Esti mai mult decat ceea ce gandesti si crezi despre TINE

Si (nu) au trait fericiti pana la adanci batraneti

Si (nu) au trait fericiti pana la adanci batraneti

”Si au trait fericiti pana la adanci batraneti” – asa suna finalul multor povesti despre o ”ea” si un ”el” care au reusit, cel putin in acele povesti, sa atinga impreuna varsta batranetii. Si totusi, miturile si povestile cu care am crescut sunt demontate de realitatea concreta a cuplurilor si a familiilor – cupluri, familii, care nu reusesc sa inteleaga ce ii separa, de ce sunt in conflict, desi la inceput totul parea … perfect.
Fiecare om isi doreste sa comunice cu partenerul sau de viata intr-un mod sanatos, deschis, fara sa fie criticat, judecat sau acuzat ca intentiile sale sunt altele decat cele pe care le arata.
Si totusi, de cele mai multe ori, nu se intampla asa. Realitatea celor mai multe cupluri demonstreaza ca iubirea nu este de ajuns, si, ca pentru a fi hranita, mentinuta, are nevoie de foarte multe ingrediente – unul dintre acestea fiind comunicarea clara, sanatoasa.
Societatea in care traim promoveaza minciuni despre relatii, mituri care nu au legatura cu realitatea, mituri incarcate de neclaritati, astfel incat nu avem capacitatea de a fi obiectivi atunci cand ne alegem partenerul de viata, nu reusim sa avem asteptari rezonabile de la relatii, in schimb avem la dispozitie minciuni si asteptari nerealiste care ne pregatesc, mai mult ca sigur, pentru esec, reducand sansele de a avea relatii fericite.
Nu suntem intelesi, ascultati, nu ni se acorda atentie, insa ne surprindem ca si noi procedam  la fel cu partenerul de viata. Cu toate ca avem la dispozitie foarte multe mijloace de comunicare, totusi nu stim sa comunicam.
Experienta profesionala imi arata, din nefericire, ca cele mai multe cupluri ajung la separare/divort, tocmai din cauza faptului ca emotiile frumoase de la inceputul relatiei dispar foarte repede, avand calitatea de a fi vulnerabile si trecatoare, si ce ramane este o comunicare de cele mai multe ori deficitara, insotita de comportamentele celui de langa noi; comportamentul este unicul indicator prin care putem cuantifica nivelul pe care se afla partenerul de viata. Iar comportamentul partenerului de viata reflecta valorile sale. De cele mai multe ori, femeile sunt cele care isi dau seama ca aceste valori nu coincid cu valorile lor; in loc sa discute despre aceste diferente de valori – care nu de putine ori sunt uriase, continua astfel de relatii, initiind un joc al manipularii partenerului, incercand sa il schimbe prin aparitia unei sarcini, nu de putine ori, si ajungand sa accepte nu doar valori discutabile, ci si comportamente abuzive, violente.
Pentru cele mai multe persoane care se afla intr-o relatie sau care au intemeiat o familie, nevoia de comunicare autentica nu este implinita si se transforma, in timp, intr-o forma de comunicare toxica: sarcasm, ironie, razbunare, evitare, indiferenta, ignorare.
In urma unui sondaj realizat de consilieri maritali asupra problemelor care despart cuplurile, a fost alcatuita o lista a celor mai intalnite 10 probleme conjugale. Acestea sunt, totodata si ingredientele care, prin lipsa lor, ne arata foarte clar ca simpla rostire a lui ”te iubesc” si ca iubirea nu sunt de ajuns:
 1. Esecul in comunicare
 2. Lipsa obiectivelor si a intereselor comune (impartasite)
 3. Lipsa valorilor comune
 4. Incompatibilitatea sexuala
 5. Infidelitatea
 6. Pierderea bunei dispozitii in relatie
 7. Banii
 8. Conflictele in legatura cu copiii
 9. Consumul de alcool si de droguri
 10. Probleme legate de egalitatea dintre femei si barbati
 11. Parintii/Rudele
MITUL IUBIRII NECONDITIONATE
Minciunile despre iubire predomina, se vorbeste foarte, foarte des, despre iubirea neconditionata – o iubire inexistenta, fictiva, o expresie gresit interpretata si prin care cei mai multi inteleg ca sunt salvati de la a se responsabiliza in cupluri/familii. Nu, iubirea neconditionata nu inseamna lipsa asumarilor, a angajamentelor si a responsabilizarii in cuplu. Iubirea inseamna responsabilitate, inseamna angajament, inseamna asumare. Iubirea neconditionata este replica cea mai la indemana a celor care nu sunt dispusi sa depuna efort pentru o relatie si este iluzia in care au fost, si ei, atrasi – o singura fiinta ne poate iubi neconditionat in aceasta viata – mama.
Ori, partenerul de viata nu este o mama care are rolul de a educa si de a creste un adult; partenerul de viata este un om cu limitele sale, cu asteptarile si nevoile sale.
O iubire simbiotica intre parteneri, asa cum a fost iubirea dintre mama si bebelusul sau inainte de nastere, este doar un ideal la care adera, doar teoretic, cei care nu pot intelege ca iubirea nu este de ajuns; o iubire simbiotica este intotdeauna toxica, patologica, prin efectele pe care le produce pentru fiecare dintre parteneri.
Din pacate, in societatea in care traim, iubirea si ce inseamna ea, concret, cum ar trebuie sa fie simtita si cum arata o relatie de iubire, sunt subiecte tabu, neclaritatile sunt trecute cu vederea, in timp ce in sufletul tau tu stii ca ceea ce traiesti nu este, nici pe departe, iubire. Vom avea timp sa abordam acest subiect delicat, in timpul atelierelor taberei de psihologie si dezvoltare personala pentru femei, la Gura Diham, intre 6-9 AUGUST 2015. 
Comunicarea in cuplu sau in familie nu se rezuma doar la a vorbi, ci inseamna mai mult decat atat: inseamna transfer, impartasire a unor informatii, emotii, sentimente, mesaje, semnale, idei si chiar a unor sugestii si modalitati de imbunatatire a stilurilor de comunicare. La origine, semnificatia cuvantului ‘’comunicare’’  era comuniunea, impartasirea unei experiente semnificative.
In opinia mea, comunicarea inseamna impartasirea, cu curaj, a experientelor, a gandurilor, a sentimentelor. In cadrul unui cuplu, pot sa spun ca exista comunicare in masura in care cei doi parteneri reusesc sa impartaseasca intr-un mod sanatos aceste experiente, ganduri si sentimente.
Intr-un cuplu, mesajele care se strecoara printre cuvinte si gesturi si care lasa loc la interpretari, sunt atat de multe, mai ales ca acest proces al comunicarii are loc, in cea mai mare parte a sa, la  nivel inconstient. Raspundem, de cele mai multe ori, in mod inconstient, din obisnuinta. In cadrul cuplului, ar trebui sa ne facem o obisnuinta din a cultiva acele obiceiuri sanatoase care ne maresc abilitatea de a comunica cu partenerul nostru.
Consecintele comunicarii ineficiente dintre parteneri sunt chiar pierderea controlului, certurile din ce in ce mai frecvente, aparent din nimic, jigniri, acuzatii, invinovatiri in exces si fara legatura cu realitatea, violenta domestica si, nu de putine ori, divort.  
In cuplurile in care exista si copii, situatia este mult mai delicata pentru acestia, rasfrangandu-se asupra vietii lor emotionale, scolare si sociale.
Exista modalitati sanatoase prin care femeile pot gestiona in mod constient conflictele din relatii, astfel incat sa poata trai fericite pana la adanci batraneti alaturi de partenerul ales, daca asta si-au propus impreuna. Despre toate aceste aspecte, vom discuta pe larg in timpul taberei SENS – tabara de psihologie si dezvoltare personala dedicata femeilor, eveniment ce va avea loc si in acest an tot la Gura Diham – locul care ne primeste mereu cu caldura, cu bucurie.
Detaliile taberei sunt aici: http://www.minunemica.eu/sens-bootcamp-pentru-femei-6-9-august-gura-diham/
PRET REDUS PENTRU ACHITAREA AVANSULUI DE 50% PANA LA 30 IUNIE
Inscrierile sunt deschise si te astept cu mult drag alaturi de noi!
Femeile care au participat pana acum la cele cinci editii ale programului SENS, au reusit sa iasa din scenariile suferintei, au reusit sa paraseasca zona nefericirii, a depresiei si anxietatii, si sa paseasca incet, dar sigur, in spatiul mai luminos al vietii – al vietii lor. Le multumesc tuturor pentru increderea acordata si ma bucur din tot sufletul pentru ca au cautat, unele dintre acestea cu timiditate, altele cu un mare curaj, usa de iesire din calatoria numita ”suferinta”. Ma bucur enorm pentru ca au gasit calea catre o viata psihica echilibrata, catre relatii frumoase si sanatoase, pentru ca au gasit parteneri de viata care sa le iubeasca, sa le respecte, sa le aprecieze si sa le admire. Ma bucur pentru ca aceste femei au invatat sa nu se (mai) teama de iubire, de singuratate sau de saracie si pentru ca acum isi traiesc viata frumos, avand curajul de a-si implini visele.
Pentru ca am primit solicitari speciale, o buna parte din programul taberei SENS din acest an se va concentra pe urmatoarele teme de interes pentru participantele carora te invit sa te alaturi:
– femeia si frica de singuratate,
– femeia si frica de imbatranire,
– relatii de cuplu – intre normalitate si patologie,
– cuplul ca relatie psihologica
– fidelitate, infidelitate, sexualitate, senzualitate in cuplu
– sacrificiul si compromisul, minciuna si manipularea in relatii,
– violenta si abuzul in relatii,
– singuratea in doi,
– relatia cu parintii si modul in care ne influenteaza alegerile,
– frica de saracie si cum te poate bloca in relatii toxice,
– cariera si viata personala,
– cariera si relatia de cuplu,
– angajamente, responsabilitati si asumarea acestora in relatii.
Experientele taberelor anterioare au fost cu totul aparte, am cunoscut Femei extraordinare si abia astept sa cunosc si urmatoarele Suflete ce vor veni alaturi de noi! 
Cu drag,
Mona Georgescu, psiholog 
timelinesens3.jpg
*Nota: Conform Legii nr. 8/1996 privind proprietatea intelectuala, reproducerea sau preluarea acestui text, prin mijloace mecanice sau electronice, partial sau in intregime, este interzisa.

0


About the Author:

Iti multumesc pentru ca ai ales sa iti petreci o parte din timp pe site-ul minunemica.eu - site de psihologie, dezvoltare personala si educatie relationala. Te astept in continuare cu articole personale si workshop-uri, si, de asemenea, cu recomandari de carti si de evenimente. Sper ca tot ceea ce vei gasi pe acest site sa iti fie cat se poate de util! De asemenea, putem lucra impreuna online - via Skype, daca iti doresti sa initiezi un demers individual de consiliere. Profilul meu profesional complet si oferta de servicii de consiliere pot fi accesate aici: www.minunemica.eu/cine-scrie/. Alese ganduri, cu drag, Mona Georgescu

Add a Comment