Esti mai mult decat ceea ce gandesti si crezi despre TINE

Bariere in drumul nostru: cinci masti si cinci rani – prima parte

Bariere in drumul nostru: cinci masti si cinci rani – prima parte

 

“Cele cinci rani care ne impiedica sa fim noi insine”

– material extras din cartea “Cele cinci rani care ne impiedica sa fim noi insine” de Lise Bourbeau, Editura Ascendent –

Ranile emotionale pe care le dobandim de-a lungul vietii ne determina sa ne “procuram” cateva masti – Lise Bourbeau le descrie amanuntit pe fiecare in lucrarea sa „Cele cinci rani care ne împiedica sa fim noi însine”, afirmand ca: „rana interioara poate fi comparata cu o rana fizica pe care o ai pe mâna de mult timp, pe care o ignori si pe care nu ai îngrijit-o cum trebuia. Ai preferat sa o bandajezi pentru a nu se mai vedea. Acel pansament este echivalentul mastii. Când cineva te ia de mâna cu dragoste, iar tu tipi: „Au! Ma doare!”, poti sa îti imaginezi cât de surprins este celalalt. Oare chiar a vrut sa te doara? Nu, deoarece daca tu suferi atunci când cineva te atinge pe mâna, este din cauza faptului ca tu esti cel care a hotarât sa nu îsi îngrijeasca rana. Iar celalalt nu este responsabil de durerea ta. De fiecare data când ne simtim raniti, egoul nostru este cel care vrea sa credem ca celalalt este raspunzator. Practic, încercam sa gasim un vinovat. Cu cât acuzam mai mult, pe sine sau pe ceilalti, cu atât se repeta mai mult aceeasi experienta. Acuzarea nu serveste decât la producerea de nefericire oamenilor. În timp ce, daca privim cu compasiune partea umana care sufera, evenimentele, situatiile si persoanele vor începe sa se transforme.”

Mastile corespunzatoare fiecarei rani, ranile de care suferim si caracteristicile personalitatilor sunt descrise in cartea lui Lise Bourbeau, dupa cum urmeaza:

1. Fugarul – rana de respingere
2. Dependentul – rana de abandon
3. Masochistul – rana de umilire
4. Dominatorul – rana de tradare
5. Rigidul – rana de nedreptate
 

1. FUGARUL – RANA DE RESPINGERE

Respingerea este o rana foarte profunda, deoarece cel care sufera din cauza ei se simte respins în fiinta lui si mai ales în dreptul lui de a exista.

Cei care ne resping apar în viata noastra pentru a ne arata cât de mult ne respingem pe noi însine. Aceasta rana apare foarte devreme în viata unei persoane – înca de la nastere sau chiar înainte de a se naste. Un astfel de exemplu este copilul care nu este dorit sau copilul care are alt sex decât doreau parintii.

Din momentul în care bebelusul începe sa se simta respins, începe sa îsi creeze o masca de fugar. Corpul fizic este îngust si contractat – ceea ce îl poate face sa dispara mai usor, sau sa nu fie prea prezent sau prea vizibil într-un grup. Este un corp care nu vrea sa ocupe prea mult spatiu.

Fugarul este o persoana care se îndoieste de dreptul ei la existenta si aproape ca lasa impresia ca nu s-a încarnat în totalitate.
Fugarul prefera sa nu se ataseze de lucrurile materiale, caci acestea l-ar putea împiedica sa fuga atunci când doreste. Se întreaba ce cauta pe aceasta lume si îi este greu sa creada ca va putea fi fericit aici. În schimb îl atrage tot ceea ce tine de spirit, precum si domeniile intelectuale, dar nu este vorba de o autentica aspiratie, cât de o tendinta de evadare. Caci fugarul are tendinta de a fugi în lumea lui. Lucru care explica de ce acest gen de copil este de obicei cuminte si linistit, nu creeaza probleme si nu face mult zgomot.

Rana de respingere este traita în legatura cu parintele de acelasi sex. Acest parinte a contribuit la activarea ranii deja existente. Parintele de acelasi sex are rolul de a ne învata sa iubim, sa ne iubim si sa daruim iubire. Parintele de sex opus ne învata sa ne lasam iubiti si sa primim iubirea. Daca ai aceasta rana se explica dificultatile pe care le ai în a te accepta si a te iubi.

Fugarul se crede nul, fara valoare si e convins ca ceea ce face el este lipsit de valoare. De aceea este posibil sa încerce prin orice mijloace sa fie perfect, pentru a se valoriza în ochii lui si în ochii celorlalti. Cauta perfectiunea în tot ceea ce face, deoarece crede ca, daca face o greseala, va fi judecat. Iar a fi judecat este echivalent cu a fi respins. Nu poate vedea faptul ca este mai bun decât altii în anumite domenii. Îi este greu sa creada ca cineva îl poate alege ca prieten, ca partener sau ca oamenii pot sa îl iubeasca cu adevarat.

Când i se acorda prea multa atentie, îsi pierde mijloacele, îi este teama ca ocupa prea mult spatiu. Iar daca foloseste prea mult spatiu crede ca deranjeaza. Iar a deranja, înseamna pentru el ca va fi respins de persoana sau persoanele pe care crede ca le incomodeaza, ca le deranjeaza.

Temerile fugarului, care îl împiedica sa comunice clar si sa-si exprime cererile, sunt urmatoarele: teama de a nu fi interesant, de a fi considerat nul sau fara valoare, de a fi neînteles si teama ca celalalt îl asculta din obligatie sau din politete. În acele situatii, ranile sunt cele care preiau controlul actiunilor realizate.

Cea mai mare teama a fugarului este panica.

Imediat ce crede ca e pe cale sa intre în panica într-o situatie anume, prima lui reactie va fi aceea de a se salva, de a se ascunde sau de a fugi.

Boli sau indipozitii care se pot manifesta la un fugar: diaree, aritmie, cancer, probleme respiratorii, alergii, varsaturi, ameteli, coma, agorafobie, hipoglicemie sau diabet, depresii sau sindrom maniaco-depresiv, psihoze.

Rana de respingere este pe cale de vindecare atunci când persoana respectiva se va afirma tot mai mult si va îndrazni sa ocupe locul care i se cuvine. Mai mult, daca i se pare ca cineva a uitat de existenta ei, se poate simti foarte bine asa cum e.

Va trai mult mai putine situatii în care îi va fi frica ca intra în panica.

În spatele mastii de fugar se ascunde o persoana capabila sa faca foarte multe lucruri, cu o buna rezistenta la munca, descurcareata, dotata cu o mare capacitate de a crea, de a inventa, de a imagina; cu aptitudini speciale de a lucra sigura; eficienta, se gândeste la detalii; reactioneaza repede; stie sa faca exact ce trebuie în caz de urgenta; nu are nevoie de ceilalti cu orice pret; poate foarte bine sa se retraga si sa fie fericita singura.

 
2.DEPENDENTUL – RANA DE ABANDON

Rana traita în cazul unui abandon se situeaza de la început la nivelul lui a avea si a face, mai degraba decât la nivelul lui a fi, cum este în cazul fugarului. Rana de abandon este traita în relatie cu parintele de sex opus.

Cei care sufera de abandon nu se simt suficient de hraniti la nivel afectiv.

Masca care apare este cea a dependentului. Aceasta masca se caracterizeaza printr-un corp lipsit de tonus, alungit, subtire. Aparatul muscular este subdezvoltat si pare ca nu poate sustine corpul drept, ca si cum acesta ar avea nevoie de un suport. Dependentul crede ca nu poate sa reuseasca nimic singur si ca are nevoie de altcineva pentru a-l ajuta.

Alte caracteristici fizice ale unei fiinte cu acest tip de rana sunt: ochii mari, tristi, spatele curbat, ca si când coloana nu l-ar sustine în totalitate, anumite parti ale corpului pot fi moi, lasate (sâni, fese, obraji, burta, scrot). Caracteristica cea mai vizibila este lipsa tonusului muscular – acest aspect ne ajuta sa îl diferentiem de fugar.

Dintre cele cinci tipuri de caractere, dependentul este cel mai apt sa devina victima, la modul ca îsi creeaza tot soiul de dificultati în viata, mai ales probleme de sanatate, pentru a atrage atentia.

Acest lucru raspunde nevoilor dependentului care crede ca nu are niciodata destul. Atunci când vrea sa atraga atentia prin diverse mijloace, în realitate încearca sa se simta suficient de important pentru a primi ajutor.

Crede ca, daca nu reuseste sa atraga atentia celuilalt, nu va putea conta pe acea persoana. Este o persoana care dramatizeaza mult lucrurile, cel mai mic incident putând lua proportii imense.

Când un dependent face multe lucruri pentru cineva, o va face sperând sa obtina în schimb afectiune sau sa primeasca multumiri, sa se simta important. Aceasta atitudine îi aduce însa, adeseori, dureri de spate, deoarece cara în spate responsabilitati care nu îi apartin.

Dependentul are obiceiul de a se agata fizic de persoana pe care o iubeste. Cea mai mare frica a dependentului este frica de singuratate. Este pregatit sa faca orice manevre pentru a fi iubit, pentru a nu fi parasit. În cuplu, chiar si atunci când apar situatii tensionate, dependentul prefera sa creada ca totul merge bine din teama de a nu fi abandonat(a) .

Forma de ajutor de care are cea mai mare nevoie dependentul este sustinerea celorlalti. Emotia negativa cel mai intens traita de dependent este tristetea.

Temerile dependentului, cele care îl împiedica sa comunice clar si sa-si exprime cererile sunt: teama de a plânge sau de a fi considerat drept un copil mic, teama ca celalalt sa nu plece, ca celalalt sa nu fie de acord si sa ignore ceea ce s-a spus sau ce a cerut, teama de a i se spune nu, de a fi refuzat, de a nu fi sustinut asa cum se astepta, de a nu raspunde asteptarilor celorlalti.

Boli de care poate suferi dependentul: astmul, bronsitele, probleme cu pancreasul/suprarenalele, miopie, isterie, depresie, migrene, boli incurabile sau rare.

Rana de abandon este pe cale sa se închida când va veti simti bine chiar daca sunteti singuri si veti cauta mai putin atentia celorlalti. Viata va deveni mai putin dramatica. Veti vrea tot mai mult sa începeti proiecte si, chiar daca nu veti avea sprijinul celorlalti, veti continua sa le sustineti.

În spatele mastii dependentului se ascunde de fapt o persoana abila, care stie foarte bine sa îsi exprime cererile; o persoana care stie ce vrea, tenace, perseverenta în cererile ei, care nu renunta când este hotarâta sa obtina ceva, care are talent actoricesc si stie sa atraga atentia celorlalti, vesela, sociabila, care inspira bucuria de a trai, care are capacitatea de a-i ajuta pe ceilalti, deoarece se intereseaza de ei si stie ce simt; are calitatea de a-si folosi talentele psihice cu un scop bun, atunci când îsi controleaza temerile; are adesea talente artistice; desi sociabil, are nevoie de momente de singuratate pentru a se regasi.
 
sursa: aici

 

1


About the Author:

Iti multumesc pentru ca ai ales sa iti petreci o parte din timp pe site-ul minunemica.eu - site de psihologie, dezvoltare personala si educatie relationala. Te astept in continuare cu articole personale si workshop-uri, si, de asemenea, cu recomandari de carti si de evenimente. Sper ca tot ceea ce vei gasi pe acest site sa iti fie cat se poate de util! De asemenea, putem lucra impreuna online - via Skype, daca iti doresti sa initiezi un demers individual de consiliere. Profilul meu profesional complet si oferta de servicii de consiliere pot fi accesate aici: www.minunemica.eu/cine-scrie/. Alese ganduri, cu drag, Mona Georgescu

Discussion

  1. Elena  January 4, 2017

    Foarte adevarat ranile din suflet nu se vad, aceste rani sunt un bagaj care venim cu el transmis de generatii. Sau, in cel mai rau caz, ni le facem singuri.

    (reply)

Add a Comment