Esti mai mult decat ceea ce gandesti si crezi despre TINE

Au doar 18 ani

Au doar 18 ani

 Au doar 18 ani. Si isi cauta vocatie. Duminica trecuta am intalnit o parte dintre ei la Green Hours, in Bucuresti.

“Imi caut vocatie” este evenimentul prin care o parte din liceenii din Bucuresti ne fac cunoscuta nevoia lor de ajutor pentru a-si gasi aceasta vocatie. Tineri frumosi care inca nu stiu in ce directie sa se indrepte – optiunile nici nu sunt prea multe, nici prea fascinante, cel putin primele doua:

  • sa se inscrie la o facultate (sau la mai multe???)  in care nu cred,
  • sa isi caute un servici unde se vor acomoda mai greu dupa iesirea din scolaritate, pentru ca nimeni nu ii pregateste concret pentru asa ceva,
  • sa ramana acasa – daca au sustinerea financiara a parintilor –  si sa incerce sa se ocupe de proiecte personale aflate la inceput de drum si intre timp sa isi dea seama totusi ce drum li se potriveste

Au doar 18 ani. Inca (mai) asteapta sa vada – pe langa exemplele promovate cu succes de societate – modele care sa ii inspire si sa ii sustina in proiectele lor – indiferent ca aceste proiecte sunt proiecte de suflet, de viata scolara sau de viitoare viata profesionala.

Au doar 18 ani. Si vise frumoase si multe. Si energie buna pentru a le hrani. Insa fara ajutorul nostru, este posibil ca aceasta energie sa se duca intr-o directie gresita.

Au doar 18 ani. Si traiesc intr-o societate in care de ceva vreme a devenit o traditie ca dupa ce termini studiile gimnaziale si ca sa mai acoperi din neimplinirile parintilor, trebuie sa te inscrii la o facultate, chiar daca tu simti ca nu asta ti se potriveste in aceasta etapa de viata.

Au doar 18 ani. Sunt tineri si se pot rata tocmai urmand aceasta traditie – devenita moda –  fara sa fie optiunea lor si acceptand sa duca in spate un mandat pe care nu l-au ales ei si pe care sunt obligati sa si-l asume. Acela al mandriei si neimplinirii parintilor.

Au doar 18 ani. Si sunt aici pentru a ne invata ca trebuie sa ne dezvatam de unele dintre obiceiurile sau modurile de a vedea viata pe care le-am preluat gresit de la altii. Cu toate ca nu mai avem 18 ani, avem insa de invatat de la ei.

Au doar 18 ani. Desi li se cere sa se supuna conformismului indus social,  privesc viata cu optimism, dar si cu ingrijorarea legata de acel “what’s next?”.

Au doar 18 ani. Ii ajutam sa descopere setul personal de valori si sa inteleaga ce inseamna stima de sine, increderea in sine si demnitatea?

Au doar 18 ani. Ii ajutam sa inteleaga ca pe orice treapta ai urca, revenirile si caderile inapoi nu trebuie sa te tina pe loc si nici sa te descurajeze, ci sa te motiveze sa vezi totul din alta perspectiva si sa cauti noi oportunitati?

Dragi parinti, sunt copiii vostri! Aveti copii minunati – dati-le  libertatea sa aleaga ce simt ca vor ei sa faca in aceasta etapa a vietii lor si sustineti-i, daca puteti. Va vor respecta mai mult si nu se vor indeparta de voi, in timp.

Multe dintre tiparele transmise de la o generatie la alta nu (mai) sunt functionale, iar un adolescent caruia mediul ii imprima o directie care nu e a lui, poate va face lucrurile care i se cer, dar sigur le va face demonstrativ, poate din frica, poate de rusine … dar niciodata din placere.

Vocatia se refera nu doar la o meserie aprobata social, validata de o institutie de invatamant superior si transformata peste noapte in cariera. Inainte de toate aceste praguri, mai exista unul – cel mai important: “centrul” adolescentului. Ajuta-l sa si-l cunoasca, comunica de la “centru” la “centru” cu adolescentul si nu va mai “pierde nordul” niciodata.

Mai multe detalii despre proiectul “Imi caut vocatie”, puteti gasi pe site-ul lor, www.amdoar18ani.ro

Mona Georgescu

0


About the Author:

Iti multumesc pentru ca ai ales sa iti petreci o parte din timp pe site-ul minunemica.eu - site de psihologie, dezvoltare personala si educatie relationala. Te astept in continuare cu articole personale si workshop-uri, si, de asemenea, cu recomandari de carti si de evenimente. Sper ca tot ceea ce vei gasi pe acest site sa iti fie cat se poate de util! De asemenea, putem lucra impreuna online - via Skype, daca iti doresti sa initiezi un demers individual de consiliere. Profilul meu profesional complet si oferta de servicii de consiliere pot fi accesate aici: www.minunemica.eu/cine-scrie/. Alese ganduri, cu drag, Mona Georgescu

Add a Comment