Esti mai mult decat ceea ce gandesti si crezi despre TINE

Cuplu: viata in doi este o creatie comuna

Cuplu: viata in doi este o creatie comuna

Desi viata in doi se refera la o relatie de cuplu, aceasta presupune, de fapt, nu doua – ci trei entitati: tu, partenerul tau si relatia dintre voi doi.
Cu foarte putine exceptii, in relatii, oamenii isi urmaresc propriile interese si propriile nevoi (de conectare, de apartenenta, de recunoastere, de protectie, etc.), dar uita tocmai de nevoile celei de-a treia entitati – relatia.
Multe conflicte care presara viata in doi, au legatura cu impactul pe care neatentiile il au asupra relatiei, nu doar asupra partenerilor.
Poti incadra la categoria ‘’neatentii’’ acele comportamente sau atitudini care, desi  in afara relatiei sunt bune, in cadrul relatiei nu mai sunt adecvate; de exemplu, initiativa in luarea deciziilor: acest comportament este de dorit la serviciu – insa acasa, fara a-l consulta si pe partener, poate insemna, pentru acesta, devalorizare, minimizare, lipsa de incredere in capacitatile sale, etc.
Repetate, astfel de comportamente duc, in timp, la erodarea sentimentelor, la distantare, evitare sau retragere emotionala – fenomene ce afecteaza in mod vizibil viata in doi.
In relatia de cuplu, nu este suficient ca fiecare partener sa stie daca ceea ce face, gandeste sau spune este bine pentru propria persoana sau pentru celalalt.
In relatia de cuplu, este de dorit ca fiecare partener sa se intrebe daca ceea ce face, gandeste sau spune este folositor si relatiei – consolidand-o – sau este daunator relatiei, amenintand-o.
Daca relatia este importanta, atunci trebuie sa va angajati, amandoi, sa faceti tot posibilul sa invatati cum sa hraniti relatia, cum sa o consolidati. Pentru ca viata in doi este o creatie comuna.
Mona Georgescu
Psiholog clinician de orientare psihanalitica. Consilier NLP Integrativ pentru Femei. Trainer Dezvoltare Personala.
0722.501050, lucia_mona_georgesc@yahoo.com
0


About the Author:

Iti multumesc pentru ca ai ales sa iti petreci o parte din timp pe site-ul minunemica.eu - site de psihologie, dezvoltare personala si educatie relationala. Te astept in continuare cu articole personale si workshop-uri, si, de asemenea, cu recomandari de carti si de evenimente. Sper ca tot ceea ce vei gasi pe acest site sa iti fie cat se poate de util! De asemenea, putem lucra impreuna online - via Skype, daca iti doresti sa initiezi un demers individual de consiliere. Profilul meu profesional complet si oferta de servicii de consiliere pot fi accesate aici: www.minunemica.eu/cine-scrie/. Alese ganduri, cu drag, Mona Georgescu

Add a Comment