Esti mai mult decat ceea ce gandesti si crezi despre TINE

Femeile si teama de inaintare in varsta

Femeile si teama de inaintare in varsta


 Draga mea Cititoare,
”Frumusetea unei femei creste cu trecerea anilor” spunea Audrey Hepburn. Si totusi, celor mai multe femei le este teama tocmai de aceasta trecere a anilor. Un subiect delicat si provocator, in acelasi timp: teama de inaintare in varsta. O teama care este din ce in ce mai frecventa si ascunde, in foarte multe situatii si in moduri cat mai subtile, anxietatea in fata mortii …
Asa cum probabil deja stii, in luna octombrie a anului trecut am devenit colaborator al revistei Psychologies – colaborare ce a inceput cu  analiza psihologica a femeii, pe grupe de varsta – mi-a placut foarte mult tema propusa si stiu ca articolul a ajuns la cat mai multe femei! In articolul din revista online, ai gasit deja informatiile necesare intelegerii problemelor emotionale cu care te confrunti, in functie de palierul de varsta pe care te afli.
Astazi am placerea sa te anunt ca, in cadrul colaborarii cu revista Psychologies, urmatorul articol scris pentru editia de tipar a lunii ianuarie 2016 – are un alt subiect important pentru toate femeile: teama de imbatranire. Un subiect nu foarte confortabil pentru cele mai multe femei, un subiect ce trebuie privit – insa – in fata, pentru a putea fi acceptat si integrat.
Mai des intalnita la femei decat la barbati, teama de imbatranire este doar una dintre temerile pe care incepem sa le constientizam si care amplifica sau atrage dupa sine alte frici, activand o avalansa de probleme pana atunci aparent inexistente. 
In viteza cu care se deruleaza viata in perioada pe care o traversam, ajungem sa ne dam seama ca imbatranim nu in timp ce imbatranim, ci constientizam acest aspect doar cu anumite ocazii: aniversarile personale sau ale celor dragi, de exemplu.
Pentru cele mai multe femei care se confrunta cu teama de imbatranire, inaintarea in varsta pare a avea legatura cu respingerea, cu insingurarea, cu izolarea, cu frica de boala sau cu frica de saracie. Mai poate avea legatura cu faptul ca in urma lor nu ramane nimic – si ma refer la acele femei care nu au copii.
Insa astfel de temeri secundare duc, de multe ori, la luarea unor decizii proaste, cu impact negativ in prezent, cum ar fi: alegerea unor parteneri de viata nepotriviti, ramanerea in relatii toxice, consumul de alcool, de droguri, tulburari alimentare, operatii estetice, tulburari obsesiv-compulsive, obsesii fata de anumiti barbati, depresie, anxietate, etc.
Cum facem fata si care sunt semnele care ne indica faptul ca ne confruntam cu aceasta teama de imbatranire?  Ce efecte are teama de imbatranire? Cum si cand se manifesta criza varstei mijlocii la femei si care sunt acele praguri de varsta care ne marcheaza viata si feminitatea? In ce capcane ne arunca frica de imbatranire?
Despre toate acestea, te invit sa citesti in editia de ianuarie a revistei Psychologies – editie ce poate fi cumparata de la chioscurile de ziare.  Articolul are la baza atat experienta profesionala a lucrului in cabinet, online sau in tabara SENS, cu femei care se confrunta cu aceasta teama, cat si experienta personala de viata.
Teama de imbatranire este, de asemenea, unul dintre subiectele pe care vom lucra si la editia din 2016 a retreat-ului SENS – un retreat de psihologie si dezvoltare personala pentru femei. Voi anunta in cursul lunii ianuarie detaliile editiei din 2016, editia cu numarul 7.  Editia nr.6 a fost remarcabila pentru toate participantele si abia astept sa cunosc participantele din 2016! 
Multumesc frumos, Catalina Andreea Cristescu, pentru invitatia de a colabora din nou cu revista Psychologies! Ma bucur pentru ca incepem anul 2016 impreuna 🙂 
Draga mea cititoare – indiferent de varsta pe care o ai – pentru anul 2016 iti doresc din tot sufletul sa ajungi sa te cunosti din ce in ce mai bine, sa fii fericita cu propria persoana, sa te definesti cat mai asumat, sa faci alegeri cat mai bune pentru tine, iar sufletul sa iti fie in Armonie – este tot ce conteaza!
Te imbratisez cu mult drag,
Mona Georgescu
Psiholog clinician de orientare psihanalitica
Consilier NLP integrativ pentru Femei
Trainer Dezvoltare Personala

captura psychologies

0


About the Author:

Iti multumesc pentru ca ai ales sa iti petreci o parte din timp pe site-ul minunemica.eu - site de psihologie, dezvoltare personala si educatie relationala. Te astept in continuare cu articole personale si workshop-uri, si, de asemenea, cu recomandari de carti si de evenimente. Sper ca tot ceea ce vei gasi pe acest site sa iti fie cat se poate de util! De asemenea, putem lucra impreuna online - via Skype, daca iti doresti sa initiezi un demers individual de consiliere. Profilul meu profesional complet si oferta de servicii de consiliere pot fi accesate aici: www.minunemica.eu/cine-scrie/. Alese ganduri, cu drag, Mona Georgescu

Add a Comment