Esti mai mult decat ceea ce gandesti si crezi despre TINE

Dakini – o muza dansatoare

Dakini – o muza dansatoare

“Nu este moarta lumea zeilor si a spiritelor ascunse ale Naturii,
sunt moarte inimile voastre”.

– Goethe –

Alaturi de Frumoasa Tara Verde si de Tripura Sundari – Frumoasa celor Trei Lumi, in seria de divinitati adorate in budismul tibetan, un loc special este ocupat de Dakini – entitati feminine care au rolul de initiatoare pentru aspirantii caii spirituale.

“Dakini” este o alta ipostaza a spiritului feminin in budismul tibetan si inseamna “Dansatoare a cerului” sau “Zana Norilor”, forma occidentala corespondenta a dakinilor reprezentand-o ingerii – mesageri intre noi si indrumatorii din Inalturi.

Ideea pe care Occidentul a creat-o despre semnificatia ingerilor – aceea ca sunt entitati celeste care zboara in cer si vin pe pamant in ajutorul oamenilor, ajutandu-i si inspirandu-i –  este similara cu ideea de dakini, care inspira oamenii si  sunt dedicate Adevarului.

Conform traditiei budiste, Dakini se pot intrupa ca oameni si sunt numiti Dakini pamanteni.

In timpul meditatiei, Dakini ne arata nivelurile realizarilor personale – ca aspiranti pe drumul Cunoasterii – precum si aspecte care tin de:

 • punctul de intalnire al mintii si al corpului
 • constientizarea aspectului sacru al corpului
 • taramul imaginar in care ajungem prin intermediul meditatiei

Forme si semnificatii

Budismul tibetan este cunoscut pentru varietatea si bogatia simbolurilor sale, iar Dakini este chiar una dintre cele mai misterioase zeitati:

 • cand apare in forma sa alba (Dakini White) – este expresia puritatii si a intelepciunii divine,
 • cand apare in forma sa neagra (Black Dakini) – reprezinta vidul, cerul fara stele, nimicul (absenta Ego-ului si a atasamentelor),
 • cand apare in forma sa de culoare rosie (Red Dakini) – reprezinta linistea si pacea mintii.

Dakini au fost definite in multiple moduri: “spirite feminine blande”, “zane”, “zeite ale Intelepciunii”, insa pentru practicantul budismului, Dakini sunt manifestari in forma feminina care apar pentru a oferi ajutor – pot aparea ca fecioare de o rara frumusete, caracterizate de calm sau, dimpotriva, de violenta si salbaticie.

Cand imaginea este caracterizata de violenta, Dakini ia aceasta forma pentru a ajuta aspirantul sa treaca peste obstacolele care apar pe calea progresului spiritual (propriile atasamente, tipare de gandire si de comportament , Ego-ul foarte puternic). In aceasta ipostaza, Dakini poate fi comparat cu “Ingerul Rau” din gandirea occidentala

Cum ii putem recunoaste?

Dakini pot fi printre noi – oameni care, prin carisma lor, sunt atat de fermecatori, incat se fac placuti cu mare usurinta, sunt devotati unor scopuri inalte, sunt dezinteresati si  toate interventiile lor sunt, in general, pozitive.

Exista si corespondentul masculin al acestor Dakini – Daka, si, conform traditiei budiste, spiritul feminin al aceste zeitati este celbrat in fiecare a 25-a zi a unui ciclu lunar, iar aspectul masculin in a 10-a zi.

Cum ne ajuta Dakini?

In primul rand, aceasta muza din Inalturi, protectoare a Adevarului si Intelepciunii, va ajuta cautatorul prin accelerarea intuitiei si a starii de flux, favorizand acestuia accesul pe calea catre adevar, catre cunoastere. De asemenea, prin viziunile si inspiratia divina, sprijina demersul oricarui incepator aflat pe drumul Cunoasterii si Evolutiei psiho-spirituale.

Putem dialoga deschis cu aceste Dakini, asa cum dialogam cu ingerul nostru pazitor.

Ele ne ajuta prin viziuni si inspiraţie. Desi putem fi inspiraţi de catre o Dakini, aceasta muza va ramane langa noi un timp indelungat, daca aplicam in viata de zi cu zi ceea ce ne-a invatat.

Mintea occidentala va deslusi cu greu interventia divina din viata sa, dar cand acest lucru s-a realizat, inima se deschide si Universul se reconfigureaza .

Intrucat se straduiesc sa ne distruga credintele limitative si obiceiurile de care suntem legati – care ne-au creat, fiecaruia, o zona de confort –  Dakini pot parea imprevizibile, ne pot crea stari de confuzie, in intentia lor de a ne indica drumul spre adevar, de a ne deschide inimile si sufletele catre ceea ce este cu adevarat important.

Intrucat forma sub care poate sa apara nu ne este intotdeauna clara, o consecinta – aparent fireasca – este aceea de a te indragosti de Dakini. Inspirand un sentiment de iubire pura si semnificaţii mult mai inalte, mesajul acestor muze poate sa creeze confuzie si sa fie gresit interpretat – dar in aceasta situatie Dakini va mai face doar cel mai simplu  lucru posibil –  se va retrage si va pleca de langa noi, intrucat invitatia sa a fost doar sa ne indreptam pe calea Adevarului, nu sa ne lasam ghidati de fantezia noastra pamanteana. A da un sens gresit relationarii cu Dakini, inseamna a pierde tocmai invataturile pentru care a venit in viata noastra.

Confuzia si deziluziile create de contactul cu Dakini pot duce la indoieli si chiar la indepartarea de aparenta lor agresivitate.

Cel aflat la inceputul demersului sau de cunoastere si transformare interioara, poate fi speriat de schimbarile pe care trebuie sa le faca si poate avea indoieli mari in ceea ce priveste compasiunea si iubirea pura a acestor mesageri.

Intrucat Dakini reprezinta o forma de manifestare a Adevarului si a Gratiei Divine,  atunci cand ne alaturam lor, se bucura si sarbatoresc acest lucru dansand in Inalturi.

Mona Georgescu

 

7


About the Author:

Iti multumesc pentru ca ai ales sa iti petreci o parte din timp pe site-ul minunemica.eu - site de psihologie, dezvoltare personala si evolutie psihospirituala. Te astept in continuare cu articole personale si workshop-uri, si, de asemenea, cu recomandari de carti si de evenimente. Iti doresc sa te bucuri de tot ceea ce vei gasi in acest spatiu destinat Sufletului - pentru a reflecta, pentru a intelege, pentru a iubi. Alese ganduri, cu drag, Mona Georgescu

Discussion

 1. Doina Panica  February 2, 2011

  SUPER FRUMOS

  (reply)
  • Mona Georgescu  February 2, 2011

   Doina,
   Ma bucur ca ai facut cunostinta cu Dakini – chiar poate fi o buna calauza.
   Pe curand, cu drag

   (reply)
 2. anna  February 2, 2011

  Frumos si interesant,mi-a facut placere !:*

  (reply)
 3. Zana Norilor  February 2, 2011

  🙂 asa e… am cunoscut-o si ma ghideaza. Multumesc, Mona, pentru cercetarile tale ingeresti!

  (reply)
 4. StareaDeTine  February 2, 2011

  Oricum le-am spune si indiferent de credinta fiecare dintre noi avem de a face, voluntar si mai ales involuntar cu aceste “muze” sau “muzi”. 🙂 Sunt frumosi cand ne inspira si aspri cand ne pun intrebari, cand ne ridica “probleme”. Raman cei care formeaza si uneori o fac atat de inconstient. Poate si acest lucru tine de Minune.

  Namaste!
  StareaDeTine

  (reply)
 5. Napocel  February 2, 2011

  Inspirația, imaginația ne sunt practic alimentate, susținute de Dakini și Daka. Un îndemn de la Marii Îndrumători prin Dakini și Daka să fim deschiși, darnici, creativi, veseli. Mai exact dacă am-nțeles bine: Dakini și Daka sunt vitaminele oferite de Îndrumători nouă; vitamine cu efect de intensificare a creativității și veseliei noastre. Niște vitamine binevenite-n lumea de astăzi.
  N-am știut de Dakini și Daka. Sunt uimit de planul invizibil multora dintre noi, plan în care văd că desfășoară o activitate intensă. Mi-a plăcut acest aspect.
  Să crezi,
  Arthur

  (reply)
  • Mona Georgescu  February 2, 2011

   Anna,
   StareaDeTine,
   Zana Norilor,
   Napocel,
   Ma bucur ca sunteti receptivi la prezentele nevazute din vazduh si sunt convinsa ca si ele ne observa atent 🙂
   Zana Norilor cu siguranta stie mai bine decat noi.
   Pe curand, cu drag

   (reply)

Add a Comment