Esti mai mult decat ceea ce gandesti si crezi despre TINE

Asculta-ti cu atentie propriile cuvinte

Asculta-ti cu atentie propriile cuvinte

Cum putem şti ce simţim? Răspunsul este cât se poate de simplu: atât timp cât nu suntem atenţi la ceea ce spunem, noi nu suntem conştienţi de cuvintele pe care le folosim. Rareori se întâmplă ca oamenii să asculte în mod conştient cuvintele pe care le rostesc. În marea lor majoritate, ei nu au fost învăţaţi în copilărie să îşi recunoască sau să îşi identifice sentimentele care sălăşluiesc înlăuntrul lor.

De aceea, primul şi cel mai bun indicator care ne poate ajuta să ne recunoaştem aceste sentimente este ascultarea cuvintelor pe care le rostim. Dacă vom asculta cu atenţie aceste cuvinte, noi ne vom interioriza automat.

Câţi oameni îşi cântăresc cuvintele înainte de a le rosti? De câte ori ascultăm noi cu adevărat ceea ce spunem? De cele mai multe ori, noi spunem exact ceea ce ne trece prin minte. Aceste cuvinte reprezintă însă cel mai bun indicator al sentimentelor noastre lăuntrice. De aceea, ascultarea cuvintelor care ne ies pe gură reprezintă startul perfect pentru călătoria interioară.

Dacă vom asculta ceea ce spunem, noi vom primi cele mai bune indicii ale sentimentelor noastre reale, mai ales dacă avem o tendinţă excesivă de a pălăvrăgi.

De aceea, dacă nu reuşim să ne recunoaştem pe altă cale sentimentele, cea mai simplă soluţie constă în a ne asculta propriile cuvinte.

Noi nu trebuie să uităm că fiecare cuvânt pe care îl rostim reprezintă un mesaj sau o comandă pe care le adresăm universului. Indiferent dacă suntem conştienţi sau nu de acest lucru, cuvintele noastre au tendinţa de a se transforma în realitatea noastră exterioară, îndeosebi dacă sunt dublate de emoţii puternice sau dacă le repetăm suficient de des.

De aceea, dacă le vom asculta cu atenţie, noi vom putea să le controlăm în mod conştient, transformându-ne astfel inclusiv realitatea în care trăim.

Noi putem deveni stăpânii cuvintelor noastre, ieşind din starea de sclavie inconştientă faţă de ele. Dacă vom deveni stăpânii lor, noi vom descoperi în ele cei mai buni aliaţi pe care îi putem avea în această viaţă.

Prin recunoaşterea dialogurilor noastre exterioare şi a conexiunilor acestora cu sentimentele noastre lăuntrice (inclusiv prin observarea impactului acestora asupra vieţii noastre de zi cu zi), noi putem înţelege mai bine ce se întâmplă în interiorul minţii noastre. De aceea, dacă vom asculta cuvintele pe care le rostim, noi putem face pasul următor în descoperirea sentimentelor noastre.

Al doilea indicator al sentimentelor noastre reale este dialogul interior, acel monolog care se derulează continuu în mintea noastră şi de care, de cele mai multe ori, noi nu suntem conştienţi. Foarte mulţi oameni nu ar avea niciodată curajul să spună cu voce tare ceea ce gândesc în sinea lor. De aceea, astfel de conversaţii rămân ascunse în mintea lor.

Drama este că acestea sunt unilaterale, dar din cauza imaginaţiei noastre, noi avem adeseori tendinţa să facem din ţânţar armăsar, dându-le mai mult credit decât ar fi cazul.

Conversaţiile pe care le desfăşurăm în sinea noastră ne pot trage în jos sau în sus. Din fericire, noi putem face această alegere, dar în acest scop trebuie să descoperim mai întâi de toate ce se petrece exact în mintea noastră.

Cei mai mulţi dintre oameni nu acordă nicio atenţie dialogului lor interior. De aceea, dezvoltarea capacităţii de a asculta cu adevărat acest dialog se poate dovedi extrem de revelatoare, fiind un pas esenţial pentru a putea progresa. Atât timp cât nu vom deveni conştienţi de acest dialog interior, capacitatea noastră de a ne recunoaşte propriile sentimente va rămâne extrem de limitată. În realitate, cuvintele pe care le folosim sunt cele care ne folosesc pe noi.

De aceea, ascultă cu atenţie ceea ce îţi spui în sinea ta, dar şi cuvintele pe care le rosteşti cu voce tare. Acumulează astfel informaţii referitoare la motivaţiile tale interioare şi descoperă ceea ce simţi. Dialogul interior poate fi unul dintre cei mai buni ghizi ai cunoaşterii de sine.

Dacă vei fi în permanenţă atent la ceea ce îţi spui în sinea ta, tu te vei pregăti practic pentru cel de-al treilea indicator al sentimentelor tale: gândurile care îţi trec prin minte. Dacă te-ai obişnuit să asculţi cu atenţie ceea ce spui (verbal sau în sinea ta), acest lucru devine extrem de simplu, fiind însă absolut necesar.

Linia care separă gândurile de dialogul interior este foarte subtilă. Din perspectiva acestei cărţi, conceptul de gândire este folosit aşa cum este definit el de Dicţionarul Noah Webster al limbii engleze, ediţia 1828, respectiv: „argumentaţie interioară; o activitate a conştiinţei” (am folosit definiţia din acest dicţionar mai vechi deoarece mi se pare că reflectă mai corect adevărata semnificaţie a cuvintelor).

Gândurile sunt mai subtile decât cuvintele. De aceea, dacă dorim să devenim în permanenţă conştienţi de ele, noi trebuie să ne cultivăm o atenţie permanentă.

Gândurile sunt cei mai buni indicatori ai sentimentelor noastre. În plus, ele ne arată perfect ce anume trebuie să schimbăm sau să vindecăm în fiinţa noastră.

Devino conştient de faptul că sentimentele tale sunt exprimate prin gândurile tale, chiar înainte de a le da glas. Conectarea cu propriile gânduri nu este însă întotdeauna foarte uşoară, mai ales dacă nu suntem foarte vorbăreţi.

Fiind mai subtile decât cuvintele exprimate, gândurile sunt şi mai greu de auzit sau de perceput. Dacă nu suntem conştienţi de sentimentele noastre, în clipa în care gândurile noastre ne indică ceea ce simţim, sentimentele şi gândurile noastre se combină şi se transformă în e-moţii, adică în energie aflată în mişcare, fiind manifestate prin reacţiile noastre.

Sentiment + gând = e-mişcare, adică energie aflată în mişcare.

În continuare, emoţiile noastre devin din ce în ce mai expresive, manifestându-se prin atitudini şi convingeri, care sunt exteriorizate şi manifestate prin acţiunile şi comportamentele noastre. Tot acest proces se manifestă într-o fracţiune de secundă.

De aceea, este foarte important să îţi focalizezi cât mai frecvent conştiinţa asupra gândurilor care îţi trec prin minte. Observă cu luciditate aceste gânduri, dar şi conexiunile dintre ele şi ceea ce simţi. Ori de câte ori te simţi surprins de gândurile pe care le ai în raport cu o anumită situaţie sau cu o anumită persoană, întreabă-te de unde au provenit acestea.

Încearcă să descoperi astfel originea gândurilor tale, cauza care le-a declanşat. Ce a făcut sau ce a spus persoana respectivă astfel încât să îţi declanşeze un astfel de gând? Dacă îţi vei dezvolta aptitudinea de a-ţi cultiva propriile gânduri, tu îţi vei amplifica puterea de a privi în interior şi te vei putea cunoaşte mai bine pe tine însuţi.

De asemenea, nu uita că gândurile apar uneori sub forma unor idei sau a unor impresii care îţi influenţează munca sau activitatea de zi cu zi. Dacă vei deveni conştient de ele şi de asocierea lor cu sentimentele tale, tu îţi vei putea cunoaşte din ce în ce mai profund unicitatea naturii tale umane. Într-un fel, am putea spune că vei face cunoştinţă cu un nou eu, sau cu un nou aspect al fiinţei tale.

Dacă vei începe să îţi conştientizezi cuvintele, dialogul interior şi gândurile, vei sfârşi prin a stabili conexiunea cea mai dificilă, cea cu sentimentele tale. Vei începe să-ţi descoperi aceste sentimente nu doar în cuvintele, gândurile şi dialogul tău interior, ci şi în indiciile pe care ţi le va oferi corpul. De pildă, poţi începe să devii conştient de schimbările pe care le simte acesta (cum ar fi încleştarea maxilarelor, creşterea presiunii sanguine, a temperaturii corporale, înroşirea feţei, etc.) atunci când conversezi cu altcineva sau atunci când participi la o activitate de grup. Fii atent la mişcările corpului tău şi la limbajul acestuia. Simplul fapt că nu poţi privi pe cineva în ochi îţi poate spune ceva.

Sentimentele personale pot fi foarte greu de identificat, aceasta fiind partea cea mai dificilă a ecuaţiei de care vorbim. Ele sunt profund ancorate în fiinţa noastră, iar noi nu am fost educaţi să le recunoaştem sau să le exprimăm deschis. De aceea, re-aducerea lor la suprafaţă poate fi o experienţă complet inedită pentru foarte mulţi oameni. Un lucru este însă sigur: ea poate fi făcută.

Dacă îţi doreşti cu adevărat să îţi cunoşti propriile sentimente, ţine cont de indicatorii descrişi mai sus. Aceştia te vor ajuta foarte mult. De fapt, secretul întregului proces este luciditatea. Tot ce trebuie să faci este să ţii cont de indiciile pe care ţi le oferă aceste sentimente. De aceea, fă tot ce îţi stă în puteri pentru a-ţi cultiva această luciditate. Interiorizează-te şi ascultă-ţi sinele.

Revelarea sentimentelor ascunse poate fi un proces extrem de incitant! Tot ce trebuie să faci în acest scop este să îţi cultivi capacitatea de a recunoaşte indiciile oferite de cuvintele pe care le rosteşti, de gândurile care îţi trec prin minte şi de dialogul tău interior.

Dacă vei face acest lucru, mai devreme sau mai târziu vei deveni foarte eficient în recunoaşterea propriilor tale sentimente.

Karol Truman – Vindecarea sentimentelor din inima ta, Editura Adevar Divin

Cartea poate fi comandata online AICI

NOTA: ’’Scenariul’’ la care se face trimitere este constituit dintr-o serie de pasi care trebuie urmati conform indicatiilor lui Karol Trumann in cartea Sentimentele îngropate de vii nu pier niciodată, carte pe care o recomand tuturor si care poate fi comandata online AICI

1


About the Author:

Multumim pentru interesul acordat recomandarilor de carti si de evenimente. Materialele extrase din carti pe care le vei gasi pe acest site, sunt puse la dispozitie prin amabilitatea editurilor partenere ale site-ului MinuneMica.eu si se afla sub protectia drepturilor de autor si a legii copyright-ului. Conform Legii nr. 8/1996 privind proprietatea intelectuala, reproducerea sau preluarea partiala sau integrala a acestor materiale prin mijloace mecanice sau electronice, este interzisa. De asemenea, mai multe informatii despre evenimentele asupra carora te poti informa pe acest site, poti obtine de la organizatorii acestora, ale caror coordonate le gasesti in materialele de promovare.

Discussion

  1. pop  July 18, 2012

    Va multumesc! Va doresc inspiratie si LUMINA in suflet!

    (reply)

Add a Comment