Esti mai mult decat ceea ce gandesti si crezi despre TINE

Bariere in drumul nostru: cinci masti si cinci rani – a doua parte

Bariere in drumul nostru: cinci masti si cinci rani – a doua parte

Te invit sa citesti continuarea materialului extras din cartea “Cele cinci rani care ne impiedica sa fim noi insine” de Lise Bourbeau, Editura Ascendent.

3. Masochistul –  rana de umilire
Aceasta este o rana legata mai ales de lumea fizica, cea a lui a avea si a face. Se activeaza în momentul în care încep sa se dezvolte functiile corpului fizic, perioada în care un copil normal învata sa manânce singur, sa fie curat, sa asculte si sa înteleaga ceea ce îi spun adultii, etc.

Rana de umilire este cel mai adesea traita în relatie cu mama, dar se poate sa apara si în relatia cu ambii parinti. Mama are un rol important în viata masochistului, chiar daca într-un mod inconstient si involuntar.


Trezirea ranii se produce în momentul în care copilul simte ca unuia dintre parinti îi este rusine cu el sau îi este teama ca parintelui îi va fi rusine cu el – de exemplu, daca este murdar sau daca face o prostie (mai ales în public sau în fata familiei), când e prost îmbracat, etc.

Oricare ar fi situatia care îl face pe copil sa se simta umilit, jignit, comparat, lezat sau sa îi fie rusine, în acel moment rana se activeaza si se amplifica.

Chiar foarte mic fiind, bebelusul poate simti dispretul parintilor si se poate simti umilit si rusinat. Aceasta rana poate fi traita pe diferite niveluri, în functie de ce anume s-a petrecut între vârstele de 1 si 3 ani. Copilul se poate simti stânjenit daca are senzatia ca este prea mult controlat de catre un parinte, daca crede ca nu are libertatea de a actiona sau de a se misca cum vrea el la nivel fizic.

De exemplu, un parinte îsi cearta copilul care a iesit sa se joace în noroi, cu hainutele curate, exact înainte de sosirea invitatilor. Daca parintii vor povesti incidentul în fata invitatilor, umilirea copilului va fi si mai accentuata. Într-o alta situatie, daca un copil cu o astfel de tipologie îl surprinde pe unul dintre parinti gol si simte ca acel parinte se simte stânjenit si vrea sa se ascunda, va învata astfel ca trebuie sa îi fie rusine de corpul lui.

Copilul cu o astfel de rana îsi va crea o masca de masochist. Masochismul este comportamentul unei persoane care gaseste placere si chiar satisfactie în suferinta. Acea persoana cauta durerea si umilirea, de obicei într-un mod inconstent. Una dintre caracteristicile acestei tipologii este aceea ca nu îi place sa se grabeasca.

De asemenea, se îngrasa repede si se rotunjeste când nu reuseste sa îsi controleze alimentatia. Dat fiind faptul ca masochistul vrea sa para puternic si sa nu mai fie controlat, devine foarte performant si ia multe responsabilitati asupra sa. De aceea are deseori un spate puternic. Masochistul are talentul de a se plasa în situatii în care trebuie sa aiba grija de o alta persoana. Astfel, uita de sine din ce în ce mai mult.

Iar cu cât îsi asuma mai multe responsabilitati, cu atât ia mai mult în greutate. El se îngrasa în functie de locul pe care crede ca trebuie sa-l ocupe în viata lui. Atunci când masochistul va sti, în sinea lui, ca este special si important, nu va mai trebui sa le dovedeasca acest lucru si celorlalti si, automat, nu se va mai îngrasa.

În timpul cât se ocupa de ceilalti, masochistul crede ca acestora nu le va fi rusine cu el, dar adeseori se simte umilit din cauza faptului ca se abuzeaza de el. De altfel, se simte rar recunoscut pentru tot ceea ce face.

Masochistul nu realizeaza faptul ca uneori, prin atitudinea sa, el la rândul lui îi depreciaza pe ceilalti: facând totul pentru ceilalti îi face sa simta ca, fara el, nu pot sa reuseasca nimic.


Masochistului îi este greu sa îsi exprime adevaratele nevoi si ceea ce simte cu adevarat, deoarece înca de la o vârsta foarte frageda, nu îndrazneste sa vorbeasca despre asta din teama de a nu îi fi rusine sau de a face pe altcineva sa se simta jignit.
Masochistul este de obicei hipersensibil, iar cel mai marunt lucru poate sa îl afecteze.

La rândul lui, ar face orice ca sa nu îi raneasca pe ceilalti. Dintre cele cinci tipologii, masochistul îsi asculta cel mai putin nevoile, desi uneori este foarte constient de ceea ce vrea. Îsi provoaca suferinta neascultându- le, alimentându-si rana de suferinta si masca.

Face orice pentru a se face util. Îi face pe oameni sa râda, însa cea mai mica critica la adresa lui îl face sa se simta umilit si neînsemnat. Este specialist în a se devaloriza pe sine însusi. Se vede mai putin important decât este în realitate. Nu poate sa conceapa ca ceilalti îl considera o persoana speciala si importanta în ochii lor.

Tendinta de a se blama pentru orice si chiar de a lua asupra sa vina celorlalti este foarte mare. Atunci când este învinovatit de ceva, ramâne blocat, nestiind ce sa spuna pentru a se apara. Poate sa sufere într-atât încât sa plece din locul respectiv. Considerându- se vinovat, crede ca este de datoria lui sa remedieze situatia.

Un lucru foarte important pentru el este libertatea. A fi liber pentru el înseamna sa nu trebuiasca sa dea socoteala nimanui, sa nu fie controlat de nimeni si sa faca ce vrea, atunci când vrea. Copil fiind, masochistul nu s-a simtit liber.

Când simte ca nimeni nu îi mai pune bete în roate devine entuziast, îsi traieste viata din plin: nu mai are limite. În astfel de momente, cade în excese: manânca prea mult, cumpara prea multa mâncare, gateste prea mult,face prea multe lucruri, vrea prea mult sa ajute, vorbeste prea mult.


Când adopta un astfel de comportament îi este rusine de el însusi. De aceea cea mai mare teama a masochistului este libertatea.
Este convins ca nu ar sti ce sa faca daca ar fi liber. Crede ca facând singur alegerile nu va mai fi controlat de ceilalti dar,adesea, deciziile lui îi aduc rezultatul opus: si mai multe constrângeri si obligatii. Atunci când vrea sa se ocupe de toti cei pe care îi iubeste, crede ca îsi asigura libertatea, deoarece el este cel care controleaza dar, în realitate, se îngradeste singur.

Are darul de a se pedepsi pe el însusi înainte ca altii sa o faca.
Are o dificultate în a-si face pe plac încât, atunci când se simte bine într-o anumita activitate, se acuza de obicei ca profita prea mult de acea stare. Masochistul face tot posibilul pentru a nu fi judecat ca fiind un profitor.

Exista multa energie blocata în corpul unui masochist. Daca ar reusi sa fie liber asa cum are el nevoie, fara sa se simta vinovat sau sa-i fie rusine, corpul lui s-ar subtia, deoarece ar elibera multa energie. Simtul datoriei este un lucru foarte important la o astfel de persoana. Se crede responsabil de fericirea celorlalti. Când ia prea multe asupra sa, apar durerile de spate sau umerii devin din ce în ce mai lasati.

Aparenta exterioara este un element important pentru masochist. În sinea lor, le plac mult hainele frumoase si vor sa arate bine, dar cum cred ca e de datoria lor sa sufere, nu îsi permit acest lucru.

Temerile masochistului care îl împiedica sa comunice clar si sa îsi exprime cererile sunt: teama de a-l rani pe celalalt, de a fi considerat egoist daca îsi dezvaluie temerile, de a fi înjosit sau umilit, teama ca celalalt sa-l faca sa se simta un nimic, de a-si spune sau de a simti ca este nedemn.

Boli de care poate suferi persoana cu masca de masochist: dureri de spate, senzatii de greutate în umeri, probleme respiratorii, probleme la picioare (varice, entorse, fracturi), probleme cu ficatul, dureri de gât, angina, laringite, probleme cu glanda tiroida, urticarie, functionare proasta a pancreasului, probleme cardiace, interventii chirurgicale.
Rana de umilire este pe cale sa se vindece atunci când veti avea timp sa va ascultati mai întâi propriile nevoi înainte de a spune DA celorlalti.

Când veti prelua mai putine responsabilitati si va vetisimti mai liber. Când veti fi capabili sa va exprimati cererile fara sa vi se mai para ca sunteti enervant si ca îi deranjati pe ceilalti.

În spatele acestei masti se afla o fiinta îndrazneata, aventuriera, cu multe talente în diverse domenii, care îsi cunoaste nevoile si le respecta, care este sensibila la nevoile altora; capabila sa respecte libertatea fiecaruia; mediator bun, conciliant, care reuseste sa aduca la normal situatiile dramatice; careia îi place sa se bucure si îi face pe ceilalti sa se simta în largul lor; care este de natura generoasa, altruista, joviala; care are talent organizatoric si stie sa recunoasca talentele; senzuala, care stie sa se bucure în iubire; care este foarte demna.

4. Dominatorul – rana de tradare

Aceasta rana este activata la vârsta de 2-4 ani si este traia în relatie cu parintele de sex opus. Genul de control pe care îl exercita o fiinta cu o astfel de tipologie nu este motivat de aceleasi ratiuni precum controlul masochistului. Acesta din urma controleaza pentru a nu îi fi rusine, sau pentru a nu îl jena pe celalalt, în timp ce dominatorul controleaza pentru a fi atent la respectarea propriilor angajamente, pentru a fi fidel si responsabil sau pentru a se asigura ca ceilalti îsi respecta promisiunile.

Multe persoane care prezinta rana de tradare au suferit datorita faptului ca parintele de sex opus nu si-a respectat angajamentul conform asteptarilor pe copilul le avea fata de parintele ideal.
Dominatorul îsi creeaza un corp care exhiba forta, puterea si care pare sa spuna: “sunt o persoana responsabila, puteti avea încredere în mine” .

Un barbat dominator se poate recunoaste dupa umerii largi, mai largi decât soldurile. La o femeie dominatoare aceasta forta se concentreaza mai degraba la nivelul soldurilor, feselor, pântecelui, coapselor. Coapsele puternice reprezinta una dintre caracteristicile fizice ale unei femei cu aceasta rana.

Pot exista si femei care au partea superioara mult mai dezvoltata si barbati cu partea inferioara mult mai bine dezvoltata – acestia au rana de tradare traita în legatura cu parintele de acelasi sex – dar aceste persoane sunt rare.
Privirea persoanelor de tip dominator este intensa, seducatoare. Când o astfel de persoana priveste pe cineva, are talentul de a-l face sa se simta special, important.

Dominatorul îsi foloseste mult ochii pentru a-l tine pe celalalt la distanta (defensiv) sau pentru a-l fixa si scruta pe celalalt (într-un mod intimidant). El se protejeaza astfel pentru a nu-si arata slabiciunea, vulnerabilitatea sau neputinta.
La nivelul comportamentului si atitudinilor interioare ale dominatorului, forta este o caracteristica comuna tuturor persoanelor care au o rana de tradare.

Ele sunt foarte exigente cu ele însele si vor sa le demonstreze celorlalti de ce sunt capabile. Îsi vor reprosa enorm daca renunta la un proiect, daca nu au avut curajul de a merge pâna la capat. Le este foarte greu sa accepte lasitatea celorlalti. Dominatorii fac tot ce le sta în putinta pentru a fi persoane responsabile, puternice, speciale si importante.

A trada este inacceptabil pentru el, astfel ca nu va admite ca el însusi face asa ceva. Daca este constient ca a tradat pe cineva, de exemplu prin nerespectarea unei promisiuni, va gasi tot felul de scuze si poate, adesea, sa recurga la minciuna pentru a iesi din acea situatie.

Dintre cele cinci tipologii, dominatorul este cel care are cele mai multe asteptari, deoarece îi place sa prevada totul si astfel sa controleze. El vrea ca totul sa se petreaca exact asa cum a prevazut si este plin de asteptari fata de viitor. Aceasta atitudine îl împiedica sa traiasca momentul prezent si sa se bucure de surprize.

Asteptarile dominatorului fata de ceilalti au drept scop verificarea felului în care fac ceea ce au de facut, daca o fac bine sau nu, precum si verificarea încrederii pe care o poate avea în ei. Este foarte abil în a ghici asteptarile celorlalti. Deseori, spune sau face ceva în functie de asteptarile celuilalt, fara a avea naparat intentia de a face ceea ce a spus.

Are o personalitate puternica. Îsi afirma convingerile cu forta si se asteapta ca si ceilalti sa adere la credintele lui. Îsi formeaza foarte repede o parere despre cineva sau despre o situatie si este convins ca are dreptate.

Dominatorul face în asa fel încât sa nu se afle în situatii de confruntare în care nu ar detine controlul. Dominatorul este rapid în actiunile sale. Întelege sau vrea sa înteleaga foarte repede si are dificultati atunci când cuiva îi ia prea mult timp pentru a explica sau povesti ceva. Întrerupe adesea si raspunde chiar înainte ca interlocutorul lui sa fi terminat ce avea de spus. În schimb, daca cineva îi face acelasi lucru, îi va spune foarte raspicat: “lasa-ma sa termin, nu am terminat ce aveam de spus!”

Are talent si îsi face treaba repede. Nu are rabdare cu cei care sunt lenti. Nu îi place sa întârzie si nu tolereaza persoanele care întârzie. A termina primul este mai important decât a face bine ceea ce are de facut. Când lucrurile nu se desfasoara conform asteptarilor lui, devine repede agresiv, desi nu se considera o persoana agresiva.

Se vede pe sine ca fiind, mai degraba, o persoana care se afirma, puternica, care nu se lasa usor influentata. Dominatorul este, dintre toate cele cinci caractere, cel care are cel mai des oscilatii de dispozitie.

Poate fi plin de iubire si de atentie si în secunda urmatoare poate sa se înfurie din cauza unui mic incident. Are mult de lucru în ceea ce priveste rabdarea si toleranta.

Îi este greu sa atribuie cuiva o sarcina si sa aiba încredere în acea persoana. Va încerca sa controleze mereu daca sarcina respectiva se îndeplineste conform asteptarilor lui. Rana de tradare se activeaza în cazul dominatorului de fiecare data când se afla în prezenta cuiva care nu îsi respecta angajamentele.

Are o dificultate atunci când trebuie sa arate cuiva cum sa faca ceva si acea persoana învata încet. El nu are timp de pierdut. Este mai exigent cu ceilalti decât cu sine însusi. Are mai multa încredere în persoanele de acelasi sex si le verifica si controleaza mai mult pe cele de sex opus.

În opinia lui, cineva nu are dreptul sa se relaxeze decât dupa ce si-a îndeplinit sarcinile de care este responsabila. A vedea pe cineva care nu face nimic, mai ales daca este de sex opus, îl enerveaza foarte tare. O va considera pe acea persoana lenesa si îi va fi greu sa aiba încredere în ea.

Mai mult, face în asa fel încât toata lumea sa stie ce a facut el, cum anume a procedat si cât a lucrat, astfel încât ceilalti vor vedea cât de responsabil este el si ca este o persoana de încredere. Dominatorul detesta momentele în care ceilalti nu au încredere în el, dar nu vede cât de greu îi este lui sa aiba încredere în ceilalti.

Dominatorului îi place sa aibe ultimul cuvânt, de aceea gaseste ceva de adaugat la orice, sau aproape orice. Crede ca trebuie sa-i ajute pe ceilalti sa îsi organizeze viata. Nu îsi da seama ca actioneaza astfel pentru a avea controlul. Când un dominator se ocupa de problemele celorlalti, aceasta este o modalitate deghizata de a-si arata forta: el are sentimentul ca acestia sunt mai slabi decât el.

Dependentul se ocupa de ceilalti pentru a-si asigura suportul si sprijinul acestora, masochistul actioneaza astfel pentru a fi o persoana buna si pentru a nu le da motive celorlalti de a se rusina cu el. Dominatorul se ocupa de problemele celorlalti pentru a nu suferi de tradare, pentru a se asigura ca ceilalti raspund asteptarilor lui.

Îsi recunoaste cu dificultate temerile si nu vrea sa vorbeasca despre slabiciunile lui. Îi place sa se arate ca fiind curajos si puternic, cât mai des posibil. În general face doar ce si cum vrea el. Le spune celorlalti ceea ce vor sa auda, dar nu tine cont de parerea lor si pâna la urma face cum vrea el. Vrea sa stie tot ce se petrece si îsi spune parerea fara sa îi fi cerut cineva aceasta.

Cel mai greu pentru el este sa fie luat prin surprindere – nu are timp sa se pregateasca. Nefiind pregatit, risca sa nu aiba controlul. Prima reactie la o surpriza este sa se retraga si sa ramâna în stare de alerta. Trebuie sa fie pregatiti pentru orice eventualitate si îi place sa se gândeasca dinainte la toate posibilitatile.

Dominatorul îi considera foarte repede pe ceilalti ipocriti, datorita lipsei lui de încredere. Dominatorul nu suporta sa fie mintit. El însusi minte foarte des, dar, pentru el, acelea nu sunt minciuni. Gaseste motivatii serioase pentru a deforma adevarul.
Parintii de tip dominator actioneaza mai degraba pentru a-si pastra reputatia decât pentru fericirea copiilor lor.

Cea mai mare teama a dominatorului este disocierea – traieste foarte greu o despartire. Daca el ia decizia de a se separa, îi e teama ca îl va trada pe celalalt si va fi considerat un tradator. Daca celalalt ia hotarârea, îl va acuza el ca este tradator.

Bolile de care poate suferi o persoana din tipologia dominator sunt: agorafobia, dureri articulare (mai ales la nivelul genunchilor) , boli care semnifica pierderea controlului asupra anumitor parti ale corpului – hemoragii, impotenta, diaree, etc., paralizie (daca ajunge într-o situatie de neputinta totala), probleme la nivel digestiv (stomac, ficat), diverse tipuri de inflamatii, herpes.

Rana de tradare este pe cale sa se vindece când nu veti mai trai atâtea emotii în momentul în care cineva sau ceva va va modifica planurile. Veti înceta sa mai fiti atasati de rezultate, veti înceta sa vreti ca totul sa se petreaca conform planurilor dvs. Nu veti mai cauta sa fiti în centrul atentiei. Când va veti bucura în urma unei reusite, va va fi foarte bine chiar si daca ceilalti nu va recunosc meritele.

În spatele acestei masti, se ascunde o fiinta cu reale calitati de lider – prin forta sa stie sa fie protectoare si calma, foarte talentata, sociabila, cu talent actoricesc, cu talent de a vorbi în public, aptitudini în a capta si a valoriza talentul fiecaruia ajuntându-i pe ceilalti sa dobândeasca mai multa încredere în ei, are capacitatea de a delega sarcini, ceea ce îi ajuta pe ceilalti sa se autovalorizeze, stie imediat cum se simt ceilalti si relaxeaza atmosfera facându-i sa râda, capabila sa treaca foarte repede de la un aspect la altul si sa administreze mai multe lucruri în acelasi timp, ia foarte repede decizii.

Gaseste imediat solutii si are în jurul ei oameni de care are nevoie pentru a trece la actiune, capabila de performante mari în multe domenii, are încredere în univers si în forta ei interioara, capacitatea de a se lasa liber în totalitate.

 

 


 

0


About the Author:

Iti multumesc pentru ca ai ales sa iti petreci o parte din timp pe site-ul minunemica.eu - site de psihologie, dezvoltare personala si educatie relationala. Te astept in continuare cu articole personale si workshop-uri, si, de asemenea, cu recomandari de carti si de evenimente. Sper ca tot ceea ce vei gasi pe acest site sa iti fie cat se poate de util! De asemenea, putem lucra impreuna online - via Skype, daca iti doresti sa initiezi un demers individual de consiliere. Profilul meu profesional complet si oferta de servicii de consiliere pot fi accesate aici: www.minunemica.eu/cine-scrie/. Alese ganduri, cu drag, Mona Georgescu

Add a Comment