Esti mai mult decat ceea ce gandesti si crezi despre TINE

Bariere in drumul nostru: cinci masti si cinci rani – partea a treia

Bariere in drumul nostru: cinci masti si cinci rani – partea a treia

 

Ultima rana emotionala analizata de Lise Bourbeau in cartea sa “Cele cinci  rani care ne impiedica sa fim noi insine” este rana de nedreptate, iar masca aferenta ei este masca rigidului.

RIGIDUL – rana de nedreptate

O persoana care sufera de “rana de nedreptate” este o persoana care nu se simte apreciata la justa ei valoare, nu se simte respectata sau crede ca nu primeste ceea ce merita.

Cineva poate, de asemenea, sa sufere de rana de nedreptate si când primeste mai mult decât considera ca merita.

Copilul foarte mic, care s-a simtit respins dintr-un motiv sau altul, va încerca sa nu mai fie respins, fiind cât mai aproape de perfectiune.

Copilul traieste aceasta rana mai ales în relatia cu parintele de acelasi sex. Dupa câtiva ani, în ciuda eforturilor lui de a fi perfect, nu se simte iubit si considera acest lucru ca fiind nedrept.

În consecinta, ia hotarârea de a se controla începând din acel moment si de a deveni perfect, astfel încât nimeni sa nu îl mai respinga vreodata. Astfel îsi blocheaza sentimentele, lucru care îl ajuta sa nu se mai simta respins.

Copilul sufera din cauza racelii parintelui respectiv, a autoritarismului, a criticilor frecvente, severitatii, intolerantei sau conformismului. În majoritatea cazurilor, acel parinte sufera de aceeasi rana, iar copilul o simte.

Apare astfel o relatie superficiala între copil si parinte, la modul ca nici unul dintre ei nu vorbeste despre ceea ce simte. Reactia în fata nedreptatii consta în blocarea sentimentelor crezând ca astfel se evita rana, iar masca care apare este rigiditatea.

Chiar daca cineva îsi blocheaza sentimentele, aceasta nu înseamna ca acea persoana nu mai simte nimic. Din contra, persoanele rigide sunt foarte sensibile, dar îsi dezvolta capacitatea de a nu reactiona la acea sensibilitate si de a nu o arata celorlalti.

Dintre cele cinci caractere, rigidul are cel mai des tendinta de a-si încrucisa bratele si astfel îsi blocheaza energetic regiunea plexului solar.

Când un rigid devine emotionat, nu vrea sa arate acest lucru, dar ne putem da seama dupa tonul vocii, care devine sec si inflexibil. Când este întrebat ce mai face, va raspunde invariabil: “foarte bine!”

Rigidul cauta dreptatea si justetea cu orice pret. Devenind un perfectionist, cauta mereu sa fie corect. Pentru el este foarte greu sa înteleaga ca,actionând într-un mod perfect, conform propriilor criterii, poate fi în acelasi timp nedrept.

Cel care sufera de nedreptate este mai înclinat sa simta invidie pentru cei care au mai mult decât el si care, în opinia lui, nu merita. De asemenea, poate fi convins ca ceilalti îl invidiaza când el are mai mult decât ei.

Vrea sa se asigure ca este demn de ceea ce primeste. Gelozia este traita mai mult de catre fiintele din tipologia dependent sau dominator.

Dependentul este gelos deoarece îi este teama ca va fi abandonat, în timp ce dominatorul este gelos din teama de a nu fi tradat.

Trupul rigidului este drept, rigid si “cât mai perfect posibil”. Corpul este bine proportionat, cu umeii drepti, de aceeasi latime ca si soldurile. Rigidul se poate îngrasa în timpul vietii, dar corpul lui ramâne bine proportionat.

Totusi îi este teama sa nu se îngrase si va face totul pentru a nu se petrece aceasta. Nu accepta sa faca burta. Celor din aceasta tipologie le place sa poarta haine strânse pe talie sau o curea în jurul taliei.

Înca din copilarie, rigidul îsi da seama ca este apreciat mai mult pentru ceea ce face decât pentru ceea ce este.

Chiar daca nu întotdeauna aceasta este realitatea, el asa crede. De aceea devine foarte performant si începe foarte curând sa se descurce singur. Face totul pentru a nu avea probleme, si chiar când le are prefera sa spuna ca nu le are, pentru a evita sa simta suferinta legata de ele. Este foarte optimist, uneori prea optimist.

Daca are nevoie, nu cere ajutorul decât în ultimul moment. Când i se întâmpla sa traiasca o deceptie sau un eveniment neprevazut, va continua sa spuna: “nu este nicio problema!” astfel, ajunge sa ascunda fata de el si fata de ceilalti ceea ce simte si are o aparenta de imperturbabil.

Rigidul, la fel ca si dominatorul, are adesea o problema legata de lipsa de timp, dar din motive diferite. Rigidul nu are timp deoarece vrea ca totul sa fie perfect, iar dominatorul nu are timp deoarece e foarte preocupat sa se amestece în treburile altora.

Când rigidul este convins ca are dreptate în fata autoritatii sau a cuiva care se considera autoritate în materie, se va justifica pâna când i se va da dreptate.

Când ceilalti par a nu avea încredere în el si pun multe întrebari referitoare la o situatie, în timp ce el stie ca a fost cinstit si corect, va trai acest lucru ca pe un interogatoriu si îl va resimti ca pe o nedreptate.

Religia poate avea un efect mai mare asupra unui rigid decât asupra celor care prezinta celelalte rani. Binele si raul, corect-incorect, sunt notiuni importante pentru el. Aceste sunt si principiile dupa care îsi ghideaza viata.

Persoanele din tipologia rigid sunt foarte exigente cu ele însele, în majoritatea aspectelor vietii. Nu îsi acorda timp pentru a simti ce se petrece, pentru a-si acorda dreptul de a fi uman si de a avea în continuare lucruri de rezovat. Rigidul îsi permite foarte rar sa se destinda fara sa se simta vinovat. Se simte foarte vinovat daca el nu face nimic în timp ce altul lucreaza.

Îi place ca cei din jurul lui sa fie la curent cu tot ceea ce face si ce are de facut. Spera ca ceilalti sa considere corect faptul ca si-a acordat o recompensa.

Nu îi place sa i se spuna ca este norocos, pentru ca a fi norocos pentru el nu este un lucru corect. Vrea sa merite tot ceea ce i se petrece. I se pare adesea mai nedrept sa fie favorizat, decât sa fie defavorizat.

O astfel de persoana are o dificultate în a primi cadouri, deoarece se va simti datoare. Decât sa se simta obligata sa îi ofere celuilalt ceva având aceeasi valoare, prefera sa nu primeasca nimic.

Au o mare capacitate de a-si impune un anumit comportament si anumite sarcini. Partea rigida a unei persoane este cea care impune un regim. Dar nu este neaparat necesar ca acel regim sa corespunda nevoilor ei.

O persoana rigida nici macar nu verifica daca ceea ce doreste raspunde într-adevar uneia dintre nevoile ei. Nu îsi aloca timp pentru a se întreba: “cum ma simt cu aceasta dorinta si cu modalitatea pe care am ales-o pentru a o îndeplini?”. Rigidul are o mare dificultate în a face diferenta între rigiditate si disciplina.

O persoana rigida îsi uita nevoia de la care a plecat, pentru a se agata mai degraba de mijlocul prin care ajunge sa-si îndeplineasca acea nevoie. O persoana disciplinata nu abandoneaza un proiect deoarece au aparut mici modificari pe parcurs. Pentru o persoana rigida modificarile care apar sunt considerate foarte grave.

Rigidul poate parea dominator, dar daca intervine pe lânga ceilalti nu o face pentru a controla si a atrage atentia asupra sa, ci intervine doar daca ceea ce s-a spus e nedrept pentru cineva sau lui nu i se pare corect. Rigidul rectifica ceea ce s-a spus, în timp ce dominatorul adauga ceva la ceea ce s-a spus.

Rigidul poate critica o persoana daca crede ca acea persoana, cu talentul si calitatile sale, ar fi putut îndeplini mai bine o sarcina.

Dominatorul va critica pe cineva daca sarcina pe care o avea de îndeplinit nu a fost facuta asa cum vroia el, în functie de gusturile si asteptarile sale.

Persoana din tipologia rigid prefera sa faca totul singura ca sa se asigure ca e perfect. De aceea e foarte posibil sa sufere de epuizare fizica. De asemenea, se autoacuza foarte usor. Persoanei rigide îi place ca totul sa fie bine ordonat.

Un alt mijloc de a fi nedrept fata de el însusi pe care îl foloseste rigidul este comparatia. Are tendinta de a se compara cu cei care sunt mai buni decât el si mai ales “mai perfecti” decât el. Este atras de tot ceea ce este nobil. Respectul si onoarea sunt notiuni foarte importante pentru el. Este impresionat de persoanele cu functii importante. Daca stie ca poate obtine un anumit titlu, devine si mai important.

Emotia cea mai frecventa traita de catre rigid este furia, îndreptata mai ales asupra sa. Prima lui reactie când este furios este de a ataca pe altcineva, chiar daca furia este resimtita împotriva lui însusi. Este furios pe el însusi deoarece nu a vazut ce era corect sau nu a facut ce trebuia. Rigidul are dificultati în a se lasa iubit si a-si arata iubirea.

De aceea este considerat o persoana rece, lipsita de afectivitate. Actionând astfel este nedrept fata de ceilalti si mai ales fata de el însusi, deoarece un poate sa exprime ceea ce simte cu adevarat. Rigidul, fiind foarte sensibil, evita sa se lase atins, psihologic vorbind, de catre altii.

Cea mai mare teama a rigidului este raceala, indiferenta. Nu este constient ca evita sa intre în contact cu sensibilitatea lui pentru a nu îsi arata vulnerabilitatea. Nu poate accepta aceasta indiferenta, deoarece acest lucru ar însemna sa fie fara inima, deci nedrept.

În viata sexuala, are dificultati în a se abandona si a simti placerea. Cu cât rana este mai profunda, cu atât acea persoana este mai rigida si îi este dificil sa ajunga la orgasm. Are probleme în exprimarea tandretei pe care o simte. Este genul care are înfatisarea cea mai sexy.

Se spune despre o femeie tipologia rigid ca este seducatoare, adica îi place sa atraga barbatii pentru a-i respinge cu raceala, daca crede ca lucrurile au mers prea departe.

Când o persoana rigida are dificultati în a-si lua un angajament într-o relatie, acest lucru provine din teama ei de a nu se însela în alegerea partenerului. Este diferita de teama dominatorului, caruia îi este frica de despartire, deoarece îi este teama ca va trebui sa renunte la acel angajament.

Temerile persoanei rigide, care o împiedica sa comunice clar si sa-si exprime cererile sunt: teama de a se însela, de a nu fi clar, de a nu fi criticat, de a fi ales un moment nepotrivit, de a vorbi prea mult, de a pierde controlul, de a fi judecat ca fiind profitor.

Persoana care poarta masca rigidului este foarte rar bolnava. Chiar daca ar durea-o ceva, ar începe sa simta acest lucru doar când starea ei s-ar agrava foarte tare.

Bolile de care poate poate suferi o astfel de persoana sunt: anchilozare, tensiuni musculare, epuizare fizica si mentala, tendinite, artrite, bursite, torticolis, constipatie, hemoroizi, crampe, probleme ale circulatiei sângelui, varice, piele uscata, acnee, psoriazis, probleme hepatice, nervozitate, insomnie, probleme de vedere.

Rana de nedreptate este pe cale sa fie vindecata daca va permiteti sa fiti mai putin perfectionisti, sa faceti greseli fara sa fiti furiosi sau critici. Daca va acordati dreptul de a va arata sensibilitatea, de a plânge în fata celorlalti fara sa va pierdeti controlul si fara sa va fie teama de judecata celorlalti.

În spatele rigidului se ascunde o persoana creativa, care are multa energie si o mare capacitate de munca. Aceasta persoana este ordonata si excelenta pentru o munca ce necesita precizie; este atenta, foarte dotata pentru a se ocupa de detalii; are capacitatea de a simplifica, de a explica foarte clar când preda altora; este foarte sensibila, stie ce simt ceilalti, verificându-si propriile sentimente.

Stie ce trebuie sa cunoasca la momentul oportun. Gaseste persoana potrivita pentru o anumita sarcina si cuvintele potrivite când are de comunicat ceva. Este plina de entuziasm, de viata, dinamica. Nu are nevoie de altii pentru a se simti bine. La fel ca si fugarul, în caz de urgenta stie ce sa faca si face acel lucru singura. Reuseste sa faca fata situatiilor dificile.

– material primit pe e-mail si extras din cartea “Cele cinci  rani care ne impiedica sa fim noi insine” de Lise Bourbeau, aparuta Editura Ascendent –

 


 

 

0


About the Author:

Iti multumesc pentru ca ai ales sa iti petreci o parte din timp pe site-ul minunemica.eu - site de psihologie, dezvoltare personala si educatie relationala. Te astept in continuare cu articole personale si workshop-uri, si, de asemenea, cu recomandari de carti si de evenimente. Sper ca tot ceea ce vei gasi pe acest site sa iti fie cat se poate de util! De asemenea, putem lucra impreuna online - via Skype, daca iti doresti sa initiezi un demers individual de consiliere. Profilul meu profesional complet si oferta de servicii de consiliere pot fi accesate aici: www.minunemica.eu/cine-scrie/. Alese ganduri, cu drag, Mona Georgescu

Add a Comment