Esti mai mult decat ceea ce gandesti si crezi despre TINE

Cauza celor mai multe tulburari emotionale: lipsa de sinceritate fata de propria persoana

Cauza celor mai multe tulburari emotionale: lipsa de sinceritate fata de propria persoana

”Trebuie sa fim cinstiti, nu din cauza a ceea ce ni s-ar putea intampla daca nu suntem, ci a ceea ce se petrece in adancul fiintei noastre atunci cand suntem.” Hal Urban
A fi sinceri cu noi insine – unul dintre subiectele tabu, despre care aproape in nicio familie nu se discuta cu comoditate, fiecare evitand sa recunoasca in fata celorlalti lipsa de sinceritate fata de propria persoana, mascand cu zambete false aparenta sinceritate pe care o afiseaza. O aparenta sinceritate care ascunde insa regrete, frustrari, nemultumiri, tensiuni interioare si, nu de putine ori, resentimente si distructivitate neasumata, proiectata pe cei din jur – un intreg ansamblu de emotii negative care, adunate, in timp, impovareaza viata, aducand cu ele anxietate, stari de tristete, insomnii, depresii, tulburari de alimentatie, etc.
Cea mai mare parte a persoanelor care vin la consultatii sau la workshop-urile mele de psihologie si dezvoltare personala, se zbat intre dorinta de a fi sincere cu ele insele si ”nevoia” de a face compromisuri aparent justificate: traiul zilnic, prelungirea relatiei cu partenerul de viata (mai ales cand exista un copil/copii, de care parintii se folosesc pentru a-si mentine relatia), obtinerea sau pastrarea unui serviciu ”stabil”, mentinerea unei imagini favorabile in fata persoanelor importante,  frica si rusinea de care considera ca ar fi impovarate atunci cand ar indrazni sa ia o atitudine corecta fata de sine si sa tina cont de propriile valori. Daca analizam cu sinceritate contradictia dintre propriile valori si starea de sanatate , devine parca mai usor sa observam care este cauza celor mai multe tulburari emotionale si ar trebui sa incepem sa ne facem ordine in viata, inainte de a ajunge la psihiatru – asa cum, din pacate, se intampla.
Nu este nimeni scutit de astfel de  constrangeri, toti suntem, in diferite momente ale vietii noastre, aparent ”fortati” si uitam sa fim sinceri cu noi insine, insa costurile acestei atitudini sunt mult prea mari pentru a continua sa ne invartim in acest carusel al minciunilor – chiar daca aceste minciuni sunt elegante si uneori chiar rafinate.
Cu toate ca pare dificil, mai ales in societatea in care traim, cred ca a incerca sa traiesti integru este unul dintre ”materialele” de baza cu ajutorul caruia un om isi poate construi o fundatie solida pentru viata sa. Costul lipsei de integritate in viata noastra se vede zilnic, din natura relatiilor pe care le avem cu cei din jurul nostru – familie, serviciu, prieteni, cunostinte. Nu este un secret si nicio mare arta tinuta ascunsa faptul ca daca iti asculti dialogul interior, dialogul exterior si propriul comportament, poti observa cu usurinta contradictiile intre ceea ce gandesti si ceea ce faci. Nu ai cum sa traiesti o viata implinita daca nu esti sincer cu tine, daca joci incorect fata de tine, in incercarea de a fi corect fata de ceilalti, fata de societate sau din dorinta de a-ti atinge anumite interese personale superficiale.
Am fost invatati ca trebuie sa fim corecti si cinstiti cu cei din jur, dar despre a fi corecti si sinceri cu noi insine … aceasta lectie nu ne-a fost predata. Urma sa o invatam din proprie experienta, de la cel mai bun profesor: viata. Stiu ca te confrunti cu dorinta de a fi sincer/a cu tine, stiu ca unii oameni obisnuiesc sa isi propuna, spre sfarsitul anului, ca incepand din prima zi a anului urmator sa se tina de anumite promisiuni fata de ei insisi: sa renunte la fumat, sa slabeasca, sa citeasca mai mult, sa atinga diverse obiective profesionale. Poate ca si sinceritatea fata de propria persoana merita inclusa pe aceasta lista. Macar la sfarsitul acestui an, pentru anul urmator, pentru o viata.
Cu blandete si cu naturalete, avand la baza propria sa experienta de viata si apoi cea profesionala, Hal Urban arata in ”Cele mai importante lectii de viata”, publicata de Editura Amaltea, avantajele sinceritatii si ale integritatii, cat si consecintele neplacute ale lipsei acestora in viata noastra.
Mai mult decat orice altceva, necinstea ne impiedica sa fim acel tip de persoane care am putea fi. Este ca si cancerul. Incepe insidios, iar daca nu este detectat si extirpat, se raspandeste necontrolat pana ne conduce la pieire. Da, chiar atat de catastrofal mi se pare.
Am vazut cum necinstea a nenorocit si a ruinat mai multe vieti decat orice alta boala cunoscuta.
Marele psiholog/filozof William James a scris ca suntem artizanii propriului iad pe lumea aceasta. A spus ca facem asta „… adaptandu-ne caracterul in maniera gresita.“
Comportamentul necinstit este sursa majoritatii tulburarilor noastre de natura psihologica. Sugereaza sa „… examinam cu atentie relatia dintre valorile noastre si starea noastra de sanatate.“
Necinstea presupune un pret apasator.
Iata cateva dintre efectele pe care le poate avea asupra vietilor noastre.
Necinstea este un cerc vicios.
Un act necinstit conduce la altul. Arareori mintim, inselam sau furam doar o singura data in viata. Daca avem un castig de pe urma acestor fapte, ispita de a recidiva este aproape irezistibila.
Apoi apare necesitatea de a sterge urmele, motiv pentru care se impune un alt gest necinstit. Daca procesul se perpetueaza, necinstea devine un mod de viata. Cu alte cuvinte, o deprindere – cea mai rea dintre toate.
Necinstea ne transforma in ipocriti si manipulatori.
In vestitele Confesiuni ale Sfantului Augustin, scrise cu aproximativ o mie sase sute de ani in urma, ni se explica cum a avansat pe scara sociala inseland si manipulandu-i pe altii.
Intr-una din zile, pe cand urma sa tina un discurs care includea mai multe minciuni, a vazut un cersetor. Se mira de ce el era atat de nemultumit, iar acest om care nu avea absolut nimic era atat de vesel. Apoi si-a dat seama ca cersetorul era sincer, credincios sie insusi; mare carturar Augustin nu era. Marturiseste ca astfel si-a dat seama cat de „nevrednic“ devenise ca rezultat al perpetuarii falsitatii sale. Daca jucam un rol prea mult timp, ne identificam cu acesta.
In cele din urma, necinstea isi atrage pedeapsa.
Cred cu tarie ca nu „scapam nepedepsiti“ ca urmare a comiterii unor gesturi necinstite, desi avem impresia ca asa stau lucrurile. Poate ca scapam de cateva ori, dar la un moment dat tot vom plati pretul. Chinezii antici spuneau ca viata ajunge la un punct de echilibru, iar noi spunem „dupa fapta si rasplata“. Si chiar asa e. Necinstea este o cale intunecata s abrupta care ne conduce spre o fundatura. Unora le ia mai mult sa isi dea seama incotro se indreapta.
Necinstea nu poate fi mascata.
Nu-i asa ca in general ne dam seama atunci cand suntem mintiti? Oamenii se dau de gol. Cuvintele spun una, iar trupul alta. Iar noi observam aceste semnale. Acest lucru se intampla, cu siguranta, si atunci cand noi suntem cei care mint. Altii percep aceleasi semnale.
Nu inselam pe nimeni altcineva cu exceptia noastra. Ne impiedicam de propriile minciuni. Totodata, ne stricam reputatia si ne distrugem credibilitatea.
Necinstea ruineaza relatiile.
In momentul in care ii mintim pe altii, le va fi foarte greu sa mai aiba incredere in noi in viitor. Indoiala va pluti asupra a tot ceea ce vom face. Inselarea increderii este o modalitate sigura de deteriorare a unei relatii. si este mai dificil sa reface o relatie decat sa legi una noua. In lipsa increderii, relatiile sanatoase sunt imposibile.
Necinstea ne afecteaza sistemul nervos.
Citez iarasi din To Thine Own Self Be True, unde Dr. Andrews spune ca inselatoria are un „puternic efect psihologic asupra noastra“. Afirma ca si-a dat seama de acest lucru atunci cand a fost sfatuit de un mentor sa observe ce se petrecea in interiorul fiintei sale in momentul in care se simtea ispitit sa minta. „Partea manipulatorie din noi pur si simplu ia cu asalt centrul nostru vital…“
Descrie, de asemenea, cercetarile realizate de Southeastern Methodist University, care „… au descoperit dovezi care sugereaza ca eforturile necesare pentru a sustine intentiile false supun sistemul nervos al organismului unei mari cantitati de stres.“ Atunci cand suntem necinstiti, inlauntrul nostru se starneste un cutremur. De fapt, ne pedepsim pe noi insine.
Necinstea ne franeaza implinirea personala.
Unul dintre lucrurile care atrage cele mai multe satisfactii este descoperirea potentialului pentru implinirea personala si apoi exploatarea acestuia. Dar nu putem realiza aceasta daca incepem sa acumulam deprinderi necinstite.
Devin blocaje pentru dezvoltarea si evolutia noastra. Daca suntem egoisti si necinstiti, ne punem bete in roate si nu reusim sa ajungem sa ne simtim o fiinta completa. Nu vom trai niciodata experienta satisfactiei de a deveni fiinte umane autentice. Aceasta este cea mai mare pedeapsa dintre toate.
SASE MOTIVE PENTRU A FI CINSTITI
Trebuie nu numai sa intelegem metodele prin care lipsa de cinste ne poate ruina existenta, dar trebuie sa intelegem si ce se intampla cand reusim sa o invingem. Indivizii integri traiesc viata la un alt nivel. Este mai bogata, mai plina de sens, mai satisfacatoare. Mai jos sunt enumerate unele dintre aceste metode.
1. Linistea sufleteasca
Daca m-ar intreba cineva ce anume as face diferit daca ar aparea oportunitatea sa iau viata de la capat, raspunsul meu ar suna dupa cum urmeaza: As manifesta cinste in toate. Uneori privesc la viata mea trecuta cu rusine si stanjeneala provocata de unele dintre lucrurile neonorabile pe care le-am spus sau le-am facut. Mi-a luat prea mult timp ca sa imi dau seama ca lipsa de modestie este forma suprema a egoismului.
Cand m-am inteleptit in cele din urma, schimbarea care s-a petrecut m-a uimit total. De cand mi-am luat angajamentul de a trai in onestitate deplina, am cunoscut o liniste sufleteasca pe care nu as fi considerat-o posibila.
Cinstea este insotita in mod intrinsec de o rasplata: un suflet impacat cu sine. Daca nu ar exista si alte motive pentru a fi onesti, acesta ar fi mai mult decat suficient.
2. Caracterul si reputatia
Mai devreme am afirmat ca deprinderile sunt cheia succesului. Sunt, de asemenea, si caramizile caracterului si reputatiei, si nici o alta deprindere nu le poate modela asemenea onestitatii. Este una dintre cele mai admirate trasaturi umane, care iese mereu la iveala. De fapt, straluceste ca o lumina salvatoare. Oamenii de calitate traiesc in lumina sa.
3. Relatiile
Asa cum lipsa de onestitate ruineaza relatiile, cinstea este elementul care le intareste. Cel mai elementar ingredient al relatiilor bune este increderea. Acest lucru este valid in toate domeniile vietii – prietenie, casnicie, familie, afaceri, educatie sau religie. Cinstea si increderea creeaza un climat in care relatiile folositoare se pot dezvolta si evolua.
4. Unitatea
Marele psiholog Carl Jung a afirmat ca dorinta cea mai profunda a fiintei umane este dorinta de „unitate”.
Cred ca asta se refera la atingerea potentialului nostru de fiinte umane, la a deveni tipul de indivizi care putem deveni.
Pana in momentul in care ne vom fi indeplinit aceasta dorinta, vom simti un gol in chiar inima existentei noastre. Singurul mod in care il putem umple este integritatea. Asta ne poate furniza unitate.
5. Sanatatea fizica si mentala
Daca lipsa de onestitate este sursa multora dintre problemele noastre psihologice, atunci cinstea este sursa sanatatii mentale. Daca lipsa de onestitate ne ataca sistemul nervos, atunci cinstea il intareste.
Cand suntem cinstiti, ne eliberam de vinovatie, griji si de alte forme de tumult interior. Incepem sa ne bucuram de simtaminte precum respect de sine si incredere.
Exista un sentiment de siguranta care izvoraste din corectitudine, din a trai ca fiinte umane complete. Cu alte cuvinte, ne simtim mai bine atunci cand suntem cinstiti.
6. Sinceritatea
”Fii tie insuti credincios, de-aici
Urmand intocmai precum noaptea zilei,
Ca n-ai sa fii cu nimeni prefacut.”
SHAKESPEARE
(Hamlet, in traducerea lui Leon Levitchi si Dan Dutescu, Editura pentru Literatura Universala, 1964, pg. 666)
In cazul in care Shakespeare nu ar fi ales sa scrie, probabil ca ar fi devenit unul dintre cei mai mari psihologi/filozofi.
Scrisul sau este atat de patrunzator si uimitor gratie modului profund in care cunostea caracterul uman. In faimoasele versuri de mai sus ne spune pur si simplu sa fim sinceri, sa fim noi insine si nu sa afisam personalitati false, asa cum ne simtim adesea ispititi sa fim.
Sinceritatea este o optiune. In momentul in care o adoptam, nu intr-un context de circumstante particulare, ci ca un mod de viata, incepem sa intelegem ce inseamna sa fii o persoana autentica. Devenim ceea ce am fost meniti sa devenim. Se intampla ceva inlauntrul nostru, pe care nu il putem explica altora. Pur si simplu incepem sa ne simtim incredibil de bine, sa ne respectam pe noi insine mai mult decat inainte. Asta inseamna sa fim credinciosi propriei persoane. Si deoarece a fi credincios tie insuti este un sentiment placut, va fi urmat, neintarziat, de a le fi credincios altora.
Trebuie sa fim cinstiti, nu din cauza a ceea ce ni s-ar putea intampla daca nu suntem, ci a ceea ce se petrece in adancul fiintei noastre atunci cand suntem.
Hal Urban – ”Cele mai importante lectii de viata”,  Editura Amaltea 


2


About the Author:

Iti multumesc pentru ca ai ales sa iti petreci o parte din timp pe site-ul minunemica.eu - site de psihologie, dezvoltare personala si educatie relationala. Te astept in continuare cu articole personale si workshop-uri, si, de asemenea, cu recomandari de carti si de evenimente. Sper ca tot ceea ce vei gasi pe acest site sa iti fie cat se poate de util! De asemenea, putem lucra impreuna online - via Skype, daca iti doresti sa initiezi un demers individual de consiliere. Profilul meu profesional complet si oferta de servicii de consiliere pot fi accesate aici: www.minunemica.eu/cine-scrie/. Alese ganduri, cu drag, Mona Georgescu

Discussion

Add a Comment