Esti mai mult decat ceea ce gandesti si crezi despre TINE

Insomnie … somn usor! (II)

Insomnie … somn usor! (II)

Cateva dintreaspectele implicate in schimbarea atitudinii fata de situatiile de viata cu care ne confruntam si care trebuie – si merita – cultivate sunt:

Controlul mintii

„Mintea este un obicei. Mintea nu poate renunta la vechile ei obiceiuri, mintea vrea sa controleze modul tau de viata, vrea sa stie tot ceea ce se petrece. Nu trebuie sa se intimple nimic care sa fie mai presus de ea; totul trebuie sa fie sub controlul ei. Mintea este un mare controlor.Tot ceea ce este semnificativ, tot ceea ce este magnific, se gaseste dincolo de minte.”

– Osho –

Mintea nu se odihneste niciodata, chiar si in timpul somnului, cerne evenimentele de peste zi, analizeaza, face comparatii si da ordine.

Trebuie sa invatam sa ne controlam mintea. „Strunirea” emotiilor va fi dupa aceea mult mai accesibila. Cand ne confruntam cu situatii dificile, aparent absurde, nefaste, ciudate,  tentatia mintii este sa raspundem provocarilor, insa ce-ar fi daca am incerca sa schimbam tiparul de reactie cu altul, in care sa apasam butonul „pauza” si sa intram in alta stare, comparabila cu cea de vid mental.

Acest „switch” ne va ajuta sa depasim momentele dificile, sa ne stapanim mai usor impulsurile, si sa ne mentinem intr-o stare pozitiva de incredere in sine si multumire.

Intelepciunea si discernamantul

Sunt doua dintre „ingredientele” care ne ajuta sa privim lucrurile, evenimentele, fiintele si viata cu detasare si sa ne pastram o stare egala, sa intelegem care este rostul tuturor evenimentelor si sa punem pret numai pe lucrurile care merita cu adevarat.

Din orice lucru sau situatie aparent negativa, stim deja ca poate sa se intample ceva pozitiv – si de cele mai multe ori asa si este.

Buna dispozitie, simtul umorului

„Este necesara numai putina atentie pentru a vedea: viata este – cu adevarat – un urias hohot de ras. Cei care devin tacuti si fericiti se alatura acestui hohot de ras. Va cer sa gasiti momente in care sa radeti din toata inima. Rasul va deschide o mie si unul de trandafiri in interiorul tau”
– Osho –
 

Simtul umorului este o trasatura pozitiva care, alaturi de alte calitati fundamentale, caracterizeaza starea de intelepciune. Umorul este un mod miraculos de a produce rasturnari spectaculoase de situatie in viata noastra mai ales atunci cand ne confruntam cu momente dificile sau conjuncturi defavorabile.

„Umorul este agerimea spiritului.”
– Dostoievski –
 

Umorul are o veritabila forta alchimica, ne ajuta sa fim mereu spontani si deschisi fata de viata.

Trebuie evitate insa ironia si sarcasmul – nu au nimic in comun cu umorul.

O disciplina spirituala si credinta ferma in forma superioara de inteligenta, Dumnezeu este o ancora care ne mentine conectati la stari elevate si la increderea in propriile resurse, in viitor si in dreptatea divina.

Premisele unei stari de multumire interioara si de echilibru  sunt sustinute de:

  • convingerea ca, indiferent de modul in care ne raportam la o situatie, viata este dreapta si fiecare primeste ceea ce merita
  • ca Divinitatea stie exact ceea ce avem nevoie
  • ca ceea ce primim, ceea ce ni se ofera, este intr-adevar ceea ce ne trebuie pentru evolutia noastra

Prin practicarea unei discipline spirituale, vom reusi nu doar sa  ne curatam mintea, dar si sa dobandim o forta spirituala, la fel cum o oglinda murdara isi recupereaza puterea de a reflecta imagini atunci cand e curata – mintea din care au fost eliminate impuritatile dobandeste capacitatea de a reflecta adevarul spiritual cel mai elevat.

Daca reusim sa cultivam aspectele sus-mentionate, vom putea experimenta sentimentul profund liniste interioara, de centrare si limpezime a mintii si vom simti alinierea aspectelor spirituale cu cele ale vietii de zi cu zi.

Fiind deschisi si receptivi fata de aceste ancore pe care ni le putem crea pentru diferite situatii de viata, ne putem cunoaste mai bine pe noi si ii putem cunoaste pe cei din jur, le putem cuantifica actiunile sau intentiile. Trebuie sa fim constienti ca avem resurse si rezerve extraordinare, pe care inca nu le-am explorat si de care nu suntem constienti, dar putem fi siguri ca in situatii limita, acestea ne vor ajuta sa depasim momentul.

Prin autodisciplinare constienta vom putea gasim forta de a ne concentra pe gasirea ancorelor si de a inlatura orice gand parazit; putem obtine sau amplifica aceasta forta prin actiune responsabila, prin antrenament si echilibru.

Sa intelegem ce inseamna somnul

Masurarea undelor cerebrale prin electroencefalograma a dus la descoperirea a patru stari de constiinta sau stari psihofiziologice diferite:

  • somnul adanc (sau somnul delta), cand organismul se odihneste si se reface cel mai mult
  • starea de vis –  somnul REM (somnul in care apar “rapid eye movements” – miscari oculare rapide)
  • somnul usor (superficial) – ocupa cea mai mare parte a noptii si apare dupa ce primele doua stari de somn au luat sfarsit
  • starea de veghe –  starea in care ne aflam in cea mai mare parte a zilei

Aceste stari tind sa alterneze la fiecare individ, in fiecare interval de 24 de ore, in functie de anumite ritmuri regulate.

Mona Georgescu

 

 

 
0


About the Author:

Iti multumesc pentru ca ai ales sa iti petreci o parte din timp pe site-ul minunemica.eu - site de psihologie, dezvoltare personala si educatie relationala. Te astept in continuare cu articole personale si workshop-uri, si, de asemenea, cu recomandari de carti si de evenimente. Sper ca tot ceea ce vei gasi pe acest site sa iti fie cat se poate de util! De asemenea, putem lucra impreuna online - via Skype, daca iti doresti sa initiezi un demers individual de consiliere. Profilul meu profesional complet si oferta de servicii de consiliere pot fi accesate aici: www.minunemica.eu/cine-scrie/. Alese ganduri, cu drag, Mona Georgescu

Add a Comment