Esti mai mult decat ceea ce gandesti si crezi despre TINE

”Accepta sa te fac sa suferi – asa pot avea dovada iubirii tale”

”Accepta sa te fac sa suferi – asa pot avea dovada iubirii tale”


”Accepta sa te fac sa suferi – asa pot avea dovada iubirii tale”
– acesta este unul dintre jocurile psihologice frecvent intalnite (sub diverse exprimari sau manifestari) in cadrul multor cupluri disfunctionale, abuzive sau toxice.
Aceasta cerere – directa sau indirecta – ca celalalt sa sufere, ca dovada de iubire din partea sa – apare in multe cupluri. Din nefericire, nu toti partenerii/partenerele stiu sa identifice conventiile, pseudo-contractele, mesajele duble din cadrul cuplurilor si jocurile psihologice aferente, pentru a putea respinge din start astfel de cereri. Frica de a fi parasiti, frica de conflicte violente ii determina pe oameni sa spuna DA ”suferintei din dragoste”.
Cand nevoia celuilalt de a fi iubit se manifesta prin suferinta pe care ti-o impune de foarte multe ori in moduri subtile si foarte violente psihologic, este vorba despre sadism.
Sacrificiile psihologice unilaterale pe care esti dispus/a sa le faci in relatie arata modelul eronat pe care il ai despre relatii (model preluat, probabil, din familia ta de provenienta) si lipsa de informatii corecte in ceea ce priveste relatiile sanatoase. Iar proasta gestionare a suferintei – mai ales in relatiile de cuplu si in cele de familie – duce doar la adancirea suferintei si la agravarea problemelor.
Dragostea nu este sinonima cu suferinta
Asa cum spuneam si cu alte ocazii ”suferinta din dragoste” nu are nicio legatura cu dragostea.
Formam cupluri/familii, pentru ca toti avem aceasta nevoie de a ne simti iubiti – si este o nevoie umana cat se poate de fireasca. Insa nevoia de a te simti iubit/a prin suferinta pe care i-o produci celuilalt in mod constient – eventual chiar cu zambetul pe buze – are legatura cu perversiunea, cu sadismul, cu patologia.
Foarte multi dintre noi auzim, in diverse situatii, de la diversi oameni, ca sufera din dragoste. Cand afli si mai multe detalii, intelegi ca in acele cupluri este vorba despre manipulare si control si despre lupte pentru putere. Intelegi ca nu este vorba despre nici un fel de dragoste, ci despre cu totul altceva, care s-a transformat sau este pe care sa devina patologia acelui cuplu. Iar conflictele repetate lasa urme psihice fiecarui partener, indiferent cine ”castiga” si cum se impaca cu celalalt in plan afectiv sau sexual.
Acceptarea, din partea ta, a suferintei nu inseamna ca ii dovedesti in acest mod iubirea – ii arata ca te-a adus intr-o pozitie inferioara prin comparatie cu a sa, ca are un ascendent fata de tine si ca, de fapt, te lasi cu usurinta manipulat/a pentru satisfacerea intereselor si nevoilor sale prin intermediul legaturii pe care o are cu tine.
In situatiile in care primesti o asemenea ”oferta de suferinta” trebuie sa stii ca ai de facut un singur lucru: o respingi cu fermitate, de cate ori este nevoie – pana vei observa ca acesta este doar unul dintre multele jocuri psihologice in care celalalt te atrage si vei decide singur/a sa pleci dintr-o astfel de relatie.
Mona Georgescu
Psiholog clinician de orientare psihanalitica
Consilier NLP integrativ pentru Femei
Trainer Dezvoltare Personala si Educatie Relationala
0


About the Author:

Iti multumesc pentru ca ai ales sa iti petreci o parte din timp pe site-ul minunemica.eu - site de psihologie, dezvoltare personala si educatie relationala. Te astept in continuare cu articole personale si workshop-uri, si, de asemenea, cu recomandari de carti si de evenimente. Sper ca tot ceea ce vei gasi pe acest site sa iti fie cat se poate de util! De asemenea, putem lucra impreuna online - via Skype, daca iti doresti sa initiezi un demers individual de consiliere. Profilul meu profesional complet si oferta de servicii de consiliere pot fi accesate aici: www.minunemica.eu/cine-scrie/. Alese ganduri, cu drag, Mona Georgescu

Add a Comment