Esti mai mult decat ceea ce gandesti si crezi despre TINE

Daca incepi curatenia de primavara …

Daca incepi curatenia de primavara …


Am asistat, la un moment dat, la o discutie interminabila si foarte incendiara a unui cuplu in aparenta matur. Ea il ruga pe el sa o ajute la curatenia de Paste, el nu prea dadea semne ca s-ar grabi sa ofere acest ajutor, ba chiar parea deranjat ca a aparut, din nou, aceasta solicitare. Discutia a degenerat cu mare usurinta, astfel incat am asistat la scoaterea la suprafata a tuturor ”gunoaielor” emotionale pe care acel cuplu le-a ascuns sub ”presul” casniciei, mai bine de 20 de ani! Si asta, pornind de la o aparent banala initiativa a curateniei de primavara …

Poate ca scandalul si  tensiunile generate de acesta vor duce, pentru acest cuplu, acolo unde este nevoie sa ajunga fiecare dintre parteneri: la recunoasterea adevaratelor mize ale continuarii relatiei ca un cuplu conflictual si, in acelasi timp, la curatenia interioara personala care se reflecta in curatenia exterioara si in curatenia casei pe care o impart impreuna.

O buna parte a relatiilor de cuplu pe care se intampla sa le observ prin prisma meseriei mele, au ca miza obtinerea atentiei, a grijii celuilalt. O alta parte a relatiilor – mult mai semnficativa, cantitativ, din pacate – au ca scop obtinerea banilor celuilalt, a anumitor avantaje printre care o locuinta, acceptarea sociala, un statut social de ”femeie maritata” sau ”barbat la casa lui” si ”intrarea in randul lumii” sunt mereu amintite. 

Acesta este tabloul trist al unei iubiri interesate, o ”iubire” ce contine manipulari, santaj, si, poate intr-o si mai mare masura, frustrari, dezamagiri si o mare nefericire in doi. Toate scoase la suprafata de … o banala propunere de curatenie de primavara.

Nimeni nu isi poate face curatenie in propria casa daca nu priveste mai intâi in faţă gunoiul. Daca doresti sa iti faci curatenie intr-o camera, tu incepi intotdeauna prin a privi cu atentie tot ce exista in ea.

Unele lucruri iti trezesc amintiri frumoase, asa ca le privesti cu incantare, le stergi de praf si le dai o noua stralucire. Altele trebuie reparate, asa ca iti propui sa faci acest lucru.Unele obiecte nu iti mai folosesc la nimic, asa ca trebuie aruncate. In aceasta categorie intra vechile ziare si reviste, sau vasele folosite din carton, pe care le poti arunca pe loc la cosul de gunoi, fara prea multe emotii.  Nu ai niciun motiv sa te infurii atunci cand iti faci curatenie in camera.

La fel se petrec lucrurile si atunci cand iti faci curatenie in casa mintii. Nu ai niciun motiv sa te infurii pentru ca anumite convingeri trebuie aruncate la cosul de gunoi. Arunca-le cu aceeasi seninatate cu care arunci resturile alimentare dupa ce ai terminat de mancat.

Cine mai sta sa caute prin cosul de gunoi pentru a recupera resturile alimentare de ieri si pentru a-si prepara cina de astazi?

In mod similar, ce rost are sa cauti prin resturile mentale de altadata pentru a recrea experientele de maine?” (Louise Hay, ”Poti sa-ti vindeci viata, Editura Adevar Divin)

A face curatenie in interior … nu este insa intotdeauna usor si depinde cat de mult esti motivat sa faci asta, cat de mult te mobilizezi, cat de mult ai constientizat ca nu iti mai place viata ta asa cum este, ca ai ajuns sa te invarti intr-un cerc aproape patologic, ca iti faci singur rau daca nu te opresti si daca nu schimbi directia in care iti investesti energia.

Aminteste-ti ca, de cele mai multe ori, atunci cand faci curatenie in dulapul cu haine, iti este destul de greu sa renunti la diverse obiecte vestimentare pe care nu le-ai mai purtat demult, doar-doar le mai porti la un moment dat, sau care te leaga, emotional de cineva, sau ai schimbat stilul si ai renuntat sa le mai porti … astfel incat, de la an la an, atunci cand mai arunci o privire prin dulap, le regasesti, te uiti la ele, te miri ca le-ai regasit, si, de cele mai multe ori, le muti pe alt raft – nu vrei sa ”scapi” de ele, stiind ca oricum nu iti mai folosesc la nimic.

Poti extinde intentia de a scapa de lucruri care nu iti mai folosesc, la tot felul de obiecte adunate in casa si care nu isi mai justifica prezenta, invadandu-ti spatiul, trezindu-ti, unele, chiar amintiri neplacute. Nici macar de acestea din urma nu vrei sa ”scapi”, asa ca le mai pastrezi. La fel si cu gandurile negative, cu credintele si convingerile nesanatoase despre propria persoana, despre viata, despre relatie, despre familie, la fel si cu atitudinea pe care o genereaza astfel de convingeri limitative.

A incepe sa faci curatenie in interior are legatura cu nivelul si intensitatea conflictului interior, care apare atunci cand duci o lupta intre ceea ce vrei cu adevarat sa traiesti dar nu traiesti, si ceea ce ”esti fortat” sa accepti in viata de zi cu zi. Atingerea masei critice a insuportabilitatii conflictului interior este cea care aduce la cabinet acele persoane care au realizat ca trebuie sa faca aceasta curatenie interioara, ca nu mai pot ascunde sub ”pres” diverse comportamente de care nu mai au nevoie: frica de a lua decizii sanatoase pentru propria viata, rusinea de a se manifesta ca oameni integri, timiditatea sub care ascund nevoia de a trai frumos.

Sensul conflictului interior este tocmai aceasta curatenie interioara – daca vrei sa (re)gasesti locul din care poti incepe sa traiesti o viata frumoasa si sanatoasa din punct de vedere emotional si daca vrei si ai curajul sa fii fericit.

Probabil cuplul la al carui conflict am asistat va reusi, la un moment dat, sa inteleaga ca urmatoarea curatenie – de primavara, de vara, de toamna sau de iarna – poate avea rezultate pe termen lung doar daca fiecare incepe aceasta curatenie … din interior. Si ca doar asa poate trece de la stadiul de cuplu conflictual, la stadiul de cuplu asa-numit functional.

Iar tie, indiferent ca te afli sau nu intr-o relatie si vrei sa incepi curatenia de primavara … iti doresc sa poti sa traiesti in Armonie, este tot ce conteaza!

Cu drag,

Mona

*Nota: Conform Legii nr. 8/1996 privind proprietatea intelectuala, reproducerea sau preluarea acestui text, prin mijloace mecanice sau electronice, partial sau in intregime, este interzisa.

banner-cabinet
 
Cabinet Individual de Psihologie Mona Georgescu
(psiholog clinician, specializare: psihanaliza si psihoterapia copilului si adolescentului)
Bucuresti
* consiliere psihologica pentru femei
* evaluare si consiliere psihologica pentru copii, adolescenti, adulti, cuplu si familie
* NLP, auto-cunoastere, self-help
Programari: telefon 0722.501050; e-mail: lucia_mona_georgescu@yahoo.com
0


About the Author:

Iti multumesc pentru ca ai ales sa iti petreci o parte din timp pe site-ul minunemica.eu - site de psihologie, dezvoltare personala si educatie relationala. Te astept in continuare cu articole personale si workshop-uri, si, de asemenea, cu recomandari de carti si de evenimente. Sper ca tot ceea ce vei gasi pe acest site sa iti fie cat se poate de util! De asemenea, putem lucra impreuna online - via Skype, daca iti doresti sa initiezi un demers individual de consiliere. Profilul meu profesional complet si oferta de servicii de consiliere pot fi accesate aici: www.minunemica.eu/cine-scrie/. Alese ganduri, cu drag, Mona Georgescu

Add a Comment