Esti mai mult decat ceea ce gandesti si crezi despre TINE

Rabindranath Tagore: Orgoliul nu a suferit niciodată ciocnirea cu lumina infinitului

Rabindranath Tagore: Orgoliul nu a suferit niciodată ciocnirea cu lumina infinitului

Rabindranath Tagore  (1861 – 1941) a fost un scriitor şi filosof indian din provincia Bengal, supranumit Sufletul Bengalului şi Profetul Indiei moderne, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1913.

Provine dintr-o famile de artişti şi reformatori sociali şi religioşi, opuşi sistemului castelor şi favorabili unei ameliorări a condiţiei femeii indiene. A început să scrie poezii încă de la vârsta de 17 ani. Operele sale au fost scrise în dialectul bengali, pe care Tagore le traducea el însuşi în limba engleză. A scris poezii, povestiri, romane, drame şi eseuri filosofico-pedagogice. Opera sa literară cea mai faimoasă este culegerea de poezii „Grădinarul“ sau „Ofranda lirică“ (1913). Scrierile sunt pătrunse de o adâncă religiozitate şi reflectă admiraţia pentru natură şi pentru patria sa, India. (informatii preluate de pe site-ul wikipedia.com)

”Toate lucrurile din lume îmi par inepuizabile. Ce mi-a plăcut odată, îmi place totdeauna, şi în fiecare zi îmi pare la fel de nou şi uimitor. Pot să-l mângâi cât vreau, fără să-l tocesc.

Dimpotrivă, fiecare atingere a mea îi dăruie o strălucire şi mai mare. Această strălucire nu este şarjată, nici exagerată. Detest falsa exagerare. Pot să văd clar toate aspectele reale ale lucrurilor, dar, în ciuda tuturor părților negative, ele îmi sugerează un mister diafan, care se înalță deasupra micimii şi contradicțiilor lor.

Cu trecerea anilor şi cu înmulțirea experiențelor, uimirea mea față de acest mister nu scade, ci creşte şi asta mă bucură din ce în ce mai mult.

Astfel, în fiecare zi constat din nou că oamenii datorită cărora mă simt fericit nu sunt neînsemnați. Ei închid în sine adevărul şi fericirea eternă.

Când spun acestui lucru pe nume, mulți se miră. Dacă experiențele propriilor vieți nu le-au revelat acest sentiment, numai prin cuvinte nu pot să-i fac să-l simtă. Ei s-au îngrădit între limitele unor coduri mărunte şi stau foarte liniştiti, crezând că tot universul se află în cadrul închisorilor lor.

Orgoliul nu a suferit niciodată ciocnirea cu lumina infinitului. E indiscutabil faptul că sunt fericiți. Dar, dacă există un lucru care se numeşte spirit, atunci se poate spune cu sigurantă că el nu doreşte o atare fericire.

Când bucuriile mărunte ale vieții cotidiene nu te mai satisfac și când dobândeşti libertatea sufletească pe calea suferinței, numai atunci înțelegi că există şi un spirit în tine şi că el se distinge cu totul de toate celelalte lucruri lumeşti.”

Rabindranath Tagore – ”Scrisori rupte”, Editura Cununi de Stele

Carmen Musat Coman – multumesc pentru carte si pentru frumusetea gandurilor lui Tagore!

0


About the Author:

Multumim pentru interesul acordat recomandarilor de carti si de evenimente. Materialele extrase din carti pe care le vei gasi pe acest site, sunt puse la dispozitie prin amabilitatea editurilor partenere ale site-ului MinuneMica.eu si se afla sub protectia drepturilor de autor si a legii copyright-ului. Conform Legii nr. 8/1996 privind proprietatea intelectuala, reproducerea sau preluarea partiala sau integrala a acestor materiale prin mijloace mecanice sau electronice, este interzisa. De asemenea, mai multe informatii despre evenimentele asupra carora te poti informa pe acest site, poti obtine de la organizatorii acestora, ale caror coordonate le gasesti in materialele de promovare.

Add a Comment