Tu alegi sa ramai intr-o relatie proasta, disfunctionala, abuziva, toxica. Tu alegi sa ramai la un loc de munca ce nu iti poate aduce satisfactii si care nu iti pune in valoare abilitatile. Tu alegi sa nu iti exprimi opinia despre problemele pe care altii le genereaza in viata ta.
Tu alegi sa taci – ”ca sa fie liniste”. Tu alegi sa nu iei decizii si tot tu alegi sa nu responsabilizezi, sa nu iti asumi nimic. In acest mod tu alegi, de fapt, sa te expui degradarii psihice si nu numai. Tu alegi sa iti fie afectata calitatea vietii emotionale. Tu alegi sa te indrepti spre stari depresive, atacuri de panica, anxietate, tulburari de alimentatie, tulburari de somn, etc.
Daca ai copii si nu iei decizii sanatoase pentru tine, tot tu alegi si pentru ei: alegerile tale proaste ii afecteaza si pe ei – iar ”rasplata” pentru neglijentele si fricile tale de acum o vei primi de la ei atunci cand vor fi adolescenti: tulburari de comportament, tulburari emotionale sau – asa cum se intampla de foarte multe ori – tulburari de personalitate.
Si toate astea pentru ca tu apelezi la cea mai proasta strategie: vrei doar ”sa fie liniste”.  Aceasta nu este o modalitate de a rezolva situatiile neplacute cu care te confrunti – este, insa, modalitatea cea mai sigura pentru a te adanci in suferinta.
Merita, oare, sa renunti la libertatea de a face alegeri corecte pentru tine, la echilibrul tau, la sanatatea ta psihica – si nu numai – doar pentru asta?
Mona Georgescu
Psiholog clinician de orientare psihanalitica
Consilier NLP integrativ pentru Femei
Trainer Dezvoltare Personala si Educatie Relationala
0


About the Author:

Iti multumesc pentru ca ai ales sa iti petreci o parte din timp pe site-ul minunemica.eu - site de psihologie, dezvoltare personala si educatie relationala. Te astept in continuare cu articole personale si workshop-uri, si, de asemenea, cu recomandari de carti si de evenimente. Sper ca tot ceea ce vei gasi pe acest site sa iti fie cat se poate de util! De asemenea, putem lucra impreuna online - via Skype, daca iti doresti sa initiezi un demers individual de consiliere. Profilul meu profesional complet si oferta de servicii de consiliere pot fi accesate aici: www.minunemica.eu/cine-scrie/. Alese ganduri, cu drag, Mona Georgescu

Add a Comment