Esti mai mult decat ceea ce gandesti si crezi despre TINE

Granitele sunt un semn de sanatate, de iubire de sine si de normalitate

Granitele sunt un semn de sanatate, de iubire de sine si de normalitate

Sinele sanatos se naste doar in prezenta granitelor psihice.
In absenta acestor granite esti nesigur, confuz, derutat, haotic, evitant, dependent sau neglijat.
In prezenta acestor granite esti sigur pe tine, pe pozitia si rolul tau in relatiile tale, esti ferm si hotarat – celor din jurul nostru, insa, nu le place un om ferm si hotarat in raport cu ei.
Cei din jurul tau prefera sa fii derutat, confuz, usor de folosit si foarte usor de neglijat. Te vor o marioneta – ceea ce ar trebui sa te indrepte imediat catre dorinta de a invata despre toate tipurile de granite, incepand cu cele emotionale si psihice.  
Cu cat esti mai nesigur, confuz, mai derutat si mai haotic in relatiile tale, cu cat mai disfunctionale, poluante, toxice si abuzive sunt relatiile tale, cu atat mai mult este vizibila lipsa granitelor. Iar lipsa granitelor are legatura cu lipsa psihoeducatiei – a educatiei sanatoase, complete, in ceea ce priveste autocunoasterea, comunicarea si relationarea cu cei din jur.
Conceptul de granita este unul dintre conceptele centrale in psihanaliza, la ora actuala fiind preluat de diverse orientari psihoterapeutice existente. De asemenea, psihologia clinica a preluat si ea acest concept.
‘’Crearea granitelor este o necesitate fizica si o iluzie. Nevoia de a trage linii permite existenta categoriilor – aceasta este aceasta si nu altceva – si, in acest fel, granitele fac lucrurile posibile. Stabilim reguli si pentru a demarca spatiul fizic: nu ma atinge acolo, nu-mi cere acest lucru. Totusi, nu exista niste linii reale, nici chiar la nivel fizic, doar planuri de referinta unde o entitate intalneste o alta entitate, iar pielea exterioara defineste granita dintre cele doua. Cine poate spune unde se termina Sinele cuiva si unde incepe altul?’’ Andrea Celenza, psihanalist
Cine este prima persoana care trebuie sa ne stabileasca in mod sanatos granitele: mama
Mama – mama este prima persoana din viata oricarei persoane, care trebuie sa stie sa stabileasca bebelusului sau granite interne, de timp si fizice. Tot mama este cea care trebuie sa nu neglijeze aceste granite ale bebelusului sau si sa le arate si celor din jur aceste granite – trebuie sa protejeze bebelusul si granitele sale in fata tatalui, in fata fratilor/surorilor, in fata bunicilor si in fata multor alte persoane – de la mama, bebelusul invata, zi de zi, ca are granite, astfel incat, pe masura ce creste, va fi capabil sa spuna NU acelor persoane care doresc sa il ia in brate fara voia sa, acelor persoane care doresc sa il atinga in zonele sale intime si care nu au niciun drept sa faca asta, in fata acelor persoane care ii cer lucruri pe care nu doreste sa le faca. Psihoeducatia este obligatorie in viata mamei si a tatalui, pentru ca ei sa dea mai departe copilului toate elementele de psihoeducatie atat de necesare vietii, inca din primii ani.
Tot mama este cea care nu trebuie sa invadeze granitele bebelusului sau, daca isi doreste sa creasca un copil echilibrat si cu o dezvoltare psiho-emotionala normala. Foarte multe mama abuzive, incestuoase, nu tin cont de granitele copiilor si transforma atitudinea materna de tandrete in atitudine de seductie. Un copil care nu stie sa spuna NU mamei sau tatalui sau este un copil care nu a avut granite si nu stie ca trebuie sa spuna NU. Un copil care se lasa santajat de parintele incestuos este un copil fara granite. Iar ambii parinti sunt complici la incest, chiar daca celalalt parinte nu a aflat. Cu atat mai grava este situatia in care copilul ii spune celuilalt parinte si acesta nu il crede sau ii spune ca ”doar i se pare”. 
Forme de granite. Cum stabilim granitele din lumea psihica?
Granita te poate duce cu gandul la a trasa linii – o nevoie care permite existenta categoriilor: aceasta este ceea ce este, si nu este altceva (ce ti-ai putea inchipui ca este).
Demarcarea spatiului fizic personal: nu ma atinge, nu imi place, nu imi cere asta. Tu trebuie sa fii capabil/a sa spui asta in mod cat se poate de direct si de clar, atunci cand este nevoie. Si este.
La nivelul relatiilor umane, aceste linii nu exista in mod real, palbabil, tangibil – ceea ce face ca granitele sa fie frecvent sarite, incalcate, anulate de catre ceilalti.
Daca la nivelul relatiilor umane granitele sunt mai mult planuri de referinta – locul unde o entitate intalneste o alta entitate si granitele dintre cele doua entitati este pielea exterioara, cum stabilim granitele din lumea psihica?
Cu toate ca sunt invizibile, distinctia dintre noi si ceilalti trebuie intotdeauna afirmata, reafirmata – continuu, permanent, constant si obligatoriu.
Granitele si tipurile de relatii
In relatiile simbiotice cu consecinte negative/distrctive  – relatii de dependenta emotionala – aceste granite nu exista sau sunt difuze.
In relatiile de atasament securizant granitele exista si sunt cunoscute mai intai intern, de catre fiecare partener; fiecare are o reprezentare interna clara despre granitele sale psihice, celalalt le intelege si le respecta – fara a fi nevoie de ”traducere cu subtitrare”; in acest tip de relatii granitele sunt flexibile – noi putem fi persoane autonome si, totodata, putem oferi acest tip de atasament partenerului de viata.  
Liniile psihice ne clarifica propriile noastre dorinte – insa evidentiaza, in acelasi timp, si imposibilitatea acestora. Dorinta de a ne uni cu celalalt intr-o comuniune totala, include in mod inevitabil si distrugerea acestuia, pentru ca trecem peste granitele sale.
Granitele ne arata ca putem iubi la infinit si putem sa uram intens una si aceeasi persoana – care poate fi partenerul, poate fi mama, poate fi oricine.
In ciuda dorintei de a pastra ascunse resentimentele, acestea vor iesi inevitabil la suprafata.
Granitele si identificarea propriei agresivitati
A-ti stabili propriile granite inseamna sa ajungi, inevitabil, la propriile instincte si pulsiuni agresive: a avea capacitatea de a spune NU – ‘’acest lucru nu este despre mine’’ constituie o declaratie: ‘’acest lucru nu ma defineste si nu ma reprezinta’’
Cand mascam furia si agresivitatea, cand ni le negam,  nu ne putem afirma granitele – pentru ca nu avem acces la propria agresivitate care trebuie vazuta, acceptata si integrata.
Cand nu facem fata realitatii in care traim, simtim acel dor profund de intoarcere in pantecul matern – singurul loc in care existenta fara granite a putut fi posibila. Este un dor iluzoriu de poate deveni un mecanism de aparare, de protectie in fata lumii exterioare.
A te separa, a fi autonom, a fi nevoit sa decizi, sa faci alegeri, a te responsabiliza pentru alegeri necesita renuntarea la fantasma de a fi in comuniune divina, magica, imposibila  –  inseamna a abandona aceste fantasme de uniune divina, magica. Inseamna sa putem abandona fara sa regretam, inseamna – nu de putine ori – a trada aseptarile celuilalt, daca isi doreste o simbioza cu noi.
A abandona iluzia si gandirea magica inseamna a accepta potentialul uman distructiv si a-l gestiona. Dorinta de a trai conform prorpiei identitati autonome este un semn de sanatate psihica. Iar autonomia inseamna granite. 
Agresivitatea este proprie fiecarei fiinte umane – a intelege ca trebuie sa respecti granitele celorlalti este un prim semn de asumare a responsabilitatii asupra acestei agresivitati care zace in mod pasiv in fiecare dintre noi – prin urmare exista si in interiorul tau. 
Cu cat manipulezi mai mult in relatiile tale, cu atat mai mult dovedesti nu doar lipsa de respect fata de cei din jur, dar si faptul ca granitele tale sunt la fel de inexistente ca ale celor pe care vrei sa-i manipulezi. Inclusiv granitele bunului simt – granitele celor sapte ani de acasa. 
Potentialul de manifestare a agresivitatii apare in fiecare zi – la cote mai mici sau mai mari, cu consecintele de rigoare. Dar stiind ca trebuie sa iti gestionezi ceea ce exista in mod latent iti poti controla comportamentul atunci cand situatiile te provoaca sa nu o faci.
Sinele sanatos se naste – si se poate dezvolta in mod sanatos – doar in prezenta granitelor. De cand suntem bebelusi, mama este prima persoana care trebuie sa stie sa ne creeze un spatiu de siguranta, un spatiu in care sa nu fim invadati, abuzati, anxietati sau neglijati chiar de ea – intr-o prima etapa – iar mai tarziu de ceilalti (frati, surori, tata, alte rude, etc.).
Lucrez zilnic cu persoane a caror viata este afectata de lipsa acestor granite: in relatia cu parintii, in relatia cu partenerul / partenera de cuplu, in familie, in relatia cu copiii, in relatiile cu colegii, cu prietenii, cu sefii, etc.
Consecintele lipsei de granite se traduc prin frustrari, conflicte interioare, insomnii, anxietate, depresie, tulburari de alimentatie, tulburari ale personalitatii si ale comportamentului, etc. Nimeni nu ajunge la astfel de tulburari pe fondul unor relatii echilibrate, sanatoase, relatii in care isi poate exprima punctul de vedere, relatii in care este valorizat in mod autentic si in care i se respecta spatiul psihic, nevoile psihologice si cele de relationare.
De mici ar fi trebuit sa fim educati in legatura cu nevoia de a stabili granite: cu parintii, cu fratii / surorile, cu bunicii, cu prietenii. Daca am fi invatat – inca din copilarie – cum sa stabilim relatii, am fi avut o viata echilibrata, am fi luat decizii corecte pentru noi, nu am fi suferit in relatii si am fi stiut sa ne exprimam intotdeauna opinia fara sa ne pierdem pozitia corecta si fara teama de a pierde ”avantajele” obtinute prin tacere, manipulare si santaj emotional. 
Granitele psihice reprezinta baza pe care, mai tarziu, iti stabilesti alte granite sanatoase in raport cu ceilalti: fizice, corporale, de timp, de spatiu sau financiare.
Lipsa granitelor este unul dintre aspectele care, neglijat, iti va accentua suferinta: desi tu stii in interiorul tau ca spatiul tau este invadat, nu stii sa spui NU, nu stii sa restabilesti echilibrul in relatiile tale; tii in tine si ”mergem mai departe” – pentru  ca asa am invatat, cei mai multi dintre noi. Si asa iti pierzi pozitia corecta in raport cu ceilalti – pozitie ce, odata pierduta, devine greu sau chiar imposibil de recuperat.
Este, insa, corect pentru tine? Cat de mult iti afecteaza echilibrul psihic? De cand dureaza insomniile tale? Dar tulburarile de alimentatie? Dar lipsa de concentrare si de atentie? De cand duci pe picioare toate acestea – poate chiar si o depresie mascata?
Uita-te cu sinceritate in interiorul tau si in exterior, la toate relatiile tale. Nu cumva ”lasi de la tine” prea mult, astfel incat fie te duci prea mult peste ceilalti si faci pentru ei prea mult fara sa primesti inapoi mare lucru? Nu cumva ii lasi pe ceilalti sa te invadeze si sa abuzeze de timpul tau, de banii tai, de energia ta? 
O mica analiza sincera, curajoasa – a ta si a calitatii relatiilor tale – te va ajuta sa iti intelegi anxietatea, depresia si atacurile de panica, de asemenea. 
Pentru ca intalnesc in fiecare zi suferinta pe care lipsa granitelor si lipsa de comunicare a asteptarilor, nevoilor, dorintelor o aduc in viata tuturor femeilor si barbatilor cu care lucrez la cabinet, iti propun sa te gandesti mai mult la tine analizand calitatea relatiilor prin prisma prezentei sau absentei granitelor psihice, dar nu numai – te invit sa te gandesti si la granitele sexuale, la cele financiare, la cele de timp si la cele de spatiu.
Relatiile de tip adult – adult presupun autonomie si prezenta granitelor sanatoase si flexibile.
Insa nu toate relatiile dintre adulti sunt relatii de tip adult – adult. Fata de persoanele cu care ai relatii in care tu esti cel dominat, abuzat, usor de supus si de manipulat, granitele trebuie sa ramana stabile, fixe, de multe ori chiar rigide – mai ales in situatiile de abuz, persoana abuzata trebuie sa invete sa isi afirme granitele si sa le mentina chiar rigide, in raport cu abuzatorul sau – care poate fi un parinte, poate fi partenerul de viata, de exemplu; iar astfel de relatii trebuie sa contina granite cat se poate de favorabile tie – adica granite rigide, gestionate cu mare atentie doar de tine, nu de abuzator.
Semne ingrijoratoare care indica o stima de sine joasa si lipsa granitelor:
 • permiti celor din jur sa te jigneasca si nu reactionezi
 • permiti celor din jur sa te foloseasca si nu reactionezi
 • in loc sa observi indicatorii de care ai nevoie, instinctul tau de protectie este egal cu zero
 • folosesti intimidarea, manipularea si jocurile psihologice pentru a obtine avantaje
 • folosesti minciuna
 • te folosesti de vulnerabilitatile celor din jur pentru a-i controla, pentru a-i seduce, in vederea obtinerii de avantaje (indiferent cat de mici ar fi aceste avantaje)
 • folosesti ironia si sarcasmul la adresa lor – acasa sau in public
 • controlezi prin intermediul banilor
 • ii controlezi pe cei din jur cu ”neputintele” tale
 • nu tii cont de granitele celorlalti si profiti de faptul ca nici macar ei nu si le cunosc
 • faci pe victima atunci cand cei din jur nu-ti satisfac doleantele pentru ca le incalci granitele
A nu-ti cunoaste teritoriul emotional inseamna lipsa granitelor. Inseamna expunere la tot ceea ce nu doresti sa ti se intample. Mai rezisti?
Este ca si cum eviti sa-ti cunoasti teritoriul in cadrul caruia traiesti, cu tot ce presupune acest teritoriu – inseamna a nu ti-l delimita si a lasa acces liber oricarui vanator sau pradator, deghizat in ceea ce  nu este: bunul prieten, iubitul ideal / iubita ideala, parintele binevoitor, colegul saritor, seful care te seduce cu o promovare, urmarind alte interese, etc.
Pe orice teritoriu exista persoane care abia asteapta ca tu sa fii naiv/a – adica sa nu-ti cunosti teritoriul si sa crezi ca granitele nu sunt necesare. Sau sa incalce orice tip de granita – tocmai de aceea vreau sa te ajut sa intelegi ca empatia, acceptarea, toleranta si iubirea nu exclud granitele. Fiecare dintre aceste concepte trebuie sa tina cont de realitate si sa nu te indrepte spre extreme. Daca alegi extremele, alegi suferinta. Iar suferinta trebuie sa te duca spre actiune, nu spre resemnare. Poate ca nu exista o solutie pentru toate problemele si, in mod cert, trecutul nu poate fi sters cu un burete –  dar asta nu inseamna sa te adancesti in suferinta si sa te mai joci de-a ”empatia”.
Empatia dusa la extrem, acceptarea dusa la extrem, toleranta dusa la extrem, iubirea dusa la extrem inseamna doar dezechilbru si te pun in pozitii de inferioritate, fiind apoi greu sa iti recuperezi pozitia corecta.  Iar toate acestea – empatia, toleranta si iubirea duse la extrem – inseamna a nu face nimic.
”Actionand, gresim uneori. Nefacand nimic, gresim mereu.” Romain Rolland
In prezenta granitelor, relatiile te pot echilibra. In absenta granitelor, relatiile te pot dezechilibra. Granitele sunt instrumentul cel mai bun cu ajutorul caruia iti poti mentine echilbrul emotional pe fondul legaturilor tale importante. Tu esti cel care trebie sa invete sa foloseasca acest instrument in toate relatiile, ori de cate ori este nevoie. Si este nevoie, de nenumarate ori.
La cabinet si la SENS, unul dintre subiectele la ordinea zilei pentru toate participantele care au venit de-a lungul celor noua ani, este subiectul granitelor. Mai exact, consecintele lipsei de granite – granite pentru relatia cu parintii, granite pentru relatia de cuplu, granite pentru relatiile de prietenie sau pentru cele de la locul de munca. Consecintele lipsei de granite in aceste relatii inseamna, in cele mai multe situatii, abuz emotional, verbal, sexual si fizic. Imediat dupa primele consultatii si imediat dupa SENS, toate persoanele cu care lucrez isi integreaza in mod corect toate conceptele dobandite – cu precadere conceptul de granita, exprimand si manifestand granitele in mod concret, in fiecare relatie disfunctionala, toxica sau abuziva. Nu inseamna ca este usor. Inseamna ca TREBUIE. 
💃SENS – bootcamp anual Femei (editia nr. 10). 💃
7-11 August 2019, Predeal
Profita de urmatoarele doua categorii de discount si asigura-ti din timp locul la SENS – programul creat pentru tine!
✅ Early booking: 399 euro/persoana (cazare in camera dubla) – avans 50% achitat pana pe 31 Martie (inclusiv) 
✅ Lazy booking: 439 euro/persoana (cazare in camera dubla) – avans 50% achitat in intervalul 1 Aprilie – 15 Iulie
✅ Final booking: 475 euro/persoana (cazare in camera dubla) – avans 50% achitat dupa 15 Iulie
Supliment 140 lei pentru cazarea in camere single (se achita odata cu achitarea avansului)

~

Indiferent de locul in care s-a nascut, a crescut si traieste, indiferent de nivelul de educatie, indiferent de meserie sau de profesie, indiferent de cultura din care face parte, indiferent de patura sociala careia ii apartine, indiferent de sistemul politic in mijlocul careia isi traieste viata si indiferent de varsta fiecarei femei, universul interior feminin este foarte complex si problemele sufletului feminin sunt aceleasi. Iar psihoeducatia contine toate “instrumentele” de care orice femeie are nevoie pentru a pasi – cu incredere si in mod atent ghidata – in universul sau pentru a putea evolua apoi asa cum are nevoie si in ciuda “standardelor” strambe ale acestei societati – o societate care, in general, reduce femeia la cateva utilitati, fortand-o sa-si reprime emotiile, trairile, visurile, asteptarile si sa-si blocheze potentialul, ramanand departe de feminitatea completa.
Fiecare Femeie poate sa-si inceapa propriul demers catre feminitatea completa – la orice varsta si exact din punctul in care se afla.
Vino sa afli:
☑️ ce presupune schimbarea autentica, ce presupune vindecarea corecta si cum poti mentine schimbarile – pe termen lung si in mod constant, astfel incat sa nu mai revii la tiparele disfunctionale care ti-au adus durere si suferinta inutila
✅ care sunt cele 9 sarcini psihice ale femeii, sa le intelegi la nivel profund si sa traiesti in baza acestor sarcini psihice
☑️ ce sunt granitele psihice, de ce este bine sa le intelegi si sa le integrezi si cum sa le stabilesti apoi in exteriorul tau
✅ cum sa te diferentiezi de parintii tai (sau de partenerul tau) pentru a avea cu acestia relatii sanatoase, relatii de tip adult-adult, in loc de relatii abuzive
☑️ cum sa te repozitionezi in mod ecologic in toate relatiile tale
cum sa iti dezvolti capacitatea de auto-reglarea emotionala pentru a-ti putea regla in mod simplu gandirea si comportamentul 
✅ cum sa gestionezi schimbarile prin care treci atunci cand in viata ta apar obstacole, piedici, esecuri si dezamagiri
☑️ cum sa ramai autentica in relatiile cu cei din jurul tau si sa nu mai mimezi acceptarea a ceea ce, de fapt, nu doar ca nu este de acceptat insa este si in detrimentul tau 
✅ cum sa iesi din dependenta emotionala si sa iti redobandesti autonomia in toate relatiile importante pentru tine
☑️ cum sa iti recastigi increderea in tine si cum o poti pastra, indiferent de situatiile delicate prin care treci
✅ cum sa gandesti altfel despre tine pentru a avea o imagine de sine sanatoasa, pentru a fi bine cu tine oriunde te-ai afla si pentru a atinge starea de bine dorita
☑️ … si nu numai 🙂
Dragile mele, chiar meritati din plin o viata frumoasa – va astept cu blandete si caldura alaturi de noi la editia nr.10 (7-11 August 2019), inscrierile sunt deschise!
O parte din testimoniale primite dupa editiile anterioare si informatiile necesare inscrierii la editia nr.10 pot fi consultate aici: http://www.minunemica.eu/sens10-bootcamp-anual-pentru-femei-7-11-august-2019-predeal/
SENS este o usa deschisa spre vindecarea durerii si spre transformare, o usa spre redobandirea puterii interioare feminine. Este o usa deschisa fiecarei femei care isi doreste cu adevarat aceste lucruri. Vino alaturi de noi la urmatoarea editie a bootcamp-ului SENS pentru a descoperi femeia care iti doresti sa fii: o femeie completa, o femeie rationala, constienta si sigura de ea!
SENS este o usa spre transformare, o usa spre redobandirea puterii interioare feminine.
Vino alaturi de noi la urmatoarea editie (August, 2019) a bootcamp-ului SENS pentru a descoperi femeia care iti doresti sa fii: o femeie completa, o femeie rationala, constienta si sigura pe ea – in toate relatiile sale.
SENS – by Mona Georgescu este ocazia sa te intalnesti tu cu tine in mod autentic, programul (30% teoretic, 70% practic) fiind creat astfel incat tu sa iti poti vindeca ranile psihice iar schimbarile pe care ai nevoie sa le faci sa poata fi facute intai in profunzime si apoi la suprafata – dar cu simplitate, incepand din prima zi.
Relatiile te pot echilibra sau te pot dezechilibra – dar tu esti cel care decide ce fel de relatii isi doreste, tu esti cel care stabileste cat permite sau cat nu permite mutarea granitelor, flexibilizarea sau rigidizarea acestora. Important este ca ele sa existe si sa fie si exprimate atunci cand este nevoie. Si este nevoie – de nenumarate ori.
♥️ Hai impreuna cu noi la SENS10 in luna August pentru a afla cum sa fii bine cu tine, pentru ca cine esti Tu … conteaza ♥️
Nu uita: a spune NU are legatura cu a stabili granite, ca urmare a unei stime de sine sanatoase.
Dezechilibrele oricarei persoane apar pe fondul relatiilor, din cauza faptului ca nu stie sa comunice si din cauza lipsei educatiei pentru relatii. Cand nu te simti valorizat, apreciat, incurajat si cand observi ca nu contezi atunci te afli in relatii care nu sunt in favoarea ta, relatii care te dezechilibreaza si care iti accentueaza lipsa de incredere in tine, iti scad stima de sine si te determina sa scazi standardele – inclusiv cele pe care trebuie sa le ai de la propria persoana. Dar viata nu este despre asa ceva. Viata este despre armonie – iar a construi armonia de care ai nevoie se poate invata. Pas cu pas, cu rabdare, vointa si motivatie.
Imagineaza-ti in ce fel ar fi diferita viata ta daca ai invata sa stabilesti granite. Imagineaza-ti ca odata ce stapanesti maniera de stabilire si de exprimare a granitelor, scapi de frustrari, de conflicte interioare, de insomnii, de depresie, de anxietate, de tulburarile alimentare, etc. Cum ar fi viata ta fara toate aceste stari neplacute?
Dragile mele, aveti dreptul firesc la o viata linistita – psihoeducatia pentru femei este directia pe care fiecare femeie ar trebuie sa o urmeze, daca doreste echilibru, armonie, stabilitate si sanatate psihica si mintala. Va astept cu blandete si caldura alaturi de noi la SENS 10 (7-11 August 2019) – inscrierile sunt deschise!
Mona Georgescu
Psihosexolog, psiholog clinician de orientare psihanalitica (psihanaliza si psihoterapia copilului si adolescentului)
Consilier NLP integrativ pentru Femei
Trainer Dezvoltare Personala si Educatie Relationala
e-mail: lucia_mona_georgescu@yahoo.com / telefon: 0722.501050
0


About the Author:

Iti multumesc pentru ca ai ales sa iti petreci o parte din timp pe site-ul minunemica.eu - site de psihologie, dezvoltare personala si educatie relationala. Te astept in continuare cu articole personale si workshop-uri, si, de asemenea, cu recomandari de carti si de evenimente. Sper ca tot ceea ce vei gasi pe acest site sa iti fie cat se poate de util! De asemenea, putem lucra impreuna online - via Skype, daca iti doresti sa initiezi un demers individual de consiliere. Profilul meu profesional complet si oferta de servicii de consiliere pot fi accesate aici: www.minunemica.eu/cine-scrie/. Alese ganduri, cu drag, Mona Georgescu

Add a Comment