Esti mai mult decat ceea ce gandesti si crezi despre TINE

Relatiile se sprijina pe cuvinte si pe comportamente, mai mult decat pe emotii

Relatiile se sprijina pe cuvinte si pe comportamente, mai mult decat pe emotii


Relatiile de cuplu se sprijina pe cuvinte si pe comportamente, mai mult decat pe emotii. Cuvintele sunt necesare pentru a comunica (informatii, nevoi, etc.), insa insuficiente pentru a crea relatii sanatoase.
Cu toate ca traim intr-o lume conectata la diverse retele de socializare prin intermediul carora partenerii de cuplu comunica atunci cand nu sunt impreuna in timpul zilei, comunicarea lor lasa mult de dorit, iar ei nu se simt conectati emotional.
In cadrul unui cuplu, partenerii incep, din ce in ce mai acut, sa simta lipsa de conectare emotionala. A nu te simti conectat in cuplu, inseamna ca nevoia de a apartine nu iti este satisfacuta, nevoia de a fi recunoscut, vazut, auzit si acceptat nu iti sunt recunoscte si satisfacute. Iar asta duce la declinul cuplurilor. 
‘’Daca vom sti sa cerem, sa daruim, sa primim si sa refuzam atunci vom putea propune relatii creative; in caz contrar, vom propune relatii infantilizante’’ spune psihosociologul Jacques Salome, creatorul metodei E.S.P.E.R.E. (Energie Specifica pentru o Ecologie Relationala Esentiala)
In cupluri, in familii, oamenii isi doresc sa se simta conectati, sa comunice autentic si sa fie vazuti, auziti, ascultati, acceptati. Din nefericire, cei mai multi parteneri nu stiu sa faca astfel de cereri, nu stiu sa isi exprime nevoile si nici nu si le cunosc, nu reusesc sa comunice, reusesc sa isi limiteze singuri comunicarea la o insiruire de cuvinte. Se intampla si in viata reala, nu doar in cea virtuala: in cupluri, intre prieteni, la birou, se intampla oriunde – oameni care vorbesc, insa nu comunica.
De exemplu, cunoastem toti doua dintre ”argumentele” pe care multe cupluri le folosesc atunci cand ajung in situatii problematice: ”nu sunt perfect” si ”lipsa de comunicare”.
Nu, nu absenta perfectiunii si nici lipsa de comunicare nu sunt vinovate, ci confuzia intre sentimente si relatii, ignorarea repetata a nevoilor celuilalt, necunoasterea modalitatilor sanatoase de comunicare si absenta dorintei de a invata astfel de modalitati sanatoase de comunicare.
Pe scurt, principiile de baza in metoda E.S.P.E.R.E. sunt urmatoarele:
a cere – presupune sa poti sa stabilesti o reciprocitate si in acelasi timp sa iti asumi riscul ca vei fi refuzat sau combatut
a da – a oferi gratuit, fara asteptari ulterioare
a primi – presupune sa vezi diferentele si sa te deschizi imprevizibilului,
a refuza – a spune NU, a te afirma, a te pozitiona diferit, acceptand diferenta fata de celalalt, in libertatea lui de a fi; a refuza inseamna a declina, a reporta, a nu condamna; a nu accepta cererile celuilalt, mai ales daca sunt generatoare de resentimente.
Pentru a preveni conflicte si pentru a putea comunica in mod armonios, este bine ca fiecare om sa invete sa se raporteze in mod sanatos la comunicare, sa se pozitioneze in mod constient in procesul comunicarii: cel care comunica este raspunzator de ceea ce comunica, iar cel cu care comunica este raspunzator de ceea ce intelege.
Pe parcursul celor patru zilei ale bootcamp-ului integrativ de psihologie si dezvoltare personala pentru femei – SENS, care tocmai s-a incheiat – am lucrat foarte mult pe relatii: relatii de cuplu, relatii cu parintii (in special cu mama), relatii de familie. Voi reveni in curand cu impresii si fotografii de la SENS 7 – a fost un eveniment plin de experiente deosebite, un eveniment cu sens. Multumesc dragelor mele cursante pentru implicarea profunda de care au dat dovada si pentru increderea cu care au venit alaturi de mine si in acest an, la SENS. Cu ajutorul tehnicilor invatate la SENS si cu ajutorul instrumentelor primite, fiecare femeie poate incepe sa isi faca ordine in viata si in relatii, asa cum are nevoie. Urez fiecarei cursante drum frumos prin viata, drum cu SENS!
Aminteste-ti ca iti doresti sa te simti conectata emotional cu partenerul tau, sa comunici, sa fii auzita, vazuta, inteleasa, acceptata. 
Aminteste-ti, de asemenea, ca iti doresti doar relatii creative, sanatoase si ca poti sa refuzi, poti sa spui NU – iar relatiilor infantilizante chiar trebuie sa le spui NU. Daca esti intr-o relatie cu potential abuziv sau disfunctionala, toxica, trebuie sa ai curaj sa ii spui partenerului tau, atunci cand este cazul: ”Nu iti accept cererile/propunerile/comportamentul/limbajul – le declin, pentru ca nu sunt despre mine, sunt despre tine. Si esti obligat sa ti le corectezi, daca vrei sa continuam relatia noastra”.
Mona Georgescu,
Psiholog clinician de orientare psihanalitica
Consilier NLP integrativ pentru Femei
Trainer Dezvoltare Personala
 
0


About the Author:

Iti multumesc pentru ca ai ales sa iti petreci o parte din timp pe site-ul minunemica.eu - site de psihologie, dezvoltare personala si educatie relationala. Te astept in continuare cu articole personale si workshop-uri, si, de asemenea, cu recomandari de carti si de evenimente. Sper ca tot ceea ce vei gasi pe acest site sa iti fie cat se poate de util! De asemenea, putem lucra impreuna online - via Skype, daca iti doresti sa initiezi un demers individual de consiliere. Profilul meu profesional complet si oferta de servicii de consiliere pot fi accesate aici: www.minunemica.eu/cine-scrie/. Alese ganduri, cu drag, Mona Georgescu

Add a Comment