Esti mai mult decat ceea ce gandesti si crezi despre TINE

Acordã atenţie lucrurilor importante pentru fericirea ta

Acordã atenţie lucrurilor importante pentru fericirea ta

Pentru ca ne apropiem de sfarsitul acestui an si am recitit de curand o metafora despre lucrurile cu adevarat importante pentru fericirea fiecaruia dintre noi, te invit sa (re)citesti aceasta metafora si sa iti clarifici pasii pe care este necesar sa ii urmezi, pentru a atinge si a pastra aceasta stare ce are definitii diferite pentru fiecare dintre noi: fericirea. Finalul anului este un alt moment potrivit pentru a face curatenie in suflet si in casa, pentru a stabili prioritati si pentru a ne lua angajamente fata de noi insine.

Un profesor de filosofie stãtea în fata clasei având pe catedrã câteva lucruri…

Când ora a început, fãrã sã spunã un cuvânt, a luat un borcan mare gol, pe care l-a umplut cu mingi de tenis. I-a întrebat pe studenti dacã borcanul este plin si acestia au convenit cã era.

Profesorul a luat atunci o cutie cu pietricele pe care le-a turnat în borcan, scuturându-l usor. Pietricelele au umplut golurile dintre mingile de tenis. I-a întrebat din nou pe studenti dacã borcanul era plin, iar acestia au fost de acord cã era.

Profesorul a luat dupã aceea o cutie cu nisip pe care l-a turnat în borcan. Firesc, nisipul a umplut de tot borcanul.

I-a întrebat din nou pe studenti cum stãtea treaba, iar acestia au rãspuns în cor “pliiin”!

Profesorul a scos de sub catedrã douã cesti cu cafea pe care le-a turnat în borcan umplându-l de aceastã datã definitiv. Studentii au râs.

Dupã ce hohotele s-au domolit, profesorul a spus:

“Acum as dori sã întelegeti cã acest borcan reprezintã viata voastrã. Mingiile de tenis reprezintã lucrurile importante pentru voi: familie, copii, sãnãtate, prieteni si pasiunile voastre. Dacã totul ar fi pierdut în afarã de acestea, viata voastrã ar fi tot plinã. Pietricelele sunt celelalte lucruri care conteazã pentru voi: serviciul, casa, masina, iar nisipul e restul lucrurilor mãrunte. Dacã veti începe cu nisipul, nu veti mai avea unde sã puneti mingile de tenis si pietricelele. La fel si în viatã, dacã îti irosesti tot timpul si energia pentru lucrurile mici, nu vei avea niciodatã timp pentru lucrurile importante pentru tine si nici timp pentru tine. Acordã atentie lucrurilor importante pentru fericirea ta. Joacã-te cu copiii, iesi cu sotia în oras la cinã, joacã tenis, vei avea suficient timp altã datã sã faci curat sau sã repari cine stie ce dispozitiv. Ai, în primul rând grijã de mingile de tenis, ele conteazã cu adevãrat. Stabileste-ti prioritãtile, restul e doar nisip!”

Unul dintre studenti a ridicat mâna interesându-se ce reprezentau cele douã cãni de cafea.

Profesorul a zâmbit: “Mã bucur cã întrebi asta, ele vor doar sã arate cã, oricât de plinã ar pãrea viata ta, e loc întotdeauna pentru douã cãni de cafea, împreunã cu cineva drag .”

Te invit sa reflectezi, cu sinceritate, asupra ”sacului cu nisip” pe care il porti cu tine de la an la an…:

 • De ce il iei cu tine tot timpul?
 • Cat de greu este acest ”sac cu nisip” pe care il porti in brate si, pe care, uneori, in loc sa il lasi jos, il muti in spate?
 • Crezi ca ai putea sa renunti la ”sacul cu nisip” si sa acorzi atentia cuvenita doar acelor lucruri care conteaza cu adevarat pentru tine?
 • Ai remarcat cat de des te intorci la continutul ”sacului cu nisip”?
 • Ai remarcat ca nu poti sa lasi jos acest ”sac cu nisip”?
 • Care este pretul pe care il platesti pentru ca nu poti lasa jos acest ”sac cu nisip”? 

Si … gandeste-te cui i-ai oferi a doua cana de cafea …

Poti raspunde in sinea ta … sau poti raspunde aici – important este sa raspunzi cu sinceritate.

banner cabinet

1


About the Author:

Iti multumesc pentru ca ai ales sa iti petreci o parte din timp pe site-ul minunemica.eu - site de psihologie, dezvoltare personala si educatie relationala. Te astept in continuare cu articole personale si workshop-uri, si, de asemenea, cu recomandari de carti si de evenimente. Sper ca tot ceea ce vei gasi pe acest site sa iti fie cat se poate de util! De asemenea, putem lucra impreuna online - via Skype, daca iti doresti sa initiezi un demers individual de consiliere. Profilul meu profesional complet si oferta de servicii de consiliere pot fi accesate aici: www.minunemica.eu/cine-scrie/. Alese ganduri, cu drag, Mona Georgescu

Discussion

 1. Cristina Tudorache  December 30, 2012

  Cand eram mica sufeream pentru ca sunt nascuta spre sfarsitul anului. Acum sunt fericita pentru ca am ocazia de doua ori sa-mi fac” bilantul”. Anul acesta tocmai am pierdut cea mai draga fiinta cu care obisnuiam sa beau prima ceasca de cafea. Cu toate acestea, pot spune ca sunt implinita. Am copiii alaturi si cateva fiinte pe care le iubesc si carora le multumesc pentru ca exista in viata mea. Una dintre ele, esti tu.

  (reply)

Add a Comment