Esti mai mult decat ceea ce gandesti si crezi despre TINE

Adevarata Educatie nu creeaza copii la indigo

Adevarata Educatie nu creeaza copii la indigo


Omul se naste ca o samânta, ca o potentialitate. El nu este inca ceva realizat, actualizat. Iar acest lucru este de-a dreptul extraordinar, caci din intreaga existenta, singur omul se naste ca o potentialitate; toate celelalte animale sunt realizate.

Un câine se naste ca un câine si va ramâne astfel toata viata. Leul se naste leu. Singur omul nu se naste ca un om, ci ca o samânta; el poate deveni un om sau nu. Singur omul are un viitor; celelalte animale nu au viitor. Toate animalele se nasc perfecte, din instinct. Omul este singurul animal imperfect. De aceea, pentru el este posibila evolutia, cresterea.

Educatia este o punte intre potentialitate si actualizare. Ea v-a fost data pentru a va ajuta sa deveniti o fiinta matura, sa ajungeti la fructe.

Asta este exact ceea ce facem noi aici; acesta este un loc al educatiei. Ceea ce se face in scolile obisnuite, in licee si universitati, nu este educatie. Ele nu va pregatesc decât pentru ca sa obtineti o slujba mai buna, sa câstigati mai multi bani; aceasta nu este o educatie adevarata. Ea nu confera viata, ci cel mult un standard mai bun de viata, dar standardul de viata nu este tot una cu viata. Ele nu sunt sinonime.

Asa-numita educatie pe care o asigura aceasta lume nu va pregateste decât pentru ca sa va câstigati pâinea.

Iar Iisus v-a spus: “Omul nu traieste numai cu pâine, ci si cu Cuvântul lui Dumnezeu”. Dar asta fac universitatile voastre: va pregatesc numai pentru ca sa va câstigati pâinea, sa traiti mai confortabil, cu mai putine eforturi, cu mai putine greutati. Este o educatie foarte primitiva. Ea nu va pregateste pentru viata.

De aceea puteti vedea atâtia roboti umblând prin jur. Ei sunt niste functionari perfecti, foarte calificati, dar daca privesti adânc in fiinta lor, vei constata ca nu sunt altceva decât niste cersetori. Nu au gustat nici macar o firimitura de viata. Nu au cunoscut niciodata ce este viata, ce este iubirea, ce este lumina. Nu au avut niciodata vreo experienta divina, nu stiu ce este existenta, nu stiu sa cânte si sa danseze, nu stiu sa sarbatoreasca. Ei nu cunosc nici macar gramatica vietii; viata lor este absolut stupida. Intr-adevar, câstiga multi bani, urca tot mai sus pe scara succesului, dar in interior ramân la fel de goi si de saraci cum au venit pe lume.

Adevarata educatie confera bogatii interioare. Ea nu are nimic de-a face cu informatia – aceasta este o conceptie foarte primitiva asupra educatiei. O numesc primitiva fiindca isi are radacinile in frica, in ideea ca “daca nu voi primi o educatie buna, nu voi putea supravietui”, fiindca in profunzime este foarte violenta: ea va invata despre concurenta, despre ambitie. Ea nu este altceva decât o pregatire pentru o lume in care fiecare este dusmanul celuilalt, in care fiecare nu doreste decât sa-i ia locul, si eventual chiar gâtul, celuilalt.

Asa se explica de ce lumea a devenit o casa de nebuni. Iubirea nu mai poate razbi nicaieri. Cum ar putea razbi ea in aceasta lume violenta, ambitioasa, competitiva, in care fiecare se lupta sa-i ia gâtul celuilalt? Aceasta conceptie despre educatie este primitiva, caci are la baza teama ca “daca nu sunt bine educat, bine protejat, foarte informat, nu voi putea supravietui in lupta pentru existenta”. Aceasta viziune vede viata exclusiv ca o lupta.

Viziunea mea asupra educatiei porneste de la premisa ca viata nu trebuie considerata o lupta pentru supravietuire, ci o sarbatoare. Ea nu trebuie privita numai ca o competitie, ci si ca o bucurie a cântecului si dansului, a muzicii, poeziei si picturii. Toate acestea exista in lumea noastra; de aceea, educatia ar trebui sa ne pregateasca sa ne punem la unison cu ele, dar si cu copacii, cu pasarile, cu cerul, cu soarele si cu luna.

Dar mai presus de toate, educatia ar trebui sa va pregateasca sa fiti voi insiva. La ora actuala ea nu va pregateste decât pentru imitatie, pentru a fi la fel ca altii. Aceasta este o educatie gresita. Educatia corecta va invata intotdeauna sa fiti voi insiva, in maniera cea mai autentica cu putinta. Fiecare dintre voi este unic. Nu mai exista nimeni ca voi, nu a mai existat si nu va mai exista vreodata. Existenta v-a tratat deci cu un mare respect, v-a facut unici. Nu-i imitati pe altii, nu deveniti simple copii la indigo.

Din pacate, exact acest lucru il face sistemul vostru de educatie: creeaza copii la indigo. El va distruge adevarata voastra fata. Cuvântul “educatie” are doua intelesuri, ambele la fel de frumoase. Unul este bine cunoscut, desi nimeni nu il practica: acela de a scoate la lumina ceva din interiorul vostru, de a actualiza potentialul de care dispuneti, la fel cum cineva scoate apa dintr-un put, implinind astfel menirea acestuia.

Nimeni nu practica insa acest lucru. Dimpotriva, toata lumea se grabeste sa acumuleze cât mai mult, sa depoziteze cunostinte, de geografie, de istorie, de matematica. Elevii devin astfel ca niste papagali. Ei sunt tratati ca niste computere, in care sunt introduse noi si noi programe. Institutiile voastre educative nu sunt altceva decât niste depozite en-gros de cunostinte.

Adevarata educatie ar insemna o scoatere la lumina a lucrurilor ascunse inlauntrul fiintei voastre, a comorilor ascunse acolo de catre existenta, o descoperire, o revelare a lor.

Cealalta semnificatie a cuvântului, care este inca si mai profunda, este urmatoarea: cuvântul “educatie” vine de la educare, care inseamna a conduce de la intuneric la lumina. Aceasta semnificatie are o valoare uriasa: a conduce pe cineva de la intuneric la lumina.

Omul traieste in bezna, in inconstienta, dar el poate deveni plin de lumina. Focul este aici, dar trebuie aprins, constiinta este aici, dar trebuie trezita. Atunci când ati venit pe lume, vi s-a dat totul. Dar ideea ca daca ati primit un corp uman ati si devenit un om este gresita, si ea a fost sursa multor amagiri de-a lungul timpului.

Omul se naste doar ca o ocazie, ca o sansa. Foarte putini oameni o realizeaza, cei ca Iisus, ca Buddha, ca Mahomed, ca Bahaudin. Foarte putine persoane devin cu adevarat oameni, si la intervale mari de timp intre ele. Numai acestea au trait in lumina, au eliminat complet intunericul, au transcens complet inconstienta. Viata lor a fost o binecuvântare.

Educatia inseamna deci o trecere de la intuneric la lumina. Asta este ceea ce fac eu aici. Eu va invat sa fiti voi insiva, sa va transcendeti teama, sa nu cedati in fata presiunilor sociale, sa fiti non-conformisti. Eu va invat sa nu va agatati de confort si conveniente, caci societatea se va grabi sa vi le ofere, dar la un anumit pret. Iar pretul este foarte mare: aveti parte de confort, dar va pierdeti sufletul. Viata voastra devine usoara, dar lipsita de constiinta.

Puteti avea parte de respectabilitate, dar va veti minti pe voi insiva. Nu veti fi o fiinta umana, ci un fals. Ati tradat existenta si pe voi insiva. Exact acest lucru il doreste societatea, ca voi sa va tradati pe voi insiva.

Societatea doreste sa se foloseasca de voi ca de niste masini, doreste sa fiti obedienti. Ea nu doreste fiinte inteligente, caci o fiinta inteligenta se va purta intr-o maniera inteligenta, si s-ar putea sa apara momente in care sa spuna: “Nu, nu pot sa fac asa ceva”.

Osho

Material extras din ”Cartea despre  Copii”, o carte pe care ti-o recomand spre lectura, din tot sufletul!

Cartea a aparut la Editura Mix si o poti comanda online AICI

 

 

3


About the Author:

Iti multumesc pentru ca ai ales sa iti petreci o parte din timp pe site-ul minunemica.eu - site de psihologie, dezvoltare personala si educatie relationala. Te astept in continuare cu articole personale si workshop-uri, si, de asemenea, cu recomandari de carti si de evenimente. Sper ca tot ceea ce vei gasi pe acest site sa iti fie cat se poate de util! De asemenea, putem lucra impreuna online - via Skype, daca iti doresti sa initiezi un demers individual de consiliere. Profilul meu profesional complet si oferta de servicii de consiliere pot fi accesate aici: www.minunemica.eu/cine-scrie/. Alese ganduri, cu drag, Mona Georgescu

Discussion

 1. Corina  September 17, 2012

  Superb articolul insa de precizat ar fi faptul ca omul se poate schimba din neom in om chiar daca unii considera ca schimbarea din om in neom este ireversibila.

  (reply)
 2. Mona Georgescu  September 18, 2012

  Corina, multumesc pentru lectura.
  Te invit sa citesti cartea integral, pentru a gasi parerea lui Osho despre situatia amintita de tine.
  Pe curand, cu drag,
  Mona

  (reply)
 3. Cristina Tudorache  September 29, 2012

  Educatia nu se termina odata cu absolvirea unei forme de invatamant. Si da, este adevarat ,societatea actuala nu ofera copilului, dar nici adultului sansa de a se desprinde de tipare si sabloane si de a iesi ” la simpla comanda” cum se spune in aviatie.
  Am avut privilegiul de a copilari intr-o familie armonioasa si tandra. Dar exact in pragul tineretii aveam sa invat de la viata ca intr-o fractiune de secunda totul se poate schimba. Brusc, radical, pentru totdeauna. Am invatat din moartea prematura a tatalui meu ca trebuie sa pretuiesc fiecare clipa ca si cand ar fi ultima.
  Si pe parcursul vietii am tot invatat din fiecare experienta si m-am inconjurat de oameni minunati sau mai putin, cautand in fiecare acea scanteie unica pe care doar foarte putini o au. Sunt oamenii cu har, cei daruiti si iubiti de noi. Sunt acele fiinte in prezenta carora simti ca totul e ciudat de simplu si de usor, ca un zambet face ca intunericul sa dispara , iar un cuvant poate intoarce pe dos propriu-ti univers.
  Si atunci te indragostesti pur si simplu; de viata, de semeni , de tine. Simti ca existi. Si nu in van. Ai rostul tau pe acest pamant, ai timpul si ritmul tau. In care toate sunt posibile si unde formulele stupide din anii lungi, interminabili de scoala chiar devin hilare. Pentru ca existenta nu e o paradigma, existenta suntem noi.

  (reply)

Add a Comment