Esti mai mult decat ceea ce gandesti si crezi despre TINE

”Aspectul fizic nu e totul. Credeți-mă, sunt manechin!”

”Aspectul fizic nu e totul. Credeți-mă, sunt manechin!”

O buna parte dintre femei traieste predominant prin prisma constiintei corpului si cauta in exterior o frumusete care de cele mai multe ori pare de neatins,  fiind intr-o goana dupa frumusetea artificiala a vremurilor pe care le traim.

Nevoia de Frumusete a femeii actuale este influentata, in mod excesiv, de mecanisme de comparare sociala, de imitatie si contagiune sociala – toate acestea pe fondul lipsei de incredere in sine, in propria valoare … si, de ce nu, pe fondul cautarii si al crizei inconstiente de identitate.

In articolul ”Moda Sufletului sau … Fa un pas inapoi”, spuneam ca fiecare dintre noi poate da o definitie personala pentru frumusete, pentru fiecare dintre noi exista mai multe tipuri de frumusete; stim, cei mai multi dintre noi, ca aceste aparente sunt inselatoare, totusi se pare infatisarea are un rol semnificativ in declansarea preferintelor interpersonale.

Onorata de poeti, pictori, scriitori, regizori, etc.  – fiecare in felul sau, studiata de psihologi si de sociologi, frumusetea este ”fabricata” la cerere de catre chirurgi esteticieni, iar ideea de frumusete a suferit modificari in functie de epoca, de curente artistice, de viziuni foarte personale, fiind supraevaluata in zilele noastre, avand standarde care se indeparteaza tot mai mult de ideea de frumusete naturala.

Osho spunea:

‘’Frumusetea si uratenia corpului fizic sunt aspecte superficiale; adevarul vine din interior. Daca va veti transforma, devenind frumoasa în interior, veti începe sa straluciti. Eu vă pot învăţa cum să deveniţi frumoasă în interior, şi aceasta este frumuseţea reală. Ochii dumneavoastră vor începe să strălucească de bucurie; faţa dumneavoastră va avea întipărită pe ea o luminozitate aparte.  In ceea ce priveste aspectul fizic, eu nu pot face prea multe pentru dumneavoastra; eu nu sunt chirurg plastician. Poate ca puteti gasi vreun chirurg plastician care sa va ajute, dar nu veti realiza mare lucru. Poate ca veti avea un nas mai scurt, cu o forma mai frumoasa, dar acest lucru nu va va face mult mai fericita.’’

Toti avem un set de nevoi psihologice pe care – daca nu reusim sa ni le satisfacem in mod corect – incercam sa ni le satisfacem apeland la trucuri care tin de imbunatatirea aspectului exterior.

Din punct de vedere al frumusetii, la extrema de nedorit a nesigurantei personale, a faptului ca nu avem incredere in noi insine, ca ne-am ratacit scala valorilor printre atatea ‘’valori’’ carora le suntem expusi,  unul dintre pericolele majore care poate aparea este chiar o tulburare patologica ce poarta numele de dismorfofobie.

Dismorfofobia este caracterizata prin preocuparea extrema pentru un anumit defect fizic imaginar sau un defect fizic minor, preocupare care perturba semnificativ calitatea vietii persoanei. Persoana ajunge sa isi respinga propriului corp, despre care crede ca este urat, deformat, nepotrivit; de asemenea, persoana care sufera de aceasta tulburare este convinsa ca cei din jur sau vad doar acea parte a corpului care nu-i place si ca este singurul subiect de discutie pe care il au. Efectele in plan personal, social si profesional sunt severe, persoana respectiva evitand sa iasa in mijlocul oamenilor, suferind de un handicap social major.

De obicei, o astfel de persoana crede ca va gasi rezolvarea ‘’defectelor’’ sale fizice intr-un cabinet de chirurgie estetica.  Tratamentul unei astfel de tulburari nu este in niciun caz unul chirurgical, ci unul care tine de interior, de recladirea, restaurarea fundatiei pe care persoana afectata de aceasta tulburare o are.  

Te invit sa urmaresti un discurs curajos despre falsa frumusete indusa de industria modei, si apoi sa privesti dincolo de aparentele standardelor de frumusete la care esti expus.

Bună! Mă numesc Cameron Russell și de ceva vreme sunt manechin. De fapt, fac asta de 10 ani. Simt că există o tensiune în sală fiindcă nu ar fi trebuit să port rochia asta.

Din fericire, mi-am adus schimburi. E prima schimbare de garderobă pe scena TED, cred că sunteți destul de norocoși să asistați la ea. Dacă unele dintre femei sunt șocate să mă vadă aici, nu trebuie să îmi spuneți asta acum. Voi afla mai târziu pe Twitter. (Râsete)

Vreau să subliniez că sunt privilegiată să pot schimba părerea pe care o aveți despre mine în doar 10 secunde. Nu toată lumea poate face asta. Tocurile astea sunt foarte incomode, bine că nu trebuie să le port. Partea cea mai grea e să îmbrac acest pulover fiindcă veți râde de mine, deci nu faceți nimic cât îmi trag puloverul. Gata.

De ce am făcut asta? A fost un moment stângace. Dar sper că nu atât de stângace precum poza asta. Imaginea e puternică, dar în același timp superficială. V-am schimbat complet părere despre mine în 6 secunde. Când am făcut poza asta, nu avusesem niciun prieten în viața reală. Nu mă simțeam în largul meu și fotograful îmi spunea să îmi arcuiesc spatele și să îmi trec mâna prin părul tipului. Bineînțeles, în afară de chirurgie sau de bronzul fals pus acum două zile, nu putem face prea multe să ne transformăm înfățișarea, iar aspectul fizic, deși superficial și imuabil, are un impact major asupra vieților noastre.

Pentru mine a fi neînfricată înseamnă să fiu sinceră. Și mă aflu aici pentru că sunt manechin, pentru că sunt o femeie albă, drăguță și în domeniu, asta e imaginea unei femei sexy. Voi răspunde întrebărilor pe care oamenii mi le pun mereu, dar de manieră sinceră.

Prima întrebare: cum ai devenit model? Răspund mereu: „am fost descoperită”, dar asta nu înseamnă nimic. Am devenit model fiindcă am câștigat lozul la loteria genetică, am primit o moștenire și poate vă întrebați ce e o moștenire. În ultimele secole, am definit frumusețea ca fiind nu doar sănătate și tinerețe și simetria pe care suntem programați genetic să o admirăm, ci și ca figuri subțiri, înalte, feminine, cu pielea albă. Asta e moștenirea primită, de care profit. Știu că există spectatori sceptici în această privință și poate sunt și fani ai modei care spun: „Stai! Cum rămâne cu Naomi, Tyra, Joan Smalls, Liu Wen?” Felicitări pentru cunoștințele despre manechine. Impresionant. (Râsete). Dar trebuie să vă informez că în 2007, un doctorand foarte inspirat de la NYU a numărat absolut toate modelele care defilau pe podium și din 677 manechine angajate doar 27, mai puțin de 4% nu erau albe.

Următoarea întrebare pe care o aud e: „Pot să fiu manechin când sunt mare?” Primul răspuns e: „Nu știu, nu mă ocup de recrutare”. Dar al doilea răspuns pe care vreau să îl dau acestor fetițe e: „Dar de ce?” Știi ceva? Poți să fii orice dorești. Poți fi președintele Statelor Unite sau inventatorul următorului internet sau un poet-chirurg cardiolog și ninja – ceea ce ar fi super, fiindcă ai fi prima.” (Râsete) Dacă după ce văd această listă tot spun: „Nu, Cameron. Vreau să devin manechin.”, atunci voi spune: „Fii șefa mea”. Eu nu controlez nimic și tu ai putea fi redactorul-șef al Vogue SUA sau CEO la H&M sau următorul Steven Meisel. A spune că vrei să fii manechin când vei fi mare e ca și cum ai spune că vrei să câștigi la loto. Nu poți controla asta și deși e super, nu constituie o carieră. Vă voi prezenta cunoștințele de model acumulate timp de 10 ani, fiindcă, spre deosebire de chirurgii cardiologi, putem comprima experiența într-o secundă. Fotograful e aici, lumina cade din partea asta și clientul spune: „Cameron, vrem poze în mișcare”. Pun un picior în față, lung și suplu, brațul ăsta se duce înapoi, celălalt vine în față, capul e întors și mergi înainte și înapoi, te mai uiți la prietenii tăi imaginari și faci asta de 300, 400, 500 de ori. (Râsete). Iată rezultatul. (Râsete). Sper că e mai puțin stângace decât poza din mijloc. Nu știu ce s-a întâmplat acolo.

Din păcate, după ce te duci la școală, ai un CV și ai avut câteva slujbe, nu mai poți să spui nimic. Dacă spui că vrei să devii președintele SUA, dar pe CV-ul tău scrie „model lenjerie intimă: 10 ani”, oamenii se vor uita ciudat la tine.

Altă întrebare pe care o aud e: „Chiar retușează toate pozele?” Da, toate pozele sunt retușate, dar nu e decât o mică parte din ce se petrece în spatele cortinei. Asta e prima poza pe care am făcut-o, era prima dată când purtam bikini și încă nu îmi venise menstruația. Știu că sunt lucruri personale, dar eram o copilă. Iată cum arătam într-o poză cu bunica, cu câteva luni înainte. Iată-mă în ziua unei ședințe foto. M-a însoțit o prietenă. Aici sunt la o petrecere în pijamale, cu câteva zile înainte să pozez pentru Vogue Franța. Aici sunt în echipa de forbal și aici în revista Vogue. Și iată-mă astăzi. Sper că vă dați seama că nu eu sunt în pozele astea. Sunt niște construcții create de un grup de profesioniști în coafură și machiaj. Fotografii, stiliștii, asistenții lor și echipa de pre-producție și post-producție au creat imaginea asta. Dar nu sunt eu.

O altă întrebare e: ”Primești lucruri gratis?” Am prea mulți pantofi cu toc de 20 cm pe care nu îi port, cu excepția momentului de mai devreme, dar lucrurile gratuite sunt cele primite în viața reală – și nu ne place să vorbim despre asta. Am crescut în Cambridge și odată mi-am uitat banii când m-am dus la magazin, dar cei de acolo mi-au dat rochia gratis. Când eram adolescentă, eram în mașină cu o prietenă, care șofează groaznic, aceasta trece pe roșu și am fost oprite de poliție. Nu am spus decât: „Regret, domnule polițist!” și ne-am văzut de drum. Am primit aceste favoruri datorită aspectului meu fizic, nu pentru cine sunt. Există oameni care sunt judecați pentru felul în care arată. Locuiesc în New York și anul trecut din 140.000 de adolescenți percheziționați corporal 86% erau de culoare și latino, iar majoritatea erau bărbați tineri. Și nu sunt decât 177.000 de tineri de culoare și latino în New York. Ei nu se întreabă: „Voi fi oprit?”, ci „De câte ori voi fi oprit? Când?” Mă pregăteam pentru această prezentare și am aflat că printre adolescentele de 13 ani din SUA, 53% nu sunt mulțumite de fizicul lor, iar procentul ajunge la 78% când împlinesc 17 ani.

Oamenii mă mai întreabă cum e să fiu manechin. Cred că răspunsul pe care-l așteaptă e „Dacă ești puțin slab și ai un păr strălucitor, vei fi foarte fericit și vei duce o viață fantastică.” În spatele scenei dăm răspunsuri care confirmă ideea. Spunem: „E minunat să călătorești, e uimitor să lucrezi cu oameni creativi, plini de idei, pasionați.” E adevărat, dar nu e decât jumătate din adevăr – ce nu spunem niciodată în fața camerei, ce n-am spus niciodată în fața camerei e că mă simt nesigură. Mă simt nesigură fiindcă în fiecare zi trebuie să mă gândesc la cum arăt. Și dacă vă întrebați: „Dacă am coapse mai suple și un păr mai strălucitor, voi fi mai fericită?”, atunci trebuie să întâlniți niște modele – deși au cele mai suple picioare, cel mai strălucitor păr și cele mai frumoase haine, probabil că sunt femeile cele mai nesigure de modul în care arată.

Când pregăteam prezentarea, mi-a fost greu să mențin echilibrul, fiindcă pe de o parte nu mă simt în largul meu venind aici spunând că beneficiez de avantajele astea fiindcă am tras cărțile bune. Și nu mă simt în largul meu când spun că asta nu mă face tot timpul fericită. Dar cel mai greu a fost să dezgrop o moștenire de represiune rasială și de gen, când sunt unul dintre cei mai mari beneficiari. Dar mă bucur și sunt onorată să fiu aici și cred că e bine că am venit înainte să acumulez alți 10, 20 sau 30 de ani de carieră, fiindcă poate nu aș fi povestit cum am obținut prima slujbă sau cum am plătit pentru facultate, care pare ceva foarte important acum.

Morala acestei prezentări e că ne simțim cu toții mai bine recunoscând puterea imaginii în percepția succeselor și în eșecurile noastre.

Mulțumesc!”

SURSA: TED.com

0


About the Author:

Iti multumesc pentru ca ai ales sa iti petreci o parte din timp pe site-ul minunemica.eu - site de psihologie, dezvoltare personala si educatie relationala. Te astept in continuare cu articole personale si workshop-uri, si, de asemenea, cu recomandari de carti si de evenimente. Sper ca tot ceea ce vei gasi pe acest site sa iti fie cat se poate de util! De asemenea, putem lucra impreuna online - via Skype, daca iti doresti sa initiezi un demers individual de consiliere. Profilul meu profesional complet si oferta de servicii de consiliere pot fi accesate aici: www.minunemica.eu/cine-scrie/. Alese ganduri, cu drag, Mona Georgescu

Add a Comment