Esti mai mult decat ceea ce gandesti si crezi despre TINE

Banii si Fericirea – cum se coreleaza?

Banii si Fericirea – cum se coreleaza?

Stim, foarte multi dintre noi, ca banii nu aduc fericrea. Am crescut, o buna parte dintre noi, auzind aceasta expresie folosita de adultii din jurul nostru. Adulti care nu aratau asta in practica. I-am vazut, cei mai multi dintre noi, poate chiar pe acesti adulti – dar si pe alte multe persoane – devenind fericiti atunci cand buzunarele sau conturile sunt pline cu bani. Si totusi … pentru astfel de persoane, iluzia aceasta a fericirii tine foarte putin timp, de obicei este risipita imediat ce un eveniment din exterior (re)declanseaza un conflict interior, fara nicio legatura cu banii sau cu un aspect material.

Conform cercetarilor psihologului Michael Norton, exista o legatura foarte importanta intre bani si fericire, iar masura ei este data de generozitate.

Probabil multi dintre noi am facut gesturi incarcate de generozitate si am putut vedea cu ochii nostri fericirea pe care un astfel de gest a generat-o in viata celor carora a fost adresat. Si atunci … de ce se spune ca banii nu aduc fericirea?

”Banii cumpara cu adevarat fericirea – atunci cand nu-i cheltui pentru tine.”

Te invit sa urmaresti acest discurs:

Vreau să vorbesc azi despre bani şi fericire, două lucruri la care mulţi petrecem o grămadă de timp gândindu-ne, fie încercând să le câştigăm, fie încercând să le sporim. Mulți rezonăm cu următoarea zicală. Vedem în religii şi în cărţi de autoperfecţionare că banii nu pot cumpăra fericirea. Vreau să sugerez azi că de fapt e greşit. (Râsete) Sunt la şcoala economică şi cu asta ne ocupăm. E greşit şi dacă de fapt crezi asta, nu-i cheltui cum trebuie. Aşa că, în loc să-i cheltui ca de obicei, poate dacă îi cheltui diferit, s-ar putea să meargă puțin mai bine. Înainte să vă spun modalităţile de a cheltui care vă vor face mai fericiţi, să ne gândim la modurile în care cheltuim de obicei care de fapt nu ne fac mai fericiţi.

Am făcut un experiment simplu. CNN, cu puţin timp în urmă, a scris acest articol interesant despre ce se întâmplă cu oamenii când câştigă la loterie. Aparent oamenii cred dacă câştigă la loterie viața va deveni minunată. Articolul arată cum le sunt distruse vieţile. Ce se întâmplă când oamenii câştigă la loterie: în primul rând, cheltuie toţi banii şi intră-n datorii, în al doilea rând, toţi prietenii şi toate cunoștințele îi caută să le ceară bani. Le distruge relaţiile sociale, de fapt. Aşa că au mai multe datorii şi mai puține prietenii decât înainte să câştige la loterie.

Ce a fost interesant la acest articol, oamenii care l-au citit au început să-l comenteze. Şi în loc să vorbească despre cum au realizat că banii nu aduc fericirea, toată lumea deodată a început să spună, “Ştii ce aş face dacă aş câştiga la loterie?” şi să fabuleze despre ce ar face. Aici sunt doar doi din cei pe care i-am considerat interesant de menționat.

O persoană a scris, “Când voi câştiga, voi cumpăra un mic munte şi voi contrui o căsuță în vârf.” (Râsete) Altă persoană a scris, “Aș umple o cadă mare cu bani, aș intra în cadă fumând un trabuc mare sorbind dintr-un pahar de şampanie.” Devine şi mai rău: “Apoi mi-aș face o poză multiplicată în zeci de exemplare. Oricine ar cerşi bani sau ar încerca să stoarcă bani de la mine ar primi o copie a pozei şi nimic mai mult.” (Râsete)

Multe din comentarii erau exact de acest gen, unde oamenii primeau bani şi de fapt îi făcea antisociali.

V-am spus că ruinează vieţile oamenilor şi că prietenii îi bat la cap. Și adesea banii ne fac să ne simţim foarte egoişti şi facem lucruri doar pentru noi înşine. Ei bine, poate motivul pentru care banii nu ne fac fericiţi este că întotdeauna îi cheltuim pe lucruri greșite şi în particular îi cheltuim mereu pentru noi înşine. Ne-am gândit, m-am întrebat ce s-ar întâmpla dacă i-am face pe oameni să cheltuie mai mult pentru alţii. În loc să fiţi antisociali cu banii dvs., ce-ar fi dacă aţi fi puțin mai prosociali? Ne-am gândit să-i determinăm pe oameni să facă asta să vedem ce se întâmplă.

Deci, să lăsăm pe unii să facă ce fac de obicei, să cheltuie banii pentru ei înşişi, şi să-i facem pe alții să dea bani, apoi să le măsurăm fericirea să vedem dacă devin mai fericiţi. Iată prima modalitate prin care am făcut-o.

Într-o dimineaţă în Vancouver ne-am dus în campus la Universitatea din British Columbia, am abordat lumea şi am zis, “Vrei să participi la un experiment?” Au răspuns, “Da.”

I-am întrebat cât de fericiţi erau şi le-am dat un plic. Într-unul din plicuri scria: “Pâna la 5:00 pm azi, cheltuie banii aceştia pentru tine.” Şi am dat câteva exemple pe ce puteau fi cheltuiţi. Alţii, de dimineaţă, au primit un bilet care spunea, “Până la 5:00 pm azi, cheltuie aceşti bani pentru altcineva.” În interiorul plicului erau bani. Şi am decis câţi bani le-am dat. Unii au primit acest bilet şi $5. Alţii au primit acest bilet şi $20. I-am lăsat să-şi continue ziua. Au făcut ce au dorit. Am descoperit că i-au cheltuit cum i-am rugat. I-am chemat seara şi i-am întrebat, “Pe ce ai cheltuit banii şi cât de fericit te simţi acum?” Pe ce i-au cheltuit? Ei bine, fiind studenţi, o grămadă din ce au cheltuit pentru ei înşişi a fost pe lucruri ca cercei şi farduri. O femeie a spus că a cumpărat un animal de pluș pentru nepoata ei. Unii au dat bani oamenilor fără adăpost. Un impact uriaș aici la Starbucks. (Râsete) Dacă dai studenţilor $5, arată a cafea pentru ei, aleargă la Starbucks şi îi cheltuie cât pot de repede. Dar unii au cumpărat o cafea pentru ei înşişi, cum ar face în mod obişnuit, dar alţii au spus că au cumpărat o cafea pentru altcineva. Deci aceeași achiziție, orientată către tine sau către altcineva.

Ce am descoperit când i-am chemat la sfârşitul zilei? Cei care au cheltuit bani pentru alţii au devenit mai fericiţi. Cu cei care au cheltuit pentru ei înşişi, nu s-a întâmplat nimic. Nu i-a făcut mai puţin fericiţi, doar că n-a făcut mare lucru pentru ei. Şi celălalt lucru pe care l-am observat e că suma de bani nu contează atât de mult. Oamenii au crezut că $20 ar fi mult mai bine decât $5.

De fapt nu contează câţi bani cheltuieşti. Ce contează cu adevărat e să-i cheltuieşti pentru altcineva şi nu pentru tine. Vedem asta mereu când dăm bani oamenilor să-i cheltuiască pentru alţii, nu pentru ei. Bineînţeles, aceştia sunt studenţi în Canada — nu populaţia cea mai reprezentativă a lumii. Sunt destul de bogaţi şi înstăriţi şi au tot felul lucruri. Am vrut să vedem dacă e valabil peste tot în lume sau doar prin ţările bogate.

Aşa că am mers în Uganda şi am făcut un experiment asemănător. Imaginaţi-vă, în locul oamenilor din Canada, am spus, “Spuneţi când a fost ultima oară când aţi cheltuit bani pentru voi înşivă sau pentru alţi oameni. Descrieţi. Cât de fericiţi v-a făcut asta?” Sau în Uganda, “Spuneţi când aţi cheltuit ultima dată bani pentru voi înşivă sau pentru alţii şi descrieţi acest lucru.” Şi apoi i-am întrebat din nou cât de fericiţi sunt. Ce am văzut e uimitor, sunt aspecte umane universale legate de ce faci cu banii, dar există şi reale diferenţe culturale referitoare la ce faci cu ei. De exemplu, un tip din Uganda a spus: A spus, “Am sunat o fată pe care doream s-o curtez.” De fapt au avut o întâlnire, şi a spus la final că n-a “dobândit-o” până acum.

Iată un tip din Canada. Un lucru foarte similar. “Mi-am scos prietena la cină. Ne-am dus la un film, am plecat devreme, apoi ne-am întors în camera ei …”doar pentru prăjitură — doar o felie de prăjitură.” Universal uman — cheltui bani pentru alţii, eşti drăguţ cu ei. Poate speri ceva, poate nu. Dar vedem diferenţe extraordinare. Uitaţi-vă la aceştia doi. Asta e o femeie din Canada. Am întrebat, “Când ai cheltuit bani pentru altcineva?” Ea spune, “Am cumpărat un cadou pentru mama. Am mers cu maşina la mall, am cumpărat un cadou, l-am dat mamei.” Un lucru foarte frumos. E bine să iei cadouri pentru oamenii pe care-i ştii. Comparaţi cu povestea acestei femei din Uganda. “Mergeam şi m-am întâlnit cu o veche prietenă al cărei fiu era bolnav de malarie. Nu aveau bani de loc, s-au dus la o clinică şi i-am dat ei aceşti bani.” Nu sunt $10.000, sunt în moneda locală. Deci e o sumă foarte mică de fapt. Dar motivaţia e extrem de diferită aici. Asta-i o nevoie medicală reală, efectiv o donaţie care salvează o viață.

Cazul de mai sus, e doar un fel de … am cumpărat un cadou pentru mama mea. Totuși ce vedem mereu: modul specific în care cheltuieşti pentru alţii nu e nici pe departe atât de important ca faptul că cheltui pentru altcineva ca să te faci pe tine însuți fericit, ceea ce-i foarte important.

Aşa că nu trebuie să faci lucruri uimitoare cu banii ca să fii fericit. Poţi face lucruri mărunte, triviale şi tot poţi obţine aceste beneficii. Astea sunt doar două ţări. Am vrut să mergem și mai departe, să aruncăm o privire la fiecare ţară din lume dacă am putea, să vedem ce relaţie există între bani şi fericire. Am luat date de la organizaţia Gallup, pe care o ştiţi de la toate sondajele politice care au avut loc recent. Au întrebat oamenii, “Aţi donat recent bani pentru acţiuni caritabile?” şi i-au întrebat, “Cât de fericiţi sunteţi cu viaţa dvs. în general?”

Şi putem vedea care-i relaţia dintre aceste două lucruri. Sunt corelate pozitiv? Dând bani te face fericit? Sau sunt corelate negativ?

Pe această hartă, verde înseamnă că sunt corelate pozitiv şi roşu înseamnă că sunt corelate negativ. După cum vedeți, lumea e majoritar verde. Aşa că în aproape fiecare ţară din lume unde avem aceste date, oamenii care donează bani pentru caritate sunt mai fericiţi decât cei ce nu donează bani din caritate. Ştiu că toți vă uitaţi la acea ţară roşie din mijloc. Aş fi nedrept dacă nu v-aş spune ce este. E de fapt Republica Centrafricană. Puteți inventa poveşti. Poate e diferit acolo pentru un motiv sau altul. Chiar mai jos, acolo către dreapta e Rwanda, care-i uimitor de verde. Deci aproape oriunde ne uităm vedem că dacă dai bani eşti mai fericit decât dacă îi ţii pentru tine. Dar viaţa la locul de muncă, unde ne petrecem tot restul timpului când nu suntem cu cei pe care-i știm? Am hotărât să inserăm nişte companii şi să facem ceva similar. Astea sunt echipe de vânzări în Belgia. Lucrează în echipe; ies pe teren şi vând doctorilor, încearcă să-i convigă să cumpere medicamente. Ne uităm să vedem cât de bine vând în funcţie de echipa de care aparțin.

În unele echipe, am dat oamenilor bani pentru ei înşişi şi am spus, “Cheltuieşte-i cum vrei pentru tine,” exact cum am făcut cu studenţii din Canada.

Dar în alte echipe am spus, “Uite 15 euro. Cheltuieşte-i pentru unul din colegii tăi săptămâna aceasta. Cumpără-i ceva, un cadou pe care să i-l dăruieşti

Şi apoi vedem, ei bine, acum avem echipe care cheltuie pentru ei înşişi şi avem aceste echipe prosociale cărora le dăm bani pentru a îmbunătăţi puțin echipa. Motivul pentru care am o piñata caraghioasă aici: una din echipe a strâns banii şi a cumpărat o piñata, apoi s-au strâns în jurul ei, au lovit-o şi toate bomboanele au căzut din ea. O prostioară copilărească, dar gândiţi-vă ce diferenţă faţă de o echipă care n-a făcut asta, au luat cei 15 euro, i-au pus în buznar, poate şi-au luat o cafea, şi echipe care au împărtăşit această experienţă prosocială în care s-au adunat cu toţii să cumpere ceva pentru o activitate de grup.

Ce vedem, de fapt, echipele care sunt prosociale au vânzări mai mari decât echipele care au avut bani doar pentru ei înșiși. Un mod de a privi lucrurile, pentru fiecare 15 euro pe care-i dai oamenilor pentru ei înşişi, îi pun în buzunar, nu fac nimic diferit de ce făceau înainte. Nu iese nici un ban de aici. De fapt pierzi bani pentru că nu-i motivează să lucreze mai bine. Dar când le dai 15 euro să-i cheltuie pentru colegii de echipă, lucrează mult mai bine în cadrul echipei, încât obţii un câştig uriaș raportat la suma investită.

Realizez că probabil vă gândiţi în sinea voastră, totul e bine, dar există un context incredibil de important pentru legislația publică şi nu-mi pot imagina că ar funcţiona acolo. În fond dacă nu-mi demonstrează că funcţionează aici, nu cred nimic din ce spune. Şi ştiu că toți vă gândiţi la echipe de dodgeball. (Râsete) Am primit multe critici pe tema asta: dacă nu poţi demonstra cu echipe de dodgeball, totul e aiureală. Aşa că am mers şi am găsit aceste echipe de dodgeball şi am făcut testul.

Am făcut exact acelaşi lucru ca înainte. Pentru unele echipe am dat bani să-i cheltuiască pentru ei. În alte echipe am dat bani să-i cheltuiască pentru colegii din echipa lor de dodgeball. Echipele care au cheltuit banii pentru ei înşişi au obţinut acelaşi procent de jocuri câştigate ca înainte. Echipele cărora le-am dat bani să-i cheltuiască unul pentru celălalt, au suferit transformări şi de fapt au dominat liga spre final. Peste toate aceste contexte diferite — viaţa personală, viaţa la servici, chiar copilării ca sporturile de sală — vedem că dacă cheltuim pentru alţii se dovedeşte mai benefic pentru tine decât cheltuindu-i pentru tine însuți.

Deci voi spune: dacă crezi că banii nu pot cumpăra fericirea, nu-i cheltui cum trebuie.

Implicaţia nu e că ar trebui să cumperi acest produs în locul altuia, şi acesta e modul să devii fericit. De fapt, ar trebui să nu te mai gândeşti la ce produs să cumperi pentru tine ci să încerci să oferi parte din ei altor oameni. Şi din fericire avem o ocazie pentru voi. DonorsChoose.org este o organizaţie non-profit în principal pentru profesorii din şcolile publice cu venituri mici. Aceştia postează proiecte, spun, “Vreau să predau la clasă Huckleberry Finn şi nu avem cărţile,” sau “Vreau un microscop să predau elevilor ore de ştiinţă şi nu avem microscop.”

Tu şi cu mine putem merge să-l cumpărăm pentru ei. Profesorul îţi scrie o notă de mulţumire. Copiii îţi scriu o notă de mulţumire. Uneori îţi trimit poze cu ei utilizând microscopul. E un lucru extraordinar. Accesați site-ul şi începeţi procesul de-a gândi mai puţin la “Cum pot să cheltui banii pentru mine?” şi mai mult “Dacă am 5 dolari sau 15, ce pot face în folosul altor oameni?”

Pentru că în cele din urmă când faci asta, descoperi că vei beneficia mult mai mult. Mulţumesc. (Aplauze)

Sursa: TED.com

1


About the Author:

Iti multumesc pentru ca ai ales sa iti petreci o parte din timp pe site-ul minunemica.eu - site de psihologie, dezvoltare personala si educatie relationala. Te astept in continuare cu articole personale si workshop-uri, si, de asemenea, cu recomandari de carti si de evenimente. Sper ca tot ceea ce vei gasi pe acest site sa iti fie cat se poate de util! De asemenea, putem lucra impreuna online - via Skype, daca iti doresti sa initiezi un demers individual de consiliere. Profilul meu profesional complet si oferta de servicii de consiliere pot fi accesate aici: www.minunemica.eu/cine-scrie/. Alese ganduri, cu drag, Mona Georgescu

Discussion

  1. Alexandra  February 27, 2015

    Buna seara, eram foarte interesată de acest subiect,intr-adevăr ma simt mult mai bine când ofer cadouri su alte bunuri…am observat ca daca sunt mai darnica si lumea o sa fie la fel, oricum gestul nu rămâne uitat..dar nu toată lumea este la fel… de ex.prietenului meu mereu i-am făcut cadouri si niciodată nu este mulțumit ..deși el nu știe sa m-a surprindă câteodată, dar imi ia din obligație poate când este Ziua mea.
    In concluzie banii aduc fericirea doar in cazul oamenilor pe care nu-i cunosc sau familia, in cazul unei relații, in nici un caz, sau poate nu am găsit eu pe cineva care sa ma facă sa imi schimb părerea!

    (reply)

Add a Comment